Ak radi zdolávate horské hrebene,  nemáte chuť podstupovať kompromisy. Batoh musí byť pevný, pohodlný  a presvedčiť vás o tom, že je takmer nezničiteľný. Vtedy móda, novátorské vychytávky a experimenty idú bokom, pretože všetko sa plne sústreďuje na funkčnosť.

U milovníkov hôr zaváži, ak jediný dokáže batoh svojim vyhotovením pokryť celoročnú sezónu – leto i zimu. Zoznamujeme sa na svojich potulkách  s batohom Deuter Guide 35+, ktorý nám deň po dni odhaľuje svoje vlastnosti.

Robustný v každom detaile

Aké drsné sú v nečase štíty hôr, tak navonok pôsobí tento batoh. Nie sú tu sieťky, jemné zipsy, pol tucta priečinkov, ani jemnocitné detaily. Všetko je z hrubých odolných materiálov, okresané tak aby sa nemalo čo pokaziť. Odolná celtovina, zdvojené šitia, pevné popruhy a pracky formujú tento batoh do húževnatého celku. Takmer máte pocit, akoby šlo o technickú batožinu, ktorá znesie prepravu cez pol sveta.

V pevnom kontraste s klasikou úložného priestoru je moderný nosný systém vyladený pre dokonalé rozloženie váhy, kontrolu nad pohybom batoha, ale aj odvod tepla a pár.

Komfort  kráča bok po boku s bezpečnosťou a už pri prvých vychádzkach cítite, že ide o batoh ktorý sa dá nastaviť tak, aby dokázal kopírovať línie vášho tela. Pri svojom objeme pôsobí štíhlo, dobre rozložený náklad ladí s ťažiskom vášho tela aj pri náročnejšom pohybe v teréne.

Jednokomorové vyhotovenie

Celý 35-litrový objem sa sústreďuje v jedinej komore batoha. Do štíhleho, vysokého priestoru si uložíte všetko čo chcete mať so sebou.

Keďže prístup je nielen z vrchnej, ale i bočnej strany, pohodlne sa bez veľkého vybaľovania dostanete aj k veciam, ktoré máte úplne na spodku.

Bočný prístup je riešený robustným zipsom so širokým krytím, ktorý s výnimkou vrchného predĺženia a spodných desiatich centimetrov prechádza celou výškou komory. Znamená to, že bez toho aby ste museli batoh zložiť z chrbta, ktokoľvek vám z neho môže pomôcť vybrať čo potrebujete. Vodu, lekárničku či šatku.

Osvedčilo sa nám baliť výbavu do samostatných dry-bagov, vrecúšok alebo obalov, aby sme sa nemuseli drobnosťami prehŕňať v celom úložnom priestore. Hlavný prístup je však z vrchnej strany a má tradičnú podobu rukáva so sťahovacou šnúrkou.

Osem litrov naviac

Ďalších osem litrov objemu sa ukrýva v rukávovom predĺžení, ktoré má podobu tradičného rukáva. Je vysoký približne 17 centimetrov a vymedzený je dvojicou sťahovacích šnúr. Práve to je ten priestor, do ktorého dávate zvršky oblečenia, ktoré chcete mať pri kolísavom počasí opäť rýchlo po ruke.

Páči sa nám výborné spracovanie vrchnej šnúry so šikovným uzamykacím systémom. Ak chcete vrchný prístup otvoriť, vezmete medzi prsty dvojicu prúžkov s kontrastným značením, zatiahnete za ne a batoh sa otvorí. Ak ho chcete bezpečne uzavrieť, ťaháte za šnúru, ktorá sa priebežne uzamyká pevným bežcom.

To oceníte práve vo chvíľach, keď sa snažíte batoh naplniť na prasknutie. Nebojíte sa toho že šnúra pomaly povolí, drží pevne svoju uzamknutú polohu. Bez uzlov, mašličiek či iného zaisťovania.

Vrchlík na prázdnom batohu upadá

Vo vrchlíku veľa úložného priestoru nenájdete, zato však môžete počítať s tým, že do dvojice priečinkov dokážete uložiť drobnejšiu výbavu a cennosti, ktoré chcete mať pod kontrolou. Vnútorný priečinok je štíhly, s rýchlym a prehľadným značením horskej signalizácie. Na hrudnom popruhu je píšťalka, nikdy neviete kedy sa bude hodiť.

Vonkajší priečinok dokážete nafúknuť na objeme, takže tam vtesnáte i ďalekohľad či drobnú technickú výbavu, ktorú chcete mať neustále po ruke.

Nikdy sme nemali pocit, že by sme potrebovali čosi naviac, presa len sa zriedkavo môže stať, že vrchlík na batohu nesedí tak dokonale ako by ste chceli. Stáva sa to, ak je batoh primálo naplnený, takže i drobnejšia výbava v priečinkoch preklopí vrchlík dopredu.

Jeho výška je nastaviteľná dvojicou popruhov a sme radi, že zadné krytie je tak šikovne vyriešené, že ochráni pri ľubovoľnej výške prechod proti vrtochom počasia. Nadpojenie vrchlíka na hlavnú úložnú komoru je po celom obvode kryté lemom, všetko do seba pekne zapadá.

Podsedák i pitný systém

Niekedy padne vhod, ak sa môžete na vrchole usadiť a vychutnávať výhľad do diaľav. Ak sú skaly prichladné, z chrbtovej časti môžete vytiahnuť výstuhu, ktorá má funkciu priestranného podsedáka.

Ten ochráni zadok pred chladom i vlhkom, čo môže byť v priebehu roka veľmi praktické. Izolačná pena má uzavreté bunky, takže  nenasiakne vlhkosť, ktorú by bolo treba neskôr vysušiť.

V hlavnej úložnej komore sa nachádza aj priečinok pre hydratačný systém. Ak ste fanúšikmi tohto riešenia, počítať môžete s tým že do vnútra dostanete trojlitrový mechúr, ku ktorému patrí zadný prestup na hadičku a fixačný bod na ľavej plecnici.

Dážď ustojí aj bez pláštenky

Nečakajte, že v tomto batohu nájdete priečinok s pláštenkou do nečasu. Batoh je šitý z pevnej nylonovej plachtoviny 330D Micro Rip Pro 6.6 s polyuretánovým záterom, cez ktorý sa ani pri vytrvalom daždi do vnútra voda nedostane.

Čosi nám z času na čas presiaklo cez vrchný zips do vrchlíka, nikdy sme však nemuseli riešiť ani pri vytrvalom daždi žiadnu pohromu.

Že batoh tesní bez veľkej ochoty k dýchaniu si všimnete aj vtedy, ak v horskej studničke alebo bystrine naplníte fľaše chladnou vodou. Čo sa v horúčave orosí skôr ako stihnete fľaše zbaliť dnu, to sa bude pomaly odparovať a kondenzovať na vnútorných stenách batoha. Podobné je to pri praní a umývaní. Vytriete batoh suchým uterákom a môžete ihneď vyraziť na cestu.

Nosný systém naladíte na mieru

Mimoriadne príjemné pocity máme z výdatne polstrovaného nosného systému, kde rám v tvare písmena X spolupracuje s dobre nastaviteľnými plecnicami a voľne uloženým bedrovým popruhom. Uvoľníte čo sa dá, vytiahnete plecnicami batoh do správnej výšky, nastavíte dĺžku bedrového popruhu, nastavíte voľnosť pohybu vo vrchných závesoch a dotiahnete k pohodliu hrudný pás.

Od tejto chvíle cítite, ako vás batoh obopína a svoju váhu rozdeľuje bez toho, aby vás dusil a paril na chrbte. Keď spomalíte tempo a začnete vnímať ako batoh pracuje, neujde vám jeho kolísavý a voľný pohyb na bedrách. Cítite že pás robí svoju prácu a súčasne vnímate, že batoh pracuje s vami.

Je to fajn, pretože aj oblečenie deriete menej, aj vás batoh príliš neunaví. Čím väčší náklad nesiete, tým viac vnímate výhody tohto voľného uloženia. Bedrový pás má nastaviteľnú dynamiku pohybu pomocou zadných popruhov, ak vám treba pre aktívny šport zbaviť sa ho, viete ho z prievlaku a suchých zipsov oslobodiť.

V celom tom komforte sa 1550-gramová hmotnosť batohu úplne rozplýva a vy nemáte pocit, že by mohol byť ľahší. Plných 360 gramov však dokážete dať dolu s chrbtovou výstuhou a bedrovým pásom.

Upevníte naň športovú výbavu

Deuter Guide 35+ má kotviace body pre športovú výbavu s dôrazom na lezenie a zimné športy. Hneď pre začiatok nájdete pod vrchlíkom popruh pre upevnenie lán. Na bočných stranách sú mohutné nosiče na lyže, na čelnej strane pútka na helmu, lezecký materiál, popruhy na cepíny, turistické paličky, ba i na bedrovom páse nájdete pevné pútka na lezecký materiál.

Pridajte k tomu mimoriadne dlhé kompresné a upínacie popruhy štandardného zatvárania a máte modulárny systém, na ktorý pripojíte čokoľvek vám treba. Tým, že batoh cez rám výborne prenáša váhu z vrchného zaťaženia do celej chrbtovej plochy, nemusíte sa báť nepohody.

Deuter Guide 35+ (134,90€) je vynikajúci batoh na hory, ktorý vás ochráni pred včasnou únavou z bremena, ktoré nesiete na chrbte. Je mimoriadne pohodlný, veľmi dobre nastaviteľný a natoľko robustný, že si takmer nedokážeme predstaviť, že by sa po rokoch používania mohol predrať. Ocenili sme jeho štíhly strih a veľmi dobrú ergonómiu, ako aj  odolnosť voči nepriaznivej poveternosti. Určite ide o voľbu, ktorá nesklame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár