Zaberú v batohu veľa miesta, príliš pomaly schnú a ak zostanú vlhké pridlho, objaví sa i zápach plesní. Ak príde na uteráky, do batohov sa dostávajú len vtedy, ak ste pripravení zniesť všetky tieto nástrahy. Nie je preto prekvapením, že zostávajú doma kedykoľvek je to možné.

Ak sa však zberáte na niekoľkodňové potulky alebo chcete oddychovať pri vode, uterák dodá týmto dobrodružstvám kus komfortu naviac. Vďaka moderným materiálom sú turistické uteráky úplne iné ako tie domáce. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s uterákom LifeVenture SoftFibre Trek Towel XL.

Ako kocka masla

Ak ste niekedy do batoha skladali uterák, len s ťažkosťami uveríte že v balíčku vo veľkosti kocky masla sa neskrýva pred vašim zrakom žiadny úskok, ani kompromis. Hoci je obal skutočne kompaktný, vo vnútri predsa len nájdete plnohodnotný uterák vo formáte 64×110 centimetrov.

Vrecúško pripnete zvonka na batoh, zasuniete ho do bočného vrecka nohavíc, vmestí sa aj do menších priečinkov v batohu.

Vďaka precíznemu šitiu a šikovným materiálom drží svoj úhľadný tvar, pri ktorom sa myslí i na to, aby ste si mohli uterák v balíčku kdekoľvek zavesiť.

Pridajte k tomu odvetrané čelo z pevnej hustej sieťoviny,  veľké očko na zipse pre pohodlné otváranie a máte úplne jasno o čom je reč. Precízne šitá kapsička z moderných materiálov v ničom nezaostáva za svojim obsahom.

Jemný na dotyk, pevný v zábere

Hneď pri prvom kontakte vás prekvapí, aký jemný je povrch uteráka. Máte pocit, akoby šlo o hustú, netkanú plsť z mikrovlákna, ktoré sa jemne hladí po vašej pokožke. Vidíte jemné končeky tenučkých vlákien a ak sa prizriete k štruktúre bližšie, predsa len si uvedomíte,  že ide o tkanú textíliu.

Výrobca nazýva materiál slovkom SoftFibre, ktorý si zatiaľ v našich končinách nestihol vybudovať povedomie.

Je jemný, a súčasne robustný. Ak sa z celej sily zapriete do uteráka a pokúsite sa ho natiahnuť, prekvapí vás jeho pevnosť a nepoddajnosť.

Obvodový lem má husté šitie, takže ani niekoľkokrát vypratý uterák sa nevlní k neposlušnosti. Obľúbili sme si veľké očko pre zavesenie, ktoré berie do úvahy rozmanitosť prírody. Kde nie je háčik, tam je na dosah ruky konár, ktorý poslúži rovnako.

Dotyk jelenice

Všetko, čo máte od detstva naučené zo sveta bavlnených uterákov prestáva platiť už pri prvom zoznamovaní. Uterák sa nekĺže po mokrej pokožke tak, ako ste zvyknutí. Pritisne sa k jej povrchu, odsaje dôkladne všetku vodu a zotrvá na mieste. Máte pocit, akoby šlo o jelenicu, ktorá skopírovala vaše krivky, aby si ich po preschnutí nadobro osvojila.

Znamená to, že pri utieraní uterák viac prikladáte k telu namiesto toho, aby ste ho plynule ťahali z miesta na miesto.

Pri prvom zoznamovaní je to trochu neprirodzené, pomerne rýchlo si však na to zvyknete. Nečakajte však žiadnu mokrú mátohu, ktorá sa na vás nalepí.

Textília odvedie vodu preč a na dotyk sa stále javí, akoby bola suchou. Práve vlhká pokožka je tým magnetom, ktorý tenučkú štruktúru vlákien priťahuje k sebe. Hravo si však osušíte vlasy po kúpaní, bez zbytočného zdržiavania sa vyutierate po rannom umývaní v chladnej, horskej bystrine.

Neuveriteľne savý materiál

Aj s odstupom času môžeme povedať, že materiál si svoju mimoriadnu savosť zachováva. Výrobca hovorí o tom, že dokáže ku svojej hmotnosti natiahnuť 9-násobok vody. Hoci sme to nikdy presne nemerali, zo skúsenosti môžeme povedať, že sme uterák úspešne používame pri sušení mokrého oblečenia.

Čo sa vsiakne do uteráka, to nemusí z bavlneného oblečenia zdĺhavo vysychať. Ak na potulkách zvyknete prať drobné časti bielizne, viete o čom je reč.

Práve schnutie je mimoriadne rýchle. A to nielen ak uterák zavesíte na slnko alebo ho uviažete v batohu, ale aj kdekoľvek v tieni pri kempovaní a táborení.

Vlákna sa s ochotou vzdávajú vody podobným tempom, ako je tomu pri funkčnom oblečení. Čo nedoschne navoľno, to doschne cez sieťku obalu, ak  k nemu pustíte slnko a vzduch.

Vydrží dlho svieži

Ani po týždňovom používaní nemáte pocit, že by uterák stratil čosi na svojej sviežosti. Možno sa trochu zamaže, taktiež vyčítate únavu zo štruktúry ktorá sa vykreslí na jeho utlačených vláknach. Ak však k nemu privoniate, stále je fit.

Uterák má antibakteriálnu úpravu, ktorá sa z neho nevytratí ani pri opakovanom praní.

Syntetické vlákna s upraveným povrchom nie sú prívetivým prostredím pre mikroskopický život. Toto riešenie sa nám páči v letnej sezóne a sme presvedčení o tom, že za neho budeme ešte vďačnejší s príchodom sychravej jesene.

Je fajn, ak uterák nie je hygienickým riešením nielen pre telo, ale dokáže udržať v hygienickom stave aj sám seba.

Štít proti slnku

Ak si cez krk preložíte uterák namočený do chladnej vody, osvieženie vyprchá rýchlejšie ako by ste čakali. Vlaha sa z neho vytratí oveľa rýchlejšie ako z bavlneného nátelníka. Veľmi sme si však uterák obľúbili pri potulkách ako štít proti prudkému, horúcemu slnku.

Prehodíte si ho cez ramená alebo uviažete na hlavu so spustenou vlečkou na krku a spaľujúce lúče sa cez hustý úplet nedostanú. Je to šikovná improvizácia, ktorú oceníte nielen na horách.

Balenie bez boja

Spacáková technika napchávania do kompresného obalu pri balení uteráka do vrecúška nefunguje. Počíta sa s tým, že sa budete držať postupu, ktorý vám výrobca ukázal pri prvom vybalení. Znamená to, že vás čaká skladanie štýlom na polku, polka na polku, polka na tretiny.

Máme radosť z toho, že sa nežiada úzkostlivá presnosť a precíznosť. Ak vám čosi aj o kúsok ujde, uterák sa do obalu zmestí bez prílišného namáhania zipsu pri zatváraní.

Vo vnútri je malá objemová rezerva, ktorá počíta s náhlením či nepríjemným vetrom pri balení.

Neznamená to, že sa musíte pustiť do balenia pri každom použití. Uterák je natoľko šikovný, že ho vezmete nielen na náročnú hrebeňovku a kempovanie, ale aj na chatu či chalupu. Dovolenkári o tom vedia svoje.

LifeVenture SoftFibre Trek Towel XL (28,10€) je šikovný uterák z moderných materiálov, ktorý prekvapí mimoriadnou jemnosťou, obrovskou nasiakavosťou a veľmi rýchlym vysychaním. Oslovila nás jeho dobre fungujúca antibakteriálna úprava, ale aj precízne spracované balenie, ktoré dáva tomuto pomocníkovi kompaktný formát pre balenie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár