Naplníte ohnisko paličkami, preberiete ho zápalkami k životu a po chvíli keď plameň naberie silu, ozve sa ruch malého ventilátora. Varič, na ktorom si v ešuse pripravujete večeru, začal vyrábať elektrinu pre svoj vlastný pohon, svietenie, ale aj nabíjanie vašej výbavy.

Nie je zvykom, aby varič do batoha plnil aj úlohu malej elektrárne, ktorej pre život stačia šišky a konáre zozbierané zo zeme. Sú však situácie, kedy to môže byť mimoriadne praktické. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s varičom BioLite Campstove 2.

Drievkač s turbom

Nie je to nič, čo by ste v ponuke zálesáckych varičov nenašli – malé kovové ohnisko, do ktorého ventilátor po vzore kováčskej vyhne ženie vzduch. Ľahšie sa vám rozhorí vlhké drevo zozbierané zo zeme, silnejší plameň vyčaríte z malého množstva paliva. Na začiatku je vždy oblak štipľavého dymu, potom sa všetko ustáli v intenzívnom horení a vždy keď pridáte nové sústo paliva, na čas sa objaví nová dymová clona. Len v horúcom slnečnom dni je palivo zo zeme tak suché, aby nedymilo.

Prednosťou drievkača s dúchadlom v porovnaní s tým obyčajným je, že horenie je rýchlejšie, intenzívnejšie a aj varné nádoby sa menej zanesú dechtom a sadzami.

Čím vyššia teplota v ohnisku je, tým dokonalejšie je horenie. Bez ohľadu na to, či ste zozbierali borovicové šišky, smrekové konáre alebo mŕtve letorasty z liesky, máte plameň ktorý svižným tempom zohrieva vaše jedlo. Až do tejto chvíle je všetko úplne obyčajné.

Elektrina z plameňa

Pri dúchadle ktoré obsluhuje BioLite Campstove 2 sa však nemusíte priveľmi starať o batérie, ktoré by ho poháňali. Varič si vyrába elektrickú energiu priamo z plameňa. Polovodičová platnička je uväznená medzi dvojicou kovových blokov z ktorých každý má inú teplotu. Jeden je ponorený do plameňa, takže sa nahrieva v horúčave. Druhý má podobu kovového chladiča, cez ktorý ventilátor nasáva vzduch do ohniska. Rozdiel teplôt spôsobí, že vzniká elektrická energia.

Tú varič používa na dobíjanie zabudovaného akumulátora, beh  ventilátora, ale aj nabíjanie a napájanie periférií, ktoré k variču pripojíte cez USB konektor. Nezáleží na tom, či je to mobil, GPS navigácia, lampička alebo fotoaparát. Ak beží ohnisko na plný výkon po pripojení káblika sa rozbliká ikonka nabíjania. A práve o to ide.

Ste nezávislí na palive, pretože ho nájdete takmer všade na zemi, pod nohami. Ide len o váš čas, ktorý venujete prikladaniu a posedávaniu pri ohníku.

Palivo si pripravte na kôpku

Ak ste zvyknutí na plynový varič, alebo ohník vatry, chvíľku potrvá kým sa s varičom zladíte. Hneď pre začiatok by ste mali vedieť, že sa vyplatí pripraviť si palivo na kôpku. Znamená to, že všetky konáre nalámete na kúsky, čo je hrubšie rozštiepite na polovice a aj šišky pekne nahromadíte na kôpku jednu vedľa druhej.  Keď sa plameň rozhorí, nebudete mať veľa času na hľadanie paliva pre prikladanie.

Zo skúseností môžeme  povedať, že práve druh paliva určí aký interval prikladania budete musieť podstúpiť.

Ak vezmete tenké konáriky brezy a buku ktoré popadali na zem, ani pri plne natlačenom ohnisku nevydržia pri dúchadle horieť dlhšie ako dve-tri minúty. Ak si však naštiepate lieskové konáre, alebo nazbierate smrekové šišky, interval prikladania môže byť i 6-8 minútový.

Ohnisko je dostupné zhora, pri vhadzovaní vám zavadzia iba tyč tepelného výmenníka. Nie je nepohodlné prikladať palivo cez plameň. Ak však premeškáte správny čas a kúsky paliva sú hrubšie, výkon veľmi rýchlo poklesne. Nie je tu žiadna zotrvačnosť pahreby, všetko vyhára na popol, ktorý ženie prúd vzduchu preč.

Rozkurovanie vás naučí rozvahe

Nehľadajte vo ventilátore oporu, ktorú vám nemôže poskytnúť. Hovoríme o rozkurovaní, pri ktorom musíte spraviť základ ohníka tak silný, aby ustál prúd vzduchu, ktorý do neho bude ventilátor dúchať. Znamená to, že i napriek technológiám ktoré stoja za vami rozkladáte oheň rovnakým spôsobom ako pri vatre.

Až vo chvíli, keď najtenšie drievka prenesú plameň na tie hrubšie, vyplatí sa vám spustiť prúd vzduchu. Len tak zamedzíte tomu, aby ste z malého plamienka opäť vytvorili len červené uhlíky a dym, ktoré nemajú dostatok síl pribrať sa k horeniu.

Keďže ohnisko je otvorené iba z hornej strany chce to trocha šikovnosti aby ste nemuseli siahať po ďalšej pomoci. Ak však máte so sebou kus voskového papiera, alebo podpaľovaciu kocku, pôjde vám to aj v tých najnáročnejších podmienkach.

Výkon plameňa pod kontrolou

Ventilátor má štyri stupne výkonu, ktoré vám dávajú možnosť regulovať intenzitu ohrevu. Nečakajte však komfort plynového variča, alebo oddychové tempo ktoré je typické pre liehové horáky. Všetko prebieha živelne, hoci máte možnosť utlmiť plameň v rozumnej miere.

Ryža, pohánka, varené vajíčka, hotové jedlo z bariérového vrecúška, improvizovaný guláš alebo cestoviny – to všetko funguje bez ohľadu na to, či zvolíte hliníkový alebo nerezový ešus. Voda je brzdou, ktorá sa na viac ako 100 stupňov nikdy nezohreje. Jediné na čo si musíte pri hustnutí dávať pozor je pripaľovanie o dno.

Iné je to pri pražení na slaninke, masti alebo oleji. Ak prikladáte suché palivo a chýba vám zručnosť pri varení na horúcej pahrebe, potom sa ľahko stane že pripálite huby či vajíčka.

Smelo môžete siahnuť po taktike prerušovaného varenia – chvíľku na plameni, chvíľku mimo neho.

Nám sa však páči, že z tohto variča je možné vytiahnuť tak intenzívnu žiaru, že si nad ním dokážete i grilovať a opekať na ražni. Štyri stupne výkonu nie sú iba cestou k regulácii plameňa, ale aj nástrojom pre predĺženie intervalu prikladania.

Vybalený za minútku

Celá súprava má objem a váhu ako litrová fľaša vody, pričom všetko máte zbalené v kompaktnom vrecúšku. Vytiahnete varič, vysuniete z neho „elektráreň“ s dúchadlom, osadíte ju na správne miesto a vyklopíte tri pevné nožičky.

Od tejto chvíle je varič pripravený na použitie a musíme povedať, že od neho môžete očakávať veľmi slušnú stabilitu aj na piesku pri rieke, či mäkkom lesnom machu.

Elektrická časť nie je vodotesná a nepočíta sa s tým, že by na  vašej výprave prežila nechcený pád do horskej riavy. Určite nespravíte chybu, ak si k varnej zostave pridáte vodeodolný obal. Nejde však o žiadnu citlivku, ktorá by sa rozpúšťala v žiare plameňa, alebo nezniesla prach a špinu.

Veľmi sa nám však páči prehľadnosť, ktorú výrobca dosiahol radmi LEDiek. V každej chvíli vidíte ako ste na tom s výkonom termočlánku, aké sú otáčky ventilátora a koľko energie sa vám počas varenia podarilo naskladniť v zabudovanom akumulátore. Pridajte k tomu USB konektor pod krytkou a máte hrubú predstavu o čom to všetko je.

Nejako sa nám nepodarilo zistiť, kedy by sme využili externý miniUSB konektor pre dobíjanie akumulátora z externého zdroja. S plameňom sme vždy získali dostatok energie na prevádzku.

Šikovné je, že v štandardnej dodávke máte ihneď aj osvetlenie. Ledka s jasom 100 lumenov na pružnom krku s USB koncovkou vám poslúži nielen pri varení. Veľká plocha s funkciou virtuálneho tlačidla svit nielen zapína a vypína, ale aj reguluje. Takže ak chcete súkromie alebo uľaviť očiam, žiaru jednoducho utlmíte podržaním prsta na ikone vypínača.

Nabíjanie podľa chuti

Termočlánok s podporou akumulátora dokáže na výstupe ponúknuť 3 watty výkonu, čo je dosť na to aby ste mobil, navigáciu alebo svietidlo mohli nabíjať rovnakou rýchlosťou ako z adaptéra v elektrickej zásuvke. Osvedčilo sa nám však všetko pozakrývať, aby horúce iskry do drahej elektroniky nevypálili drobné značky.

Záleží iba na vás, či dokážete pri variči obsedieť s pravidelným prikladaním tak dlho, aby ste svoj zámer naplnili v plnom rozsahu. Vrecúškové cestoviny máte uvarené za 15 minút, praženicu zvládnete za 10, voda na kávu vám zovrie už po piatich minútach.

Ak máte v pláne nabíjať dve hodiny svoj mobil, potom musíte počítať s tým, že po celý čas bude varič od vás žiadať pozornosť, aby ste do neho v pravidelných dávkach prisúvali palivo. I dvadsať minút na nabíjačke je však niekedy dosť.

Z tohto pohľadu môžu byť šikovnejšie náhradné batérie, powerbanka, alebo solárny panel s akumulátorom, ktorý po celý deň máte na batohu, alebo slnečnom mieste pri chalupe. Campstove však dokáže vyčariť elektrinu tam, kde ste mimo dosahu slnka, resp. kde nie je šanca že by ste so sebou mohli vziať toľko energie, koľko sa vám len páči.

Druhá generácia

Tento varič nie je novinkou, ktorá by nemala žiadne zázemie v teréne. Firma svoje Campstove inovovala a v porovnaní s predchádzajúcim modelom zdokonalila reguláciu dúchadla a zvýšila výkon zabudovaného termočlánku. V ponuke je aj zjednodušený model bez nabíjania príslušenstva a „elektrárne“. Pri víkendovom použití sa spolieha len na tú energiu, ktorú do neho nabijete .

Biolite Campstove 2 (154,99€) je varič na prírodné palivá, ktoré si nazbierate cestou alebo na mieste táborenia. Kým živíte plameň drievkami, termočlánok vyrába elektrinu na pohon dúchadla, svietenie, ale aj nabíjanie periférií, ktoré dokážete pripojiť cez USB káblik. Páči sa nám varný výkon, dokázali sme zladiť svoje kulinárske zručnosti s možnosťami regulácie, a ani objem nie je priveľký na to, aby ste varič nedokázali pribaliť k tradičnej výbave do batoha. Ak sa chystáte do netradičných podmienok, kde je kraj chudobný na palivo a energiu, môže ísť o voľbu na pováženie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár