Je to kulinársky minimalizmus bez tajomstiev. Vezmete kus chudej hovädziny, nakrájate ju na prúžky, ochutíte v marináde a necháte vyschnúť až kým sa nestane príjemne krehkou. Od tejto chvíle ste na drobné rozmenili steak, ktorý si so sebou môžete vziať hoci aj na hory.

Ak príde na sušené mäsá, niektoré dokážu príjemne prekvapiť. Ak vás v minulosti odradila surová chuť a vôňa jerky, mali by ste to vyskúšať s biltongom. Na svojich potulkách krajom sme do batohu pre ochutnávku pribalili ten, ktorý sa do sveta hlási pod značkou Maso Here.

Svieži a šťavnatý

Vhodíte do úst na prach suchý prúžok mäsa, rozdrvíte ho medzi zubami a pod chvíľou začnete cítiť príjemnú sviežosť. Do úst sa vám navalia jemné tóny jablčného octu, ktoré sa miešajú so slinami. Hoci vám na hlavu pečie horúce slnko a každú chvíľu siahate na fľašku s vodou, máte pocit akoby ste na moment dobiehali svoj smäd.

V závese sa objaví prefíkaná chuť drvených semienok koriandra a keď začne ich bylinná aróma odznievať, začnete cítiť jemné tóny mäsa. Nie je to surová chuť hovädziny, nie je tam cukor či karamel. Máte pocit, akoby ste dostali na jazyk drobné sústo jemnej, grilovanej hydiny.

Každý kúsok je tak trochu iný – ako v bonboniére. Raz cítite jablčnú sviežosť intenzívnejšie, inokedy poslabšie. Raz je biltong trošku chrumkavý, inokedy z neho vyčítate horkasté tóny pečene. Mäso krájané po vlákne je však jemné a vy máte radosť z jeho prevaľovania a drvenia medzi zubami.

Vždy keď sa natiahnete nad vrecúško, zacítite z neho jemnú vôňu jablčného octu, ktorý tomu dáva ten správny šmak.

Čili mu svedčí

Ak siahnete po balíčku s pikantným ochutením, bude sa vám páčiť ako dlho doznieva chuť na jazyku a ako rýchlo sa mobilizujú vaše sliny. Nie je to spaľujúce čili, ktoré by vás rozvášnilo svojou štipľavosťou a vohnalo vám rozpálenú krv do tváre. Je ako paprika z ktorej zabudnete vykrojiť kúsok žilky a pikantnosť sa objaví až kdesi na konci.

Cítite ako vás pikantná chuť nabudí do ďalšieho sústa, dokonca sa vám zdá, že istým spôsobom znásobuje ovocné tóny jablčného octu. Opäť je tam však to jemné mäso, ktorého chuť sa predsa len v malých dávkach prederie do vašej pozornosti.

Toto ochutenie biltongu jednoducho svedčí.

Svačinka v sede i za pochodu

Kalibrovaný balíček s 25-gramovým obsahom nie je sústom, ktorým by ste odbavili raňajky alebo obed. Naplní vás príjemnou chuťou, zamestná vás pôžitkárstvom, upriami vaše myšlienky na to, že pri pomalom ujedaní kúskov robíte čosi na zahnanie hladu. Je to, ako keď sa zahryznete do Horalky, ibaže trochu inak.

Znamená to, že ak sa zastavíte pred strmým výstupom, na vyhliadke, alebo v peknom zákutí aby ste zozbierali sily pre ďalšie kroky vpred, dokážete sa dať do pohody a oddialiť svoj hlad až kým neprídete na miesto, ktoré je príhodné na to, aby ste vytiahli varič.

Povráva sa, že ak sa nabalíte nie pre pôžitok ale pre zasýtenie, dokážete z biltongu získať dostatok síl na celodenný pochod, či dokonca použiť ho pri varení. My sme však tentokrát iba ochutnávali, aby sme zistili či sa naozaj tak veľmi líši od širokej škály jerky, ako sa o ňom hovorí.

Nezabudnite na vodu a špáradlo

Ak sa na výrobu 25 gramov biltongu minie do 100 gramov mäsa, vodu budete musieť pre pohodu tela doplniť zo svojich zásob. Ak si dáte 100-gramový steak, musíte ho zapiť pohárom nápoja aby ste ho strávili – to je ďalšia voda naviac.

Hoci biltong od Maso Here chutí naozaj sviežo a dokáže vo vás rozihrať slinky, vodný dlh vás zastihne vo veľmi krátkom čase. Naberte si preto vodu zo studničky do čutory, alebo si biltong odložte na neskôr ak ste so zásobami pitia na konci.

Nie je na škodu mať v zálohe vreckový nôž so špáradlom, alebo špáradlá samotné. Hoci sú kúsky mäsa jemné, nikdy neviete kedy sa vám čosi zasekne medzi zubami a bude vám strpčovať ďalšie kroky. Mäso postupne prijíma vodu a naberá na objeme, čo môže na nesprávnom mieste nepríjemne tlačiť.

Biltong Maso Here (2,36€ za 25g) nás príjemne prekvapilo svojou sviežosťou, šťavnatosťou a veľmi jemnou štruktúrou mäsa. Pri každom kúsku vo vlnách prechádzate viacerými chuťami, ktoré sa nikdy nezmiešajú do anonymnej masy. Oslovili nás pevné uzatvárateľné obaly, ale aj šikovne veľké sústa ktoré si vyberáte ako jednohubky. Ak ste ho ešte nemali, určite odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. zdravim, biltong od maso here ma velmi prijemne prekvapil svojou chutou, rovnako ako jerky od inej ceskej firmy fine gusto. cena nie je mala, ale je primerana kvalite. par baleni vacsinou beriem so sebou na tury ako zeleznu rezervu pre pripad nudze/ako nieco male ale vyzivne. Samozrejme ko bolo v clanku uvedene je potreba mat na zapitie dostatok vody.

Pridaj komentár