Niektoré nože sú jemným šperkovaním predurčené na to aby robili radosť v zbierkach, iné sa svojou robustnosťou pýtajú do terénu aby na seba vzali bremeno práce. Sú nástrojom, ktorý sa pri všedných prácach stáva oporou bez ohľadu na to, či sa pohojdáva vo vrecku, leží v batohu, alebo visí na opasku.

Zálesácky nôž musí zniesť viac ako len krájanie potravín. Musí byť pripravený na prácu s drevom, nepohodu pri rýpaní v zemi a byť vždy dosť ostrý na to, aby si poradil aj so surovým mäsom. Zoznamujeme sa na potulkách krajom so šikovným nožom Ruike Jager F118.

Robustnosť na prvom mieste

Sú to črty, ktoré si všimnete hneď ako sa vám nôž dostane do rúk. Čepeľ je na svoju dĺžku nezvyčajne široká,  hrúbkou sa snaží priblížiť k piatim milimetrom a ani povrchová úprava nie je citlivkou, ktorá by úzkostlivo zdôraznila každý škrabanček. Omieľaný stone-wash finiš so svojou zrnitou kresbou vás akosi pobáda k tomu, aby ste sa ničoho nebáli. Je to nôž ktorému práca z pútavého vzhľadu nič neuberie.

Istota vás zotrvá i vtedy, ak so zvedavosťou odmontujete črienky aby ste sa pozreli čo sa skrýva pod nimi.

Hoci máte tušenie, že nôž je pre vyváženie v rukoväti trochu odľahčený, v úplnej nahote predsa len nevidíte žiadne slabiny. Aj v najtenších miestach je slušný kus materiálu, ktorý nemá veľkú šancu prasknúť ani pri úderoch dreveného tĺku na čepeľ pri štiepaní dreva.

Pohodlný a pevný úchop

Ak pomyslíte na nôž, ktorý má 190 gramov váhy, čakáte že do hrsti dostanete objemnú rúčku, aby ste ho mali pod kontrolou. V tomto prípade vás však prekvapí, akým spôsobom sa výrobca vyhral s ergonómiou.

Rukoväť sa snaží byť v dlani útla aj pre jemnejšiu prácu, súčasne však poskytuje tvarovanie a oporu, ktoré sa prejavia aj pri silovom rezaní.

Črienky sú z takmer nezničiteľnej G10, ktorú formujú vrstvy sklených vlákien a pevnej živice. Znamená to nielen to, že nemusíte riešiť žiadne napúšťanie olejmi a údržbu, ale aj to že povrch možno opracovať do jemného detailu. Práve razantné vrúbkovanie je v dlani pevnou oporou bez ohľadu na to, či nôž držíte v holej ruke, alebo v rukavici.

Veľký oblúkový výkroj pre ukazovák, v čepeli formovaný výstupok s funkciou záštity, ale aj súdkovitý tvar rúčky a oblúk za malíčkom formujú pevné zovretie v dlani. Pridajte k tomu dokonale zaoblené kontúry kovového full-tang jadra a máte predstavu o čom to je.

Ak sa do šírkou dlane pomestíte do 9 centimetrov priestoru, máte pocit akoby vám bol nôž robený na mieru. Ak máte dlaň širšiu, môže vám koncový výstupok trochu prekážať. Nám sa veľmi páči zaoblené vrúbkovanie na chrbte čepeli, ktoré je opierkou pre palec pri silovom rezaní. Nič sa vám netlačí hlboko do bruška prsta a na otlaky nemusíte pomýšľať ani pri dlhšej práci.

Čepeľ ako klin

Vysoký plochý výbrus s fazetkou pre zosilnenie dáva pri hrúbke tejto čepele zmysel. Zachováva pevnosť, avšak súčasne napomáha dobrej rezivosti. Bez ohľadu na to, či sa opriete do strúhania chlpatých drievok na založenie táboráka, krájania zemiakov alebo porciovania surového mäsa, vždy cítite že nôž reže bez toho, aby sa vám materiál brzdil o veľkú plochu čepele. Ba neraz máte pocit, že široká čepeľ vám pomáha vo vedení noža.

Nečakajte však žiletku, ktorá sa nekontrolovateľne hĺbi do reznej škáry. Fazetka, ktorá zvyšuje húževnatosť čepele drží rezy pod kontrolou.

Cítite ako je nôž dobre nabrúsený, vnímate ako ochotne preniká v reze do materiálu, pričom sa smelo môžete púšťať aj do silového rezania bez  straty kontroly. Od výroby je čepeľ nabrúsená pre priame použitie a to že ňou dokážete odholiť chlpy na predlaktí poteší.

Veľmi sa nám páči klinovitý tvar čepele, ktorá sa s primeranou gradáciou zbieha aj do špice. Ak sa radi balíte naľahko sekerku nechávate doma, potom vás iste poteší ako dobre sa s týmto nožom štiepajú drievka na oheň.

Ak ste zvyknutí na škandinávsky výbrus fíniek pri ktorých vám chýba šírka čepele, pri tomto noži vás klinovitý tvar plochého výbrusu bude baviť.

Môžeme povedať, že čepeľ je obratná a húževnatá zároveň. A veru neublíži jej ani to, ak čosi začnete špičkou dolovať z nahnitého pňa, alebo ňou pripravíte v lesnej hrabanke lôžko pre ohnisko. Ak by sme chceli ísť do čísel, čepeľ je dlhá približne 11 centimetrov, na najširšom mieste sme jej zmerali 3,2 centimetra.

Úchop pre jemnú prácu

Ruike Jager F118 nemá na chrbte čepele hranu, ktorú by ste bez úprav použili na pohodlné kresanie iskier z ferrocériovej tyčinky. Namiesto toho je ladne zaoblený a nájdete na ňom aj zúženie. Veľmi rýchlo sa vám do rúk dostane nečakaný úchop pre jemné, detailné práce.

Presuniete sa z rukoväte na čepeľ noža, prstami sa zapriete do jej veľkej plochy a zrazu ste takmer na dosah špičky, ku ktorej z času na čas pritisnete palec. Práve tu oceníte všetky tie oblé tvary, ako aj samotné formovanie špičky. Nie je končistá na bodanie, má tvar ktorý vám pri tomto úchope robí dlátovité ostrie rezbárskeho noža.

Puzdro ladené pre všestrannosť

Nie teplom formované pláty kydexu, alebo ABS plast vstrekovaný do formy, formuje taktické puzdro pre tento nôž. Hoci po mesiaci používania nevieme nič povedať o jeho trvácnosti a odolnosti voči mrazu, predsa len môžeme na istotu povedať že sú tu dva prvky naviac.

Prvým je pohodlná opierka o palec, ktorá pomôže pri vyťahovaní noža z puzdra. Je to veľká, vrúbkovaná plocha, na ktorú intuitívne siahate.

Druhou je nastavovacia skrutka, ktorá určuje aký odpor kladie puzdro pri vyťahovaní noža von. Môžete ju dotiahnuť tak mocne, že musíte rukou prekonať pri vyťahovaní odpor s razantným kliknutím. Môžete ju ale aj tak povoliť, že nôž budete vyťahovať z puzdra tak hladko, ako osličku z kovového puzdra ku kose.

Pozornosť si však zasluhuje aj závesný systém. Uspôsobíte ho pre nosenie na pravej i na ľavej strane, otočný kĺb ponúka variácie pre horizontálne a vertikálne nosenie, netradičné sú mierne uhly náklonu, ktoré vás spočiatku môžu trochu zneistiť.

Záves však nie je iba na to, aby ste ho prevliekli cez opasok. Funguje aj ako pevná spona, ktorú zachytíte o pás nohavíc, alebo natiahnete na popruh bez jeho vyvliekania. Páči sa nám to a ak čas ukáže že ide o plast vystužený vláknami (o materiáli výrobca detaily neudáva), môže to byť fajn.

Nôž však nie je priveľký ani na to, aby ste záves odskrutkovali a navliekli si padákovú šnúru cez nity, aby ste nôž mohli nosiť na krku. V chladnej trojsezóne roka to zaiste nie je nič nepohodlné.

Údržba do pohody

Čepeľ je vyrobená z nehrdzavejúceho materiálu Sandvik 14C28N s kryštalickou štruktúrou a z našich doterajších skúseností musíme povedať, že sa drží veľmi dobre aj pri práci s drevom či príležitostnom zahrabnutí do zeme.

Nenašli sme na čepeli žiadne vytrúsené fragmenty, ostrie sa drží vo výbornej kondícii bez výraznejšieho tupenia. Ak ho budete používať hlavne na prácu s mäsom pri výkone poľovníckeho a rybárskeho práva, mimo ocieľky na ostrie nebudete musieť siahnuť po veľmi dlhý čas.

Súčasne však môžete do budúcna kalkuovať s bezproblémovým brúsením. A to aj vtedy, ak používate prípravky, ktoré je pre dodržanie uhla brúsenia potrebné upnúť na čepeľ. V hornej časti je až do polovice čepele plocha s rovnobežnými stranami. Syntetické a prírodné kamene si s týmto sandvikom poradia, takže sa nepohybujete vo svete diamantového brusiva.

Ak ide o hygienu, všetko stačí vždy opláchnuť vodou, živice sa zbavíte liehom. A ak by ste predsa len mali nedobrý pocit z toho, že krv z mäsa môže zatekať pod črienky, smelo nôž rozoberte a na rubovú stranu črienok naneste potravinársku vazelínu. Vytvorí tak vodotesnú bariéru na celej kontaktnej ploche.

Ruike Jager F118 (76,95 €) je pevný a robustný nôž s praktickým puzdrom pre prácu v teréne. Páči sa nám nielen jeho húževnatosť a ergonómia spracovania, ale aj jeho rezné vlastnosti. Hoci je ladený pre nešetrné zaobchádzanie a silové práce, i pri jemnom rezaní budete v ťahu cítiť vynikajúcu rezivosť ostria. Zastane prácu s mäsom, štiepanie polienok a ak vám rúčka sadne do dlane, budete pri iných nožoch hľadať komfort, na ktorý si pri ňom navyknete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár