Nestáva sa často, aby ste sa na potulky krajom vyberali bez zásoby vody. Hoci tušíte, kde vašu cestu križuje horská bystrina, studnička alebo iný zdroj vody, predsa len chcete  mať istotu, že sa môžete napiť, kedykoľvek vás zasmädí.

Ak príde na balenie batoha, fľaša je jedným z prvých kusov výbavy, ktorý si starostlivo chystáte na cestu. Musí zniesť nepohodu, byť pripravená na nečakané výzvy a hlavne udržať sviežu chuť vody. Zoznamujeme sa na svojich potulkách s nerezovou fľašou Klean Kanteen Classic.

Fľaša možno i na celý život

Stalo sa vám už niekedy, že ste v kuchyni zodrali nerezový hrniec? Rovnaké je to z touto fľašou. Do svojho oblého tvaru je vyformovaná z  plechu, takže nikde nenájdete žiadny viditeľný zvar, nadkladanie alebo spoj. Celé telo je v niekoľkých krokoch vyformované tak, aby nemalo žiadnu slabinu.

Nečakajte však žiadne bremeno, ktoré by váš batoh ťažilo k zemi. Hoci je škrupinka plechu tenká a fľaša s objemom 1182ml neváži viac ako 222 gramov, je nesmierne húževnatá. Nepodarí sa vám stlačiť ju v mocnej dlani, nepoddá sa v batohu ťažkej výbave, ktorá na ňu pri horskej túre krok za krokom tlačí. Nie je to konzerva, ktorú by ste otĺkli.

Ak vám v nešikovnosti s plným nákladom spadne na skalu, nenájdete na nej viac ako drobnú preliačeninu na spodnom, okrúhlom leme. Klean Kanteen Classic nie je na trhu žiadnym nováčikom. V Kalifornii sa vyrába už 15 rokov.

Plech, ktorý nestarne

Fľaša je vyrobená z potravinárskeho nerezového plechu, ktorý je úplne neutrálny nielen k vode, ale aj ovocným šťavám, čajom, káve či iným nápojom. Nikdy sme nemali pocit, že by sa chuť kovu dostávala do nápojov, práve naopak.  Ak si naberiete vodu z horskej studničky a v roztržitosti fľašu pri príchode z výletu nevyprázdnite, i po niekoľkých dňoch z nej cítite sviežu chuť snehu.

Podobné je to s prenikaním chute nápojov do plechu samotného. Dopijete džús, vypláchnete fľašu, naberiete čerstvú vodu a nenájdete vo vôni žiadnu stopu ovocia. Môžete si v nej vziať hoci aj mlieko, ak idete na piknik. Páči sa nám, že nerezový plech nijak neobmedzuje v používaní dezinfekčných tabliet na ošetrenie vody, ak ste nútení nabrať si ju z nie úplne spoľahlivých prírodných zdrojov.

Jedinú vec však musíte spraviť pred prvým použitím. Vypláchnuť fľašu zohriatou vodou so sódou a zakvapnúť citrónovou šťavou, aby ste sa zbavili zvyškov formovacieho oleja.

Tvar, ktorý osloví

Hneď prvé čo vás upúta je spôsob, akým je riešené hrdlo fľaše. Má vnútorný priemer 44 milimetrov a po obvode neprehliadnuteľné falcovanie. Nie je to však iba plocha, na ktorú by dosadala tesniaca plocha vrchnákov. Je to príjemná opora pre ústa pri pití.

Pri celokovovej fľaši však musíte počítať s tým, že ak ju naplníte horúcim čajom, nič vás neochráni pred jeho horúčosťou pri držaní v ruke ani pri pití. Takže ak si zvyknete každé ráno navariť za poriadnu kanvičku melty, je dobré mať aj šikovný pohár na jej upíjanie za horúca.

Oblé kontúry fľaše akoby počítali nielen s tým, že fľašu zabalíte do vnútorného priestoru batoha, ale aj do postranných vreciek. I pri malých 20-litrových batohoch sme sa nikdy nestretli s tým, že by sa fľaša vo viac ako litrovom objeme do bočného sieťovania nevmestila.

Hygiena na úrovni

Žiadne ohľady, žiadna úzkostlivosť. Nerez znesie všetko a trvácna je aj vonkajšia povrchová úprava ak sa vám páči fľaša nie v leskom nereze, ale s leským farebným filmom.

Väčšinou ju stačí iba vypláchnuť a nemáte čo riešiť. Ak sa vám v nej pokazí zabudnutá ovocná šťava, vyriešite to chlórovou tabletou alebo savom.

Fľaša však znesie aj čistenie v umývačke riadu – agresívna chémia tabliet a práškov jej neublíži. To je čosi, čo by ste s hliníkovou alebo plastovou fľašou nechceli pravidelne absolvovať. K jednoduchému čisteniu prispieva aj to, že nikde nenájdete ostré záhyby, hrany a rohy, všetky oblúky sú priestranné ak by ste museli použiť kuchynskú kefku.

Nám sa však páči i závit, ktorý je s veľkými oblúkmi formovaný v reliéfe plechu. Nemá ostré hranky s nedostupnými detailmi, kde by sa hromadila usadenina bylinných nálevov a čajov.

Niekoľko uzáverov na výber

Nie je zvykom, aby ste si mohli fľašu doladiť ku svojim potrebám. V tomto prípade si však môžete vybrať z niekoľkých vrchnákov, z ktorých každý je riešený trochu odlišne. Najznámenší je polypropylénový vrchnák s očkom „Loop cap“. Zacvaknete do neho karabínu, prevlečiete cez neho lano alebo padákovú šnúru a môžete fľašu upevniť kamkoľvek – spustiť pod vodnú hladinu s bójkou aby ste si vychladili víno k pikniku pri vode, alebo zavesiť na batoh, kde vám nezostalo žiadne voľné vrecko na pitie.

Športový vrchnák „Sport cap“ má zasa veľký silikónový náustok s ventilom, cez ktorý môžete piť takmer tak rýchlo, ako priamo z hrdla fľaše. Nič vás neobmedzuje v nasávaní, vzduch do fľaše preniká cez malý ventil s polopriepustnou membránou. I tu nájdete pevné oko, za ktoré môžete fľašu niesť v ruke, alebo si ju môžete uviazať. Páči sa nám, že s takýmto vekom obslúžite fľašu jedinou rukou – na bicykli, pri behu či iných športoch. Má trvácne vyhotovenie, nadovšetko praktické. V batohu však určite neukladajte fľašu naležato, alebo dole hrdlom. Pár kvapiek môže cez ventil na vzduch uniknúť.

Ak by ste predsa len chceli, aby sa sľub o nerezovej fľaši naplnil bez kompromisov a aj zátka bola z tohto materiálu, i taká je v ponuke pod názvom „All stainless loop cap“. Je najnižšia zo všetkých, takže vďaka nej dostanete fľašu možno i tam, kde vám malý kúsok pre jej uskladnenie chýbal. Pri zakrúcaní sa však vždy bude ozývať kovový šramot, pri ktorom si závit hľadá cestičku k utiahnutiu.

Všetky vrchnáky výborne tesnia a pri manipulácii s fľašou sa neuvoľňujú. Netesní závit samotný, ale plocha ktorá dolieha vrchné lemovanie hrdla fľaše. Po celom obvode vrchnáka sa nachádza široké  silikónové tesnenie, ktoré sa pri tlaku prispôsobí kontaktnej ploche. Tesnenie je vymeniteľné, takže ak by časom zostarlo, ľahko ho nahradíte.

Platí to aj pre vrchnáky, ktoré sa predávajú samostatne ako príslušenstvo pre vyladenie fľaše, či ako náhradný diel pre doplnenie. Ak by vám nebodaj vrchnák spadol z horského hrebeňa, nemusíte do budúcna improvizovať korkovou zátkou.

Nerezová fľaša Klean Kanteen Classic (od 22,42 €) je takmer nezničiteľná nádoba na nápoje, ktorá dokáže vďaka použitému materiálu zaistiť sviežosť a príjemnú chuť čerstvej, pramenistej vody. Páči sa nám nielen jej praktické vyhotovenie, ale aj šikovná údržba a možnosť prispôsobenia. Vyberiete si ktorýkoľvek z trojice vrchnákov a fľaša razom berie ohľad na to, že pri športe nemáte čas na odkrúcanie vrchnáka, ktorý by ste v pohybe mohli jednoducho stratiť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár