Čo si do prírody vynesiete na vlastných pleciach, to tam aj máte. Platí to nielen o jedle a výstroji, ale aj o náhradnom a doplnkovom oblečení. Ak príde čas nocľahu alebo prefrčí búrka, je fajn prezliecť sa do mäkkého a suchého odevu.

Batoh však nie je skriňa, v ktorej stoja komínky oblečenia jeden vedľa druhého. Ide o kompromis, pri ktorom musíte myslieť na detaily. Zoznamujeme sa na svojich potulkách s vodeodolným vrecúškom na oblečenie Lifeventure Ultralight Dry Bag 5l.

Balíček istoty

Siahnete do batoha, vytiahnete balík s oblečením a keď rozopnete sponu a odrolujete jeho vrchný lem, vyťahujete jeden starostlivo pripravený zvršok za druhým. Nič na tom, že sa trochu pokrčili. Hlavné je, že všetko je dokonale suché. Obzvlášť, ak ide o bavlnu.

Ak patríte medzi tých, čo sa v batohu roky spoliehajú na igelitové vrecúška a tašky, mali by ste vedieť že existuje šikovnejšie riešenie. Textilný vak, do ktorého neprenikne voda ani vtedy, ak sa vám v nešikovnosti vysype batoh pri vyťahovaní fľaše do horskej bystriny.

Dry Bag je ako malý batoh v batohu. Samostatný, uzavretý svet, ktorý je dokonale oddelený od svojho okolia. Opar, rosa, čaj ktorý vytiekol zo zle uzavretej termosky či zafúkaný sneh sa do neho nikdy nedostanú.

Nezničiteľná Cordura

Na váhe tomuto vrecúšku s ťažkosťou odčítate 30 gramov a určite vás prekvapí, aký tenučký materiál to je. Predstavte si však poddajnosť a húževnatosť padákoviny, pridajte k tomu rip-stop tkanie a máte hrubú predstavu čo vás čaká.

Husto tkaná textília z nylonu nie je vo svete outdooru žiadnym nováčikom. Spoliehajú sa na ňu mnohí renomovaní výrobcovia, pretože znesie skutočne veľa.

Vonkajšia strana je ošetrená silikónom, na vnútornej strane je tenučký polyuretánový záter. V praxi to znamená, že oblečenie je chránené pred vlhkom hneď dvakrát. Guľôčky vody stekajú po povrchu vrecúška preč a nemajú šancu nasiaknuť sa ani do ochrannej textílie samotnej.

Bariérou proti vode sú chránené aj všetky šitia. Prelepené sú páskou podobným spôsobom, ako šitie na stanoch a celtách. Páska má šírku cez dva centimetre a plní aj akúsi úlohu zosilnenia. Páči sa nám, že šitie je dvojradové, takže vrecúško skutočne znesie napchávanie  bez toho, aby sa nite naťahovali.

Pohodlne dnu i von

Pre začiatok to chce trochu cviku, aby ste z oblečenia vždy spravili úhľadný balíček. Naukladáte si ho na kôpku, preložíte napoly a zasuniete do vrecúška. Hoci je vnútorná polyuretánová vrstva ako guma ktorá vás brzdí v pohybe, šikovný tvar vrecúška vám umožňuje vkĺznuť.

Nie je to obdĺžnik preložený napol, ale poctivo šitý oválny valec, ktorému dno dáva správny tvar. Vďaka tomu vždy využijete plnú kapacitu.

Pri vybaľovaní vám zasa pomáha popruhové očko na dne vrecka. Zachytíte ho prstom, do druhej ruky zovriete oblečenie a vyberiete ho v plnej zostave von. Pri 5-litrovom objeme môžete počítať s tým, že dnu dostanete spodky, tri nátelníky s dlhým rukávom a dva páry ponožiek k úplnej pohode.  To je na víkendový výlet v trojsezóne zvyčajne dosť.

Vrecko je priesvitné, takže ak si do batoha dáte dve alebo tri na dlhšie výpravy, bez otvárania a značenia máte hrubú predstavu už pred otvorením, čo sa nachádza vo vnútri.

Päťlitrový objem však nie je jediný v ponuke. Ak sa chcete v oblečení pohotovo prehrabávať niekoľkokrát denne bez toho, aby ste ho museli vybaliť von, vyberiete si niektorý z väčších objemov – 10, 15, 25, 35, 55 či 70 litrov. Dostupné je aj menší, 2-litrový objem na drobnejšie kúsky oblečenia.

Neprepustí ani vzduch

Cez bariéru Cordury však neprechádza ani vzduch, takže pri balení si musíte zvyknúť na to, že ho musíte sčasti vytlačiť. Bolo by zbytočné nosiť v batohu nafúknutý mech, ktorý uberá miesto. Rýchlo prídete na to, že ak si na oblečenie vo vrecúšku sadnete a zrolujete ho, potom Dry Bag funguje ako vákuovacie vrecko, ktoré zmenší objem vašich zvrškov.

Zachytenie vzduchu je však praktické, ak sa rozhodnete použiť vrecúško ako improvizovaný vankúš. Nasýtite oblečenie vzduchom, uzavriete vrchný lem a keď šušťavú corduru oblečiete do trička, tak máte plnohodnotný vankúš na spanie – do stanu i do hamaky.

Musíme oceniť, aký spoľahlivý uzáver je. Tri rolovania a zacvaknutie odľahčenej spony stačia na to, aby vznikol spoľahlivý, vodeodolný uzáver.

Nadovšetko praktický

Nemusíte byť vodákmi, aby ste využili praktickú stránku tohto vrecúška naplno. Na začiatku je to možno iba dobrý pocit z toho, že máte v batohu poriadok. Potom príde situácia, keď ostatní sušia premoknuté batohy a vy vybaľujete dokonale suché oblečenie.

A ak príde na dlhšie výpravy, zistíte že oddelíte špinavé oblečenie od suchého a čistého, padne vám vhod že vo vrecúšku naplnenom vodou a mydlom dokážete svoje zvršky vyprať vaľkaním a možno aj zaimprovizujete ak bude treba do tábora doviesť zásobu vody naviac. Vrecúško takéto bremeno udrží.

A ak si pri vode užívate zábavu plnými dúškami a chcete označiť miesto, kde sa pod hladinou chladí váš improvizovaný bar s nápojmi, nafúknuté vrecúško na šnúrke poslúži ako značkovacia bójka.

Lifeventure Ultralight Dry Bag 5l (12,50€) je dokonale zvládnutý kus výbavy, pri ktorom sa do bodky naplnia vaše očakávania. Moderné materiály, precízne vyhotovenie a vyladenie detailov rozvíjajú úžitok naplno. Páči sa nám poddajnosť textílie ktorá sa pri balení prispôsobí potrebám, ale aj to, že cez priesvitný obal vidíte trocha dnu, ak máte vrecúšok s oblečením viac. A ak príde na vytláčanie vzduchu von, razom získate v batohu pár litrov objemu naviac.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár