Byť pri ruke, pripravený vždy ku všetkému – to je výzva pre každý vreckový nôž na každodenné nosenie. Či treba otvoriť balík, odkrojiť kus desiaty, ošúpať jabĺčko, alebo zastrúhať zlomenú ceruzu, očakáva sa že čepeľ naplní svoje poslanie.

Nie vždy to však znamená že sa musíte uspokojiť s útlou čepieľkou, alebo sa vám vrecká nadujú do nepohody. Zoznamujeme sa so zatváracím nožom Ruike P801-SF, ktorý ponúka predovšetkým komfort a výborný rezný výkon.

Do vrecka nohavíc

Vysoko osadená spona a štíhle telo sú zostavou, ktorá priam predurčuje tento nôž pre nosenie v prednom vrecku nohavíc. Nezáleží na tom, či sú to rifle do mesta, alebo taktické oblečenie do terénu – 120 gramov váhy noža sa prenesie na lem vrecka a vy máte pocit akoby ste vôbec nič neniesli. Len neprehliadnuteľná, modrá spona prezrádza, že ste vybavení.

Celé to umocňuje štíhly, 9-milimetrový profil celokovového tela. Hoci má v zavretom stave nôž cez 11 centimetrov dĺžky, nemáte pocit že by vás v úzkych nohaviciach tlačil. Všetky hrany sú  zaoblené, štíhle kontúry sa uhýbajú vašim pohybom.

Môžete ho však nosiť v pracovnej taške alebo batohu. Kde nemáte MOLLE väzbu alebo miesto na zacvaknutie malej spony, tam určite dokážete upevniť karabínou šnúru, ktorú môžete prevliecť cez rukoväť.

Ak vezmete zavretý nôž do rúk a z dlhej chvíle sa s ním pohrávate v dlani, uvedomíte si že dizajnér bral na vedomie jeho poslanie – stať sa nožom pre každodenné nosenie, alebo ak chcete EDC výbavou.

Výborná mechanika

Je to svižný „flipper“ s veľmi dobrým technickým spracovaním. Vytiahnete naslepo nôž z vrecka, zatlačíte ukazovákom do páčky a čepeľ po prekonaní odporu vyskočí akoby ju hnala pružina. Hoci máte pocit, že v prste naozaj cítite spätnú väzbu pružiny alebo silného neodýmového magnetu, za všetkým hľadajte šikovne spracovanú poistku.

Je na nej výstupok v podobe malej guľôčky, ktorá v zavretom stave parkuje v malej priehlbine na čepeli. Bráni tým tomu, aby sa nôž vo vrecku otvoril bez vášho vedomia.

Ak začnete na páčku tlačiť prstom, čepeľ sa dá do pohybu až vo chvíli, keď guľôčka z jamky vykĺzne. To je práve tá chvíľa, kedy ste už prst napružili tak silno, že pod jeho tlakom čepeľ vyskočí do pracovnej polohy.

Tam ju opäť uzamkne rámová frame-lock poistka, tentokrát už veľkou plochou pre plnú pracovnú záťaž. Pridajte k tomu dve ložiská, ktoré sa na čape starajú o plynulý chod čepele a máte hrubú predstavu o tom, ako sa tento nôž správa v ruke. Páči sa nám dôsledné továrenské spracovanie detailov a vysoká presnosť. Všetko je súmerné, s hladkým chodom, s brilantným zmyslom pre detail.

Hoci nôž s razantným cvaknutím otvoríte a zatvoríte v každej situácii jednou rukou, diskrétne ho dvomi rukami otvoríte aj v úplnej tichosti. Očakáva sa však, že sa radíte medzi pravákov.

Sadne do ruky

Hoci je rukoväť noža tenká, vďaka ergonomickému tvarovaniu nemáte pocit, že by vás pri vedení čepele priveľmi obmedzovala. Ukazovák sa vám zaparkuje v priehlbine pri páčke otvárania, prstami pokryjete celú dĺžku kovového tela. Takmer máte pod chvíľou pocit, akoby bola vpredu malá záštita.  Len spona na konci rúčky vytvorí nejaký ten objem naviac, aby ste sa necítili neisto a získali ďalšiu oporu pre dlaň.

Pocity sa nemenia ani pri reverznom úchope. Tvar a sklon rukoväte pekne ladia s geometriou čepele, palec pevne kopíruje koncové zaoblenie. Ťažisko noža sa nachádza tesne za oblúčikom rukoväte, prirýchlo si na to zvyknete pri manipulácii.

Bez ohľadu na to, či pri silovom rezaní opriete palec do vrúbkovania na chrbte čepele, alebo držíte nôž v prstoch jemne pre precíznu prácu, určite oceníte že sa nôž správa takmer tak dobre, akoby bola čepeľ pevná. Robustný čap a pevná poistka ju držia v pracovnej polohe bez kývania a uhýbania. Skrutka čapu sa dá veľmi dobre vyladiť.

Čepeľ, ktorá zastane kus práce

Každý z nás očakáva od noža odlišnú službu. Všetci však žiadame šikovnosť, obratnosť a veľmi dobrú rezivosť. Práve to sú vlastnosti, ktoré sa nesú po boku Ruike P801-SF, keď ho zaradíte do svojho každodenného života.

Ostrý hrot, plochý výbrus s nízkou fazetkou a takmer 9 centimetrov čepele ukazujú pozvoľna svoje schopnosti.

Pri potravinách nenarazíte na sústo, ktoré by bolo priveľké – odkrojíte úhľadný krajec z bochníka chleba, rozkrojíte krehké jablko, načistíte zemiaky na kotlíkový guláš, odkrojíte úhľadný plátok surového mäsa. Hoci má čepeľ v chrbte hrúbku  máličko cez 3 milimetre, svižným tempom sa stenčuje k hrotu i na vertikálnej geometrii čepele. I krehké a pevné suroviny teda ukrojíte skôr, ako sa pustí klinovitý tvar do štiepania.

Čepeľ preniká viacvrstvovým kartónom bez citeľného odporu, s ohromnou jemnosťou však dokážete na škatuli prerezať pásku bez toho, aby ste poškodili kartón pod ňou.

Veľmi dobre svedčí tomuto nožu i jemnejšia práca s drevom. Ak potrebujete ražeň na opekanie, stanový kolík na celtu, alebo vám len treba kvačku na oporu pri turistike, obslúžite si to. Radosť budete mať aj s rezania chlpatých drievok na podpal.

Obľúbili sme si, že hoci ide o zatvárací nôž, pri nejednej práci máte z neho pocit že spraví rovnakú prácu, ako menší nôž s pevnou čepeľou.

Takmer žiadna údržba

Čepeľ je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele Sandvik 14C28N s kryštalickou štruktúrou. Tak ako dostanete nôž od výrobcu nabrúsený, bude vám po dlhý čas slúžiť bez toho, aby ste badali opotrebenie. Čepeľ  si v geometrii malej fazetky drží svoje ostrie výborne aj vtedy, keď od potravín ubehnete k drevu. Nebudete mať pocit že strácate na ostrosti.

Z doterajších postrehov môžeme s istotou povedať, že pri ľahkom používaní siahnete skôr po ocieľke alebo koženom popruhu s brúsnou pastou pre obtiahnutie, ako po brúsnej sade.

Ak čepeľ predsa len unavíte, postačí vám na obnovu žiletkového ostria keramická tyčinka. Keď máte pri nožoch tejto triedy pri oceli N690 skúsenosť s vypadávaním drobných fragmentov, pri tomto Sandviku a tak nedeje.

Črienky sú z nerezovej ocele 3Cr14N, ktorá je o poznanie mäkšia. Zbadáte to po krátkom čase nosenia na povrchovej stone-wash úprave. Kým čepeľ je  stále fit, na rukoväti sa vám pomaly hromadia jemné vlasové škrabance.

Čo však prekvapí trvácnosťou sú modré povlaky na dekoratívnych častiach. Nederú sa tempom, ktoré by vás znepokojovalo.

Ak príde na priebežnú údržbu, nie je toho veľa. Z otvoreného rámu drobné nečistoty lesa a vreciek prirodzene vypadávajú von. Ponoríte nôž do prúdu vody a ona so sebou zoberie všetko. Zostane len to, čo sa nalepí na mazivo v blízkosti ložísk čapu. Rozobranie noža je však otázkou odtiahnutia troch skrutiek.

Ruike P801-SF (32,95€) je elegantný, vreckový pracant, ktorý si vás získa nielen svojim precíznym továrenským vyhotovením a slušným materiálom čepele, ale hlavne svojou všestrannosťou a komfortom pri používaní. V štíhlom formáte dostanete do rúk 90-milimetrovú čepeľ s veľmi dobrou rezivosťou, ktorá svoje prednosti vyjaví v meste, na pracovisku, ale aj pri výletoch do prírody. Hoci ide o nováčika na trhu, už stihol vzbudiť pozornosť v rôznych kútoch sveta vynikajúcim pomerom ceny a výkonu. A my to v plnom rozsahu potvrdzujeme.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár