Je fajn, ak sa niektoré z vecí dokážu v tmavej noci ohlásiť. Bez toho, aby ste museli siahať na čelovku, okamžite vidíte kam ste položili batoh, kde treba prekročiť stanový kolík a kde visí vrecko s jedlom na zvyšné dni.

Ak pomýšľate na malé jednorazové tyčinky s chemickým svetlom, podobnú službu môžete očakávať od svetlušky, ktorá deň po dni funguje znova a znova. Cez deň načerpá energiu zo slnka, aby ju dlhé hodiny žiarila do tmy. Zoznamujeme sa so značkovacou tyčinkou McNett NiteStik.

Prívesok, ktorý netreba chrániť

Oceľové očko kľúčenky, plastová ampulka so zátkou a pigment, ktorý dokáže uchovať a vydávať svetlo. To je jednoduchá zostava, ktorú poľahky ukryjete do dlane. Neprehliadnuteľný prívesok s reflexným podfarbením je uspôsobený tak, aby zniesol pobyt v prírode bez ujmy. Kto ho nepozná, určite sa vás naň bude zo zvedavosti pýtať. Aj za bieleho dňa ho neprehliadnete.

Hrubý húževnatý plast odolá pádom, buchnátom a odieraniu, na prudkom slnku sa však na tmavej podložke predsa len dokáže prehriať.

Prejaví sa to na drobných vlasových prasklinkách, pochovaných hlboko pod povrchom. Až roky používania ukážu, do akej miery to ovplyvní životnosť. Spozorovali sme ich už po niekoľkých dňoch používania po tom, čo svetluška parkovala celý deň na tmavej skale.

Tyčinka je vodotesne uzavretá, takže voda neprenikne k pigmentu aby spôsobila jeho predčasné starnutie. Ten má podobu drobných granúl, ktoré sa v celom objeme tyčinky presýpajú. Nejde teda o plast aký poznáte zo svetielkujúcich dekorácií, ale o tubu ktorá je naplnená slušnou nádielkou pigmentu. Poľahky by ste ho vybrali a presypali inde, ak by ste chceli upravovať niektorú zo svojej výbavy.

Nabitý za pár minút

Hoci sa očakáva, že kľúčenka bude cez deň parkovať na zipse, pútku alebo šnúre s celodenným vystavením na slnku, pre uchovanie energie nie je nutný celodenný pobyt na slnku. Ak máte LED lampičku s jasom 1000 lumenov, potrvá iba tri-štyri minúty, kým  pigment nabijete do plnej svetelnej kapacity.

Pomôže, ak sa k pigmentu dostáva svetlo z každej strany a chvíľku potrvá, kým sa dostane až dnu, do úplného stredu sypkej zmesi. I preto je vo vnútri malá priestorová rezerva, aby sa pigment pri chôdzi a pohybe presýpal.

Ak sa rozhodnete používať svetlušku na výbave, ktorú máte cez deň zbalenú v batohu, máte istotu že ju aktivujete i po zotmení. A to aj pri blčiacom táboráku, hoci nabíjanie v tomto prípade nie je až natoľko účinné. Nikdy sme od ohňa nedosiahli taký výkon, ako od slnka alebo lampáša.

Žiara, ktorá sa postupne stráca

Ihneď po nabití má NiteStik tak intenzívnu žiaru, že v mnohom predbieha jednorazovú tyčinku chemického svetla. Dokážete čítať drobné detaily na mape, dokážete nasvietiť zem, na ktorej hľadáte vypadnuté kresadlo.

Hoci ide o výkon, ktorý sa po desiatke minút utlmí, je to vec ktorá vás na začiatku príjemne prekvapí. Ihneď vidíte, že v rukách držíte čosi viac, ako fluoreskujúcu dekoráciu. V tejto fáze zbadáte svoju svetlušku i na 50 metrov.

Po chvíli sa výkon utlmí a z tyčinky sa stane navigačné svetielko. Na 20 až 25 metrov ho rozoznávate aj v hustom lesnom poraste, do ktorého mesačný svit preniknúť nedokáže. V takejto sile zotrvá výkon po dobu približne 4 hodín.

Postupne výkon klesá a viditeľná vzdialenosť sa skracuje na 15, 10 či 2 metre. I po desiatich hodinách viete ešte stále ukázať, kde sa vaša svetluška nachádza. Ak hľadáte lekárničku, kapsičku s čajmi alebo batoh, nájdete ich aj v úplnej tme.

Upozorní na vás ostatných

NiteStik však nie je iba o tom, aby ste našli svoje veci vy. Môžete ho použiť ako značkovač aj na sebe. Kým reflexné pásiky a prvky sa ukážu iba vtedy, ak na ne dopadne slabý lúč svetla, značkovacia tyčinka je viditeľná aj v úplnej tme – bez toho aby na vás musel ktosi zacieliť kužeľ svetla z lampáša alebo čelovky.

V niektorých situáciách to môže byť naozaj fajn. Ak pomýšľate na to, že môžete označkovať svojho chlpáča, ktorý vás na nočných potulkách krajom sprevádza, nie je to nápad na zahodenie. Hneď viete či máte návštevu, alebo je len vartáš na obchôdzke.

Značkovacia tyčinka McNett NiteStik (4,90€) je svojou službou kdesi uprostred medzi jednorazovými tyčinkami chemického svetla a značkovacími tríciovými trubičkami. Nabíja sa deň po dni, aby ste po celú noc mali svetelnú značku, na ktorú viete v každej chvíli bezpečne ukázať prstom. I keď prívesok nebude po celý deň na slnku, viete ho v priebehu minút nabiť lampičkou tak mocne, že vydrží žiariť až do rána. Nečakajte však, že budete celú noc študovať mapy a čítať knižky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. turisti ako polovnik odporucam nieco take si zaobstarat a nosit. bohuzial coraz castejsie sa stava ze neosvetleny ludia sa vecer motaju mimo vyznacenych chodnikov, casto chodia aj krizom cez polia a neuvedomuju si /je im to jedno ze su v polovnych reviroch.

Pridaj komentár