Je to šikovná fľaša, ktorá neprestajne mení svoju podobu. Raz je ako zvitok fólie, ktorý čaká na použitie v najmenšej priehradke batohu, inokedy sa zasa naduje do plnej kapacity aby sa stala zázemím pre váš pitný režim. Čím viac z nej upíjate, tým menej vnímate že ju máte so sebou.

Ak príde na počítanie gramov a balenie výbavy do batoha na pokraj jeho kapacity, každá vychytávka sa počíta. A to aj vtedy, ak ide o nevyhnutnú zásobu vody. Zoznamujeme sa v teréne s jednou z najľahších fliaš na trhu – GSI Outdoors H2O Lite.

Vrstvená fólia znesie veľa

Vezmite igelitové vrecúško, zatavte do neho hrdlo so závitom a máte improvizovanú fľašu na núdzové použitie. Stačí však aby ste boli dôslední pri výbere materiálu a z novátorského experimentu sa môže stať fľaša na každodenné používanie. Práve také pocity sa v nás umocňujú od chvíle, keď sme so zvedavosťou túto fľašu zaradili do našej výbavy.

Vrstvená fólia je oveľa pevnejšia, ako sa pri pohľade na obrázky môže zdať. Je to ten typ, ktorý sa veľmi podobá na nedobytné obaly s tvarovanou plastovou bublinou pri ktorých máte čo robiť aby ste sa dostali dnu.

Aby plast nebol krehký a zniesol opakované ohýbanie, má niekoľko vzájomne zatavených vrstiev. Ide o vrstvený sendvič bez zmäkčovadiel, ktoré by sa uvoľňovali do vody a nápojov.

Odieranie v batohu, rozkladanie po skalách či neprestajné stláčanie, vlnenie a prehýbanie nezanechávajú za sebou belavé značky opotrebenia. I pri zohnutí v ostrom uhle zostáva fólia pevná, hoci miesto ohybu si pamätá.

Ak sa vyhnete horúcim uhlíkom pri vatričke a fľašu ochránite pred kontaktom s ostrou špičkou noža, nemali by ste sa dostať do nepohody s tečúcou fľašou. Páčia sa nám široké zvary ktoré miestami presahujú šírku jedného centimetra, ale aj zosilnené body na miestach, kde by mohla byť fľaša najzraniteľnejšia.

Na uzáver sa dá spoľahnúť

Fľaša má štandardné 26-milimetrové hrdlo so závitom, ktorý je úplne rovnaký ako na PET fľašiach nápojov. Znamená to, že kedykoľvek môžete uzáver vymeniť za iný, ak budete mať pocit že tak treba spraviť.

Zostava, ktorú vyladil výrobca pre všedný deň však funguje dokonale. Odklopíte viečko, priložíte pery k tvarovanej tryske a môžete piť. Vďaka podtlaku sa pootvorí pružná membrána, ktorá v pokoji bráni vode aby voľne vytekala von. Ak sa fľaša s odklopenou zátkou preklopí nabok, alebo ju nemotorne chytíte do ruky, nikdy sa nič nevyleje.

Musíte pevne zatlačiť, aby voda začala prúdom striekať von. Je to fajn ak si chcete umyť ruky mimo dosahu potoka či studničky, šikovné je to aj pri umývaní riadu po varení. Ak však chcete mať pri nalievaní vody do varných nádob rovnaký pocit ako pri používaní tradičných fliaš, jednoducho zátku odskrutkujete dole.

Pochvaľujeme si aj plnenie, ktoré napriek úzkemu hrdlu a poddajnému telu nie je zdĺhavé. Či fľašu podložíte pod vytekajúci pramienok studničky, alebo ju v horskom potoku otočíte hrdlom proti prúdu, naplníte ju do plnej kapacity.

Na bočnej strane nájdete objemové rysky, na ktoré sa dá zhruba aj spoľahnúť. Sú odstupňované po 100 mililitroch s odstupom, ktorý je dostatočný na to aby ste odhadli tretiny či štvrtiny medzikrokov.

A ak sa vám do batoha zatúla dehydrovaná strava, ktorá pri zalievaní vodou udáva objem v jednotkách oz či cup, aj tie sú na stupnici pre rýchlu orientáciu. Je to výbava, ktorá na mnohých fľašiach chýba.

Prispôsobí sa batohu

Stačí aby ste z litrovej kapacity upili deci vody a fľaša sa stane natoľko tvárnou, že ju v batohu zalomíte hoci i do pravého uhla, ak si pri balení neviete lepšie poradiť.

Práve tvarová nestálosť sa v preplnenom batohu stáva prednosťou. Nie ste závislí na bočnom sieťovanom vrecku ktoré na niektorých batohoch chýba, netrápia vás ani ploché predely či neforemné miesto na vrchu výbavy.

Fľaša sa im v rámci svojich možností prispôsobí a vy si na to začnete zvykať. Čím menej vody máte, tým menej miesta fľaša zaberá.

To je nové pravidlo, ktoré je vo svete štandardných fliaš neznáme. Oceníte to hlavne vtedy, ak sa z H2O Lite pre vás stáva doplnková nádoba na vodu, ktorou chcete v sparnom lete využiť prírodné príležitosti pre nabratie vody naviac.

Jedinou nepohodou sú ploché zvary, na ktoré si pri držaní v ruke musíte zvyknúť. Nie sú ostré a neprerežú vám pokožku. Predsa len sú v tuhom kontraste s mäkkým, poddajným telom.

Voda na dosah hadičky

Páči sa nám aj kombinácia fóliovej fľaše s hydratačnou hadičkou Convertube. Ak si uvedomíte, že  s 26-gramovou hmotnosťou je táto fľaša ľahšia ako každá PETka z obchodu, zistíte že si dokážete spraviť ľahučký hydratačný systém napríklad na beh.

Fľaša sa vyrába aj v pollitrovom objeme, takže sa viete vyladiť k nosnému systému, ktorým môže byť i kapsa na opasku.

Štandardizovaný závit ladí aj s filtračnými systémami, ktorými dokážete upraviť vodu z prírodných zdrojov. Hoci naše horské bystriny a studničky ešte nikomu neprivodili nevoľnosť, ak ste odkázaní na vodu z horších zdrojov, zladenie fľaše s filtračným systémom vám môže padnúť vhod.

Údržba  je daňou za kompaktnosť

Ak používate fľaše výhradne na pitnú vodu, zvyčajne neriešite ich čistenie. Raz za čas vhodíte do vody tabletu na dezinfekciu vody a po chvíľke máte istotu že vnútro je dokonale sterilné.

Ak ste však fanúšikmi čajov a sladených nápojov, potom nemusí byť táto fľaša pre vás voľbou, ktorá vás bude baviť. Jej čistenie je náročnejšie a zaberie viac času.

Nie je jednoduché dostať sa cez hrdlo do úzkych záhybov ktoré vznikli pri zvaroch. Hoci môžete s istotou vziať v takomto balení so sebou na piknik víno, punč alebo bylinný likér, vyplachovanie vás po návrate domov zabrzdí. Dobrou správou však je, na každej fľaši je prúžok, na ktorý si môžete napísať načo ju používate, alebo komu z členom výpravy či domácnosti patrí.

A to najlepšie na koniec? Ak ide o chladenie nápojov v bystrine, stačí vám jediný kameň ktorým túto plochú fľašu pritisnete o dno bez obáv, že vám upláva.

GSI Outdoors H2O Lite (10 €) je šikovná, skladná fľaša na potulky prírodou, ktorá vám nebude v batohu prekážať. Prispôsobí sa voľnému miestu a čím viac z  nej budete upíjať, tým menej budete vedieť že ju máte so sebou. Páči sa nám jej húževnaté vyhotovenie, ale aj uzáver na ktorý sa dá spoľahnúť. Ak hľadáte superľahkú výbavu, všestrannosť a hoci aj zálohu pre pitie naviac, určite je voľbou ktorá nesklame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár