Odrežete pekný lieskový prút, odholíte listy, zastrúhate končistý hrot a máte dokonalý ražeň na opekanie. Ak kempujete v lesoch kde na okrajoch o lieskové kroviny nie je núdza, po inom ražni vás ani len nepadane siahnuť. Nič sa mu nevyrovná.

Iné je to však v rozľahlých bučinách a smrečinách. Konáre a letorasty sú nemotorné, každé vylepšenie je fajn. Poznáte opekaciu vidličku Grandpa’s FireFork od Light my Fire?  Na súci ražeň premení i hubami načatý konár zo zeme.

Drôt, ktorý batoh neprepichne

Ak ste túto vidličku nikdy nevideli, na prvýkrát asi neuhádnete o čo ide. Z plastu vyčnieva nerezový drôt, ktorý má vyformovanú dvojicu priečnych očiek.  Tajomstvo sa vyjaví až vo chvíli, keď malý hlavolam rozoberiete.

Končisté hroty zatlačíte k sebe, cez očká prevlečiete konár a máte ražeň pripravený na opekanie. V druhej ruke vám zostane plastový obal, ktorý chráni váš batoh a vrecká pred prepichnutím.

Nerezový drôt je pružný a prispôsobí sa menším priemerom. Získate tak jeden pevný bod v tesnom zovretí a druhé vodiace oko, ktoré bráni tomu aby sa vidlička nepretočila. Najlepšie však je, ak sa vám podarí nájsť konár, ktorý je práve tak hrubý ako otvor v očkách. Trochu ho pristrúhate nožom, osadíte vidličku na improvizovanú rukoväť a ste v hre.

Pohodové napichovanie

Klobásky ktoré sa praskajú už pri napichovaní na ražeň a špekáčiky ktoré po priečnom nakrojení padajú pri opekaní do pahreby sú na vidličke minulosťou.

Tenký, hladký drôt preniká do každého sústa bez poškodenia, takže žiadne praskanie sa v žiare pahreby nekoná.

Musíte si však trochu nacvičiť, ako zaobchádzať s dvojicou hrotov, ktoré sa rozbiehajú od seba. Ak ich pri napichovaní priveľmi stlačíte, zovretie na konári sa môže trochu povoliť. Ak ich nestlačíte vôbec, budú sa snažiť ubiehať. Po prvom súste hneď nájdete potrebný cit.

Z chleba na palec hrubého si spravíte na okraji ohniska chutnú hrianku, špekáčik si nakrojíte ako sa vám len chce a ak príde na slaninku, môžete si do nej nakrojiť hoci aj vzor trojradového slniečka, pretože v tuhej kožke sa dvojica drôtov pevne udrží v každej situácii. Len s penovými cukrovinkami nepochodíte – budú sa na horúcom drôte pretáčať.

Dokonalá hygiena

Vidlička sa v plameni nahreje na vyššiu teplotu ako je tomu pri lieskovom ražni zo surového dreva. Môže sa stať, že zo začiatku vám budú chýbať prvé návyky obozretnosti.

Ak položíte horúci ražeň na tanier od Kupilky, môžete si do neho vytaviť značku. Čosi podobné sa vám môže stať i s batohom, alebo priamo vašou rukou. Obzvlášť v prípade, ak nešikovne vidlička pri sťahovaní špekáčiku skĺzne z konára.

Na druhej strane, oceníte hygienu, ktorá sa s opekaním na vidličke spája. Vždy začínate načisto, pretože nerez dokážete k dokonalosti vyumývať v kuchynskom dreze, alebo v umývačke riadu pri návrate s výletu.

Hroty sú po celý čas v plastovom obale a tak nemáte priveľkú šancu zašpiniť ich. Aby ste si však batoh nezamazali, po opekačke vás v lese čaká utieranie do papierovej vreckovky. Utriete olej, otriete časť čierneho povlaku od spáleného oleja a je to.

Opekacia vidlička Grandpa’s FireFork od Light my Fire (4,50€) je táborníckou variáciou na grilovaciu vidličku z dvorov a záhrad. Ak sa cítite istejšie s kovom na konci ražňa, alebo vám chýbajú v lesoch a hájoch liesky, možno sa vám zapáči a vezmete ju do svojich služieb. Funguje spoľahlivo, neopotrebuje sa v žiare ohňa.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár