Na samotárskych potulkách krajom zažije človek najrôznejšie príbehy. Raz sú to úžasné stretnutia so zverou zabranej do svojich kratochvíľ, inokedy sa fantázia utrhne z uzdy a človeku letia hlavou všelijaké myšlienky. Kto chodí do prírody vždy v družnej spoločnosti, nepozná tieto pocity.

Hoci je príjemné presúvať sa prírodou ticho a nepozorovane, niekedy je predsa len fajn dať o sebe vedieť. Nejde iba o reflexné doplnky, ktoré vysielajú signál smerom k ľuďom. Niekedy sa treba odtajiť i zvieratám. Zoznamujeme sa so zálesáckou rolničkou Coghlan´s Bear Bell.

Zvonček, ktorý hlási váš príchod

Najprv počuť z diaľky len nevšedný slabučký zvuk, pri ktorom zbystríte svoju pozornosť. Potom sa pod chvíľou ozve náznak zacinkania a čím lepšie natŕčate uši, tým viac vnímate takmer pravidelný rytmus zvonenia. Raz sa ponáša na zvončeky pomalého konského záprahu, inokedy v ňom počujete vzdialené spiežovce pasúcich sa oviec.

Chvíľočku potrvá, kým si uvedomíte čo sa vlastne deje. Jediné čo pri prvom začutí s istotou viete povedať že ide o nevšedný zvuk, ktorý nie je hlasom nespútanej prírody.

Záleží na teréne, smeru chôdze, ale aj počasí do akej vzdialenosti rolničku z cudzieho batohu začujete. V členitom lese sme ju so zatajeným dychom začuli na 70 či 80 metrov, v rannom hustom opare horskej lúky sme ju dokázali odhaliť na stovky metrov.

Isté je, že ak jej zvuk zachytí človek, s oveľa väčším predstihom ju zaregistruje ostražitá, divoká zver.

Rolnička vo veľkosti vlašského orecha

Coghlan´s Bear Bell je rolnička v tradičnej podobe, v akej ju isto poznáte z kostýmov dvorných šašov, ktorí svojho času zabávali znudených šľachticov. Je z plechu, s oceľovou guľôčkou vo vnútri. Kedykoľvek ňou zatrasiete, štvorica hlboko rezaných lupeňov sa rozzvučí.

Prinitovaná je k pevnému popruhu so suchým zipsom, vďaka ktorému ju pripnete ku svojej výstroji. Či to bude pútko nohavíc, opasok, popruh tanistry alebo očko na batohu je iba na vás.

Všetko, čo sa vmestí do prievleku s 5-centimetrovou dĺžkou je bez problému. Ak ste doposiaľ nevyužili plastové očká na plecniciach svojho batohu, možno práve teraz pre ne nájdete prvé použitie.

Očakáva sa, že rolnička bude na svojom mieste nepretržite, pretože sa vždy môžete rozhodnúť či bude hlásiť váš pohyb alebo nie. Je preto fajn, ak ju máte na dosah ruky.

Vrecúško s magnetom

Obal, ktorý je šnúrou pevne ukotvený k popruhu nie je len látkou, ktorá by tlmila vychádzajúci zvuk. Do sieťoviny je všitý malý neodýmový magnet, ktorý dokáže guľôčku úplne paralyzovať. Ak ho nastavíte na miesto, kde sa zárezy lupeňov stretávajú v jednom bode, guľôčka skĺzne do drážky, kde sa v tichosti zaparkuje.

Nevykĺzne pri zrýchlenej chôdzi, behu ani poskoku. Vrecúško je priedušné, aby v daždi rýchlo schlo a voda sa vo vnútri nehromadila.

Všimli sme si, že pomocou magnetu je možné intenzitu zvonenia trošku utlmiť. Ak ho  pri chôdzi nezasuniete pod popruh, ale necháte prichytený o bočnú stranu rolničky, zvuk bude o čosi menej svieži a nedoletí na koniec svojich možností. Ak chcete v obavách a strachu plný výkon, určite by ste mali dať magnet mimo dosahu kovového plášťa.

Zvoní do diaľky, zvoní v ušiach

Je veľký rozdiel v tom, či si zapnete rolničku dozadu na batoh, alebo ju ponesiete na čelnej strane svojho oblečenia. Ak stojíte v ceste zvuku, dokážete z neho nezanedbateľnú časť pohltiť. Pri páse zvoní rolnička slabším rytmom, pri ramenách sa dáva do rezkejšieho pohybu.

Čo však na diaľku počuť ako tlmené cinkanie, to pri chôdzi počujete v plnej sile. Pod chvíľou sa vám môže zdať, že úplne strácate prehľad o tom, čo sa v lese deje. Ak sa vám pri nočnom pochode vzbúri fantázia a budete v šume listov, žblnkaní vody a šantení myší počuť najzákernejšie zvuky sveta, mali by ste si na to spomenúť. Cinkanie rolničky vám z uší vytlčie všetky vnemy, ktoré vás dostali do nepríjemnej nálady.

Nie je to strašiak na medvede

Hoci sa stali rolničky témou pri rozprávaní historiek o nečakaných stretoch s medveďmi, nemali by ste podľahnúť utkvelej predstave o tom, že ide o výbavu, ktorá medveďa pri stretnutí vystraší. Všetko je inak.

Včasným zvukom dávate okolitému životu na známosť, že sa blíži človek. Ak kráčate proti vetru, zver vás nemusí zacítiť. Je však šanca, že zvuk do uší prenikne skôr, ako narušíte únikovú vzdialenosť šeliem.

Rolnička môže byť fajn ak vstupujete na rúbaň s veľkými  a neprehľadnými kopami konárov, ohlási vás pri prechode temnou mladinou, dá o vás vedieť v hmle pri prechode trasou, na ktorej pod nohami čítate čerstvé stopy medveďa.

Ak sa v neistote chcete cítiť nadovšetko bezpečne – na túre i potulkách – stačí vám vyslobodiť z vrecúška rolničku. Nemusíte spievať, tlieskať, pískať alebo rozprávať sami so sebou.

Coghlan´s Bear Bell (4,99€) je kvalitne spracovaná rolnička, ktorá v nespútanej prírode upozorní zver na to, že sa blížite do jej teritória. Môžete ju mať v pohotovosti neustále pri sebe, aby ste ju pri samotárskom túlaní v neistote kedykoľvek mohli vytiahnuť. Má jasný zvuk, pevné uchytenie a môže vám pomôcť pri prekonávaní stresu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár