Ležia na dne batoha, pri grile alebo na terase, aby v správny čas naplnili svoje poslanie. Otvoríte škatuľku, vytiahnete zápalku a vo chvíli keď ju škrtnete, objaví sa jasný, oslnivý plameň. Nie vždy sa však malý zázrak zrodenia ohňa podarí.

Ak škatuľka navlhla a spolu s ňou i zápalky, namiesto malej pyrotechnickej show uvidíte iba to, ako sa hlavička natiera na škrkátko bez úžitku. Nech sa snažíte ako len chcete, plameň nevyčaríte. Zoznamujeme sa s Coghlan´s Waterproof Matches  – chalupárskymi zápalkami do nepohody.

Trochu iná škatuľka

Sú od výroby troška nakrčené a nie sú napohľad také naškrobené ako tie zápalky, ktoré ste zvyknutí kupovať v obchodoch. Dôvod odhalíte vo chvíli, keď si zápalkovú škatuľku lepšie prezriete. Vyrobená je z drevenej dýhy, ktorá je z každej strany oblepená papierom.

Indigový krepový papier chráni dýhu pred praskaním, škrtacie plochy sú naglejené na bokoch a ozdobná nálepka je na vrchu. Je to ručná práca, takže každá škatuľka vyzerá trochu odlišne.

Netradičná je aj vnútorná časť z voskovaného papiera, ktorá z piatich strán chráni zápalky pred prienikom vlhkosti. Troška vás prekvapí, že každá škatuľka je naplnená inak. Namiesto sľubovaných 40 zápaliek nájdete v každej škatuľke štedrejší náklad, pomiešaný hlavičkami raz na jednu, raz na druhú stranu.

Ak by potlač nebola taká moderná, iste by ste sa nazdali že v rukách držíte dedičstvo minulých časov.

Majú väčšie hlavičky

Tri veci vám prezradia, že čosi je inak. Hlavičky zápaliek sú väčšie, potiahnuté sú lesklým lakom a popri tradičnej vôni síry cítite i jemný závan octu. Na každej zo zápaliek je priehľadná bariéra, ktorá chráni citlivú časť pred vlhkosťou.

Nie je to vosk, ktorý by sa na horúcom slnku roztopil a narobil dnu neporiadok. Je to vodostály prírodný lak, ktorý je dostatočne tenký na to, aby ste ho v prípade potreby prekonali. Nepotrebujete na to čepeľ noža, ani improvizovanú škrabku. Všetko sa odohrá pri škrtaní.

Škrkátko stačí osušiť

Výdatná rosa na škatuľke i na zápalkách – to je skóre po nocovaní pootvorenej škatuľky v tráve. S obyčajnými zápalkami sa deje to, na čo sme zvyknutí. Hlavičky sa rozpadajú a zmáčané vodou sa natierajú na škrkátko.

Pri zápalkách, ktoré sľubujú odolnosť voči vlhkosti je to iné. Otriete škrtaciu plochu do nátelníka, prudko potiahnete zápalku po jej drsnej ploche a objaví sa plameň.

Vidíte, ako v zápale horúčosti ustupuje lak, rovnako ako je tomu na vojenských vetruodolných zápalkách z anglických potravinových dávok.

Funguje prvá zápalka, druhá i tretia, rovnako dobre sa rozhárajú i po tom, čo ďalšia zo štyroch škatuliek v balení putuje do vody. Hoci sa nálepky vlnia a krčia, zápalky fungujú. Rýchlo prídete na to, čo máte urobiť aby ste sa zbavili prskania, ktoré spôsobujú drobné kvapky vody. Ak obtriete do oblečenia aj zápalku, horí takmer ako keby nikdy vo vode nebola.

 

Nemusíte sa báť toho, že sa zapália hrkaním vo vnútri škatuľky. Sú to tradičné bezpečnostné zápalky, kde oheň vznikne iba vtedy, ak sa hlavička zápalky dostane do trecieho kontaktu so škrkátkom.

Istota, bez úzkostlivého stráženia

O zápalkách vedia svoje hlavne fajkári – málokto z nich siahne po zapaľovači bez ohľadu na to, či usadá do pohody doma v kresle, vo dvore na terase, alebo v lese na čistinke.

Po zápalkách siahajú fanúšikovia grilov na drevené uhlie a určite ich nájdeme aj v nejednom zálesáckom batohu, hoci by boli iba v núdzovej škatuľke na nepredvídané udalosti.

Ak rosa, hmla, vlhké povetrie a sychravý čas nie sú bariérou pre používanie, tieto zápalky sú zárukou toho, že ich budete môcť použiť i vtedy, ak ich úzkostlivo nedržíte v absolútnom suchu. Na chalupe, v záhradnom domčeku, na terase či v batohu je to vždy iné ako v panelákovej bytovke.

Vodeodolné zápalky Coghlan´s Waterproof Matches (2,70€ / 4 škatuľky) do bodky naplnia to, čo sľubujú. Zapálite ich aj vtedy, ak zabudnete na všetky úzkostlivé návyky a uložíte ich na miestach, kde neviete vylúčiť vlhkosť v jej narôznejších podobách. Páči sa nám pevné vyhotovenie škatuľky, spoľahlivé horenie, a istým spôsobom aj ich retro atmosféra.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár