Je to typický zálesácky kolorit. Pripravíte si hoblinky na podpal, naštiepate zopár drievok, kresadlom rozkúrite vatričku a keď príde správny čas, zastrúhate ražeň a opečiete si dobroty, ktoré máte pripravené v batohu. To všetko sú práce, ktoré sa točia okolo noža ktorý máte so sebou.

Ak vyrážate do prírody a radi táboríte, bez noža to jednoducho nejde. Musíte byť pripravení na to, že utrpí rany, ktorých vám nemôže byť ľúto. Nôž je jednoducho nástroj pre všetko – v prachu, daždi, horúcich uhlíkoch ale aj blate. Aký je Gerber Bear Grylls Folding Sheath 31-000752, ktorý sa stavia do pozície noža na prežitie?

Zatvárak s pohodlným úchopom

Vezmite stredne veľkú dýku, prelomte ju napoly a spravte z nej zatvárací nôž, ktorý sa pevne drží v dlani. Taký je recept na vývoj noža, ktorý dostanete do rúk. Nik sa tu nesnaží formovať štíhle tvary do vrecka, nik tu nehľadá elegantné krivky, ktoré by tomuto nožu dali uhladenosť kontúr na ktorých si svet zatvárakov toľko zakladá.

Očakáva sa, že máte veľké vrecká, batoh alebo opasok, na ktorý navlečiete kapsičku v ktorej sa nôž dodáva. Za tento prístup budete vďační pri každom použití.

Vrúbkované črienky z mäkčeného plastu, oblúkové vybratie pre ukazovák, zdrsnený chrbát pre palec a objem vďaka ktorému sedí rukoväť bezpečne v ruke i pri silových prácach – to všetko sú rysy, ktoré si budete ceniť. A to nielen pri štandardnom, ale aj pri reverznom úchope.

Detaily však výrobca nedotiahol. Plastové výlisky s protišmykovým vrúbkovaním a mäkčením sú iba nahrubo opracované, takže nájdete miesta, ktoré by ste si vedeli predstaviť krajšie.

Pätkou prebieha škára a čelná strana rukoväte má ostré hrany, ktoré vám môžu odierať prsty. Šedá guma sa poddá, oranžový plast je však pevný a húževnatý. Určite by zniesol pilník, aby ste si nôž vyladili k pohodliu. Tí šikovnejší sa určite pustia do úprav.

Pohodlne veľká čepeľ

O tom, že ide o nôž ktorý na seba berie bremeno nástroja svedčí jeho čepeľ. Nie je to útly desiatový nožík na chlieb, cibuľu a slaninku. Máte pocit, akoby ste v ruke naozaj držali dýku, ktorou sa smelo môžete pustiť do dreva v akejkoľvek podobe. Znesie však i škrtanie kresadla, škrabanie kôry a silové rezanie v najrôznejších podobách.

Čepeľ má hrúbku 3,7 milimetra a vysoký dutý výbrus s fazetkou, vďaka ktorému ľahko preniká i do pevných a húževnatých materiálov. Pridajte k tomu jemný klin falošného ostria a máte čepeľ, ktorou môžete v dlani štiepať bez veľkej námahy drievka tak, ako to robili kedysi pri peci naši dedovia.

Zarežete nôž po vláknach do konára, pokývate ho do strán a oddeľujete triesky na podpal. Čepeľ je povlakovaná, takže veľmi dobre šmýka v reznej škáre. Nič vám nehrdzavie, v dutom výbruse máte dotyk vždy len v jednom bode.

Čepeľ má pracovnú dĺžku desiatich centimetrov a musíte sa zmieriť s tým, že je delená na hladkú a zúbkovanú časť. Ak sa cez to prenesiete, rýchlo zistíte že výbrus so zubami má pri niektorých prácach predsa len čosi do seba. Asi sa nestane, že budete rezať laná, popruhy, plasty alebo používať nôž s úplne tupým ostrím.

Z dreva a kôry však zúbkovanou častou narežete oveľa tenšie a jemnejšie plátky a hoblinky, ako hladkou čepeľou. I námaha je nižšia pri tlačení noža do rezu.

Ak chcete nôž používať na kresanie, s malým kresadlom asi moc nepochodíte. Chrbát má jemne zrazené hranky a tak nedokážete vytvoriť intenzívny prúd iskier, ktorý by fungoval v nečase. My sme však k úplnej spokojnosti kresali s veľkou 12-centimetrovou ferrocériovou tyčkou, ktorá má dostatočný priemer a dĺžku na to, aby ste pod ňou vytvorili výdatný prúd iskier.

Čepeľ je z nerezovky 7Cr17MoV, a z doterajších skúseností máme pocit, že pri použitom výbruse má dostatočnú húževnatosť a ochotu držať ostrie k štandardu používania v lese.

Zámok, na ktorý sa dá spoľahnúť

Zatvárací nôž nebude nikdy tak húževnatý ako model s pevnou rukoväťou. Neznamená to však, že by ste sa mali obávať. Páči sa nám osadenie čepele na čape rukoväte, ako aj veľká a spoľahlivá poistka, ktorá ju drží v pracovnej polohe. Ťažko si predstaviť úkon, pri ktorom by sa hlboký ozub čepele mohol vyšmyknúť spod dobre napruženej poistky.

Veľmi dobrú stabilitu má čepeľ pri otáčaní okolo jej pozdĺžnej osi. Vezmete drevenú štepinu, zabodnete do nej hrot noža a pootočením do strán oddeľujete jednu triesku od druhej.

Nie je to záťaž, ktorá by bola nad sily tohto noža. Najslabším bodom bude čap v podobe skrutky, ktorá prechádza rukoväťou.

Jednoručné otváranie s kolíčkom je fajn holou rukou i v rukavici. Zapriete sa palcom a pomalým pohybom vytlačíte čepeľ do pracovnej polohy. Nie je tu žiadna akcelerácia, žiadne hromadenie síl ktoré sa uvoľnia v jednom bode. Proste suniete čepeľ vpred až k veľkému, hlasitému cvaknutiu.

Údržba vás môže potrápiť

Nôž si na nejaké umývanie, alebo mazanie nepotrpí. Hodíte ho do vody a prúd so sebou zoberie všetko čo sa nahromadilo dnu. Bez ohľadu na to či zakvapnete čap olejom alebo nie, čepeľ sa stále otáča okolo osi rovnako.

Ak nemáte skúsenosti s brúsením, môže vás čepeľ potrápiť. Nie že by bol materiál pritvrdý – ostrie nabrúsite vďaka dobre zvolenému materiálu čímkoľvek. Bariérou k jednoduchosti je ozubená časť ostria, ku ktorej budete potrebovať špeciálne náradie a potrebnú zručnosť. Nenabrúsite ju naplocho zo zadnej časti, žiadajú sa dva okrúhle pilníky s jemným zubom. O nejakej improvizácii v teréne nemôže byť príliš reč.

Puzdro nestvrdne, musíte ho však navliecť

Puzdierko je vkusné a dokonale kopíruje tvar noža. Je príjemne ploché a jeho pevné popruhy umožňujú nosenie v horizontálnej aj vertikálnej podobe. Nie sú však odopínacie, takže ich musíte na opasok navliecť, čo nemusí byť pri batohu jednoduché.

Pri vertikálnom nosení môže mať opasok šírku cez 5 centimetrov, pri horizontálnom sú limitom centimetre štyri.

Vo vnútri puzdra sa nachádza malá pružná priehradka, do ktorej si môžete vložiť ploché drobnosti. Celý systém si môžete vyladiť i šnúrou, ktorú proti strate noža či istejší úchop pridáte do zadného otvoru.

Ak sa vám stáva, že kožené puzdrá v prírode navlhnú a časom zatvrdnú a skrehnú, pri nylone z ktorého ju puzdro vyrobené sa toho nemusíte báť. Dážď či rosa mu neublížia – vyschne bez zmeny vlastností rovnako rýchlo ako sa zmáčalo.

Gerber BG Folding Sheath 31-000752 (39,90€) je pevný a veľký zatvárací nôž, ktorý vám nebude ľúto v prírode odrieť, poškrabať alebo opáliť uhlíkmi vyskakujúcimi z ohniskami. Je to nástroj na používanie, ktorý bol ladený na veľkosť rukoväte, húževnatosť čepele a praktické použitie s puzdrom, ktoré k nožu sedí. Nečakajte precízne spracovanie detailov na rúčke, nečakajte punc zbierkovej hodnoty. Je to pracant, ktorý naplní svoje poslanie bez slabín a poškodení. Na víkendové výlety do prírody viac nepotrebujete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár