Je to zálesácka klasika z Fínska. Vhodíte vrecúško čaju do hrnčeka, zalejete ho horúcou vodou z kanvičky a oddávate sa pôžitkárskemu vychutnávaniu nespútanej prírody a príjemnej arómy čajoviny.  Bez toho, aby ste to akokoľvek plánovali, vo chvíli keď precitnete zistíte že hrnček objímate svojimi dlaňami.

Kupilka nie je v našich končinách žiadnou neznámou. Po dlhých očakávaniach však prichádza na trh s novinkou, ktorá sa snaží ponúknuť ešte viac pôžitku ako doposiaľ. Zoznamujeme sa s novou, väčšou kuksou Kupilka 37, do ktorej sa vám vmestí aj rezancová polievka.

Osvedčený materiál

Ak sa povie Kareline, neviete čo presne si máte pod týmto slovom predstaviť. Každý však vie, že Kupilka je vyrobená zo zmesi borovicových vlákien a plastu. Čím dlhšie ju používate, tým väčšmi sa drevená časť začína prejavovať. Miska, ktorá je od počiatku hladká a miestami lesklá začne nadobúdať jemný, plyšový povrch.

Kupilka je svojim materiálom kdesi na polceste medzi drevom a plastom, čo si rýchlo uvedomíte pri jej používaní. Je na dotyk príjemná, jej obsah nevychladne tak rýchlo ako v plechovom hrnčeku a nech ju vystavujete akejkoľvek nepohode v teréne, stále je fit, stále je vo forme. Veľmi príjemná je jej údržba.

Nie je to ten typ materiálu, z ktorého vymývate v lese omastok z jedla či polievky bez úspechu, pretože ho len rozotierate. Stačí siahnuť po papierovej vreckovke a jediným vytretím je pripravená na ďalšie sústo. Hoci ste práve dojedli gulášovú polievku, smelo si po nej môžete po vytretí zaliať kávu.

Jediné, čím musíte po kúpe prejsť je absolvovať dve či tri dôkladné vymytia v umývačke. Drevo, ktoré prešlo zahrievaním pri spracovaní peliet a neskôr pri vstrekovaní do formy so sebou nesie karamelovú arómu, ktorá je podobná ťažkej sójovej omáčke. Pri prvom zoznamovaní by vás mohla z nevedomosti zaskočiť.

Veľkosť, ktorú pocítite

Ak o populárnej Kupilke 21 hovoríme, že ju uzavriete do dlaní ako cenný poklad, pri novej 37 sa vaše ruky stávajú iba jej oporou. Už ju nevtesnáte do bočného sieťovaného vrecka batohu. Presťahujete ju do vnútra, alebo ju na šnúre zavesíte na karabínu alebo niektorý z popruhov.

Nárast objemu a veľkosti je takmer dvojnásobný. Hoci by sa na obrázkoch zdalo, že vidíte klasiku ktorú máte možno aj doma, nie je tomu tak. V novej kukse utopíte tú pôvodnú úplne a ešte vám zostane aj kúsok rezervy.

Je to naozajstný goliáš, ktorý nabral na robustnosti aj zväčšenou hrúbkou stien. Znamená to, že v chladnej časti roka sa čaj i káva udržia horúce o poznanie dlhšie – pre svoj objem, ale aj hrúbku izolačných stien.

Nový objem, nové návyky

Čo sa stane, ak po boku 2,1-decilitrovej kuksy začnete používať druhú, ktorá do seba pojme 3,7-decilitrový náklad? Všetky nové zážitky prichádzajú pozvoľne a vy sa im začnete prispôsobovať.

Hneď pre začiatok pocítite zmenu pri čajoch, instantných kávovinách a horúcich čokoládach. Zrazu, akoby sa pýtali v dvojnásobnej dávke, aby ste si uchovali chuť, na ktorú ste boli navyknutí.

Všimnete si, že sa iným spôsobom začínate pozerať na objem svojich varných nádob a fliaš, v ktorých vodu do prírody nosíte. Čo vám pôvodne vystačilo na päť šálok, zrazu pomestíte do troch. Ak chodíte na výlety v skupinkách, možno budete svoju kanvičku alebo Zebru meniť za väčšiu, aby ste so zvýšenou spotrebou udržali krok.

Veľkými dúškami si vychutnáte vodu zo studničiek, ktorej sa vám na jediné nabratie dostane skutočne požehnane. V princípe sa pre vás nič nemení, väčšia nádoba sa pre vás stane stimulom výdatnejšieho pitia.

Poslúži aj na jedenie

Vo chvíli, keď si zalejete svoje prvé vrecúško rezancovej polievky, začnete vnímať nový rozmer tejto nádoby. Už to nie je len výbava na pitie, ale aj na jedenie. Naložíte dnu výdatnú porciu gulášu z kotlíka, pripravíte si skutočne veľkú porciu obilných vločiek a ak príde na ochutnávky kto čo priniesol k pikniku, v Kupilke 37 sa to tratí ako vo vedre. To sú tie chvíle, keď máte pocit že vyzerá oveľa menšia, ako do nej skutočne vojde.

V porovnaní s miskou 55 je nová kuksa predsa len menšia, hravo jej však v nejednej situácii šliape na päty. Znamená to, že vďaka nej možno zo svojej výbavy vyradíte misku, ktorú ste používali na jedenie. Razom je v batohu viac miesta, pretože ste vsadili na viacúčelovosť.

Pribudla časová známka

Odteraz už nebude tajomstvom, ako dlho ležala nádoba na pulte predajní, alebo koľko rokov ste ju používali v teréne. Na dne nádoby pribudla časová známka, ktorá obsahuje rok a mesiac výroby vo fabrike.

Nie je to nič, čo by ste nutne potrebovali. Ak však budete po dvoch desaťročiach chlípať kávu pri ohnisku a pozriete sa na terčík, budete s istotou konštatovať, koľko krásnych rokov s vami už táto nádoba putuje.

Môžeme z doterajších skúseností s istotou povedať, že ide o skutočne húževnaté nádoby, ktoré len tak neopotrebujete a nezničíte. I keby ste ich dali deťom na hranie do štrku pri vode, nevyviedli by nič čo by stálo za znepokojenie.

Nová Kupilka 37 plynule kráča po cestičke, ktorú firma vydláždila v čase uvedenia prvých zálesáckych nádob na trh. Môžete očakávať osvedčenú kvalitu, pohodovú údržbu a nesmiernu húževnatosť. Bonusom je nový objem, ktorý odteraz poslúži nielen na pitie, ale aj na jedenie. Jedna vec tu však predsa len chýba. Po vzore populárnej Kupilky 21 zabudol výrobca na lyžičku, ktorá by ladila s novou veľkosťou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár