Je to hravý nôž, ktorý beriete do rúk aj keď pre neho nemáte žiadnu prácu.  Stiahnete pevnú sponu z lemu vrecka nohavíc, prstami nahmatáte jeho okrúhly prstenec a kývnutím ruky ho roztočíte, akoby šlo o protistresovú hračku pre uvoľnenie napätia.

Keď sa však palcom opriete o kolík na čepeli a ozve sa kliknutie poistky, viete že ste pripravení ku všetkému – zakrátiť šnúru, odkrojiť si kúsok slaniny, zastrúhať ražeň či otvoriť balík, ktorý práve priniesol poštár. Zoznamujeme sa s vreckovým nožom Gerber Remix 22-41968.

Príjemný na pohľad

Nie je to agresívna zbraň, nie je to ani taktický nôž ktorý by vzbudzoval pozornosť okolia. So svojim sviežim a moderným dizajnom pôsobí mäkko – ako módny doplnok, ktorý ladí s atmosférou mesta či pikniku v prírode.  Od prstenca na ktorom okamžite spočinie zrak sa ťahá niekoľko uhladených línií, ktoré sa vetvia v dekoratívnom rebrovaní.

Čo vidno na každom obrázku, to sa vám do duše premieta aj cez dotyky. Máte chuť prevracať ho v dlani, obtáčať okolo prstov, prevaľovať zo strany na stranu.

Drží vás to s rovnakou radosťou celé dni, až kým si nepoviete že predsa len mohli byť niektoré detaily oblejšie. Ak na nôž nazeráte ako na príjemnú kratochvíľu,  stiahnutie niektorých hraniek do oblín by prinieslo pôžitok naviac.

Nič to však nemení na tom, aký hravý tento dizajn je. Ak ho položíte na stôl, o chvíľu ho niekto z vašich priateľov berie do rúk, aby ho preskúmal pozornejšie.

Do vrecka i na batoh

Niet pochýb o tom, že ide o nôž pre všedný deň, ktorý nosíte stále so sebou. Ak sa držíte sveta skratiek, bez rozmyslu k nemu prirazíte tri písmenká EDC.  Hneď pre začiatok ho zasuniete do predného vrecka nohavíc, aby ste ho pevnou, oceľovou sponou zaistili proti strate.

Môžete si byť istí, že bude držať na svojom mieste bez pohnutia bez toho, aby ste mali pocit, že vám prekáža.  Spona je pevná, veľmi dobre napružená a môžete si byť istí, že skôr či neskôr vám začne lem vrecka odierať.

S hmotnosťou 99 gramov nie je nôž priťažký ani na voľné nosenie v náprsných vreckách blúzy, či bočných vreckách nohavíc. Pod chvíľou cítite ako vám cestuje z miesta na miesto, nie je však príťažou, ktorá by bola obťažujúca.

Rám je odľahčený výrezmi, telo je ploché a ak budete chcieť kontúry ešte viac vyhladiť, sponu odmontujete s trojicou skrutiek preč. Pre jednoduchšiu manipuláciu možno pridáte i ozdobnú šnúru, pre ktorú sú otvory v tesnom susedstve spony pripravené.

Všetko sa však môže zmeniť vo chvíli, keď z neho spravíte výbavu do prírody. Cez veľký prstenec prevlečiete skobu, takže nôž dokážete zavesiť na vnútornú i vonkajšiu stranu batoha, nech ho máte vždy po ruke. Ba aj spona je fajn, ak máte na batohu molle väzbu, vďaka ktorej ho upevníte kdesi nabok,  k popruhom.

Určite to nie je nôž, ktorý by ste nosili zavesený na krku, na to má predsa len figúru, ktorá sa správa ako kyvadlo.

Veľmi príjemný úchop

Okrúhly prstenec s otvorom nie je iba dizajnovým prvkom. Automaticky vám do neho idú prsty pri úchope rukoväte. Raz si všimnete že vám do neho zašiel ukazovák, inokedy sa v ňom stretne v jemnom dotyku ukazovák oproti palcu. Je to tak návykové, že čoskoro začnete zisťovať, že všetko pekne ladí.

Ak opriete palec o vrúbkovaný chrbát čepele, ukazovák ide automaticky do otvoru. Je to silový úchop, ktorý vám dá dobrú kontrolu nad nožom pri strúhaní ražňov či kolíkov pre stanovú celtu.

Ak začnete na lopári krájať klobásku, pre lepší dosah noža otočíte v otvore palec oproti ukazováku. Tak využijete plnú kapacitu čepele bez toho, aby ste používali iba špičku.

Rukoväť pri silnom zovretí nie je tak pohodlná ako pri nožoch s plnými príložkami, plná dĺžka rukoväte vám však pomáha viesť nôž bez veľkého stisku prstov. Ak povážite, že máte k držaniu 11 centimetrov rukoväte, je to formát skutočne štedrý.

Pevná čepeľ pre všedné drobnosti

Otváranie jedným prstom a liner-lock poistka ktorá funguje skutočne spoľahlivo – to je výbava, bez ktorej by tento nôž nebol tým, čím je. Čepeľ je pevne istená nielen v otvorenej polohe, ale i vtedy ak parkuje v rukoväti. Veľký otočný čap prstenca je pevný, môžete od neho čakať viac robustnosti ako od kolíkov a skrutiek iných zatvárakov.

Chvíľku potrvá, kým si uvedomíte že čepeľ je v pomere k rukoväti skutočne útla. S dĺžkou pod hranicou 7,5 centimetra rýchlo prídete na to, že práve prstenec má na svedomí tento nepomer.

Čo ste dostali naviac pri komforte úchopu, to musíte oželieť v kompromise s čepeľou. To však nijako nie je v rozpore s úlohami, ktoré tento nôž bude vo vašich rukách plniť.

Zastrúhať ceruzku, urezať ražeň, otvoriť balík, rozrezať hárok papiera, zakrátiť padákovú šnúru, ukrojiť si chlieb, natrieť krajec či otvoriť bariérové vrecúško s hotovým jedlom – to všetko je rutina.

Bude sa vám páčiť geometria čepele s jej postupným zužovaním, ale aj rezivosť ktorá úplne zodpovedá fazetke výbrusu. Očistiť cibuľu, nakrájať zemiaky, či nadeliť jablká na porcie, to všetko ide bez toho, aby ste sa cítili neisto. Piknik, túra, opekačka alebo kancelária – tam ste s týmto nožom skutočne doma. Nie je ani moc jemný či priútly, ba ani neohrabaný.

Údržba bez starostí

Omastok zo salámy, ihličie z lesa a prach z vreciek? Ak pri zatvárakoch riešite delikátny problém zašpinenia vatovými tyčinkami, pri Remixe si s tým hlavu nebudete lámať. Nôž je so svojim rámom vyhotovený tak, aby ste ho jednoducho vypláchli vo vode.

Nerezová čepeľ, duralový rám a plastové klzné podložky nebudú pri kontakte s vodou trpieť. Pod prúdom vody vyplavíte čo do noža nepatrí a on pekne obschne.

Nerezovka 7Cr17MoV, ktorú Gerber používa so slušivou povrchovou úpravou na čepele nie je vychýreným rekordmanom v udržaní ostria, nemusíte sa však obávať že by ste ju v domácich podmienkach bez skúseností nedokázali udržať v slušnom stave. Dokážete na nej vytiahnuť ostrie kuchynskou ocieľkou, veľmi dobre ju prinavrátite k rezivosti keramikou, rovnako dobre poslúži aj oslička z rozsutca.

Ak ostrie pravidelne obtiahnete, nebudete musieť prenikať do tajov ostrenia a zachováte nožu jeho  tvár. Po kúpe nejaký čas potrvá, kým si všimnete že by ste mali prvý krok k údržbe ostria urobiť. Nôž je od výroby nabrúsený fajn, fazetka si pri spracovaní potravín zachová ostrie dlho.

Trošku pozornosti však budete musieť venovať prstencu, ktorý drží nôž pohromade a svojim stiskom udáva odpor pri otáčaní čepele, či jej vôľu. Od výroby je všetko naladené, môže sa však stať že vám to vo vrecku povolí.

Kým začnete vymýšľať nad tým, aký kľúč potrebujete pre otáčanie prstencom, siahnite po rukaviciach s protišmykovým pogumovaním.

Nimi dokážete prstenec utiahnuť aj povoliť práve tak, aby sa nôž správal presne tak, ako chcete vy. Pri zvedavosti a rozoberaní však dajte pozor na to, aby ste kdesi nevytrúsili valček, ktorý slúži ako koncový doraz pre otváranie noža. Je zasunutý do dvojice otvorov, nie je pevnou súčasťou rámu. Je dobré vedieť, že si viete nôž vyladiť ku svojmu vkusu. Obzvlášť s vedomím, že plastové klzné plochy sa časom budú odierať a stenčovať.

Gerber Remix 22-41968 (29,20€)  je šikovný vreckový nôž pre drobné každodenné práce, ktorý môžete bez pocitu bremena nosiť neustále pri sebe. S bezproblémovou údržbou a pohodovým úchopom sa na neho môžete vždy spoľahnúť – na túre, pikniku i opekačke. Prepracované detaily svedčia o tom, že výrobca sa snaží nezaostať za rivalmi. Ak sa však počítate medzi rybárov a zálesákov, je viac ako isté že bude sekundovať pevnému nožu väčšieho kalibru. A ak počítate každý gram výbavy, tiež sa vám podarí nájsť ľahší nôž s rovnakým rezným výkonom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Nůž Gerber Remix používám přibližně 2 roky. Je to praktický lehký a skladný nožík pro Vaše běžné činnosti. Čepel má, jako u obdobných nožů tohoto výrobce, na spodní straně mírný dutý výbrus rozšiřující se těsně až u fazety. Broušení nože je proto třeba věnovat větší pečlivost a volte pro tento účel raději některý z přípravků pro broušení nožů s přesným nastavením úhlu. Nůž je také opatřen praktickou pojistkou bezpečně fixující čepel v otevřené poloze. Její vroubkovaný hřbet je vidět u spodního vykrojení rukojeti. Gerber Remix je na trh dodáván se třemi rozdílně tvarovanými čepelemi a ve dvou barevných variantách. Kromě již prezentované klasicky tvarované hladké čepele je ho možné sehnat se zubatým ostřím a nebo čepelí ve tvaru japonského tanta. Recenzovaný tvar nože je však dle mého nejpraktičtější. Tmavě šedý odstín je běžně dodáván, existuje však i speciální varianta ve světle hnědé zlatavé barvě.
    I když se Vám může zdát, že má hladký klip nože zprvu velmi silný a bezpečný přítlak, časem zjistíte, že se pružina přece jen unaví. Tím spíše zasouváte-li ho za velmi silný oděv, lem kapes či silný opasek. Proto si zejména při Vašich fyzických aktivitách dávejte pozor na možnou ztrátu nože a volte raději jiné bezpečnější uložení nože.
    Největší výhodou konstrukce Remixu bezesporu je, že se dá snadno rozebrat, vyčistit i promazat. Rozšroubovat nebo seřídit dutý kloubový spoj se však dá daleko sofistikovaněji, nežli pomocí rukavic. A to pomocí hodinářského klíče na šroubování bezpečnostních víček hodinek. Klíč je totiž opatřen 3 nastavitelnými a výměnnými trny pro různé průměry a typy hodinek. A právě na obou stranách obruby dutého kloubu nože Gerber Remix naleznete přesné otvory pro tento hodinářský klíč.

Pridaj komentár