Je príjemné posedieť si v tôni pri lesnej studničke a osviežiť sa do sýtosti. Keď sa však vyberiete za krásami lúk a horských hrebeňov, zdá sa vám akoby z vás letné slnko vysávalo všetku vlahu. Túžite po kvapkách rosy, oblaku hmly ktorý vanie od vodopádu, alebo aspoň po jemnom mrholení.

Ak máte fľašu chladnej vody v batohu, nie je vám zaťažko ovlažiť vyprahnuté ústa. Keď je však úpek na nevydržanie, i do batohu je niekedy ďaleko. Je možné ovlažiť sa bez toho, aby ste museli stále siahať po fľaši? Zoznamujeme sa na horách so šikovnou hadičkou Source Convertube.

Osvedčená klasika trochu inak

Určite to poznáte – fóliový mechúr s vodou v batohu a hadička, ktorá visí v pohotovosti ponad plece aby ste si mohli kedykoľvek potiahnuť dúšok vody. Cyklisti na hydratačné systémy nedajú dopustiť a obľubujú ich aj mnohí turisti a bežci.  Nerobíte si zastávky aby ste sa napili do sýtosti, vždy si potiahnete len dúšok či dva, aby ste zahnali nepríjemné sucho v ústach.

Rovnaký komfort môžete v najväčších horúčavách dosiahnuť aj bez toho, aby ste sa museli odlúčiť od svojich obľúbených fliaš a priúčať sa novým návykom. Stačí len vymeniť zátku fľaše za inú – s hadičkou.

V priebehu sekúnd sa obyčajná plastová fľaša z minerálky zmení na hydratačný systém na mieru. Neriešite objemy, netrápia vás žiadne nové povinnosti, nerozmýšľate nad tým, ako budete pri potulkách šírym krajom vodu naberať. Fľaša zostáva fľašou, a s ňou i všetko na čo ste boli doposiaľ zvyknutí.

Štyri rôzne závity

Nečakajte, že sa vám podarí hadičku namontovať na litrovú termosku s chladnou vodou z horského prameňa. Nespoliehajte sa ani na to, že na moderný hydratačný systém premeníte vojenskú čutoru. Convertube si však v štandardnej dodávke poradí so štyrmi najpoužívanejšími druhmi závitov, s akými sa pri turistických a zálesáckych fľašiach môžete stretnúť.

Klasikou je 26-milimetrový závit pre spotrebiteľské fľaše od nápojov. To sú tie PETky, ktoré vyhadzujeme z minerálok a nápojov do kontajnera. Pol litra, sedem deci, liter či dva? Aký objem si zvolíte, taký budete mať. Nestojí to nič, neváži to nič a hravo si vodu v batohu rozdelíte hoci aj na dve časti – čistú pramenistú a ochutenú s bylinkami ak to tak máte radi.

Tento závit je pevne osadený na hadičke, takže ste pre PET fľaše nachystaní i vtedy, ak zvyčajne nosíte so sebou fľašu s odlišným napojením.

Hliníkové fľaše s vnútorným 26-milimetrovým závitom určite poznáte. Majú štíhly tvar a oko na zavesenie. Redukcia je v balení, rovnako ako 30-milimetrový vonkajší závit pre fľaše s rozšíreným hrdlom. Ak sa s touto výbavou vtesnáte do svojej zbierky fliaš, z ktorých si na každú príležitosť nosíte tú najšikovnejšiu, ste za vodou.

Fľaše so širokým hrdlom nájdeme v batohoch asi najčastejšie – nerezové, tritánové ale aj plastové. Najväčšia z redukcií slúži práve pre tento štandard a nemusíte hneď pre všestrannosť nosiť so sebou viečka dve.

Ak hadičku odmontujete, vrchný otvor jednoducho zaslepíte obyčajným vrchnákom z PET fľaše. Je fajn, ak si večer vo fľaši na ohni uvaríte čaj a cez deň v rovnakej fľaše nosíte vodu zo studničky s hadičkou na pleci.

Na objemoch nezáleží

Hadička je vyladená tak, aby ste každú fľašu za pochodu dokázali vysať až po samé dno. Slúži na to slamka so zrezaným koncom, ktorú si prispôsobíte každej nádobe.

Zasunutá je do hadičky cez malé, silikónové tesnenie, ktoré bráni prenikaniu vzduchu do systému. Povytiahnete ju, prirovnáte k fľaši a ona zostane na svojom mieste.

Toto nasávanie možno vytiahnuť do dĺžky 30 centimetrov, čo je dosť pre všetky fľaše, ktoré zvykneme do batohov baliť. Predsa len si už v prvých dňoch všimnete škrabance, ktoré na jej povrchu vzniknú pri posúvaní.

Osvedčilo sa nám zátku rozobrať a ostrý spodný lem zaústenia trochu vyhladiť. Je to drobná úprava, ktorá do budúcnosti zabráni strate tesnosti. Dávajte si pozor na silikónový o-krúžok, aby ste ho nestratili.

Tuhšia hadička, dokonalý náustok

SourceOutdoor je firma, ktorá sa špecializuje na hydrovaky. Hadička, ktorú firma vyrába k fľašiam preto nie je žiadnym experimentom, ktorý by zaostával za osvedčenými hydratačnými systémami. Je to plnohodnotný systém, ktorý nájdete v profesionálnych riešeniach.

Hadička má dĺžku 94 centimetrov a hravo sme ňou dosiahli do bočných vreciek 25- a 40-litrových turistických batohov, ale aj do vnútra 36-litrového taktického batoha.

Je trochu tuhšia a svojej húževnatosti sa nevzdáva ani na horúcom slnku. Poľahky ju uchytíte k popruhom batoha a ona sa vám bude prítulne tisnúť k hrudi. Neriešite žiadne prievleky, úchyty ani gumičky, všetko čo vám treba je už dnes popruhmi riešené na každom batohu.

Náustok má krytku proti prachu, otočný bezpečnostný ventil a mimoriadne húževnatú silikónovú trysku, ktorú len tak neprehryznete. Páči sa nám ako táto zostava funkčne ladí, nenájdete tu detail ktorý by ste vymysleli lepšie.

Po dúškoch i búrlivo

Vytiahnete z hadičky vzduch a od tejto chvíle je už všetko v pohotovosti. Spätný ventil udrží vodu v hadičke a vy môžete upíjať dúšok po dúšku, kedykoľvek cítite potrebu. Zhodíte krytku ktorá visí na šnúrke, otočíte ventil ak ho zvyknete uzatvárať, zovriete silikónový náustok medzi zubami a potiahnete.

Voda sa stabilne drží v systéme a iba zriedkavo sa stane že sa do nej primieša vzduchová bublina. Ak ste boli doposiaľ zvyknutí iba na fľaše, budete prekvapení ako môže nový pitný režim zmeniť vaše návyky.

Budete mať na chvíľu pocit, akoby ste pri rovnakom osviežení vypili menej vody ako zvyčajne. Pri výstupe po strmom chodníčku si dáte dúšok na každej serpentíne a bez toho aby z fľaše viditeľne ubudlo, cítite sa lepšie. Neprahne vám v ústach a na jazyku, nemíňate vodu nad svoje možnosti. Je to pocit, ktorý vás opantá viac ako hadička samotná.

Ak si dáte v popíjaní pauzu, čaká vás nový vnem ktorý nepoznáte. Voda sa v hadičke na slnku zohreje a vy si potiahnete teplé sústo i napriek tomu, že voda vo fľaši je ešte stále chladná. Je to malý hendikep, na ktorý si musíte privyknúť.  Hadička je však priesvitná, úplne svetlá, takže to nie je žiadna veľká tragédia.

Ceníme si, že prietok vody nebrzdí podtlak, ani priemer hadičky samotnej. Hoci má slamka iba 4-milimetrový vnútorný otvor, dokážete búrlivo piť bez toho, aby sa vám zatočila hlava pri zdolávaní celého objemu fľaše. Vo vrchnáku je silikónové prisávanie, ktoré predsa len pustí vzduch do vnútra bez toho, aby bolo veko netesné. Za celý čas sme nikdy nemali pocit, že by voda tiekla von. Tesní aj napojenie na fľašu, aj náustok na pitie.

Umývanie nie je náročné

Hadička v hadičke, gumový krúžok, ventil, spätná klapka, prechody cez zátky – to všetko sa zdá byť príliš komplikované na umývanie.

Obzvlášť vtedy, ak si do vody radi prisypete izotonický prášok, alebo práškový nápoj. Pravdou však je, že preplach je skutočne jednoduchý.

Vytiahnete slamku, naskrutkujete fľašu s čistou vodou a medzi prstami zatlačíte silikónovú hlavicu náustka. V tej chvíli začne cez celý systém samospádom pretekať voda, ktorá vypláchne každé miesto cez ktoré voda a nápoje prechádzajú. Stačí len aby ste fľašu pridvihli nad úroveň celého systému. Je to jednoduché a rýchle, spravíte to k dokonalosti aj v teréne, pri studničke či horskej bystrine.

Hadička Convertube (18,90€) je spoľahlivý a dobre vyladený pomocník, ktorý z obyčajnej fľaše spraví hydratačný systém do náročných podmienok. V otvorenej krajine získate nielen voľné ruky a pohodlné pitie bez skladania batoha z ramien, ale aj systém ktorý vám pomôže šetriť vodu, ak sú jej zdroje obmedzené. Ak doriešite drobný detail s odieraním a privyknete si na zohrievanie vody v hadičke, budete mať z používania skutočne príjemné pocity. Je to praktický doplnok, ktorý stojí za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Výborný článok. Tento systém som používal v drobnej úprave, hlavne kvôli tomu že som mal problém s tesnosťou nasávacej slamky a dochádzalo k prisávaniu vzduchu. Vyriešil som to po svojom. Slamku ktorá slúži na nasávanie vody z dna fľaše som odstránil a hadičku som používal spolu s 1,5 litrovou PET fľašou podobným spôsobom ako hydrovak. Fľašu som mal zvonku pripnutú na ruksak uzáverom dole. Pri pití sa fľaša vytvoreným podtlakom čiastočne stláčala a čiastočne namiesto vody nasávala vzduch cez zavzdušňovací ventil. Napriek počiatočným obavám sa nikdy nestalo, že by voda unikala cez zavzdušňovací ventil. Ak by sa to aj stalo, voda by tiekla len pod batoh a nehrozilo by namočenie výbavy. Rozhodne odporúčam tento systém. S hydrovakmi je najväčší problém ich čistenie a s použitím jednorazových PET fliaš je vyriešený. Použitú fľašu jednoducho vymeníte za novú.

Pridaj komentár