Je to výbava, ktorá by pri potulkách krajom nemala chýbať v žiadnom batohu. Hoci vždy dúfate, že ju nikdy nebudete musieť použiť, lekárnička je nádejou pre záchranu v nepríjemných situáciách. Je dobré vedieť, že na jednom mieste nájdete v núdzi všetko pekne pohromade.

Prasknutý otlak, odreté koleno, porezaná dlaň či popálenina od uhlíkov – to všetko sú nepríjemnosti ktoré sa nestávajú zriedkavo. Ak ich máte čím ošetriť, oddychový víkend v prírode sa nemusí zmeniť na nepríjemnú udalosť.  Zoznamujeme sa so súpravou prvej pomoci Kalff z predajnej siete Lidl.

Vyladená pre potulky

Mimoriadne ľahká a kompaktná – to sú prvé slová, ktoré dokážete o tejto lekárničke povedať pri prvom kontakte.  Hoci čakáte, že v ruke predsa len pocítite nejakú hmotu, skutočných 180 gramov je ľahkých ako pierko. Ste ochotní pripustiť, že nejde o ďalšiu záťaž, ktorú budete pre dobrý pocit nosiť v batohu.

Kapsička je tenká avšak pevná, vo veľkej miere vodeodolná. Kým na vonkajšej strane pod prstami šuští husto tkaná textília, vnútorná strana je celoplošne potiahnutá plastom.

Nehľadajte vodotesný zips, nesnívajte o páskami podlepených šitiach. Predsa len sa počíta s tým, že nejde o expedičnú výbavu do extrémov, ktorá musí prestáť živelnú pohromu.

Páči sa nám formát, 135x95x40 milimetrov, ktorý pohodlne vkĺzne do ktorejkoľvek priehradky, vrecka či oddelenia batoha. A ak by ste ju predsa len chceli mať na očiach, dvojica prúžkov zo suchých zipsov na zadnej strane vám ju umožní pripojiť kamkoľvek – na molle väzbu, na opasok, či ktorýkoľvek z popruhov. Na výlety je proste fajn.

Všetko prehľadne na očiach

Vo chvíli, keď rozopnete zips lemujúci trojicu strán, získate pohodlný prístup k obsahu. Všetko je v organizéri z fólie rozdelené do samostatných vrecúšok. Namiesto toho, aby ste sa v kapsičke hrabali v priečinkoch, gumkách, popruhoch a oddieloch, plastové útroby vytiahnete von a rozrolujete ako koberec.

V šiestich samostatných priečinkoch sa nachádza 38-dielna výbava, z ktorej okamžite vyčítate, že ide o balíček pre ošetrenie poranení a úrazov. Môžeme odhadnúť, že kapacita kapsičky je naplnená približne na 90 percent, takže nič nie je natlačené do vnútra tak starostlivo, že to už nikdy nedostanete späť.

Práve naopak. Ak fóliový triedič zrolujete do pôvodnej podoby, poľahky ho dostanete do vnútra. Takže nie je zlý nápad zoznámiť sa s obsahom skôr, ako sa dostanete do skutočnej núdze.

Veci, ktoré dôverne poznáte

Nič nie je ponechané na náhodu, nič sa vám nezmáča v rose alebo daždi. Jednotlivé čiastky výbavy sú ešte raz zabalené do vrecúšok s opakovateľne otvoriteľným zipsom, aby im rosa, para či mrholenie neskrátili životnosť. Dá sa očakávať, že výbava nezostarne len preto, že ju nosíte do terénu namiesto toho, aby odpočívala doma v skrinke.

Hneď pre začiatok si všimnete širokú škálu náplastí – menšie, väčšie, priedušné, vodotesné či gélové – tvoria rýchly základ pre najrôznejšie nepríjemnosti. Ošetríte si otlak, prelepíte malú odreninu, stiahnete reznú ranu – pri väčšine nepríjemností ste skutočne nad vecou. Ich počet je dostatočný na to, aby ste na viacdenných potulkách moli svoje zranenie priebežne ošetrovať a prelepovať.

Otvorené rany nemáte priveľmi čím dezinfikovať. Počíta sa s tým, že ich vypláchnete čistou vodou a bezprostredné okolie očistíte dezinfekčnými vlhčenými utierkami.

I väčšiu ranu však dokážete sterilne prekryť a obviazať bez ohľadu na to, či čakáte na ďalšiu pomoc, alebo kráčate otvorenou krajinou vpred. Vhod padne päťmetrová náplasť ktorou udržíte krytie na mieste i bez väčšej zručnosti. Zavše si môžete pomôcť krytím druhou vrstvou – napríklad pruhom bavlneného oblečenia. Nožničky sú v balení, takže ak stratíte svoj nôž, stále máte čosi na pomoc.

Gumovými rukavicami môžete bez obáv o svoje zdravie siahnuť niekomu do rany, zatváracími špendlíkmi vydolujete triesku, ktorá uviazla hlboko pod kožou. Zaujímať vás však určite bude aj podvrtnutý členok, natiahnutý väz na kolene či podvrtnuté zápästie.

Dvojica elastických obväzov vám to pomôže trochu fixovať, trojuholník pre podviazanie poranenej ruky tu však nenájdete.

Pridajte k tomu dvojicu tenkých brožúrok o prvej pomoci a záchrane života – razom máte dokonalú predstavu čo ste dostali pre riešenie krízových situácií.

Môžete ju trošku doladiť

Lekárnička je modulárna, takže nie je náročné siahnuť do jej obsahu a trochu si ju upraviť alebo rozšíriť. Drobnými prídavkami môžete k akútnym úrazom pridať bariéry, ktoré vám pomôžu utlmiť ďalšie neduhy.

Pridajte tablety proti bolesti hlavy, čosi na utlmenie alergickej reakcie, octanové tablety na opuchy a popáleniny plus tobolky pre tíšenie črevných kŕčov a máte pokryté ďalšie tri najčastejšie nepríjemnosti z pobytu v teréne. Vytiahnite príručky o prvej pomoci, zameňte ich za malé balenie dezinfekcie rán, pinzetku a trojuholníkovú šatku – budete mať ďalšie dve nástrahy pod kontrolou.

A ak pridáte pre núdzu čosi na svietenie či záchrannú dávku sacharidov, potom vám už len prax a početné zážitky z prírody do budúcna poradia, čím si ešte môžete pomôcť.

Súprava prvej pomoci Kalff z predajnej siete Lidl (3,99€) je mimoriadne šikovnou lekárničkou pre potulky krajom. Stavia nielen na nízkej váhe a kompaktnom vyhotovení, ale aj na obsahu, ktorý od vás nežiada zručnosti a skúsenosti zdravotnej sestry. K dispozícii máte širokú škálu náplastí, základný sortiment obväzového materiálu a zopár praktických doplnkov, s ktorými drobné nepríjemnosti v teréne zaručene vyriešite. A ak si pribalíte dnu ešte zopár medikamentov a dezinfekciu rán, potom ste zaručene v bezpečí.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár