Je to jedenásť gramov cennej opory, zbalených do útleho, kovového tubusu. Otočíte prstencom a svetelný kužeľ razom presvetlí tmavú jaskyňu, nočnú cestičku či stan. Bez toho, aby ste so sebou niesli bremeno lampáša, viete že máte pomocníka na ktorého sa môžete spoľahnúť.

Ak príde na lampičky, každú sezónu sa objaví model ktorý dokáže prekvapiť i tých, čo svet svietenia pozorne sledujú. Tentokrát sa podarilo vtesnať výkonné LED svietidlo do formátu mikroceruzkovej batérie. Zoznamujeme sa s nabíjateľnou lampičkou Fenix UC02.

Vždy na dosah ruky

Ak sa chystáte na večerný beh, nočný pochod alebo objavnú výpravu do starého železničného tunela, vždy si vopred pripravíte poriadnu čelovku alebo lampáš, aby vás oslabený zrak nebrzdil. Iné to však je, ak sa kamsi zatárate a zrazu zistíte, že by sa vám predsa len lampička v neplánovanej situácii hodila.

Zdržíte sa pri pozorovaní zveri na čistinke, pridáte sa neplánovane k veselej spoločnosti pri ohni, alebo sa stratíte v spleti lesných chodníčkov a slnko zapadne skôr, ako sa vymotáte von. Vtedy je každý lúč svetla na nezaplatenie, pretože ani zapaľovač vo vrecku nie je zárukou dlhého svietenia.

Ak však v prítmí nahmatáte zo zálohy útlu lampičku, opäť ste nad vodou. Záleží iba na vás, kam si do svojej každodennej výbavy tohto drobca umiestnite. Vrecko nohavíc, šnúrka na krku, puzdro noža, zips na batohu, či škatuľka so záchrannou sadou pre nečakané situácie – to všetko sú miesta, kam sa Fenix UC02 pomestí bez toho, aby sa stal príťažou.

Nesmierne nízka hmotnosť a útle vyhotovenie robia z tejto lampičky všestranného spoločníka. I ak by ste pre nosenie využili karabínu s kľúčmi, nepocítili by ste bremeno naviac. Práve o tom koncept tohto modelu je – mať svetlo neustále na dosah ruky. Pevné oko je súčasťou kovového tela, malé oceľové očko je pribalené v škatuľke, zvyšok je na vás.

Telo bez vypínača

Márne by ste pri prvom zoznamovaní hľadali vypínač – výrobca ho pre úsporu miesta ukryl dovnútra. Nečakajte preto žiadne taktické tlačidlo, ani gombičku pri ktorej svetlo ožije. Tubus lampáša musíte uchopiť do oboch rúk a pootočiť predným prstencom.

Pri plynulom a pevnom chode závitu sa po pol otáčke LEDka rozsvieti vo svojom základnom výkonovom stupni.

Po ďalšom miernom dotiahnutí sa intenzita svetla znásobí na plný výkon. Takýmto spôsobom volíte jeden z dvojice svetelných režimov, alebo úplné zhasnutie lampičky.

Keďže vo vnútri je klasický mikrospínač, nie je dobré otáčať tubusom proti jeho vôli – mohol by sa poškodiť. Ak ho však pritiahnete iba jemne, zadná časť sa stane citlivou na dotyk. Vďaka tomu môžete použiť lampičku na núdzovú signalizáciu. Známe S.O.S. vedia v núdzi odblikať aj tí z nás, čo neovládajú celú morzeovku.

Viac svetla, ako by ste čakali

Výrobca udáva v základnom režime svietivosť na hranici 10 lumenov a my môžeme smelo povedať, že je to dostatok svetla pre rýchlu orientáciu. Najete sa pri ňom, ošetríte si ranu, vyhľadáte v batohu čo potrebujete, prečítate mapu a posvietite si pod nohy, aby ste v úplnej tme videli, kam kráčate.

S plným rozoznávaním priestorového reliéfu čítate neznámy terén na dve desiatky krokov dopredu, pričom sa spoliehate na jemnocit svojho zraku. Svetelný kužeľ je mäkký, svit sa rozlieva v širokom uhle a máte pocit, akoby sa na okrajoch svetlo plynule strácalo až do nuly. Je to fajn, pretože LEDka vaše oči nevyslepí a vy ste naďalej schopní využívať mesačný svit na to, aby ste videli ďalej do šírky.

Pri 10 lumenoch rozsvietite listy vegetácie až do korún stromov, oči zveri sa rozsvietia v otvorenom priestranstve na 20 metrov. Hoci máte pocit, že farby sú tlmené, zo svetla máte príjemný pocit.

Všetko sa však mení vo chvíli, keď prepnete na vyšší výkon. Svet okolo vás sa pri 130 lumenoch prepne do farieb, pri ktorých rozoznávate aj jemné rozdiely odtieňov. LEDka má teplé tóny, avšak veľmi verne reprodukuje odtiene v širokom spektre.  Kužeľ sa rozžiari do žlta a vy zrazu vidíte pred seba tak ďaleko, že sa môžete pustiť do prudkého behu.

Takmer na 50 metrov čítate cestu pred sebou, takže i v lesnom poraste sa viete vybrať smerom, ktorý vám nekladie prekážky. Páči sa nám,  že i v tomto prípade nie je stred kužeľa presvietený, takže vnímate i tie detaily, ktoré sa objavia na okraji kužeľa. I v hustom poraste sme dokázali touto lampičkou signalizovať tak, aby nás pátracia skupina z diaľky odhalila. A to môže byť v kríze skutočne nápomocné.

Zdalo by sa, že máte k dispozícii tieto dva režimy svietenia a nič viac. Ak však pri plnom výkone prekryjete reflektor lampičky prstom, stane sa z neho červenkastý difúzor, ktorý bezprostredné okolie zaleje mäkkým, tlmeným svetlom.

Svietivosťou ste kdesi na polceste medzi tlmeným a plným výkonom. Získavate však nové vlastnosti svetla, ktoré vám pomôže nazerať na jemné detaily z blízka. Treba zošiť ranu alebo opraviť jemný mechanizmus? Takto to dokážete.

Ak pomýšľate na to, či stojí za to nosiť so sebou lampičku, ak máte neustále mobil vo vrecku, vedzte že v tomto prípade môžete očakávať určite viac svetla. Nie je to iba LEDkou, ale aj optikou ktorá k nej patrí – reflexný kužeľ a sklená šošovka robia svoje.

Výdrž si musíte strážiť

Lampičky od Fenixu sú známe tým, že držia stabilný výkon bez pomalého, nebadaného slabnutia. Ak batérii alebo akumulátoru dochádza dych, jednoducho prepnú vždy o jeden výkonový stupienok nižšie. Tak je tomu aj v tomto prípade – nestane sa vám, že sa nečakane ocitnete v úplnej tme.

Tento model však nemá žiadnu indikáciu, vystačiť si musíte tak trochu s intuíciou. Plne nabitý akumulátor vydrží v štandardnom – slabšom – režime svietiť necelé štyri hodiny.

Plný výkon si lampička udrží približne na 25 minút.

Akumulátor je skutočne miniatúrny a dobíja sa pomocou MicroUSB konektora, ktorý sa objaví vo chvíli, keď čelný tubus odskrutkujete. Po pripojení nabíjacieho káblika vidíte červenú LEDku počas nabíjacieho cyklu, zelená sa rozsvieti pri plnom nabití.

Náhradný akumulátor je bežne v predaji (Li-Ion 10180, 80mAh ), takže ak ho početnými cyklami unavíte, ľahko ho vymeníte za druhý. Je to v tejto chvíli jediný typ batérie, ktorým je možné túto lampičku napájať. Na externý zdroj sa spoliehať nemôžete, pretože miniUSB konektor je dostupný iba vtedy, ak odmontujete hlavu s LEDkou, elektronikou a reflektorom.

Ak poznáte lítiovú čelovku Fenix HL05 , ktorú môžete nosiť v batohu niekoľko rokov bez toho aby ste sa museli obávať o jej energetiku, pri tomto modeli predsa len nespravíte chybu, ak sporadicky pri veľmi dlhom nepoužívaní akumulátor dobijete.

Vyhotovenie nadmieru odolné

Hoci ide o drobca v ponuke značky Fenix, aj tento model si zachováva precízne vyhotovenie s dôrazom na odolnosť. Lampička je vodeodolná a k trojici osadených tesnení zo silikónu nájdete v balení ďalšie tri náhradné. Môžete ju topiť v bystrine alebo lejaku, nič sa jej nestane.

Telo je z leteckej, hliníkovej zliatiny, optika je zo skla, povrchová úprava je riešená chemicky – nie je to žiadna farba, ktorá by sa pri nosení na krku či vo vrecku zodrala.

Pridajte k tomu precízne závity, ktoré sa nezadrhávajú a dokonale spracované detaily – nenájdete tu žiadne chybky či nedôslednosti.

Lampička môže padať na zem a pri svojej nízkej váhe si neublíži ani s väčších výšok. Dôležité je iba to, aby ste ju našli, takže povrázok, najlepšie s reflexným pásikom je asi skvelým doplnkom, ktorý by ste si mali pridať.

Fenix UC02 (24,90€) je miniatúrna nabíjateľná lampička, ktorú môžete stále nosiť so sebou bez toho, aby ste pocítili jej váhu alebo prítomnosť. Pripravená v pohotovosti, vždy vám pomôže vykĺznuť z tmy. V odolnom vyhotovení, s dvojicou svetelných režimov bude pre vás oporou v neočakávaných situáciách. Nerozbijete ju, neutopíte ju, nezoderiete ju. Jediným vašim bremenom je nezabudnúť z času na čas dobiť jej akumulátor.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár