Je to šikovný oblek pre naháča, v ktorom sa ukrýva elegancia a kus pohodlia. Nešpiní sa ako oplet z padákovej šnúry, nechladí v ruke ako holý surový kov. Výhodou kožených črienok je, že nepotrebujete veľa zručnosti na ich výrobu.

Ak doma nájdete odrezok sololitu, kus hovädzej kože a priehľadné kontaktné lepidlo, už za hodinu môže váš List vyzerať ako elegantný švihák. Po takmer roku používania môžeme povedať, že takéto črienky bez ujmy znesú ruch mesta i potulky šírym krajom.

Otvor v rukoväti, ktorý je typickou dizajnovou črtou Listu musí ísť preč. Treba ho zaslepiť a zdá sa, že najšikovnejším materiálom je sololit. Má rovnakú hrúbku, ľahko si na neho odkreslíte potrebný tvar a ak príde na vypílenie a opracovanie, nepotrebujete na to žiadne špeciálne náradie.

Zvládnete to lupienkovou pílkou, dá sa to postupne orezať nabrúseným nožom a ide to aj hrubou silou. Dôležité je iba to, aby ste dosiahli čo najtesnejšie vloženie. Sololitová výplň sa stane nosičom kožených príložiek, ktoré sa vďaka výplni nenatiahnu, neprehnú a neunavia.

Osvedčilo sa nám urobiť sololitovú vložku o málo väčšiu a brúsnym papierom ju dopasovať na mieru. Netreba ju vlepovať dnu, stačí ju pevne zatlačiť a ona zaujme svoje miesto.

Dĺžku kožených príložiek vymedzuje kydexové puzdro. Ak ho chcete naďalej s Listom používať, po zaparkovaní Listu dnu zistíte, pokiaľ môžu črienky siahať. Obkreslíte rukoväť noža na lícnu stranu kože, ostrým nožom s malou rezervou na vonkajšej strane čiar urobíte orez a máte dvojicu zrkadlovo obrátených dielcov.

Lepenie je krok, ktorý v žiadnom prípade nôž nepoškodí. Chemoprén Transparent od Pattexu nevytvorí na N690 žiadnu nepeknú patinu a vždy sa bude dať bez zvyškov odstrániť. Nanesiete lepidlo na kožu, potom na nôž s vložkou a obe strany necháte na niekoľko minút odvetrať. Tak sa odparí časť rozpúšťadla, vďaka čomu bude schnutie rýchlejšie a spoj pevnejší.

Určite stojí za to, ak dokážete nôž s príložkami vložiť medzi zvierky, aby ste spoj utužili. Koža sa pod tlakom a vlhkosťou lepidla v spoji dokonale vytvaruje a priľne k podkladu. Uťahujte zvierky s citom, nie je to žiadna silová súťaž, ktorá žiada rekordné výkony.

Orezať kožu podľa kontúr rukoväte nie je náročné ak k tomu máte dostatočne ostrý nôž. Môže to  byť ulamovací technický nôž s vymeniteľnými čepieľkami, môže to byť malý rezbársky nožík. Kým čepeľ kopíruje zaoblené kontúry kovu, koža sa poddáva rezu.

Potom je už len otázkou citu a šikovnosti, ako si poradíte so zaoblením hrán. Postačí na to brúsny papier ovinutý okolo ceruzky. Tak vytvoríte slušivé zaoblenie. Skosenú hranu na čelnej strane črienky zasa dosiahnete nožom – jednoducho ju pod uhlom zarežete.

Voskovanie dá črienke finálny šmrnc a lákavý vzhľad. Kým olej prenikne do kože aby ju ošetril, vosk zasa vytvorí povrchovú vrstvičku s leskom. Počítajte s tým, že všade, kde sú vlákna kože odhalené rezom alebo brúsením, koža bude tmavšia. Ak ste dostatočne šikovní a máte doma farbu na kožu, črienku môžete pred voskovaním aj vyfarbiť.

Výsledný vzhľad je veľmi pekný a nôž výborne padne do ruky. Dobrou správou je, že ak po roku používania zatúžite späť po naháčovi, oplete, drevených črienkach či po originálnom príslušenstve od Mikovu, kožu strhnete dolu a spolu s ňou sa zlúpne bez zvyškov aj lepidlo.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár