Je fajn mať pri sebe nôž, ak sa vyberáte na potulky krajom s pecňom chleba, pôltom slaniny a niekoľkými cibuľami. Keď  vám však v batohu chýba lyžica, len s veľkou improvizáciou sa pustíte do guláša, polievky alebo hotového jedla z konzervy či bariérového vrecúška.

Ak príde na základnú výbavu, poriadna lyžica v nej rozhodne nesmie chýbať. Mnohí však pre všestrannosť dávajú prednosť sporku, ktorý kombinuje viacero jedálenských náradí. Od začiatku roka sa zoznamujeme s jedálenským náradím Wildo Spork,  ktorý nás sprevádza na našich výletoch do prírody.

Tri v jednom

Lyžica, vidlička alebo príborový nožík? Kto vie narábať s „bágrom“, tomu na prísnom delení príliš nezáleží. Jemnocitná etiketa nech zostane za čipkovanými záclonkami doménou prestretých jedální, v prírode na kolene  a ihličí je všetko len o pôžitkoch a pohode. V tomto prípade však môžete počítať s tým, že predsa len dostanete do ruky obratné náradie, ktoré si s jedlom poradí.

Koncept je jednoduchý – jedna rúčka do hrsti a kombinované náradie na druhej strane. Lyžica je na riedke polievky prijateľná, na hustejší guláš úplne v pohode.

Vidlička svoju prácu hravo zastane, na čo zacielite, to aj napichnete. A aj vrúbkovaná hrana na krájanie si poradí s delením vareného mäsa, ovocia a zeleniny.

Ak sa vám tento koncept na prvý pohľad pozdáva, vedzte že tento spork má šancu získať si vás.

Prečo z plastu?

My zálesáci máme radi pevnú kovovú výbavu a pri lyžiciach tomu nie je inak. Ak sa praží na panvičke, varí v ešuse a dvíhajú pokrievky zo Zebry nad horúcou pahrebou, kov je priam nevyhnutnosťou. Všetko sa však mení vo chvíli, ak do hry príde eloxovaný hliník, alebo teflónová povrchová úprava. Bojíte sa po citlivých povrchoch škrtnúť kovovou lyžicou, len aby ste ich nepoškodili. Moderné varné nádoby a súpravy s varičmi sú jednoducho drahé.

Tu má plast skutočne navrch ak je dostatočne pevný a húževnatý. Wildo používa húževnatý, avšak ohybný polymér ktorý sa nestáva krehkým ani v mraze, pričom v batohu znesie bez ujmy nepretržité búchance, ohýbanie a tlaky okolitej výbavy.

Bez akéhokoľvek ochranného či hygienického obalu vhodíte spork do predného, plochého vrecka batoha a o nič sa nestaráte – nič nehrká, nič vám neškriabe termosku, nič necinká ako rolničky na konskom záprahu.

O tom, že ide plast určený do horúcich jedál svedčí i to, že výrobca sa vyhol použitiu BPA zmäkčovadiel. Práve tie sú po dlhé roky nepríjemnou príťažou plastov.

Báger s veľkou kapacitou

Aké sústo dokážete nabrať týmto sporkom na jedenkrát? Po niekoľkých mesiacoch aktívneho používania môžeme povedať, že ani veľkí jedlíci sa nebudú cítiť ukrivdení či ukrátení. Wildo spork je veľkokapacitným bágrom, ktorým môžete smelo rozdeľovať pripravené jedlo na jednotlivé porcie.

Páči sa nám, že výrobca odsunul zuby vidličky bokom, aby sa do priehlbiny dali naberať aj úplne riedke sústa.

S rúčkou, ktorá dáva plných 10 centimetrov dĺžky na zanorenie prednej, tvarovanej časti sme sa vždy dostali v pohode nielen do plytkých jedálenských nádob, ale aj do pollitrových jedálenských termosiek, či bariérových vrecúšok s hotovými jedlami, ak sme ich nožom otvorili na ich širšej strane.

Lyžica je najdôležitejšou a najpoužívanejšou funkciou, na ktorej skutočne záleží. Ak tento spork postavíme po boku lyžíc, ktoré nájdete v americkom M.R.E balíčku, či 24-hodinovom proviantnom balíčku anglickej armády, určite môžeme povedať že ide o vydarené riešenie, ktoré má vždy čosi navrch.

Mäso na šťave, rizoto, rybičková nátierka – môžete si vysnívať akékoľvek sústo a nikdy nemáte pocit, že by vás tento spork nejako obmedzoval.

Vidlička sa môže hodiť

Vidlička nie je samostatnou časťou ako je tomu pri obojstranných jedálenských náradiach. Je iba akýmsi doplnkom, ak by ste potrebovali čosi vziať opatrne, hygienicky či z príliš horúceho povrchu. Napichnete zemiak pražiaci sa na oceľovej panvičke a nemusíte sa báť, že sa plast roztaví. Dotýka sa iba zemiaku a nie horúceho kovu.

Takisto si môžete „odpichnúť“ z cudzieho jedla bez toho, aby ste svoju lyžicu máčali v porcii ktorá nie je určená vám. Hoci je dvojica tŕňov ostrá pri jedení nikdy neprekáža. Nemáme pocit, že by sa nejako v priebehu mesiacov prihli, alebo pokrútili. Držia na svojom mieste pre občasnú službu.

Nôž na delenie

Nik z nás nechodí do prírody bez poriadneho noža, opäť sa však z času na čas pritrafia situácie, kedy sa vlnkovaná čepieľka na boku sporku hodí.

Raz sa zaboríte do mäsovej konzervy, na ktorej si nechcete tupiť špičku svojho vreckového nožíka, inokedy zasa delíte sústo priamo na kameni, alebo hliníku s citlivou povrchovou úpravu. Plast neublíži na kameni sám sebe a taktiež neublíži teflónu a eloxu.

Hoci spork používate ako svoj príručný „báger“, predsa len bočná čepieľka tomu dáva kus pridaného komfortu. Výrobca ju vyformoval v rovnejšej zadnej časti, aby ste sa nemuseli trápiť otáčaním okolo veľkého rádiusu. Pravákom bude umiestnenie dokonale sedieť, ľaváci budú mať trošku pocit, že by sa predsa len veci dali spraviť trošku inak.

Pohodová hygiena

Jemne štruktúrovaný povrch v istej miere odpudzuje tuky, a tak sa dá spork po každom použití utrieť do papierovej vreckovky bez toho, aby ste ho museli úzkostlivo vymývať. Nemáte pocit, že by na ňom zostával povlak omastku, dúhová mapa vám nevypláva po takomto utretí po každom jedle ani na čerstvo zaliatej káve alebo čaji.

My sme nenašli praktické využitie pre očko na rukoväti, určite sa však niekomu bude hodiť na upnutie sporku priamo na batoh, či šnúru s ostatným príslušenstvom. Je dobré vedieť, že ak príde na to, netreba vŕtať žiadnu dierku navyše, všetko je už tam.

Spork je dostupný v 13 farebných vyhotoveniach a výrobca berie ohľad na turistov, ktorí si potrpia na pestré farby svojej výbavy, aby ju na občerstvovacích zastávkach nikdy nezabudli.

Wildo Spork (1,59 €) je super riešením pre každého, kto sa túla krajom s termoskou, moderným varičom, hotovkami v bariérových vrecúškach, turistickými potravinovými balíčkami či vojenskými proviantnými dávkami potravín. Ide o všestranný a odolný príbor, ktorý nesklame. Naberá, mieša, napichuje a krája, pritom však nehrká v batohu a neškrabe citlivé povrchy moderných jedálenských nádob.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár