Hodíte do batoha kartónovú škatuľu, priložíte k nej fľašu s vodou a môžete vyraziť  na potulky krajom.  Niekedy je fajn baliť sa bez toho, aby ste rozmýšľali čo budete jesť. Vojenské potravinové balíčky sú ako cestovné menu, v ktorom nájdete dostatok energie i pre náročné pochody.

Nie vždy to musí znamenať, že ide o núdzovú improvizáciu ktorá sa líši od chutnej stravy pre všedný deň. Zoznamujeme sa s francúzskym balíčkom Ration Individuelle D´exercise, ktorý je odľahčenou verziou celodennej dávky RCIR.

Otvoriť a ujedať

Ak si na výlet nabalíte konzervu rybičiek, dva krajce chleba, horalku a makovník, viete že máte so sebou bezstarostné menu. Nepotrebujete zakladať oheň aby ste si opiekli špekáčku, nepotrebujete varič aby ste stuhnutý omastok guláša z konzervy prebrali späť k životu.

S balíčkom R.I.E. je to úplne rovnaké. Či sa usadíte na čistinke a pustíte do jedla, alebo do seba všetko nahádžete za pochodu v snehovej chumelici je iba na vás.

Všetko je navrhnuté tak, aby ste sa zaobišli bez akéhokoľvek zázemia. Čo chytíte do rúk, to môžete začať s chuťou jesť.

Znamená to, že tu nenájdete vrecúška s kávovou a čajom, kocky pevného liehu, jednoduchý plechový varič, lyžicu, tablety pre dezinfekciu vody či samoohrevné vrecúško. V 760-gramoch váhy sa ukrýva iba jedlo samotné a balíček papierových vreckoviek. Ak k nemu pridáte lyžicu a nôž, bude vám chýbať iba voda na zapitie.

Ako z domácej kuchyne

Predstavte si poctivú domácu kuchyňu a máte jasno v tom, čo vás čaká po otvorení 300-gramovej konzervy s hlavným chodom. Keďže R.I.E. balíček je považovaný za studenú poľnú kuchyňu, jedlá sú vyberané tak, aby dobre chutili i bez zohrievania.

Znamená to, že dnu najčastejšie nájdete zeleninu, zemiaky a mäso po boku omáčky, ktorá obsahuje iba rastlinné tuky a trochu octu. Nič tu netuhne, nič nerôsolovatie. Raz je to tuniak s parenou zeleninou a zemiakmi, inokedy je to kus bravčoviny. Ak ich viete zohriať na slnku či na variči, chute budú o čosi výraznejšie. Pravdou však je, že i za studena chutia výborne.

Môžete si byť istí, že ak sa prepracujete na dno tejto 300-gramovky, hlad vás opustí i vtedy ak ste sa zabudli doma naraňajkovať. Nie je to spôsobené iba objemom, ale plnou, priam domáckou chuťou. Tieto jedlá neboli zo surovín varené v konzerve, ale vo veľkokuchynských kotloch pred vložením dnu. A práve to sa na výbornej chuti prejaví.

Keďže v teréne smetiak nenájdete, určite je dobré mať so sebou igelitové vrecúško. Papierová škatuľa od jedla by  sa zvyškami omáčky rýchlo premočila a mali by ste to úplne všade.

Paštéta, ktorá stojí za to

Ak vám po čase začnú hudci vyhrávať v žalúdku, na rad príde prvé z občerstvení. Je to konzerva s paštétou a k nej dvojica slaných sušienok. Nečakajte rozmixovanú pastu, ktorá je štandardom v našom kraji.

Francúzska paštéta si zakladá na mäse, ku ktorému je živočíšny tuk iba doplnkom.

Takže ak pochytíte prvé sústo, zistíte že sa tešíte mletému chudému mäsu, v ktorom nájdete slušné kúsky chutnej svaloviny. Tuku je pomenej a hoci sa na okrajoch konzervy oddelí, má príjemnú chuť.

Raz je to bravčovina, inokedy králičina či kačacie mäso. Všetko sa dá z plechovky vyrýpať sušienkou bez toho, aby ste si špinili lyžicu, spork alebo nôž.

Chutný dezert

Francúzi si potrpia na chutný dezert a iné to nie je ani v bojových podmienkach. Pri poldňovke si na 90 percent môžete byť istí, že vás bude čakať populárny čokoládový puding v plechovičke s neprehliadnuteľným logom Mont Blanc.

Chuťou by ste ho prirovnali k Pikau a keď ho dojete, ešte nejaký čas budete v ústach cítiť intenzívnu čokoládovú chuť. Plechovička je oveľa hlbšia ako pri slanej paštéte, pretože voda ktorá dáva pudingu jeho šťavnatosť nemá žiadne kalórie. Sušienky sú celozrnné a hoci nie sú priveľmi sladené, k tomuto pudingu pasujú.

Drobnosti na zahryznutie

Aby ste mali zopár drobností, ktorými sa dá dočerpať energia a zahnať hlad ak na vás príde v inom čase ako na ostatných, i za pochodu sa môžete zahryznúť do sladkostí, ktoré si pri prestávke na jedenia odložíte do vrecka.

Vždy je to čokoláda, ktorá je iná ako tá na ktorú ste zvyknutí z obchodu. Hoci je sladká a silno čokoládová, predsa len je akási pevnejšia a „suchšia“. Má menej čokoládového masla ako je zvykom. To preto, aby sa v lete nerozpustila. Belavý povlak tuku je štandardom, niekedy nájdete čokoládu belavú i na reze.

Ďalším prídavkom je sladké ovocné želé, v balíčku však môžete nájsť aj turecký med s orechmi, alebo inú tyčinku drobnejších rozmerov. Nie je tajomstvom, že ak si čokoládu a želé budete zahryzávať naraz, vyčaríte uhladenú, chuť.

Na celý deň

Jedlo, ktoré si viete podeliť na niekoľko zastávok s občerstvením je fajn, ak vychádzate do prírody po raňajkách z domova a vraciate sa späť v pozdnom večeri.

Aby ste sa cítili dobre, v chladnom počasí potrebujete približne liter vody na zahnanie smädu, v horúcich letných dňoch to bude i trojnásobok. Neznamená to však že ju musíte nosiť so sebou, stačí vedieť kde hľadať studničky.

Francúzska 12-hodinová dávka Ration Individuelle D´exercise (R.I.E.) je potravinovým balíčkom, ktorý vás nezaskočí plejádou anonymných hnedých vrecúšok, pri ktorých musíte čítať popisky aby ste vedeli o čo ide. Ide o starostlivo vyberanú zostavu civilných jedál a pochúťok, pri ktorých sa i bez predchádzajúceho zoznámenia cítite príjemne. Chute idú do noty aj našincovi, kávičku či čaj sa predsa len vyplatí pribaliť na prilepšenie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár