Je to úžasný moment, pri ktorom sa kúsok zuhoľnateného práchna v zlomku sekundy premení na tlejúci uhlík. Položíte práchno na koniec piestu, zasuniete ho do valca a jediným prudkým pohybom prebudíte živel ohňa.

Ak patríte medzi tých, čo pri zakladaní ohňa v prírode radi siahajú po inej výbave akou sú zápalky a zapaľovač, mali by ste vedieť že s ohňovým piestom je zábava. Od včasnej jesene sa zoznamujeme s Fire Pistonom Bushcraft Essentials, na ktorý sa dá spoľahnúť.

Ako malá pumpička

Ak ho nepoznáte, ľahko by ste si ho pomýlili s niektorým z moderných LED lampášov. Masívne telo z hliníkovej zliatiny je s eloxovanou povrchovou úpravou na nerozoznanie od zabehnutého dizajnu lampičiek. Vezmete ho do rúk a keďže nenájdete žiadny reflektor ani gombičky, zo zvedavosti sa ihneď pustíte do zoznamovania.

Drobec, ktorý v dlani zaváži slušných 140 gramov, je akousi pumpičkou, ktorá sa zahráva so vzduchom uväzneným vo vnútri valca. V každom detaile vidíte precízne opracovanie, všetko je spojené na závit a utesnené gumičkami. Pridajte k tomu kontaktné plochy na tenko namazané vazelínou a máte hrubú predstavu o čom je reč.

Hoci bol pred vynájdením bezpečnostných zápaliek ohňový piest bežnou výbavou európskych domácností, dnes je to skôr nostalgická spomienka na zašlé časy. Ak s ním však nájdete spoločnú reč, na potulkách krajom si vo vašom zálesáckom batohu nájde svoje miesto.

Na vlastných chybách sa učí najdlhšie

Je to výzva na dve-tri minúty. Prichystáte si hniezdo zo suchej trávy a machu, vtisnete do hrotu piestu práchno a po jednom či dvoch prudkých stlačeniach vyberáte z piesta horúci uhlík. Vyklopíte ho, rozfúkate na pripravenom materiáli a máte plamene na podpal ohniska či táboráka.

Všetko sa vám podarí ak viete ako na to a máte po ruke suché, horľavé hniezdo. Ide o spoľahlivú metódu zakladania ohňa, ktorá nevyžaduje príliš veľa cvičenia. Rovnako ako pri kresadle, i tu  však musíte poznať fígle, ktoré v návode na použitie nenájdete.

Všetko sme od jesene vyladili k dokonalosti a práve v tomto článku nájdete naše postrehy, kde sme sa na svojich vlastných chybách učili, ako zvládnuť majstrovstvo zakladania ohňa bez stresu a sklamaní.

Základom je uhlíkové práchno

Pod viečkom vrchnáka nájdete štartovacie práchno od výrobcu. Je to kúsok zuhoľnateného bavlneného knôtu, ktorý je dokonale chránený proti vlhkosti. Viečko má nielen tesný závit cez ktorý nepreniknú pary, ale aj gumové tesnenie proti vode. Je to miesto, na ktoré sa dá spoľahnúť.

Je však na vás, aby ste si práchno vyrobili do zásoby. Musí byť jemné, dokonale zuhoľnatené a hlavne suché. Potrebujete len varič, kovovú plechovičku s dierkou vo veku a trochu trpezlivosti. Ak akýkoľvek prírodný materiál dostatočne dlho zahrejete bez prístupu vzduchu, uvoľnia sa z neho všetky horľavé plyny a zostane iba uhlík samotný.

Pre výrobu práchna je výborná dreň z bazy, použiť môžete práchnivé, hubami prerastené drevo, ale i suché plodnice drevokazných húb. Dokonalú istotu, že sa vám podarí pripraviť práchno s vysokou ochotou pre zapálenie je stará rifľovina.

Nastriháte ju na prúžky, zviniete do parenice, zavriete do plechovičky od diaboliek a bez prístupu vzduchu vypálite. Keď belavý dym zmizne nad otvorom a už nebude šanca zapáliť ho k horeniu, práca je hotová.

Zvitok sa o trošku scvrkne, avšak i v podobe uhlíka si zachová svoju ohybnosť. Zuhoľnatená látka sa ľahko trhá rukou, je to vaša náplň pre tvorbu uhlíkov. Či budete práchno nosiť pod viečkom, alebo v inej nádobke je iba na vás. Zo skúseností však vieme povedať, že ak nemáte dokonalé práchno, oheň sa nekoná. Rifľovina funguje vždy, nie je to lotéria pri ktorej by sa kvalita práchna menila. Pri dreve, dreni či hubách nikdy neviete, čo sa vám podarí vyrobiť.

Dokonale utesniť

Čím vyšší tlak dokážete vo valci vytvoriť, tým vyššiu teplotu dosiahnete. Pri tomto ohňovom pieste to znamená, že musíte dokonale utesniť dve miesta.

Prvým je dvojica o-krúžkov, ktoré sú na pieste samotnom. Hoci sú vyrobené z nitrilu a v balení máte ďalšiu dvojicu pre výmenu po ich opotrebovaní, bez tenkého povlaku vazelíny sa nezaobídete. Je to miesto, ktoré musíte pred každým použitím pretrieť, aby vzduch nemohol uniknúť a guma sa nedrala. Platí tu pravidlo, že čím menej vazelíny nanesiete, tým lepšie spravíte.

Druhým miestom je zátka, kde nájdete dve tesnenia. Jedno je nad závitom samotným, druhé je ukryté hlboko na samom spodku zátky. Práve toto tesnenie nás hnevalo, pretože po utiahnutí veka sa zvykne natiahnuť a deformovať. Všetko sme však po čase vyriešili k úplnej spokojnosti. Stačí naniesť vazelínu do závitu samotného a stane sa pre vzduch úplne nepriechodný. Takúto úpravu stačí spraviť raz, vazelína sa z tohto miesta nevytráca.

Nie je v tom žiadna náhoda, že zátku možno odkrútiť. Práve cez ňu vypustíte vzduch, ak chcete ohňový piest zbaliť do batoha.

Zapaľovanie je rutinou

S utesneným piestom a dobrým práchnom všetko zbehne na prvýkrát. Odtrhnete kúsok zuhoľnatenej látky, vložíte ju do jamky na konci piesta a zatlačíte. Je fajn, ak to s množstvom nepreženiete a zostanú vám na konci voľné, strapaté vlákna.

Piest zasuniete do valca, opriete ho o drievko na zemi a prudko zatlačíte. V rukách cítite mäkký odraz a pérovanie silne stlačeného vzduchu. Podľa tejto spätnej väzby viete, že je všetko v poriadku. Vo chvíli, keď vytiahnete piest von, môžete fúknuť na uhlík, ktorý sa rozsvieti oranžovou žiarou.

Ak je práchno trochu vlhké alebo tesnejšie natlačené, budete musieť takéto pumpovania spraviť dve za sebou. Netreba však medzi nimi piest vyberať von. Jednoducho buchnete dvakrát a je to vybavené.

Vyklopiť uhlík do suchého hniezda a rozfúkať ústami, kývaním alebo vetrom je už iba vecou zlepšujúcej sa rutiny. Ak je slnečný deň a máte suchý materiál, nie je to nič, čo by ste nezvládli. Osvedčili sa nám strapaté vršky stebiel tráv, trsy z južných strán svahov, ale výborne pomôžu aj tenké šupinky brezovej kôry, ktoré sa od uhlíka vďačne chytia.

Záloha je v pieste

Hoci je zapaľovanie ohňovým piestom spoľahlivé, môže sa stať že práchno stratíte, alebo sa vám nešťastnou náhodou zatopí vodou. V pieste nájdete zálohu, ktorá je istotou pre tieto situácie. Je to ferrocériová tyčka – rovnaká akú nájdete v kresadlách. Odskrutkujete hlavicu piestu a nájdete ju v dutom vnútrajšku. Škrtnete nožom a iskra je na svete.

Toto miesto je však výborné i pre nosenie vazelíny, ktorú k piestu potrebujete na mazanie gumičiek. Natlačíte ju dnu, a vonku v teréne ju viete vždy po troške vydolovať tenkou paličkou. Je to šikovné, ak chcete mať všetko pohromade. Nepotrebujete žiadnu nádobu, ani kontajner naviac.

Šikovné a návykové

Ak sa budete držať našich postrehov a skúseností, rýchlo prídete tomuto spôsobu zapaľovania na chuť. Je v tom kus očakávaní a zbierania zručností, je v tom spoznávanie prírodných materiálov, ktoré musia mať väčšiu ochotu zapáliť sa uhlíkom, ako je tomu pri použití zapaľovača alebo zápaliek.

V každom prípade však cítite istotu a máte dôveru v svoje schopnosti – nie menšiu ako je tomu pri používaní kresadla. Fire Piston od Bushcraft Essentials je veľmi dobre spracovaný, svojou húževnatosťou a trvácnosťou je priam predurčený pre nepohodu v batohu a zaobchádzanie bez jemnocitnej úzkostlivosti. Je to nástroj do terénu, ktorý možno pre zábavu vytiahnete aj doma pri opekačke vo dvore.

Fire Piston od Bushcraft Essentials (39,90€)  nás presvedčil o tom, že ide o spoľahlivý nástroj pre zakladanie ohňa v teréne. Ak sa vám podarí prekonať prvé bariéry nevedomosti a postavíte sa k používaniu správnym spôsobom, čakajú vás pekné chvíle, ktoré vám do zakladania ohňa vnesú nové rutinné zážitky. Slovami ťažko popísať čo sa vo vás odohráva vo chvíli, keď vytriasate rozhorúčený uhlík, aby ste z neho rozfúkali hrejivý, rujný plameň ohňa.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár