Je to šikovná nádoba na jedlo, ktorá dokáže dať vychádzkam do prírody kus pohodlia navyše. Naplníte ju cez široké hrdlo chutným sústom poživne, aby ste si ho aj po hodinách túlania krajom mohli vychutnať v plnej paráde.

Ak príde na termosky, nie sú iba na to aby v sychravom a chladnom dni ochránili jedlo pred vychladnutím. Od minulého leta sa zoznamujeme s termoskou Klean Kanteen Food Canister 473ml, ktorá sa nám na početných potulkách vyjavila v každom detaile.

Nerezový kontajner

Keď sa povie Klean Kanteen, mnohí okamžite pomyslia na nerezovú fľašu so širokým hrdlom, ktorá si vďaka spoľahlivosti a všestrannosti vyslúžila veľmi dobrú povesť. Ani termosky tejto značky však svojim vyhotovením nijako nezaostávajú za týmto štandardom. Držia sa osvedčených materiálov, ku ktorým pridávajú dvojitú, izolačnú stenu.

Termoska je vyrobená z húževnatej nerezovej ocele, ktorá ani pri intenzívnom používaní nič netratí na svojej kondičke. Nikde necítite náznaky zapáchajúceho kovu, opotrebovanie sa javí iba v podobe drobných škrabancov na brúsenom a leštenom povrchu.

Hoci má naša termoska za sebou neustálu nepohodu v batohu a nevyhla sa ani nešikovným pádom, stále vyzerá k svetu. Vďaka svojmu zaoblenému tvaru neutrpela žiadne preliačeniny či deformácie.

Nie je tu žiadny farebný náter ktorý by sa odieral, nie sú tu žiadne vrstvy povrchovej úpravy, ktoré by starli. Nahý kov nemá čím sklamať a dobrou správou je, že ani na zvaroch nenachádzame žiadne známky hrdze.

Bezproblémové tesnenie

Plastové časti nájdete iba vo veku samotnom. Výrobca používa plasty bez BPA, ktoré sú už dlhší čas rozumným štandardom lepších produktov. Čo nás však oslovilo je samotné vyhotovenie vrchnáka. Ak pri umývaní termosiek na jedlo bojujete so silikónovými tesneniami, pod ktoré zatekajú zvyšky jedál, tu je to troška inak.

Tesnenie neprilieha iba k drieku nádoby, ale aj k jej vrchnému lemu. Zasunuté je úplne na samom spodku drážky, ktorá nesie na veku závit. Vždy sme boli spokojní s dokonalým tesnením, nikdy sme nemali nepríjemnosti s tým, že by tesnenie uhýbalo alebo zatekalo.

Možno je to tým, že nádoba tlačí na veko v dvoch rôznych rovinách súčasne a stisnutý silikón dokonale vypĺňa drážku len svojim štíhlym, úzkym lemom.

Vrchnák ukrýva izolačné tajomstvo v celej svojej hrúbke, čo trochu cítiť na jeho nezvyčajnej váhe. Možno i preto tu nenájdeme dekompresný ventil, ktorý by zjednodušil otváranie chladnúceho jedla po hodinách skladovania.

Páči sa nám závit s vysokým stúpaním, ktorému stačí menej ako pol otáčky na to, aby termosku spoľahlivo uzavrel.

Aj do chladného nečasu

Určite poznáte trik na skúšanie termosiek. Nalejete dnu horúcu vodu, zavriete veko a po piatich minútach siahnete na boky plášťa. Ak nie sú studené, termoska nestojí za nič, pretože neizoluje. Aké izolačné schopnosti má však tento model v chladnom počasí, keď teplota klesne pod -5 °C?

Pri jej pollitrovom objeme môžeme povedať, že po štyroch hodinách nájdete vo vnútri jedlo ešte stále horúce, po šiestich hodinách je ešte teplé, po ôsmych vlažné. To je primeraný výkon pre túto objemovú kategóriu termosiek. V prechodných obdobiach jari a jesene môžete smelo k týmto číslam pripočítať ďalšiu hodinu a pol navyše.

Počíta sa s tým, že jesť budete priamo z termosky, alebo si k nej zadovážite jedálenskú nádobu, ak sa  chcete o poživeň s niekým podeliť. Veko v tomto prípade neplní úlohu misky, z vyhotovenia budete čítať praktický minimalizmus.

Výborná na dováranie

Je fajn vziať si so sebou horúce zemiaky s mäsom a omáčkou, alebo výdatnú porciu guláša. Iné to však je, ak sa túlate dlhšie a vyberiete sa na skutočný pochod, pri ktorom sa rýchlemu vareniu nevyhnete. Ak patríte medzi tých, ktorí nedajú dopustiť na ľahké, instantné jedlá, potom určite viete aké neľahké je dostať ich v chladnom počasí do chutného stavu.

Kým v sparnom letnom dni vám cestovina stihne aj napučať, aj sa púšťate do svojho jedla kým je horúce, v sychravom počasí všetko chladne a výsledok nestojí za nič. Iné to však je, ak si pomôžete termoskou. Zalievať instantné jedlá v termoske je fajn – šetrí to plyn, udržiava teplo a rozvíja chute. Cez veľký otvor nemáte problém ani vtedy, ak chcete dnu vtisnúť veľký blok suchých cestovín. Táto taktika sa nám osvedčila k dokonalosti a aj hĺbka termosky nie je priveľká na to, aby ste lyžicou dosiahli na samé dno.

Udrží mäso i ovocie svieže

V letných mesiacoch a začiatkom jesene nám termoska výborne slúžila i na prepravu čerstvého mäsa. Na veľkú gulášovú akciu to nie je, dva stredne veľké hovädzie steaky však do vnútra zviniete bez nejakých problémov. Ak ich dobre zachladíte a necháte v chladničke vychladiť i termosku samotnú aj po šiestich hodinách bude mäso ešte stále svieže, pripravené na opečenie.

Vyhnite sa soleniu mäsa, koreniny a olejový povlak si však môžete pripraviť už vopred doma. Ani pri najvýraznejších koreninách sme nikdy nemali problémy s tým, že by sme vône nedokázali vymyť z nerezu von. Umývačku riadu výrobca neodporúča a pravdupovediac, vždy sme si bez problému vystačili ručným umývaním. Na záver stačí do vody pridať trochu citrónovej šťavy alebo sódy a po krátkom odstátí je termoska opäť neutrálna.

Termoska je šikovná pre zber letných plodov, ktoré si od obeda do večera bez problému zachovajú svoju sviežosť. Na prenášanie zachladeného kysnutého cesta pre opekanie na pahrebe je termoska primalá. Kysnutie sa nezastaví úplne a pri pollitrovom objeme nemáte šancu nechať dostatok voľného priestoru.

Dobrou správou je i to, že termoska je vodotesná nielen smerom von, ale i dovnútra. Stalo sa nám, že bola pre nás super skrýšou na citlivú výstroj pri nečakanej prudkej búrke.

Klean Kanteen Food Canister (39,06€) je trvácna, spoľahlivá a šikovná termoska do batohu. Výborne tesní, bezproblémovo sa udržiava a znesie bez ujmy aj menej šetrné zaobchádzanie. Nám sa páči hlavne jej všestrannosť, pretože vďaka nízkemu tvaru a priestrannému plniacemu otvoru nájde uplatnenie nielen pri prenášaní jedál, ale aj pri ich dováraní a skladovaní čerstvých surovín.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár