Je to príjemný spoločník pre potulky krajom, vďaka ktorému sa môžete tešiť z vecí ktoré by inak unikli vašej pozornosti. Ďalekohľadom prečesávate okolie a ak vás čosi nezvyčajné zaujme, zatiahnete páčku a zrazu je k vám vzdialený svet opäť o riadny kus bližšie.

Od minulého leta sa v teréne zoznamujeme s ďalekohľadom Olympus 8-16×40 Zoom DPS I, ktorý nám postupne odhalil svoju pravú tvár. Ide o šikovný model, ktorý i v rukách začiatočníka dokáže priniesť veľa pútavých zážitkov, ktoré by bez šikovnej optiky unikli pozornosti.

Je menší, ako by ste čakali

Ak príde na ďalekohľady klasickej konštrukcie s porro hranolom, mnohí sa nazdávajú že sú priveľké pre pohodlné nosenie. Obzvlášť vtedy, ak je pre vás vychádzka oddychom, pri ktorom sa nechcete zaťažovať bremenami. V tomto prípade je to však iné. Výrobca si dal záležať na tom, aby kompaktným vyhotovením dokázal skeptikov osloviť.

Ďalekohľad má hĺbku iba 16 centimetrov a pri 790-gramovej hmotnosti nemáte pocit, že by ste sa prehupli cez hranicu pohodlia. Kým v dlaniach zvierate skutočne príjemný objem ktorý vám dáva stabilitu bez trasenia, na krku či ramene vás nič neťaží a neomíňa.

Olympus si nedáva veľa práce s tým, aby vám ponúkol k ďalekohľadu široký, polstrovaný popruh. Počítajte len s úzkym prúžkom, ktorému viac ako holý krk svedčí košeľa s golierom či rolák. Poteší vás však veľmi dobre spracovaná kapsička. Je zvonka húževnatá, z vnútra príjemne mäkká a výrobca počíta s tým, že ju budete na vychádzkach nosiť na pleci. Ak však patríte medzi tých, čo ďalekohľad vyberajú z batohu iba na vyhliadkach, vedzte že kapsička je natoľko šikovná, že si ju obľúbite aj v batohu. Nepridáva ďalekohľadu priveľmi na objeme.

Tomuto konceptu zodpovedá aj vyhotovenie krytiek optiky. Všetky sa iba nasúvajú na objektívy a okuláry, nenájdete tu gumové očká, ktoré by ich na ďalekohľade držali.

Príjemne sadne do rúk

Čo vás hneď pri prvom kontakte osloví je spôsob, akým ďalekohľad sadne do rúk. Dlane máte príjemne vyplnené a prsty vám okamžite padnú na ovládacie prvky. Povrch je pogumovaný a nešmýka sa ani v mokrých rukách, telo je odľahčené na spôsob, ktorý uniká vášmu pohľadu. Kým stredová časť nesúca hranoly je z ľahkej kovovej zliatiny, kopa periférnych súčastí je vyhotovená z pevného plastu.

Nikdy  sme nemali pocit, že by sme kdesi narazili na kompromis, kde by vyhotovenie bolo na úkor pohodlia, robustnosti a použiteľnosti. Isté však je, že ani pri plnom 16-násobnom priblížení nie je problém zachovať pevnú ruku bez chvenia.

Opriete lakte o hruď, pritlačíte úzke gumové lemy okulárov k tvári a jemným pohybom rúk prečesávate celý terén.

Hoci tento ďalekohľad nie je žiadnou citlivkou ktorá by nezniesla spad ranného oparu, výdatnú rosu či fŕkajúci dážď pri mrholení, nejde o konštrukciu ktorá by bola bezhranične vodotesná bez možnosti prieniku pár. Z času na čas sa pri niekoľkodennom sychravom maratóne stane, že sa optika zahmlí. Stane sa to však len v rukách tých, ktorí chodia do terénu i v nepohode.

Mäkký obraz s príjemnou hĺbkou

Optické podanie tohto ďalekohľadu vám sadne, pretože má príjemný mäkký obraz so slušnou hĺbkou ostrosti. To ocenia hlavne príležitostní používatelia, ktorí nemajú dobré skúsenosti s ďalekohľadmi. Bez obáv z námahy, pálenia očí či bolestí hlavy sa môžete cez ďalekohľad na celé hodiny zahľadieť z vyhliadky do dolín.

Je to praktické hlavne pri pozorovaní vtáctva a života v prírode. Hoci pri 8-násobnom priblížení nie je pozorovací uhol väčší ako 5 stupňov, vďaka slušnej hĺbke ostrosti nemusíte priveľmi pracovať so zaostrovaním.

Pomaly prečesávate hustý lesný porast, preskakujete pomedzi trsy tráv na lúkach a hľadáte zver, ktorá opatrne vykúka z okraja hustého porastu na čistinku s pastvou.

Za jasného počasia sme boli vždy veľmi spokojní s ostrosťou detailu i farebným podaním, s ubúdajúcim svetlom na rozpuku dňa a s prichádzajúcim západom slnka predsa len cítiť, že svetelnosť ďalekohľadu prináša isté obmedzenia.

Obzvlášť v prípade, ak slabučké slnko stojí oproti vám. Farebný jemnocit oka slabne a v slabšom podaní iba s ťažkosťami čítate situáciu a detaily. Nie je to však nič, čo by fanúšika prírody, turistiky a potuliek krajom znepokojilo.

Vedzte však, že najmenšia zaostriteľná vzdialenosť je až 10 metrov, čo je predsa len nezvyčajne veľa. Ak vás zaujíma drobný život, ku ktorému sa chcete priblížiť na dosah, tento model nebude vašim favoritom.

Na zoom nedáte dopustiť

Aké je to, ak máte ďalekohľad s variabilným priblížením? Na začiatku možno neviete do čoho idete. Myslíte si, že je to ako objektív fotoaparátu, ktorým si priblížite scénu k príjemnému sledovaniu a zážitkom. Pri aktívnom používaní však rýchlo prídete na to, že veci sa majú trochu inak.

Hoci páčka priblíženia plynule prechádza od 8-násobného priblíženia k 16-násobnému, zvyčajne budete používať iba obe krajné polohy. Je to tým, že pri každej zmene priblíženia musíte opäť pokrútiť  kolieskom zaostrenia, aby ste sa dostali do ostrého obrazu. Hoci nemusíte urobiť zvyčajne posun väčší ako o štvrť otáčky kolieska, predsa len je to cenný čas, ktorý vás pri dynamickom sledovaní oberá o príležitosti.

Mení sa i optická kvalita zobrazenia. Ak vezmete 8x za štandard s príjemným podaním, pri 16-násobnom priblížení pocítite stratu detailu a svetelnosti. Hoci máte všetko zrazu na dosah ruky, najjemnejšie detaily sa stratia, akoby vám zrazu kleslo rozlíšenie. Ak sa však pri približovaní zastavíte približne na 10x, budete mať stále veľmi dobrý pocit z obrazu bez pocitu, že vás nejakým spôsobom obmedzuje.

Pokles optických vlastností pri zvyšovaní priblíženia však nie je žiadna dramatická strata. Nájdu sa však situácie, kedy pri veľkom priblížení zaradíte spiatočku, aby ste do seba nasali viac detailov. Obzvlášť ak ide v otvorenej krajine o vtáctvo a jeho operenie. O tom, ako veľmi ste si privykli na približovanie sa presvedčíte vo chvíli, keď  ďalekohľad na čas vymeníte za fixnú osmičku.

Stále budete podvedome hľadať ukazovákom a palcom páčku, aby ste sa priblížili k diaľavám. Mať v talóne bonusové priblíženie takpovediac pod prstami je vec na nezaplatenie. Práve táto všestrannosť robí z tohto modelu veľmi atraktívnu voľbu.

Obzvlášť praktický je zoom pri prezeraní kraja z vyhliadok, keď môžete veľkým priblížením skutočne zachytiť detaily v užšom kontexte. Pozorovací uhol sa pri plnom priblížení scvrkne na 3,4 stupňa a vy na veci nazeráte bez rušivého okolia.

Ďalekohľad Olympus 8-16×40 Zoom DPS I zaujme svojou mimoriadnou všestrannosťou a príjemnou kresbou hlavne tých, čo hľadajú spoločníka pre oddych v prírode, sledovanie zveri a skúmanie nových zákutí kraja. S cenou, ktorá začína na hranici 85 eur ide o veľmi praktický model, ktorý vás nesklame ani v náročnejších podmienkach. Ak v pološere poľavíte svojej zvedavosti a vzdáte sa dlhodobého číhania v sychravom, daždivom nečase, i po dlhom čase používania budete mať stále rovnako príjemné pocity ako pri prvom zoznámení.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár