Keď z termosky začne stúpať horúca para, ihneď pomyslíte na hrejivý čaj, kávu alebo kakao. Pri potulkách zamrznutým krajom však poteší, ak sa s rovnakou vášňou môžete pustiť do horúceho jedla. Guláš, kapustnica, zapekané zemiaky alebo španielsky vtáčik s ryžou? Čo si nabalíte, to si aj zjete.

Od začiatku zimy sa zoznamujeme s termoskou Highlander Duro Food Flask 1l. So svojim štedrým objemom dáva záruku, že aj po hodinách stúpania v mrazivom nečase si budete musieť každé sústo na lyžici starostlivo fúkať. Jedlo v nej chladne pomalšie, ako by ste očakávali.

Skutočne štedrý objem

S dobrou taktikou cez veľké hrdlo vpracete do tejto termosky tri štedré porcie vareného jedla. Nemusí to však byť iba výdatná polievka s hustou závarkou, ale čokoľvek na čo dostanete chuť. Plátky duseného mäsa prekladané ryžou, rezne so zemiakovým pyré, ale i krupicová kaša s ovocím vás príjemne zahrejú na vetristých končiaroch.

Je praktické, ak sa naučíte vrstviť porcie jednu na druhú. Nielenže dokážete z termosky vždy odobrať ucelené sústo, ale máte jasný prehľad aj o tom, čo všetko vám ešte zostalo vo vnútri.

Ak si celý objem nechávate pre seba, môže to byť celkom zábavné. Kým deň začnete pred obedom so zapekanými zemiakmi, na večer vás na samom dne môžu čakať mäsové karbonátky. Zopárkrát sme použili pre oddelenie voskovaný papier a ukázal sa to byť dobrý nápad.

Pri celodennom výlete sa pri litrovom objeme s jedením nemusíte uskromňovať, ak sa vydáte na ľahkú prechádzku v trojčlennej rodinnej zostave, na každého sa dostane teplá porcia jedla. Je to fajn, pretože kolektívne potulky krajom sú vždy zábavnejšie.

Prázdna termoska váži približne 590 gramov, rozmery sú primerané. Pri výške 23 centimetrov môžete počítať s valcom priemeru 10 centimetrov.

Spoľahlivo tesní

Plastové veko a silikónové tesnenie sú vo svete moderných termosiek štandardom. Inak to nie je ani v tomto prípade. Kým si na stúpanie závitu zvyknete, na chvíľu budete mať pocit že je predsa len trochu nemotorný. S opakovanými vychádzkami si však naň privyknete. Obzvlášť preto, že budete mať dôveru v spoľahlivé tesnenie.

Trvácne silikónové tesnenie dosadá na vnútornú rímsu termosky a zvýšený odpor pri zatváraní vám vždy prezradí, že ste viečko dotiahli správne. Nenájdete tu žiadny dekompresný ventil, ktorý by vyrovnal tlak pri chladnutí.

Ak je termoska naplnená až po samý vrch a tekutina vyplnila všetky medzery medzi jedlom, na otváranie potrebujete rukavicu alebo si cez dlaň musíte pretiahnuť rukáv. Dobrou správou je, že zátka je po obvode vrúbkovaná, takže sa do nej viete zaprieť.

Iba jedna nádoba

Vonkajší vrchnák termosky slúži nielen ako dodatočná izolácia, ale aj ako stravovacia nádoba. Dvojplášťová miska má objem 300 ml a vo vrstve snehu ju vydrhnete bez toho, aby ste na čistenie museli siahnuť po papierových vreckovkách. Páči sa nám vrstvenie plastu a kovu. Nepopálite sa, ak do misky naberiete horúcu poživeň.

Hoci pri termoskách od Primusu by ste podobný komfort márne hľadali, pri Esbite dostanete pre zmenu dve nádobky, ktoré sú vložené jedna do druhej. Páčilo by sa nám to aj pri tejto termoske, ak by ju chcel výrobca do budúcna zmodernizovať.

Ku každej termoske však patrí nejaký vonkajší obal, aby v batohu neštrngala. Nám sa osvedčil návlek zo zostrihnutej ponožky, ktorý používame na termosky, kovové fľaše a všetko iné, čo by v batohu mohlo hrkať. Navyše, je to predsa len nepatrná izolácia naviac.

Objem pomáha hrať na čas

Ak vyberiete z pahreby horúce zemiaky, drobné vychladnú rýchlejšie ako obrovské. Rovnaké je to s termoskou. Čím viac tepla do nej v jedle či nápoji vpracete, tým dlhšie bude trvať, kým sa nadobro vytratí. Ako dlho vám vydrží teplé, horúce a vlažné jedlo v jej útrobách?

V mrazivých dňoch, keď teplota poklesne pod hranicu – 10 °C môžete počítať s tým, že i po 10 hodinách pochodu v otvorenom teréne si stále budete jedlo pri naberaní na lyžicu fúkať. Po takomto čase sme pri plnej termoske stále namerali viac ako 50 °C. Po ďalších štyroch hodinách je so 40 °C jedlo stále teplé, v priebehu zvyšných dvoch sme ešte stále s príjemne vlažnou porciou.

Ak sa teplota drží okolo nuly, i po 12 hodinách je jedlo stále horúce a v teplej kondičke sa udrží ďalších 6 hodín. Zaujímavé je to aj na chate temperovanej na 12 stupňov. Ak by sme túto teplotu považovali za jarnú a jesennú, i po 22 hodinách by sme našli v termoske jedlo, ktoré je teplé.

Aby sme mali konkrétne čísla a časy, všetky merania sme robili s plnou termoskou a jej obsahom bola vždy hustá polievka so závarkou. Zo skúseností však môžeme povedať, že akékoľvek výdatné sústo vám do večera nevychladne ani vtedy, ak ho budete v priebehu dňa ujedať.

Čistenie bez bariér

Umývanie a vetranie termosiek nie je témou, ktorej by sa bolo treba podrobne venovať. Umyjete ju, vypláchnete horúcou vodou a bez veka ju necháte vetrať až do chvíle, keď po nej nabudúce siahnete.

Páči sa nám, že silikónové tesnenie možno z drážky pri umývaní vytiahnuť a jeho nasadzovanie nie je komplikované a zdĺhavé. Tak sa dostanete do každého zákutia.

Ak sa vám stane, že na čistenie zabudnete a čaká vás pri nahliadnutí do termosky pohroma, mali by ste vedieť že kúpeľ v octovej alebo sódovej vode to vždy porieši. Tak sa stiahnu všetky zápachy, ktoré vašou nedbanlivosťou či roztržitosťou vznikli.

Možno si pri prvom umývaní podobne ako my rozmyslíte, či použijete popruh, ktorý k nej pribalil výrobca. Nikdy sme nemali pocit, že by nám chýbal, ak však patríte medzi tých, čo by ho ocenili, nasadíte ho jednoducho. Samotný prstenec, ktorý je na termoske má však svoje čaro. Termoska vám vďaka nemu nikdy nevykĺzne z ruky.

Highlander Duro Food Flask 1l (19,90€) je pevná, trvácna a spoľahlivá termoska do terénu, pri ktorej vás príjemne prekvapia jej izolačné vlastnosti. Hoci ide o čínsku výrobu v jej tradičnej strohosti, nemalo by vás mrzieť že nedostala farebný nástrek, kontrastné pásiky či iné dizajnérske ozdoby. Firma, ktorá tieto produkty pod svoju značku vyberá je známym dodávateľom výstroje pre armádu, silové zložky a záchranárov. Pôsobí v segmente, kde účelnosť je na prvom mieste. Za krásu netreba nič priplácať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár