Je to skladacia pílka, ktorá zaberie v batohu oveľa menej miesta ako by ste od nej čakali. Vložíte pílový list do dvoch stĺpikov, zasuniete medzi ne priečku a vo chvíli, keď zakrútite šnúru aby ste ju napli, môžete sa pustiť do pílenia dreva na táborák.

Ak príde na zimné kempovanie v šírom kraji, dreva miniete oveľa viac ako v iných ročných obdobiach. Treba nielen navariť a kresať atmosféru, ale aj zahriať sa pri plápolajúcich polenách. Vyrobte si zálesácku rámovú pílku, ktorá stojí za to.

Stojí viac času ako peňazí

Pílový list zo železiarstva za jeden-a-pol eura (21-palcový na suché alebo surové drevo), dve 65-centimetrové latky z hustejšieho ale ľahkého masívu (červený smrek 25x30mm), 120 centimetrov padákovej šnúry a dve šikovné skrutky, s ktorými si poradíte aj v prírode – viac toho na výrobu píly nakúpiť nemusíte.

Jediné, čo vás výroba tejto píly bude stáť je čas. Budete si musieť odoprieť peknú vychádzku do prírody, aby ste nabudúce vyrazili do terénu s lepšou výzbrojou. Z náradia vám postačí ručná pílka, vŕtačka, dláto a rezbársky nôž, aby ste dali pílke ten správny tvar.

Urobte si radosť

Hneď na začiatok vás čaká kus radosti, pretože bez zdĺhavých príprav okamžite vidíte na čom ste. Stĺpiky zapílite na dĺžku 28 centimetrov, priečku na 50, pridáte k tomu 14-centimetrový bobrí chvostík pre šponovanie šnúry a pílový list so šnúrou samotnou.

Vo chvíli, keď všetko vyskladáte na stole, okamžite viete aká veľká bude píla po dokončení. Rozmery sú vyladené tak, aby sa dobre zložila do batohu, píla si poradí so 16-centimetrovými polenami. Ak sa vám to zdá byť málo, vždy môžete na úkor skladnosti spraviť priečky dlhšie.

Zárezy pre pílový list

Na spodnom konci stĺpikov potrebujete zárezy, do ktorých sa pílový list pri zakladaní zasunie. Mali by prechádzať stredom a noriť sa do hĺbky približne 2,5 centimetra. Ak si nakreslíte rysky, na všetkých troch stranách stĺpika, zárez urobíte akoukoľvek pílkou.

Nie je chybou, ak je zárez o máličko hrubší ako pílový list samotný. Drevo zmenou vlhkosti pracuje a určite by vás nepotešilo ak z batoha vytiahnete pílu a nemôžete ju poskladať iba preto, že sa pílový list do zárezov nevmestí. V zime sa snehu nevyhnete, aj pri pílení sa vám bude tisnúť do každej štrbiny.

Čapy držia priečku na mieste

Ak ste čapy nikdy nerezali, vyzerá to náročnejšie ako to v skutočnosti je. Ak si však všetko pekne načrtnete a uvedomíte si, že pílkou a nožom dokážete drevo skrotiť podľa svojich predstáv, začne sa do vás nalievať istota. Nie je to šprint pri ktorom musíte byť ihneď hotoví, treba vám len dodržať akú-takú presnosť.

Rozmeriate si na oboch koncoch tretiny hrúbky priečky, spravíte si pomocnú čiaru 12 milimetrov od jej koncov a označíte si kúsky, ktorých sa potrebujete zbaviť. Nie je to nič, pri čom by vám chýbala istota. Tvrdá ceruza rada preskakuje cez letokruhy, vezmite si takú, ktorá má mäkkú tuhu.

Pílou najprv urobíte priečne rezy, potom sa pustíte do pozdĺžnych. Ak sa budete držať na vonkajšej strane čiary, nemáte čo pokaziť. Detaily už poriešite nožom. Čap vyhladíte a ak ho o 2-3 milimetre z každej strany zúžite, získate lem ktorý neskôr ukryje otvor dlabu.

Máte priečku s dvomi čapmi na koncoch a to je dobrý základ.

Dlaby musia lícovať

Priečka patrí 16,5 centimetra nad spodok stĺpikov a miesto na ktorý patrí dlab vám ukážu čapy, ktoré ste si už vyrobili. Aj tentokrát si všetko pekne nakreslíte. Najprv rozdelíte hrúbku na tretiny a potom si podľa čapov prekreslíte rysky pre dlabanie.

Ak máte vŕtačku, hrubú prácu spravíte s ňou. Ak sme čapy robili 12-milimetrov dlhé, dlaby musia zachádzať do 14-milimetrovej hĺbky. Najprv odvŕtate čo sa dá, potom dlátkom dotvoríte tvar aby vám to sedelo.

Pomôže, ak si pri práci vyskúšate ako vám spoje sedia, dokonca nemusia byť ani úplne rovnaké. Ak si označíte na spojoch značkami ktorá strana patrí kam, opravíte akúkoľvek chybu. Veď vždy možno dlab prispôsobiť čapu, ale aj čap dlabu. Proste, musí vám to sadnúť.

Pílový list

V tejto chvíli už môžete smelo vŕtať otvory pre pílový list. Rám píly v tvare písmena H zostavíte, pílový list položíte na svoje miesto a obkreslíte si jeho otvory, aby ste vedeli presne kde máte diery vŕtať. Hrúbka závisí na tom, aké skrutky máte.

Môže to byť čokoľvek, s čím ste ochotní v lese pracovať. Metrická skrutka s motýlikovou maticou, alebo skrutky na spájanie spisov, nábytkov či vzorkovníkov. Čokoľvek vám obkročí 25-milimetrovú hĺbku stĺpikov je dobré.

Padáková šnúra je pružná

Šťastie sa do vás vleje, keď po prvýkrát pílu napnete. Padákovú šnúru zakrátite, opálite ju na konci aby sa nestrapkala a zviažete  ju tak, aby vám tesne sedela na ráme. S vôľou hneď na začiatku nepočítajte, pretože paracord sa napne a trochu sa pri prvom používaní vytiahne.

Ja ho viažem ambulantným uzlom, ktorý sa na paracorde nešmýka a dá sa zo začiatku ľahko preväzovať, aby sa natiahnutá šnúra podľa potreby skrátila. Už teraz vidíte ako dobre dokážete pílu napnúť, dokonca s ňou už môžete aj pracovať.

Upravte si ju k dokonalosti

Aby píla dobre sedela v ruke, neskĺzavala z nej šnúra a neobíjali sa ostré hrany latiek, čakajú vás drobné dokončovacie práce. S rezbárskym nožom a brúsnym papierom si už všetko vyladíte k obrazu svojmu.

Určite nezabudnite na drážky pre šnúru, na trojici vonkajších stranách stĺpikov. Vytvarujte, zúžte a vyhlaďte si bobrí chvostík, zaoblite priečku a dajte tvar stĺpikom. Znesú stenčenie až o štvrtinu hrúbky, takže môžete smelo popustiť uzdu fantázii. Nazabudnite nakoniec všetko natrieť voskom, aby drevo nesalo priveľa vlhkosti.

Aká je zálesácka rámová píla?

Na váhe odčítate 500 gramov, v batohu vás čaká 56 centimetrov dĺžky zloženej píly a pri rezaní môžete počítať so 16-centimetrovou hrúbkou polien bez toho, aby ste ich museli otáčať a naklápať. V predajniach máte na výber minimálne tri druhy pílových plátkov – s pravidelným zubom pre suché drevo, so švédskym zubom pre drevo surové a nechýba ani pílka na kosti a paroh, aby ste ju mohli použiť pri domácej zabíjačke.

Dobre napružená píla je pevná, píliť ňou môžete sólo alebo vo dvojici. Viackrát som skúšal robiť takúto improvizovanú pílu v lese z liesky, ale nikdy nebola taká ako sa patrí. Ak si na túto skladačku spravíte z látky puzdro, môžete ju mať vždy v pohotovosti so sebou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár