Poživeň z batoha a ohnisko na ktorom plápolá oheň. Viac toho pre teplé sústo v prírode netreba. Opečiete si hrebeň zo slaninky, rozihráte vôňu praskajúcich špekáčikov a keď k tomu pridáte krajec chleba, cibuľu a jabĺčko, je to klasika každých potuliek krajom, kempovania, táborenia a pohodového pikniku.

Ak však príde na skutočné zálesácke  varenie, všetko sa točí okolo kotlíka, panvičky a ešusu. Niekedy sedia v uhlíkoch, inokedy visia nad plameňom alebo stoja na variči. Niet však nad všestrannosť a pohodlie pri varení. Zoznamujeme sa s českou zálesáckou platničkou Cooker od Cat-Killer.com.

301_7512

Platnička namiesto variča

Vezmite výkon plápolajúceho ohniska, prepožičajte mu stabilitu veľkého plynového variča s trojnožkou a premietnite to do úspornej prevádzky drievkača. Hoci sa to zdá byť na prvý pohľad nemožné, pravdou je že Cooker presne takýmto spôsobom funguje. Pevne ho zakotvíte, naložíte pod neho kompaktnú masu dreva a máte silný plameň, na ktorom môžete variť hoci aj dve hodiny bez prikladania.

Čo si vysnívali výrobcovia drievkačov v útlom a jemnom vyhotovení, to s Cookerom dostanete v plnej paráde. Neraz sa vám v prírode javí byť ako sporák, za ktorým sa môže vystriedať celá partia. Jeden za druhým odvára svoje raňajky pre zahriatie po chladnej noci a nik sa nemusí starať o to, aby bolo stále čo prikladať do ohňa.

300_7642

Pevná a húževnatá tabuľka

Ak sa pozriete na Cooker, nie je to žiadna raketová veda. Tabuľa nehrdzavejúceho plechu s hrúbkou 4 milimetrov má pre odľahčenie vyrezané prieduchy, vďaka ktorým plameň, horúci vzduch a dym môžu unikať nahor. Vzniká tak akýsi komínový efekt. Ak je platnička prázdna, oheň sa rozhára v najväčšej sile. Ak na ňu položíte ešus alebo panvičku, plamene sa trochu stiahnu, aby vám suroviny nezhoreli skôr, ako ich opečiete alebo uvaríte.

Páči sa nám priestrannosť, ktorá pri rozmeroch 18×18 centimetrov v teréne ponúkne pri improvizovanom varení viac miesta ako len na jednu nádobu.

300_7527

Potisnete bok po boku tri nerezové poháre, k malému ešusu priložíte pítko, alebo naň usalašíte jednu konzervu vedľa druhej. Veľmi rýchlo prídete na to, ako sa pobaliť k najväčšej všestrannosti. Prednosťou je, že nič nemusíte vyvažovať, všetko sedí tak pevne, ako doma plynový sporák v kuchyni.

Celá táto paráda váži približne 600 gramov, čo je určite viac ako môžete čakať od ktoréhokoľvek zálesáckeho variča. Pravdou však je, že to až tak veľmi nepocítite. Vďaka plochému tvaru a palivu, ktoré vás čaká v teréne na mieste sa pobalíte možno i lepšie, ako inokedy. Platnička sa vmestí v batohu kdekoľvek.

300_7535

Úžasne stabilný

Pribite ho k zemi a máte rošt, na ktorom môžete variť. Je to tá najjednoduchšia výzva, ktorá sa najväčšmi podobá vareniu na ohni. Rošt stojí nad zemou na nožičkách a vy pod neho iba prikladáte nalámané konáre. Čokoľvek sa vmestí pod rošt, stane sa vašim palivom. Bez veľkých príprav vyčaríte varné miesto v priebehu minúty.

Na to, aby ste tento komfort dosiahli potrebujete nožičky. Kým výrobca ponúka pre jednoduchosť a odľahčenie oceľové rúrky so závlačkami, my sme pri testovaní prototypu improvizovali. Štyri veľké klince a duté duralové kolíky z IPK balíčka sa stali našim každodenným štandardom. Kým duralové rúrky fungujú ako podpory, klince bránia zošmyknutiu.

300_7543

Všade tam, kde sa vám podarí pod hrabankou zatlačiť kolíky do hliny získate pevný rošt, na ktorý môžete smelo položiť i 5-litrovú varnú nádobu bez toho, aby ste mali pocit že záťaž je privysoká. Je to podobné ako so stanom. Ak vás nezastaví skala, môžete tlačiť kolíky do zeme bez akejkoľvek pomôcky. Či ste v lese, na lúke, stráni alebo čistinke je úplne fuk. Je to niečo, čo zvládne aj malé dieťa.

Neznamená to však, že vždy musíte zakladať nové varné miesto. Smelo ho môžete vybudovať aj na okraji existujúceho ohniska. Kým v strede horí plameň, ktorým sa zohrievate vy, k okraju môžete posúvať horiace palivo pre varenie. Je to, akoby ste mali fajn reguláciu.

300_7507

Výšku roštu nad zemou si nastavíte podľa toho, ako hlboko kolíky zatlačíte. Vo vetre a palivovej núdzi to môže byť 10 centimetrov, priveľkom verení smelo i dvojnásobok.

Varenie bez prikladania

Iné to je, ak sa rozhodnete venovať príprave o čosi viac času. Odpílite zo zvaleného stromu poleno, rozštiepite ho na štyri kusy, naplníte drobným palivom pre rozkúrenie a všetko dohromady spojíte platničkou. Klince, ktoré cez obvodové otvory visia nadol v tomto prípade fungujú ako svorky, ktoré držia zostavu pohromade.

301_7883

Pri krátkom polene kotvíte kolíky do zeme, pri väčšom ho iba osadíte v teréne a platnička zviera naštiepané polená vo vrchnej časti. Všetko je iba o nácviku, aby ste boli so stabilitou spokojní. My sme sa držali najčastejšie pri zemi – od 12 centimetrov, až po 40.

Hoci je najväčšou prednosťou dlhé varenie bez prikladania, ktoré spoľahlivo funguje aj vo veternom počasí, najlepšie to bude na snehu. Nemusíte kopať jamy, hľadať konáre. Poleno osadíte do snehu a variť budete na vysokej nohe. Ak k tomu pridáte vzduchový prieduch prechádzajúci stredom polien, ktorý má pri päte bočné nasávanie, máte dokonalý, priam raketový varič.

300_7836

Osvedčilo sa nám s drôtom zviazať snop z konárov, a použiť namiesto celistvého klátu práve ten. Je to opäť riešenie na istotu s veľmi dobrou stabilitou.

Táto všestrannosť Cookera je fajn. Sami sa rozhodnete či kúrite kusovým palivom, alebo jedným polenom v celku. Výrobca počíta s tým, že vďaka kolíkom so závlačkami ho budete môcť aj zavesiť nad oheň – napríklad na retiazke. V našich podmienkach sa to javí byť záloha pre situácie, kedy tradičné dva spôsoby nefungujú.

301_7484

S dymom, avšak s radosťou

To, čo poznáte z tradičného ohniska platí aj pri Cookeri. Na začiatku sa na vás z mokrého dreva vyvalí dym. Keď teplota spaľovania stúpne a časť pary unikne, všetko je opäť v správnych koľajach. Na Cooker preto netreba nazerať ako na zázračný varič na ktorom v minúte zovrie voda na kávu alebo polievku. To by ste sa pre slzy a dym zbytočne dráždili. Ak používate drievkač, určite viete o čom je reč. Raz to ide ako po masle, inokedy máte pocit, že sa hráte s dymovnicou.

301_7750

Pri naštiepaných polenách je do podobné ako pri lámaných konároch. Jedna vec je tu predsa len k dobru. Ak je po daždi a všetko raždie je premočené, guľatina je predsa len na tom lepšie. Nenasaje toľko vody a v úplnom vnútri je suchšia ako by ste čakali. Vtedy je fínska svieca riešením, ktoré vám robí radosť.

Cooker prináša do varenia a posedení pri ohníku kultúru uvoľnených piknikov. Ak ste chodci čo za pochodu skúmajú kraj a zastavíte sa len na minútku pre občerstvenie, Cooker vás bude zdržovať. Nie je ako plynový varič. Ak si však užívate pobyt v prírode vo všetkých jeho podobách, bude sa vám nová skúsenosť veľmi páčiť.

301_7928

Dobrou správou je, že Cooker môže v  teréne slúžiť i ako grilovací rošt. Nepotrebujete veľa fantázie na to, aby ste si predstavili plátok mäsa alebo špekáčku, ktorá sipí na rozpálenom kove. V tomto prípade však plameň musí ísť bokom, pod mriežku patria iba uhlíky.

Odolný nadovšetko

Aj napriek tomu, že stred platničky je vystavený oveľa vyššej teplote ako jej okraje, nič sa nekrúti a neprehýba. Po celú dobu nášho zoznamovania si platnička zachováva svoj plochý tvar a nič nenaznačuje tomu, že by sa to mohlo zmeniť. Či je to hrúbkou materiálu, alebo dobrou geometriou jeho odľahčenia, o tom by sme mohli iba špekulovať. Isté však je, že ide o robustný kus materiálu.

301_7930

Platnička nehrdzavie, takže sa na nej nevytvárajú hrubnúce krusty korózie. Vrstva dechtu a sadzí sa priebežne mení a veľmi závisí od toho, čím kuríte a akým spôsobom nechávate všetko dohorieť. Nič to však nemení na tom, že je to vec, ktorú neriešite. Šupnete mriežku do vrecúška a zbalíte si zvyšok svojej výbavy.

Môžeme preto hovoriť o úplnej bezúdržbovosti. Ak však patríte medzi tých, čo chcú mať vo všetkom dokonalý poriadok, mali by ste vedieť že vďaka nerezovému materiálu môžete rošt po každom výlete hodiť do umývačky riadu. Nezostane ako nový, ale sadze sa nebudú otierať na ruky.

301_7815

S nulovou stopou

Ak sa pohybujete neustále v nových a nových zákutiach terénu, bude sa vám páčiť, akú jemnú stopu za sebou varenie zanecháva. Namiesto metrového kruhu vypáleného v zemi s množstvom uhlíkov nájdete po každom ohni na zemi iba malý kruh, ktorý sa vmestí pod batoh.

Preto je upratovanie a maskovanie pobytových znakov nadovšetko jednoduché. Nielen preto, že ste v zemi nevypálili veľký znak, ale aj pretože ste nemuseli na oheň pripraviť veľa palivového dreva. Preto vás neprezradí ani vyzbieraná, čistá plocha.

301_8099

Cooker od Cat-Killer.com (36€)  je výborný kus výbavy pre potulky krajom pre každého, kto za pochodmi a výletmi nevidí maratón zdĺhavého presunu, ale príležitosť pri vychutnávanie si prostredia s plnou dávkou oddychu a relaxu. Kdekoľvek sa zastavíte a sadnete na mäkkú zem, na počkanie vyčaríte ohnisko, na ktorom môžete bezpečne, pohodlne a stabilne variť bez toho, aby ste na okolí napáchali viditeľné škody. Cooker je vyladený pre celoročnú prevádzku, bez ohľadu na to, či je vonku blato, alebo je kraj zahalený pod metrovou snehovou pokrývkou. Nemusíte sa pretaviť až po zem, variť budete na vysokej nohe.

301_7633

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár