Ak príde na zakladanie ohňa v prírode, každé miesto je iné. Raz hľadáte na podpal tenké smrekové vetvičky, inokedy sa zasa rozhliadate po brezovej kôre alebo suchej peračine, aby ste sa mali od čoho odpichnúť. Hoci na začiatku je vždy iba drobná iskierka, tlejúci uhlík alebo plamienok, čoskoro je pred vami mocný, plápolajúci táborák.

Niekedy je však les skúpy na pomoc a spoľahnúť sa možno iba na to, čo je v batohu. Obzvlášť v sychravom počasí, keď márne okolo seba hľadáte suchý materiál, ktorý by znásobil silu prvého plameňa. Zoznamujeme sa so živičným drievkom Tinder-on-a-Rope firmy Light my Fire, ktorý nás sprevádza na našich výletoch do prírody.

300_4559

Mastné drievko

Je to recept, ktorý napísala príroda samotná. Vlákna ihličnatého dreva sú presiaknuté živicou, ktorá pomáha stromu prežiť zranenia i vrtošivú nepriazeň okolia. Živica vyteká z hojacich sa rán, zaplavuje v lyku telá škodcov, nájdeme ju však aj v zrastoch a v hrubých koreňoch, ktoré museli ustáť neprimeranú záťaž. Ba aj šišky sú neraz sperlené živicou.

Kto každý rok chystá drevo na zimu aby vykúril svoju chalupu, vie ako často sa nájdu ložiská živice v klátoch. Borovica je na ne priam bohatá, že sú ruky i porisko sekery neraz celé polepené. V smrekoch sa pre zmenu nájde zmenené, husté drevo nasiaknuté živicou. Len jedle sú na živicu skúpe, ak by ste ju priamo hľadali. Každý pekný kus sa cení do batoha, pretože v lese by ste takýto zázrak dlho hľadali.

300_6560

Čím je takéto drevo výnimočné? Či mu dáte meno živičné drievko, fatwood, mastné drievko alebo akékoľvek iné, jeho prednosťou je že horí dlho a má výnimočne horúci plameň. Vlákna dreva sú len akýmsi knôtom, vďaka ktorému sa živica naplno rozhorí. Samotnú by ste ju na kôpke k prudkému horeniu neprinútili.

Sú však dreviny, ktoré môžu obsahovať až 80 percent živice. Práve také sú pne stredoamerickej horskej borovice,  z ktorej sú vyrábané živičné drievka Tinder-on-a-Rope. Ak si jedno pribalíte do svoje zálesáckej výbavy, často po ňom budete siahať v mokrom nečase.

300_4568

Hranolček so šnúrkou

Nie je to nič, čo by vás na prvý pohľad zaujalo svojim pôvabom – na dva prostredníky dlhý hranolček z exotického dreva, cez ktorý je prevlečená šnúra. Keď ho však zahrejete v dlani a priblížite k nemu nos, zacítite sviežu vôňu citróna zosilnenú tónmi živice. Pridajte k tomu neočakávane vysokú hmotnosť a melodický zvuk pri poklepaní a máte svoje prvé zoznámenie za sebou. Každý kus je originál, každý bude trochu odlišný.

Tinder-on-a-Rope napriek vysokému obsahu živice nešpiní ruky ani oblečenie a ani na prudkom slnku nezanechá na batohu živičné fľaky. Nelepí sa, a nevyteká z neho živica ani v horúčavách. Znesie kúpanie vo vode, otĺkanie zbalenou výbavou a nehnije. Je to kus trvácneho drievka, ktoré v pohotovosti čaká na svoju príležitosť.

300_6535

Ponechať mu môžete jeho prirodzenú podobu, nájdu sa však aj takí, čo na ňom predvedú svoje rezbárske umenie pri skrášľovaní. Žiadna odrezaná hoblinka nevyjde nazmar, všetky horia silným, jasným plameňom.

Pomoc ktorá sa cení

V čom sú živičné drievka výnimočné? V tomto prípade môžete počítať s tým, že prach, hoblinky i tenké triesky budú horieť i vtedy, ak majú za sebou dlhodobý pobyt vo vlhku či vo vode. Naškrabete nožom práchno, hodíte do neho iskru z kresadla a plameň začne gradovať v plnej intenzite, aby vysušil vlhké konáriky, ktoré sa vám podarilo nazbierať v lese.

300_6540

Záleží iba na situácii, koľko materiálu budete potrebovať na podpal. Jemne naškrabaná kôpka vo veľkosti nechtu horí približne 30 sekúnd a na hranolčeku ani nevidíte, že ste niečo z neho stiahli dole. Znásobte to na dve, tri, päť či sedem minút a máte takmer istotu, že sa vám podarí vysušiť v plameni prvé z konárikov, ktoré čoskoro rozbehnú horenie naplno. V bukových lesoch a hájoch sme neraz využili túto taktiku a fungovala spoľahlivo. S príchodom daždivej jesene a zimy to bude štandardom všedného dňa.

300_4561

Škrabať i rezať

Jemné práchno naškrabete dobrým plieškom od kresadla, my sme si však zvykli používať ostrú čepeľ noža. Funguje ako stolárska škrabka, ktorá dokáže z plochy odholiť vlákna a jemný prach. Páči sa nám, že ak má čepeľ rovný priebeh, uberá drevo v celej šírke hranolčeka. Vlákno je vtedy jemné a rýchlo sa na podložke hromadí veľká kôpka. Ide to oveľa lepšie ako ostrou hranou na chrbte noža.

Práchno možno škrabať aj na hranách, čo je fajn hlavne vtedy ak vám v rukách chýba cit a sila, alebo vás zradila hrana noža či pliešku, ktorý nechce materiál uberať. Práchno vzniká s menšou námahou, pribúda však pomalším tempom.

300_6527

Druhou taktikou je rezanie tenkých plátkov, ktoré majú pri horení väčšiu výdrž a vydajú výdatnejší plameň. Môžete to skúsiť tlačením palca do chrbta noža, ide to aj kývaním noža oproti palcu – presne tak ako to robíte pri vyrezávaní. Ak sa však žiadajú hrubšie triesky alebo štepiny, lepšie je zaprieť hranolček do podložky a obholiť ho priamo nožom.

Je fajn, že tvar hranolčeka možno kedykoľvek upraviť nožom tak, aby sa práchno škrabalo čo najlepšie. Je typické, že lepí k nožu, škvrny za sebou však nezanecháva.

300_6529

Rozhorí pod iskrou, uhlíkom i plameňom

Výborné je, že kvôli živičnému drievku nemusíte meniť svoje návyky pri zakladaní ohňa. Je úplne jedno, či do práchna škrtnete kresadlom, alebo v ňom rozfúkate tlejúci uhlík alebo k nemu priložíte zápalku. Hoblinky sa rozhoria a môžete sledovať ako sa živica taví a s čiernym dymom a jasným plameňom pomaly odhára.

V boji s vetrom nezískate žiadnu výhodu, všetko je o tom, aby ste prinútili vlhké palivo rozhorieť. V porovnaní s naškrabaným horčíkom však môžete počítať,  že kôpka bude odhárať pomalým tempom, aby plameň rovnomerne sušil ďalšie palivo nad sebou. Ak by boli naše lesy plné takýchto živičných drievok, nemuseli by sme si robiť žiadne starosti.

300_6554

Výrobca má v ponuke i hoblinky v kovovej škatuľke pod názvom TinderDust, alebo štiepané drievka v rozmanitosti tvarov pod názvom TinderSticks. Nám sa však koncept hranolčeka na šnúrke páči vďaka kompaktnosti a všestrannosti.

Tinder-on-a-Rope od Light My Fire (2,90€) je výborným pomocníkom na založenie ohňa v podmienkach, kde je problém nájsť v okolí dostatočne suché palivo. Zadymenej fáze pri rozháraní vlhkých konárov a dreva sa nevyhnete, získate však stabilný a trvácny plameň, ktorý vám pomôže pri vysúšaní najtenších triesok paliva. Živičné drievko nevyžaduje starostlivosť, v batohu nespráchnivie ani nezhnije, práchno ktoré z neho naškrabete horí i vtedy, ak drevo pobudlo dlhý čas vo vode. Dobrou správou je, že hranolčeku sa nechytá ani pleseň, pretože živica je prírodným dezinfekčným prostriedkom.

300_6533

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár