Je to fotoaparát vyladený do nepohody. Zabalíte ho bez puzdra a krytiek do batoha k ostatnej výbave a o nič sa nemusíte starať. Neuškodí mu keď batoh zhodíte na zem, neutopí sa v prudkej prehánke dažďa a neublíži mu ani to, ak sa pošmyknete v koryte horskej bystriny a zaleje vás voda.

Vždy, keď natiahnete ruku a vytiahnete ho na svetlo sveta, môžete si byť istí, že nasnímate fotografie pre uchovanie spomienok. Od včasného leta putujeme krajom s fotoaparátom Nikon 1 AW1, s ktorým zachytávame chvíle strávené v prírode.

P1130004

Pancier, ktorý nevidno

Nečakajte gumové nárazníky, ani telo ktoré do diaľky budí pozornosť svojou robustnosťou. Tento outdoorový fotoaparát má príjemný šmrnc a s úspechom tají svoje nezvyčajné vlastnosti. Kovový plášť, tvrdený priezor náhľadového displeja a dômyselný systém tesnení z neho robia parťáka do nepohody. Ak výrobca píše o tom, že znesie pád z dvojmetrovej výšky a ustojí ponor do pätnástich metrov pod hladinou, netreba v tom hľadať žiadny reklamný marketing.

Sami sme sa na potulkách presviedčali o tom, že hoci vyzerá jemne, znesie tvrdé zálesácke podmienky, kde sa nehľadí na blato, popol, živicu, padajúcu rosu alebo dážď.

P1120385

Opláchnete ho vodou, pretriete sklíčka rukávom a ste opäť v hre. Ihličie a jemný prach nepreniknú do vnútra a s vodou je to úplne rovnaké. Hoci  tesnenia okolo dobre spracovaných tlačidiel neviete preskúmať, predsa vám neunikne zopár prvkov, ktoré sa vám samy ukážu pri používaní.

Gumové tesnenie chráni slot pre batériu a pamäťovú kartu, rovnaké nájdete v kabinete s konektormi pre pripojenie k televízoru a počítaču. Vyvýšený lem silikónu zapadá do žliabku v protikuse a ani drobné nečistoty nebránia tomu, aby bolo spojenie tesné. Každý kryt má dvojicu západiek s kontrastným žltým značením, ktoré možno odomykať a zamykať iba v predpísanom poradí. Nestane sa, že čosi popletiete. Ak nie je kryt čierny, viete, že ste ho ešte nezavreli.

300_3837

Podobné je to s bajonetom objektívu. Mocný silikónový o-krúžok plní úlohu spoľahlivého testenia, ktoré pri uzavretí vytvorí vo vnútri objektívu pretlak. Ten je poistkou proti tlaku vody, ktorá na tesnenie pôsobí z vonkajšej strany. Zaujímavosťou je aj krycie optické sklo, ktoré chráni snímač pred prachom a poškodením. Ak sa aj pri výmene objektívov zanesie, nečistoty sú od čipu dostatočne vzdialené na to, aby sa ostro nekreslili na fotografiách.

Celkovo zaujme pevnosť bajonetu samotného, ktorý s obvodovým lemovaním zaručene znesie oveľa väčšie nárazy a bočné tlaky, ako je tomu pri zrkadlovkách tohto výrobcu. Vodotesný a chránený pred prachom je aj objektív, ktorý má taktiež krycie čelné sklo z materiálu odolného voči škrabancom a nenápadný gumový prstenec na čelnej strane.

300_3851

Fotoaparát, ktorý máme k dispozícii má za sebou niekoľko cestovateľských výprav po svete a hoci z neho možno vyčítať jemné oderky na farbe, tlačidlá, krycie sklá, tesnenia a všetky mechanické prvky sú v stopercentnom stave. Výrobca udáva aj odolnosť voči mrazu do teploty desať stupňov pod nulou, na zbieranie takýchto postrehov však v letných mesiacoch nie je veľa príležitostí.

Zápisky pre presnejšie spomienky

Fotoaparát je vybavený prijímačom, ktorý si rozumie so sieťami GPS a GLONASS. Nie je to navigácia v pravom slova zmysle, ale nástroj na to, aby sa do každej snímky zapísali informácie o tom, kde ste ju nafotili. Keď všetko zhráte do počítača a po čase chcete triediť svoje zážitky, viete si na mape vypichnúť čo ste kde nasnímali a nie je to iba obyčajný bod v podobe pripináčiku.

P1120413

Ak hľadáte studničku, prameň, prístrešok, útulňu či mohutné smreky pod ktorými sa dá prenocovať, z fotiek si vyčítate koordináty, aby ste ich naťukali do svojej turistickej GPS navigácie. Keď však chcete ma starých fotkách pomenovať vrcholy a štíty kopcov, popri GPS súradniciach si prečítate aj záznam z digitálneho kompasu. Viete nielen kde ste stáli, ale aj ktorým smerom bol fotoaparát otočený. Ľahko tak identifikujete zákutia, ktoré stáli pred vami.

Fotoaparát vypisuje  všetky údaje pri fotení na displeji a k nim pridáva aj bonus navyše. Nadmorskú výšku alebo hĺbku ponoru a k tomu aj virtuálny horizont, ktorý podobne ako bublinka vodováhy ukazuje  rovinu, ku ktorej môžete svoje krajinárske a architektúrne fotografie zarovnať.

P1120392

Páči sa nám, že všetko fungovalo po celý čas spoľahlivo a formát ktorým sú informácie uložené do hlavičiek je zrozumiteľný pre softvéry a internetové služby. Nazdieľate fotku na Facebooku a už len potvrdíte že chcete prezradiť, kde bola nasnímaná.

Senzory sú v teréne výbavou, ktorá určite nezostane bez využitia. Obzvlášť v prípade ak sa naučíte používať fotoaparát pre tvorbu dokumentu, ktorý vám zmapuje všetko čo chcete – od vzláštností revíru, cez poškodenia v lesnom poraste, až po zálesácke miesta a turistické barličky pre pohodlnejší pobyt v krajine.

300_3867

Pekné snímky s kresbou na želanie

Nikon 1 AW1 má CMOS snímač formátu CX s rozlíšením 14,2 magapixelu a elektronickou závierkou. Je tichý pri fotení a neplaší zver ak si vypnete všetky zvukové efekty. Páči sa nám jeho citlivosť pri snímaní v ranných a večerných hodinách, ako aj v tmavom prostredí hustých lesných porastov, žľabov a tiesňav.

Hoci pri pohľade na náhľadový displej vás pri prvom zoznamovaní vyvádza z miery šum, ktorý pod chvíľou prehlušuje detaily, výsledné fotografie sú veľmi dobrej kvality. Vo všeobecnosti sú fotografie po zachytení vždy o niekoľko tried krajšie ako živý náhľad, ktorý pri komponovaní snímky vidíte na displeji.

300_3858

My máme k dispozícii objektív Nikkor AW 11-27.5mm 1:3.5-5.6, v odolnom a vodotesnom vyhotovení je však dostupný aj Nikkor AW 10mm 1:2.8 v kompaktnejšom formáte s vysokou svetelnosťou a atraktívnou kresbou. Keďže sa pohybujeme vo svete CX formátu, všetky ohniskové vzdialenosti treba násobiť koeficientom 2.7x. Setový objektív je dostatočne všestranný na to, aby ste s ním pokryli fotenie krajiniek, dokumentu i detailov. Nikdy sme nemali pocit, že by sme pri našom dokumentárnom fotení narážali na obmedzenia.

Podobne ako je tomu pri zrkadlovkách Nikon, i tu možno zasiahnuť do výstupov pomocou kriviek, ktoré si môžete namodelovať v počítači a nahrať cez pamäťovú kartu do banky Picture Control.

300_3862

Fotografie tak budú mať farebnosť, jas, kontrast a celkový „feel“ presne tak, ako si predstavujete. Odpadajú tým úpravy v počítači. Náladu a charakter snímok si jednoducho zvolíte ešte pred fotením, podobne ako ste si v ére analógu mohli do fotoaparátu založiť film so zrnom, citlivosťou, farebnosťou a kresbou, ktorá vám vyhovuje.

Rýchly pri ostrení aj snímaní

Veľmi sa nám páči hybridný systém zaostrovania, ktorý funguje skutočne spoľahlivo. Opar, slabšie osvetlenie ani chvenie ruky nebránia tomu, aby si systém poradil s vyhodnotením scenérie pred sebou. Riadiaci čip sa sám rozhodne, či použije fázovú detekciu so 73 zaostrovacími bodmi, alebo sa sústredí na kontrast v 135 bodoch scény. Ostrenie je rýchle, selektívny výber záujmových bodov na snímke je intuitívny, všetko funguje tak, ako by ste si predstavili.

300_3833

Rýchlostní turisti nebudú na treku nešťastní z toho, že pre svoju uponáhľanosť so sebou nesú domov rozmazané fotografie. Toto sa jednoducho nestáva.

Rýchlosť sa však ukazuje na mnohých miestach. Príkladom je snímanie, pri ktorom možno za jedinú sekundu zachytiť z pohyblivej scény 15 (pri priebežnom zaostrovaní), alebo dokonca 60 fotografií z ktorých si vyberiete tú, ktorá je najpôsobivejšia. Keď sa vodopád iskrí v lúčoch slnka, ryby lovia hmyz nad hladinou vody, alebo krúpy bičujú lúku, z rýchlej sekvencie si vyberiete ten obrázok, ktorý dynamiku vystihuje s najväčšími emóciami.

DSC_0732

Rýchle je ukladanie fotografií a ich spracovanie ak chcete rozšíriť dynamický rozsah, alebo trochu vyžehliť šum pri dlhých expozíciách. Vidno, že ide o model s čipmi pre snímanie videa vo Full HD rozlíšení, kde výrobca počíta s tým, že tento model zastúpi akčnú kameru. Táto téma je však mimo nášho záberu.

Spomenúť treba aj vyskakovací blesk, ktorý sa snaží uhýbať osi objektívu ako je to len možné. Funguje na suchu i vo vode, pomôže prekonať nedostatok svetla pri fotení, ak chcete zachytiť živý ruch večerného hodovania pri ohnisku.

300_3849

Praktické funkcie

Fotoaparát možno ovládať nielen pomocou tlačidiel, ale vďaka zabudovanému gyroskopu aj gestami. Lepšie povedané, naklápaním fotoaparátu do strán, aby ste si v zjednodušenej ponuke vybrali nastavenia, ktoré treba zmeniť. V bláznivom šplechote vody s rozmáčanými rukami, alebo s rukavicami na veternom skalnatom brale je to fajn. Určite však túto funkciu využijú naplno tí, ktorí sa s fotoaparátom vyberú na zimné potulky krajom v teplých, hrubých rukaviciach.

300_3841

V prírode poteší aj snímanie asistovaných panorám, pri ktorých firmvér fotoaparátu zloží scénu do jedného obrázku priamo v tele, pred uložením na kartu. S výsledným rozlíšením do 9600×920, resp. 1536×9600 viete zachytiť krajinu, horizont alebo svoj zálesácky tábor v uhle, aký vám neponúkne žiadny širokouhlý objektív. Kvalita výstupu však výrazne závisí na tom, aké ostré detaily má scéna pred vami. Ak je opar, ubúdajúce svetlo alebo hmla, softvér sa ľahko pri nadpájaní pošmykne a urobí chyby. Ak je však výhľad jasný, panoráma je bezchybná.

DSC_0078

Písať o PASM režimoch snímania či scénických režimoch s detekciou a rozoznávaním objektov na scéne azda netreba. Je to dlhoročný štandard, na ktorom nenájdete v tomto fotoaparáte nič nového. Sú tu však krátke videonáladovky, ktoré sa snažia zachytiť atmosféru momentu a podchytiť ju hudbou zo skromného výberu. Kliknete na spúšť a spomalený pohyb sa v krátkej sekvencii spojí so záverečnou fotografiou a podmazom. Je to fajn zábavka, keď máte za sebou v nohách 35 kilometrov pochodu a na železničnej stanici sa snažíte uvoľniť pri zábave.

300_3864

Nikon 1 AW1 je výborný outdoorový fotoaparát, ktorý v našich klimatických podmienkach poskytne služby bez kompromisov. Výborná odolnosť, rýchla odozva a vysoká kvalita snímok si vás zaručene získajú. Ide o model, vďaka ktorému dokážete zachytiť atraktívne momenty pobytu v prírode bez toho, aby ste sa museli znepokojovať starostlivosťou či precíznymi nastaveniami. Ak však vyrazíte do mesta či na oslavu, alebo dostanete chuť na kreatívne fotografovanie či rodinné filmovanie, s týmto drobcom si môžete byť istí, že budete mať dostatok priestoru pre svoj rozvoj. Telo je kompatibilné so všetkými objektívmi s bajonetom Nikon 1, takže ak oželiete vodotesnosť a odolnosť, môžete si nasadiť aj niektoré z osvedčených skiel tejto platformy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár