Niektoré variče sú oveľa menšie, ako by ste čakali. Dokonca také, že ich hravo vopcháte do náprsného vrecka košele, aby ste si mohli v teréne uvariť horúci čaj, čokoládu alebo kávičku na posilnenie. Ak ste už niekedy zahliadli plechovú stavebnicu, tušíte o čom je reč.

Dokáže sa však jemná stavebnica vyrovnať robustnému drievkaču, alebo osvedčeným vreckovým varičom na tabletové a gélové palivá? Zoznamujeme sa s varičom BushBox Ultralight Outdoor Stove, ktorý nás sprevádza na našich potulkách krajom.

300_2595

Kuchynka v plátenom vrecúšku

Iba  ťažko možno uveriť tomu, že do vrecúška s rozmermi 9×13 centimetrov sa vmestí všetko, čo potrebujete na niekoľko varení v teréne. Varič samotný je vskutku plochý. Je to iba päť plieškov, ktoré naukladáte jeden na druhý. K nim hravo pridáte pol tucta palivových tabliet chránených proti vlhkosti a zápalky alebo zapaľovač, podľa toho na čo ste zvyknutí.

Varič sám o sebe je horúcim kandidátom do sumky alebo škatuľky s núdzovými potrebami pre prežitie. Viete, že kedykoľvek ho vytiahnete, máte si na čom dezinfikovať vodu, pripraviť horúci nápoj na zahriatie, alebo uvariť čosi pod zub, hoci by to boli len huby, korienky alebo zelené byle jedlých rastlín.

300_3198

Neznamená to však, že ide o núdzovku. Práve naopak. I v tom najmenšom batohu nájdete dosť miesta pre to, aby ste toto útle, ľahké a neuveriteľne skladné varné centrum, či kuchynku mali stále so sebou.

Precízna a pevná stavebnica

Je v tom kus dôvtipu, presnosti a dobrého materiálu, že sa výsledok podaril. Keď prvýkrát z vrecka pliešky vytiahnete, máte pocit že niektoré z detailov sú až príliš jemné. Tenučké výstupky, zaoblenia, či systém vodiacich drážok sa javia byť do lesa príliš jemnou parádou.

300_3204

Keď sa však zoznámite s húževnatosťou materiálu a zopár krát ho vystavíte plameňom a sadziam zistíte, že predsa len to všetko sedí práve tak ako má. Ani po tucte vychádzok do terénu nemáte pocit, že by čosi povolilo, alebo sa stalo pritesným.

Dielce sú dokonale presné a každý spoj stavia na tom, že celá zostava je napružená. Zasuniete výstupok do drážky, napružíte plech a pridávate ďalší z plieškov kus po kuse. Výsledkom je zostava, ktorá je skutočne pevná a unesie i väčšiu varnú nádobu.

300_3208

Prvé skladanie bude trochu nesmelé, pri druhom presne viete čo vás čaká a ďalej to už ide akosi samo. Aj so skrehnutými rukami alebo v rukaviciach sa dá zostava poskladať a nezaberie to viac ako jednu-dve minúty.

Páči sa nám, že ucelená konštrukcia bráni deformáciám a výrobca myšlienku rozvíja za hranice štandardného balenia. Vrchný rošt môžete vymeniť za plnú mrežu, pod spodnú mrežu môžete pridať plné dno, dokonca aj bočné dielce sa dajú kupovať kus po kuse.

300_3257

Nehrdzavie, neprehára

Nerezová pružinová oceľ je fajn. Zmení farbu od plameňa, z vnútornej strany sa pokryje suchými sadzami a to je asi tak všetko. Nehrdzavie vo vlhkej klíme lesa, takže nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu. Praktické je, že ani plech nestráca svoju pružnosť a je stále rovnako pevný a húževnatý i po niekoľkonásobnom vypálení. Určite to nie je varič na zopár posedení, to je isté.

Bez ohľadu na to, či v ňom budete kúriť drevom alebo turistickými palivami, kov sa neunaví. Zostava po vyhorení paliva veľmi rýchlo chladne, takže nemusíte dlho čakať, aby ste sa po krátkej zastávke pri jedle či nápoji pobalili. Rozoberanie je ešte rýchlejšie ako zostavovanie. Uvoľníte jeden zo zámkov a všetko sa vám vysype do dlane, aby ste mohli varič zaparkovať vo vrecúšku.

300_3716

Pre všetky veľkosti nádob

Nerezový hrnček, štvorcový ešus, okrúhla konzerva, prehnuté ľadvinkové pítko – na tvare nádoby a jej veľkosti nezáleží. Všetko čo dokážete postaviť na plochu vrchného trojramenného plechu, alebo na trojicu vystúpených nožičiek môžete použiť na varenie a ohrievanie. Ostré nohy podstavca sa okamžite zarežú do ihličia, dreva alebo hliny, takže vždy varíte na stabilnej podložke. Jediné, čo vás môže trochu potrápiť sú plamene, ktoré sa pri úzkej alebo útlej nádobe môžu dostávať k rukoväti.

Osvedčilo sa nám pri malej nádobke vopred pozrieť na to, do ktorej strany je vrchný podporný plech vypuklý. Ak mieri vytiahnutá strana nadol, nádoba vždy lepšie sedí na rošte ako na vypuklom strede. Je to drobnosť, na ktorú sa treba pozrieť skôr ako oheň zapálite.

300_3728

Dobrou správou je, že pre otočenie tohto dielca nemusíte nič rozoberať – dá sa vytiahnuť von a obrátiť takpovediac na poslednú chvíľu.

Plameň sa drží vo vnútornom priestore ohraničenom bočnicami, ak je horľavých výparov veľa, dostanú sa i za túto hranicu. Je to dobré ak varíte vo veľkej nádobe, kde chcete celé dno pokryť.

300_3221

Gélové palivo nesklame

Vezmete prázdnu plechovú škatuľku z diaboliek, streknete do nej primeranú dávku FireDragon-u a škrtnete iskru pre zapálenie. S týmto palivom je varenie skutočne rýchle a vyrovná sa ktorémukoľvek liehovému variču. Vidíte pred sebou ako horenie graduje a ako si objemné výpary hľadajú kyslík pre horenie.

Toto palivo ladí s varičom dokonale a či vám treba zovrieť vodu, navariť polievku alebo pripraviť čokoľvek kde očakávate rýchly búrlivý var, určite budete spokojní. Nie je to rýchlosť, ktorú vám vedia zaistiť dobre vyladené plynové turistické komplety, je to však výkon ktorý skutočne stojí za to. Túto dvojkombináciu určite odporúčame. Osvedčilo sa nám umiestniť mriežku spodného roštu do najvyššej polohy, kde sa palivo predvedie vo svojej plnej sile.

300_3215

Pevný lieh sa vo variči nestratí

Veľké 14-gramové tablety pevného liehu fungujú vo variči podobne ako gélové palivo. Sú skladnejšie, v ochrannej bariére mimo dosahu vlhkosti ich môžete nosiť pri variči po neobmedzený čas. Ak sa budete držať najvrchnejšej pozície, z variča môžete očakávať väčší výkon, aký vám zvyčajne prináša vreckový varič Esbit.

Poloplášťová konštrukcia riadi odpar paliva pred horením a znásobuje jeho využitie. Je to podobné ako v modernejších a vyladenejších varných súpravách od Esbitu.

300_3720

Keďže otvory v spodnom rošte sú pomerne veľké, nie je na škodu tabletu niečím podložiť, aby pri horení neprepadla nadol. Môže to byť kúsok alobalu, môže to byť už spomínaná škatuľka z diaboliek, v ktorej sa dajú skladovať nedohorené zvyšky paliva.

Rýchlosť varu a intenzita zodpovedajú tomu, čo pri pevnom liehu poznáte. Ohrejete hotové jedlo, zadovážite si horúcu vodu pre nápoje, dehydrované jedlá a instantné nápoja, s nejakým varením však príliš nepočítajte.

300_2756

Drevo horí inak ako ste zvyknutí

Úplne iné je to vo chvíli, keď za palivo zvolíte drevo. Keďže varič sedí priamo na zemi a v teréne na krátkych nožičkách zanikajú spodné prieduchy pre prístup vzduchu, poloplášťová klietka riadi horenie spôsobom, ktoré je typické viac pre grily ako pre drievkače.

Kým drievkače robia podporu horenia komínovým efektom, predohrevom vzduchu alebo jeho prifukovaním pomocou turbínky, tu palivo odhorieva s obmedzeným prístupom kyslíka. Zmení sa na čierne uhlíky, ktoré pomaly tlejú v komore a odovzdávajú svoje teplo.

300_2587

Je to obmedzujúce ak potrebujete zovrieť liter vody alebo uvariť obyčajné cestoviny, javí sa to byť prednosťou ak príde na dusenie mäsa a zeleniny, varenie ryže, kuskusu či instantných cestovín v omáčke, ktoré žiadajú aby prešli pomalým varom a nabrali kvalitu za ktorú sa nemusíte hanbiť.

Práve tlmená žiara tepla bráni pripaľovaniu a dáva vareniu pohodovú atmosféru pri ktorej nemusíte stále šermovať vareškou, aby na tenkom hliníku nič nehorelo. Zaujímavosťou je, že s obmedzeným prístupom kyslíka aj drevo vyhára pomaly, takže vás malý vnútorný objem variča príliš netrápi.

300_3473

Paličky zozbierané zo zeme budú vo variči dosť dlho dymiť, takže sa nám osvedčilo nájsť si miesto v miernom svahu, kde varič máte pohodlne pred sebou a vy sedíte klesajúc pod jeho úroveň. Dym sa zväčša ťahá nahor a vy ste mimo dusivého oblaku.

Pri dokonale suchom dreve je dymu menej, horenie má však stále rovnaké, grilové tempo. Stresy z lámania, krátenia a štiepania paličiek vás po prvých skúsenostiach rýchlo opustia. Zistíte, že prikladanie nie je úkonom, ktorý budete musieť robiť každé dve minúty.

300_3749

Ak ste doposiaľ prišli do styku s drievkačmi ktoré majú podporu horenia, bude vám nejaký čas trvať, kým si na tento nový režim zvyknete. Zatiaľ sa to v peknom lete javí byť príjemné, v jeseni a zime pridáme detaily z prevádzky v chladnejšej klíme.

Utrieť a zabaliť

Varič nežiada veľa údržby. Ak ho necháte vyhorieť, vždy bude pokrytý iba vrstvičkou suchých sadzí, bez lepkavého dechtu. Osvedčilo sa nám poutierať plechy do lístia alebo ihličia a zabaliť ich dnu do vrecúška. Je dostatočne husté na to, aby zabránilo zašpineniu batoha.

300_3492

BushBox Ultralight Outdoor Stove (38,40€) je kompaktný skladací varič, ktorý dokáže výborne poslúžiť ak do neho vložíte vždy také palivo, ktoré má dostatok sily na výkon, ktorý od neho očakávate. Hoci ide o drobca, je to varič pevný, schopný uniesť i veľkú varnú nádobu. Drevo zozbierané v lese je palivom vhodným na pomalé varenie, dusenie a pečenie, FireDragon Gél je zasa šprintér na rýchle zovretie. S pevným liehom ste kdesi uprostred, avšak s istou že máte palivo so sebou v každej situácii.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár