Keď slniečko vystúpi vysoko nad obzor a po čele stekajú kropaje potu, každá príležitosť na osvieženie sa počíta. Tôňa stromov je na nezaplatenie a hučiaca bystrina s čírou vodou má cenu zlata. Všetko, čo zaženie horúčavu sa počíta.

Niekedy však osvieženie môže trvať oveľa dlhšie. Stačí nájsť spôsob, ako si pripustiť chladnú vodu bližšie k telu. Zoznamujeme sa s chladivým šálom N-Rit Ice Mate Cool Towel, pri ktorom teplota ide nadol a radosť z osvieženia stúpa k vrcholom okolitých končiarov.

P1120560

Pár gramov do batoha

Je to pohotovostný balíček, ktorý neprekáža ani v tom najmenšom batohu. Útla, plochá tuba vkĺzne do ktoréhokoľvek vrecka a keď ju postavíte na váhu, na ciferníku neodčítate viac ako 44 gramov hmotnosti. Hoci sa ešte ráno môže zdať, že zo zachmúrenej oblohy nikdy nevykukne slnko, už na obed môže byť páľava, ktorá vás bude oberať o energiu.

Zastavíte sa, oviniete chladivý šál okolo krku a zrazu sa všetko mení. Ucítite zmiernenie horúčavy a ak k službe povoláte i trochu sviežej vody, zrazu sa budete cítiť ako na zmrzlinovom osviežení. Je úžasné sledovať, ako veľmi sa funkčná textília môže líšiť od obyčajnej bavlnenej šatky.

300_2646

Tri taktiky proti slnku

Chladenie, akoby bolo trojfázové. Ak zakryjete pokožku, slnko ju nebude naďalej spaľovať. Funguje to s čiapkou, nátelníkom, akýmkoľvek oblečením. Ak ste si už niekedy v núdzi kládli na rozhorúčenú hlavu veľký lopúchový list, viete presne o čom je reč. Ostré lúče slnka sú nepríjemnejšie ako horúci vzduch okolo vás.

Niektoré látky dokážu udržať príjemnú teplotu tela, iné fungujú ako chladič, ktorý vás oberá o telesné teplo. Presne taký pocit máte, keď sa dotknete syntetického úpletu, z ktorého je tento šál vyrobený.

P1120564

Hoci výrobca na etikete píše iba jednoduché heslá o 92 percentách polyesteru a 8 percentách spandexu, všetko je o tvare a vlastnostiach vlákien. Cítite jemný vánok, vnímate rozdiel medzi oddychom a chôdzou, každý pohyb trochu prispieva k vašej pohode. Horúčava sa stáva prijateľnou.

Všetko sa však zlomí vo chvíli, keď šál namočíte do vody. Hoci ju prijme v zlomku sekundy, potrvá takmer 40 minút, kým sa všetka vlaha odparí preč. Nie je to ako pri bavlnenej šatke, ktorá sa v priebehu minúty vyhreje a zaodeje vás do teplého oparu. Voda znásobuje tepelnú vodivosť úpletu a chladenie je účinné až do jej úplného odparenia. Nie je to však iba voda z bystriny alebo studničky, ktorá má chladivý efekt. Je to i váš pot, ktorý sa z pokožky vpíja do úpletu.

300_2633

Jemný a pružný

Hoci ide o syntetický materiál, je príjemný na dotyk. Úplet je hladký, nezatrháva sa a vďaka hustej sieti prelisov je dokonale priedušný. Pri prvom zoznamovaní sa zdá byť šialené baliť sa v horúcom lete do šálu. Keď však zistíte, že pod látkou sa neparíte a clona proti horúcemu slnku funguje, začnete uvažovať nad tým, prečo by ste sa mali cítiť príjemne iba na krku.

Chvíľu vám potrvá, kým sa trochu zahráte s pruhom vo formáte 105 x 20 centimetrov, aby ste zistili ako vám najlepšie dokáže kopírovať krivky tela.

P1120570

Oviniete ho okolo krku raz i dva razy, začnete využívať jeho príjemnú pružnosť a rýchlo sa dostanete k tomu, že účinné osvieženie prinesie aj na hlave. Je to, akoby ste mali široký elastický obväz, ktorého koniec môžete zasunúť pod niektorú z navinutých vrstiev.

Páči sa nám, že šál nekĺže a dobre drží na svojom mieste, takže sa nemusíte pri športových výkonoch neustále popravovať, aby ste sa cítili fajn.

P1120840

Voda vždy na dosah

Lesné studničky sú ako magnet pre každého milovníka prírody. Vždy sa nájde dôvod zastaviť pri každej z nich, aby ste si ovlažili ústa, opláchli ruky a pobrali sa o kus ďalej. S chladivým šálom si rýchlo vypestujete podvedomý návyk pre jeho rozvlaženie. Stačí sa napriahnuť a opäť začne svoje chladivé kúzlo v plnej sile.

Zo skúsenosti vieme povedať, že na jedno namočenie do seba prijme 50 mililitrov vody. Rýchlo pochopíte, že aj z fľašky s vodou na pitie je to nemalá investícia do pohody. Ak rovnaké množstvo vody vypijete, nikdy z týchto dúškov nevyjde také ochladenie, ako keď necháte funkčnú textíliu robiť svoju prácu.

P1120583

Osvedčilo sa nám pri namáčaní používať pohár, aby sa voda dostala bez strát do látky a nestekala po nej na zem. I s poslednou zásobou vody viete naložiť tak, aby z nej bol čo najväčší osoh. Či je voda chladná alebo zohriata v batohu, intenzitu osvieženia príliš neovplyvní. I tak sa na krku či hlave šatka do minúty zohreje na teplotu tela.

Pohodová údržba

Nie je tajomstvom, že úplet dostáva zabrať a za jediný deň sa dokáže nasýtiť soľami, ak ho nemáte kde vypláchnuť. Vlákno sa však príliš nešpiní, takže stačí pretrepať šál v čistej vode bez mydla a saponátu, aby bol opäť vo svojej plnej sviežosti.

P1120850

I na viacdňovej akcii tak máte istotu, že budete každý deň pokračovať vo svojom putovaní bez toho, aby sa šál stal magnetom pre hmyz.

Vyskúšali sme si však aj pranie v automatickej práčke. Výrobca udáva jediné obmedzenie: 40-stupňový teplotný limit. Keďže vlákna nemajú žiadnu zázračnú úpravu vo forme povlaku či impregnácie, šál si aj po praní zachová svoje vlastnosti.

Z trvácnosti máme veľmi dobré pocity. Syntetické vlákno sa nederie a nestrapká, okraje si zachovávajú svoje ostré línie, nič sa nevyťahá, nezdeformuje. I po čase máte pocit, že všetko je úplne tak, ako pri prvom vybalení z tuby.

P1120572

Chladivý šál N-Rit Ice Mate Cool Towel (9,55€) je príjemným osviežením do terénu pre horúce dni v otvorenej krajine, ktoré skutočne funguje. Čím intenzívnejšie ste vystavení priamemu slnku, tým mocnejší účinok pocítite. Najviac si to všimnete vo chvíli, keď zasadnete k občerstveniu a stiahnete si šál z krku, aby ste si pohodlne vydýchli. Zrazu pocítite teplú klímu okolitého sveta, od ktorej vás technologicky vyspelý úplet oddeľoval.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár