Je príjemné vkĺznuť do hamaky a zahľadieť sa na vodnú hladinu, nad ktorou sa týčia prechodené vrcholy kopcov. Stačí však málo a uvoľnená pohoda sa môže zmeniť na nepríjemnú mrzutosť. Bodajúce komáre a obťažujúci hmyz dokážu zodvihnúť adrenalín každému.

Ak príde na hamaky, sieťová moskytiéra je výbavou, ktorá dokáže vyčariť komfort i v takomto prostredí. Obzvlášť v prípade, ak pomocou nej dokážete okolo svojho hniezdočka vyčariť komnatu, ktorá udrží hmyz v odstupe. Zoznamujeme sa s moskytierou DD Hammock Mosquito Net.

300_2034

Komnata pod korunami stromov

Prestavte si ľahučký stan zo sieťoviny, ktorý obkolesuje hamaku z každej strany. Je ako priestranný, dobre tvarovaný rukáv, ktorý vás obkolesuje bez toho, aby s hamakou hľadal pevné spojenie. Nepadá vám na tvár, neleží vám na ramenách, nebráni vám vo výhľade, nevyrušuje vás svojou prítomnosťou. Práve taká je táto moskytiera, ktorá bola navrhnutá s dôrazom na priestrannosť.

Celú tú voľnosť si uvedomíte vo chvíli, keď vkĺznete dnu. Ocitnete sa vo vzdušnej komnate s rozmermi 70x80x175 centimetrov. Hoci sa pohojdávate a pri zmene vašich figúr hamaka kopíruje krivky vášho tela, ma moskytieru to nemá žiadny vplyv. Nič sa nenapína, nič nepraská, nič sa k vám nepribližuje. Jednoducho ste pod jej ochranou a môžete sa hoci aj hojdať.

NIK_2255

Páči sa nám, že nosný systém drží sieťovinu čo najvyššie, takže si môžete pohodlne aj sadnúť. Hoci aj vo dvojici, ak čosi plánujete a nechcete na seba vykrikovať ako pastieri na horských stráňach.

Závesy, ktoré fungujú

Moskytiera je vybavená pružným závesom, ktorý prechádza celou jej dĺžkou. Je to pružné gumové lanko s priemerom 5 milimetrov a textilným opletom. Prechádza celou dĺžkou rukáva, v ktorom je uchytené na dvoch miestach šitím. Viažete ho priamo na stromy, ku ktorým je kotvená hamaka. Práve preto nie je náročné nastaviť si jej výšku pre neobmedzené pohodlie.

NIK_2197

Lanko je pevné, výborne pruží a pri viazaní uzlov si nemusíte trénovať žiadne nové veci. Nie je to nosný záves, takže akákoľvek utiahnutá slučka funguje bezchybne – neuvoľní sa, ani nezauzluje.  Dĺžka lanka ladí so štandardnými závesmi hamák, takže nič nemusíte upravovať alebo prispôsobovať.

Tvar dávajú rukávu dve trojdielne tyčky, ktoré zasuniete do dobre dostupného tunela. Nepotrebujú vyvažovať, šnúra prechádza pod nimi. Vďaka nim si rukáv drží svoj hranatý tvar. Ak by ste však mali potrebu celé kotvenie vylepšiť, v rohoch sa nachádzajú popruhové očká pre šnúry.

NIK_2202

Ľahko by ste cez ne uviazali moskytieru ku konárom, hoci to vôbec nie je potrebné. Je to akási záloha pre situácie, ak by ste tyčky kdesi vytratili.

Rukáv sa na oboch koncoch uzatvára šnúrami, ktoré oviniete okolo sieťoviny a zaviažete na mašličku. V dobe, keď máte na každom vrecúšku šnúru v tuneli s jazdiacim zámkom to pôsobí trochu archaicky, ale má to svoj praktický zmysel.

NIK_2192

V roztržitosti sa ľahko pomýlite

Roztiahnuť moskytieru je jednoduché, musíte si však ustriehnuť zopár vecí, aby všetko vyšlo na prvýkrát. Hneď na začiatok by ste mali vedieť, že moskytieru musíte prevliecť cez kotviace lano hamaky a natiahnuť ju na hamaku samotnú.

Znamená to, že už uviazanú hamaku na jednom konci odviažete, aby ste ju mohli vopchať do moskytiery. Práve tu oceníte, tradičné viazanie rukávcov. Sú vždy naplno otvorené, nebrzdí vás žiadna šnúrka, ktorú by ste zabudli uvoľniť.

NIK_2181

Vyplatí sa sledovať, na ktorej strane sa nachádza zips. Je iba na jednom boku, takže určuje miesto nastupovania a vystupovania. Ak máte za sebou hustý ker, bude pre vás lepšie vystupovať do otvoreného priestoru. Zips je však výborne viditeľný – je čierny, kým sieťovina má tmavozelenú farbu.

Ak zvládnete správne otočenie zipsu a natiahnutie na hamaku, prekvapiť vás môže ešte jedna mrzutosť.

P1120722

Pružné lanko, ktoré je nosným systémom moskytiery je vo vnútri voľné. Nie je uzavreté v tuneli, voľne sa pohojdáva. Niekedy sa stane, že jednou otáčkou ovinie hamaku a vy musíte začať odznova. Pomohlo by, ak by boli vo vnútri vodiace ušká, ktoré by ovíjaniu zabránili. Prvýkrát budete hľadať čo ste spravili zle, druhý a tretíkrát vás zamrzí vaša nepozornosť, na štvrtý už si budete dávať pozor ako moskytieru navlečiete. Nie je to nič, čo by vás hnevalo, je to však drobnosť ktorú by mohol výrobca doladiť.

Moskytieru máme odskúšanú s hamakami DD Camping a DD Superlight, s ktorými dokonale ladí. Fungovať bude rovnako dobre s každou inou hamakou s dĺžkou do 270 centimetrov.

300_1972

Príjemný výhľad a klíma

Sieťovina je rovnako hustá ako pri DD SuperLight Mosquito Net o ktorej sme písali pred časom, podobne sa aj správa. Očakávať môžete hustý úplet cez ktorý sa nedostane ani najdrobnejší hmyz a výhľad, ktorý vás nebude priveľmi obmedzovať. Všetko je síce cez sieť tmavšie, všetky kontúry sú však stále ostré. Dokonca i ďalekohľadom môžete sledovať čo sa deje vonku ak je slnko vystúpené vysoko na oblohe.

Vnútorná klíma je vzdušná, v noci však cítite, že je teplejšie ako na voľnom povetrí. Spomalené prúdenie vzduchu okolo vás vytvára mikroklímu, ktorá troška tlmí nočné ochladenie. Páči sa nám, že rosa sa cez moskytieru k hamake priveľmi nedostane, takže ak je pekné počasie, nemusíte kvôli pohodliu vyťahovať celtu z batoha.

NIK_2220

Pri daždi pre zmenu sieťovina triešti kvapky na drobnejšie kvapôčky, takže aj pri slabom spŕchnutí všetko vo vnútri premokne do nitky. Moskytiera sa však veľmi rýchlo vysuší, málokedy sa stane, že by ste ju museli doma vyťahovať z balíčka, aby ste ju dosušili. Nenasiakavé vlákno vodu jednoducho nepije.

Páči sa nám dlhý zips, ktorý prechádza celou dĺžkou moskytiery. Vďaka tomu sa dnu nastupuje pohodlne a vtiahnete do vnútra hoci aj svoj batoh bez toho, aby ste ho o sieťovinu kdesi zachytili. Jediné čo treba ustriehnuť je, aby sa dnu nedostal hmyz. Inak ho budete mať so sebou, nie od seba.

P1120717

Balíček veľký ako pre hamaku

K moskytiere patrí vrecúško s rozmermi 20×33 centimetrov, ktoré využijete približne na 80 percent jeho kapacity. Nič nemusíte skladať, všetko len napcháte dnu a utľapkáte, aby získal balíček plochú podobu. Dvojica skladacích tyčiek sa v ňom úplne stratí. Keďže väčšinu obsahu tvorí vzduch, váha iba nepatrne prekračuje hranicu 500 gramov. Ak je v batohu dosť miesta, nie je to veľká cena za pohodu mimo dosahu hmyzu.

Nie je tajomstvom, že táto hamaka je šitá tak, aby poskytla vyššiu úroveň ochrany, akú potrebujeme pri našich vodách, na lúkach a lesoch. Za jej vývojom a ladením stojí britský tím Bushmasters, ktorý sa venuje tréningom a školeniam v amazonských dažďových pralesoch. Možno i preto kde-tu cítiť trochu armádny prístup k dizajnu.

NIK_2175

DD Hammock Mosquito Net (44€) je dokonalá ochrana proti hmyzu pre každú hamaku. V ľahkom formáte ponúka pevné a robustné vyhotovenie, ktoré ladí s väčšinou hamák na našom trhu. Osloví vás nielen výbornou priestrannosťou a odstupom od tela, ale aj príjemnou mikroklímou. Ide o model, ktorému k dokonalosti chýba iba malý krôčik – uchytenie nosného lanka do tunela alebo prievlakových očiek.

NIK_2249

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár