Pohodlný spánok v hamake pod korunami stromov nie je o nič menej sladký, ako pulzujúca krv po ktorej túžia rozvášnené komáre. Môže byť noc tmavá ako uhoľ a predsa si nájdu cestu, aby uhasili svoj smäd. Stačí však bariéra tenká ako pavučinka a s nepríjemnosťami je koniec.

Či idete do lesa, na vlahé lúky alebo k vode, vždy je to lotéria. Raz máte od nepríjemného hmyzu pokoj, inokedy vás obťažuje k nepríčetnosti. Zoznamujeme sa s moskytierou DD  SuperLight Mosquito Net, ktorá vyčarí oázu pokoja na počkanie.

300_2304

Čipka pevná ako mreže

Ako ďaleko musíte byť od komára, aby ste boli v bezpečí? Zaručenou mierou je jeho sosák. Ak sa dostanete mimo jeho dosah, uspávať vás bude už iba piskot chvejúcich sa krídel. Práve s takouto stratégiou počíta každá moskytiéra. Namiesto toho aby bola neprepichnuteľnou a neprehrýznuteľnou bariérou, má podobu hustej siete, ktorá drží hmyz mimo dosahu.

Neprieťažný syntetický úplet, z ktorého je ušitá táto moskytiéra je výnimočne hustý. Každé drobné očko je predelené tenším vláknom, aby hustota nebola na úkor priedušnosti, priehľadnosti a váhy. Nečakajte jemný čipkový závoj, ktorý sa kde-tu zatrhne, alebo natiahne ak si do hamaky ľahnete.

300_2279

Je pevný ako stará, poctivá záclona a ustojí stovky balení, rozbaľovaní, naťahovaní a praní. Je cítiť, že výrobca myslel na to, že ide o výbavu do terénu. Do sieťoviny sa nezachytáva ihličie, náhodná kolízia s tenkým konárom nepácha škody a aj v ruke máte pocit, akoby bola pevnosť na prvom mieste. Na žiadnom obrázku nemožno ukázať pocity, ktoré preblysnú hlavou vo chvíli, keď sieťovinu chytíte do hrsti.

Páči sa nám šitie, ktoré na všetkých spojoch a záhyboch vytvára pevný spoj. Hoci by sa mohlo zdať, že šitie siete nie je jednoduchou výzvou, pri podrobnej obhliadke sa zdá, že všetko sedí tak, ako sa patrí. Nič sa nevytiahlo, nič sa nepára.

300_1974

Ľahučká ako pierko

Kto má rád svoj unavený chrbát, cení si superľahkú výbavu nadovšetko. Inak to nie je ani v tomto prípade. Balíček je kompaktný a je iba o málo väčší ako fazuľová konzerva. Vmestí sa do bočného vrecka batohu, vtisnete ho do veľkého vrecka maskáčov a ak budete v malom preplnenom batohu hľadať miesto, pokojne ho môžete za šnúru zavesiť i von. Vrecúško je z hustej a pevnej padákoviny, a má uško s poistnou olivou.

Hoci je prepravné balenie už na pohľad malé, prekvapí jeho nízka váha. So svojimi 180 gramami hmotnosti je iba o málo ťažšia ako mobil ktorý nosíte vo vrecku.

300_2039

Nie je to žiadna náhoda. Hoci je moskytiéra pekne vtlačená do svojho mešca, vo vnútri je predsa len stále veľa vzduchu.

Ako je už pri zálesáckej výbave firmy DD Hammock zvykom, vrecúška sú vždy šité s malou rezervou, aby ste dnu výbavu zabalili aj bez precízneho skladania a dôsledného zmotávania. Počíta sa so silným vetrom, dažďom i nečasom. Vtedy nie je priestor pre žiadnu úzkostlivosť.

300_2310

Kryje vrch i boky

Nie je tajomstvom, že táto moskytiera je šitá tak, aby dokonale ladila s hamakou DD Superlight Hammock.  Kopíruje jej rozmery a počíta s jej prehnutým tvarom, pri ktorom telo mizne v priehybe a bočnice sa dvíhajú ku korunám stromov.

Kým hamaka je ako kanoe, ktoré sa prispôsobilo krivkám vášho tela, moskytiera vytvára akúsi strechu, ktorá pozvoľne prechádza bokmi až kdesi na polcestu k spodku vašej hojdacej postele. Nepotrebujete žiadne tyčky, nepotrebujete žiadne viazanie. Všetko je riešené k jednoduchej a rýchlej pohode.

300_2271

Nosným systémom je tenká šnúra, ktorú uviažete od jedného hrotu hamaky k druhému. Tá vytvára oporu, ktorá bráni tomu aby moskytiera ľahla na vaše telo. Hoci je šnúra neprieťažná, na hamake príjemne pruží. Neprekáža pri nasadaní, nezavadzia pri sedení naprieč hamakou, máte pocit akoby tam vôbec nebola. Len vrecúško na drobnosti vám dáva poznať, že ste na ňu nezabudli.

Moskytiera tvorí akýsi otvorený rukávec, ktorý na túto zostavu navlečiete z jednej zo strán. Kým konce stiahnete gumovými šnúrami ako na cukríku, veľký vstupný otvor zo spodnej strany zostáva voľný.  I ten je po celom okruhu vybavený sťahovateľnou gumičkou, aby tesne obkolesil kontúry hamaky.

300_2286

Tri gumičky a jedna šnúrka sú systémom, ktorý sa nám ukázal v plnej svojej funkčnosti. Je fajn, že hamaku i s takto nasadenou výbavou možno používať bez akejkoľvek zmeny. Nastupujete rovnako ako doposiaľ, sedíte v nej takisto. A to i vtedy, ak v danej chvíli moskytiéru odignorujete.

Páči sa nám, že netreba riešiť žiadne pnutia, napínania či nastavovania. Nech akokoľvek šnúru uviažete, moskytiera sa nikdy neprepína, nikdy netrhá. Akákoľvek zmena záťaže hamaky nespôsobuje zmeny v jej krytí.

300_1980

Chráni dokonale, mení troška klímu

Hoci je pri superľahkej výbave zvykom, že ide o kompromis medzi váhou a funkčnosťou, v tomto prípade sa necítite nijako obmedzujúco. Protihmyzová clona plní svoju funkciu bez toho, aby vyjavila niektoré zo svojich slabých miest.

Tesné obopnutie je fajn a nevynechali sme ani príležitosť, aby sme si vyskúšali moskytiéru s populárnou hamakou DD Camping. Ak sa nesnažíte ležať uhlopriečne, alebo sa nerozťahujete vo figúrach lesnej gymnastiky, moskytiera obopne hamaku k úplnej spokojnosti. Môže sa stať že pri nočnom obracaní z boka na bok sa trochu posunie do strany, nie je to však nič, čo by vás vystavilo útokom hmyzu.

300_1966

Hoci je moskytiera priedušná, predsa len so zmenou klímy počítať treba. Ak na vás svieti slniečko, určite v horúcom dni pocítite, že dnu je trochu dusnejšie ako vonku. Úplet brzdí prúdenie vzduchu a ak je vánok, je dostatočnou bariérou aby neprenikol dnu.

Práve tieto jemné zmeny klímy sú však veľmi príjemným bonusom počas spánku. Hoci je nočný vzduch svieži a chladný, pod sieťovinou je predsa len príjemnejšie a teplejšie. Vzduch sa mení pomalším tempom a okolo vás vzniká teplejšia mikroklíma, vďaka ktorej môžete nechať deku doma, alebo spať v mäkučkých spodkách a nátelníku bez zakrývania. Je to bonus, na ktorý prídete až počas používania.

300_2301

Pobalené za minútku

Sieťovina za rána rýchlo vysychá a rosa vám nebude robiť vrásky na čele. Kým do seba nasúkate teplé raňajky, všetko je suché a pripravené na balenie. Vďaka kompaktným rozmerom, húževnatosti a baleniu v štýle „natlač a zatiahni“ nemusíte organizovať pri balení tábora žiadnu tímovú prácu. Počíta sa s tým, že všetko si obslúžite sami, hoci aj v nepríjemných podmienkach. Bezproblémové je aj nočné zostavenie pri slabom osvetlení.

Moskytiéru sme si vyskúšali aj v netypickom scenári – pri nočnom pozorovaní zveri. Keďže nie je celouzavrená a má tvar ktorý v mnohom pripomína vrchné oblečenie, s čiapkou na hlave a ďalekohľadom v rukách je možné vyrobiť improvizovaný štít proti dotieravému hmyzu skôr, ako vkĺznete do svojho nočného pelechu.

300_2307

Nie je to dokonalé na každý deň, funguje to však v núdzi oveľa lepšie ako ktorýkoľvek repelent.

DD  SuperLight Mosquito Net  (45€) je šikovná, ľahká moskytiera, ktorá dokáže vyrobiť účinný štít proti hmyzu nielen pre nočný spánok, ale i pre denné leňošenie. Má kompaktné balenie, batohu nepridá veľa na váhe a má strih, vďaka ktorému kopíruje kontúry hamaky bez toho, aby ste sa museli venovať presnému nastaveniu, kotveniu a viazaniu. Tak ako ponožka sadne na nohu, táto moskytiera sadne na hamaku s dokonalým výsledkom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. veru dobrá recenzia, vidieť že ju používate, na niektoré veci inak človek vôbec nepríde, inak DD moskytu vynovilo staršia verzia mala jemnejšiu padavú sieťku a zbytočne hrubé gumové lanká, aktuálna verzia ma pevnejšiu sieťku a tenšie lanka. Hmotnosti aj všetko ostatne na prvý pohlaď rovnaké.

Pridaj komentár