Oheň musí byť, aj keby sa sto čertov jazerných ženilo. Ak patríte medzi tých, čo si pri potulkách krajom radi sadnú k ohnisku v čase i nečase, určite nenechávate pri zakladaní ohňa nič na náhodu. Kresadlo, zápalky či zapaľovač nie sú vecou módy ale úžitku.

Niet nad pohodu, keď v batohu vždy máte plechovú škatuľku, v ktorej je prichystané všetko čo sa pri zakladaní ohňa zíde. Nezáleží na tom, či všetko zamoklo hustým dažďom, alebo vám treba na holej skaline ohriať konzervu. Istota nemusí byť ani drahá, ani ťažká.

NIK_2168

Škatuľka istoty

Narozdiel od škatuľky poslednej záchrany, ohňová škatuľka je určená pre všedný deň. Či treba vykresať iskru do práchna a rozkúriť ohník na opekanie, zapáliť vatru v lese premočenom do nitky, alebo zapáliť plameň v turistickom variči, viete že v nej nájdete všetko čo potrebujete.  Nosíte ju v batohu na tom najdostupnejšom mieste a snažíte sa, aby ste ju mali vždy na očiach.

Červená plechová škatuľka od sypaných čajov sa osvedčila. Hoci má farbu hasičov, predsa len jej obsah slúži opačnému účelu – zapaľovať. Nestráca sa v lese na ihličí, nezabudnete ju pri balení vecí do batoha na lúke, nevytrúsite ju za táborom v jesennej nádielke lístia, kde ste vysypali celý batoh na zem iba preto, že ani za svet neviete nájsť drobnosť, ktorú nutne potrebujete.

300_2050

Hoci škatuľka nemá žiadne gumové tesnenie, predsa len bráni vlhnutiu obsahu. Nehrdzavie, nekriví sa a skutočne sa do nej vmestí veľa vecí bez toho, aby uberali miesto v batohu. A ak príde na pôvodný obsah, Twinings of London s čajovou zmesou English Breakfast Tea je skutočne výborný.

Naprataná po samý vrch

Čím viac sa do nej zmestí, tým lepšie. Slušivá je v plnej náplni, užitočná je i vtedy, ak sa v nej dostanete za polovicu jej obsahu. Práve to je na tejto škatuľke úžasné. Ak chodíte do terénu takmer každý deň, nemusíte úzkostlivo sledovať jej obsah. Ak začne priveľmi hrkať a už zopár krát sa vám stalo, že ste ju otvorili a bolo v nej iba pár vecí na dne, viete, že prišiel čas dopĺňania zásob. Prichádzajúcu núdzu neprehliadne ani bordelár 🙂

300_2053

Na začiatku máte vždy široký výber, neskôr sa možnosti zužujú, avšak nikdy nezostanete bez nástroja na vykresanie ohňa. V priebehu mesiacov sa nám obsah škatuľky jemne menil, vždy však mala svoj jasný charakter. Vie oheň založiť, vie sušiť palivo, vie dokonca variť. Takže poďme na jej obsah pekne po poriadku.

Zdroj iskier a plameňa

Zapaľovač je fajn. Stisnete gombičku, ukáže sa plamienok a môžete priviesť k ohňu všetko čo je ochotné v priebehu sekúnd vzbĺknuť. Zapálite plynový horák, zapálite lieh, zapálite Firedragon palivo, chytia vám tenké smrekové vetvičky aj lístie. Do škatuľky sa vmestí ktorýkoľvek z fajčiarskych kúskov.

300_2068

Ak sa žiada plameň na dlhší čas, zápalky sú šikovnejšie. Nič sa na nich neroztaví, nič sa na nich nepokazí. Obyčajné s výsuvnou škatuľkou, ploché s voskovými papierikmi, môžete si vybrať aké len chcete. Hoci aj tie ktoré horia vo vetre, alebo ich možno zapáliť o čokoľvek. My máme vždy aspoň troje.

Aj kresadlo je fajn. Pod iskrou ožije lieh i Firedragon, iskrička privedie k životu akékoľvek jemné a suché práchno. StrikeFire má super pliešok ktorý narobí hoblinky z čohokoľvek a šnúrka navyše reflexne svetielkuje v tme.

300_2058

Palivo na varenie

Uvariť vodu na čaj, alebo ohriať konzervu možno aj v tých najskromnejších podmienkach. Nájdete na skale závetrie, pohodíte na zem tabletu pevného liehu a varnú nádobu podložíte tromi skalkami. Hneď máte improvizovaný varič, ktorý funguje.

Dve tablety pevného liehu a voskový blok so zápalnou hlavičkou však poslúžia i v úplne mokrom lese, kde ani najtenšie smrekové konáriky neušli dvojtýždňovým dažďom. Každý kúsok horí do 10 minút, takže za ten čas privedie k rozumu i najmokrejšie palivo. Neraz sa nám osvedčilo mať hotové palivo so sebou a nikdy nás nesklamalo.

300_2057

Materiály na podpal

Môžete poznať teóriu o živičných drievkach a snívať o koreňových nábehoch starých borovíc, avšak v jelšovom háji pri vode nič také nenájdete. Nezaškodí mať preto zopár štepín vždy so sebou. Narobíte si ich v lese keď máte materiál na dosah ruky, nosíte ich so sebou tam, kde sa zídu. Výhodou je, že horia i keď ich v nehode zaleje voda.

Podobné je to s brezovou kôrou. Sú kraje kde je breza na breze, sú kraje kde okrem smreka neuvidíte nič iné. Prednosťou brezovej kôry je, že môže byť úplne tenučká a ak treba, chytí sa aj od kresadla. I to je dôvod, prečo je na dne škatuľky vždy v pohotovosti.

300_2064

Favoritom všedného dňa je však voskovaný papier. Používajú ho vo fabrikách, aby do neho balili ložiská a kovové súčiastky, ktoré nesmú zhrdzavieť. Je pevný, dobre sa delí, chytí od zápalky aj mokrý a dokáže zo seba vydať obrovské množstvo tepla. Ak máte niekoho, kto vo fabrike pracuje, určite si dajte pár kúskov doniesť.

Naplnená pre úžitok

O čom je ohňová škatuľka? Je o pohodlí, istote, komforte a všestrannosti. Nech sa kdekoľvek usadíte, inštinktívne po nej siahate pri každom ohnisku, pri každom variči. Je fajn naučiť sa založiť oheň z ničoho, hoci aj kresaním iskier kameňmi na páper bodliaku, je však praktické mať pri sebe čosi šikovnejšie, aby ste si čo najviac času užili vychutnávaním krás prírody. Veď ani pri balení do prírody nezačínate vždy súknom, z ktorého si šijete batoh.

300_2065

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. pekny, fotogenicky balíček,
    u nás by ho ale najprv preverila kuchynská váha, a potom by nadobudol asi zmenšenú látkovú podobu..
    ..síce občas tiež nosím ťažké veci ktoré by som nemusel 😉

Pridaj komentár