Je to práca na niekoľko minút, pri ktorej nepotrebujete žiadne predchádzajúce skúsenosti. Prebehnete čepeľ fixkou aby ste videli čo robíte, obnovíte jej ostrie brúsnym papierom a na záver všetko doleštíte na pruhu starého opasku.

Ak vás pri vatričke baví vyrezávanie varešiek, lyžíc, črpkačiek, alebo misiek, viete aké dôležité je aby bol nôž nabrúsený. Musí byť ostrejší ako britva, aby bez najmenšej námahy rezal cez vlákna dreva a zanechával za sebou povrch hladký ako vodná hladina.

Nie je žiadnym tajomstvom, že najobľúbenejším nožom na vyrezávanie priehlbín lyžíc je rezbársky lyžičkár Mora 164. Viete sa zaprieť do jeho výborne tvarovanej rúčky, má čepeľ o ktorú si viete oprieť palec a prehnutie, ktorým sa dajú rezať i malé zahĺbenia.

DSC_7457

Výbava za pár drobných

Zabudnite na drahé brúsne kamene, špeciálne brúsky alebo pomôcky, vďaka ktorým dokážete kopírovať precízne uhly čepieľok. Všetko čo potrebujete pre brúsenie nájdete pri pokladni v predajni s farbami, alebo možno aj vo svojej dielni v pivnici.

Prvé brúsenie spravíte na brúsnom papieri so zrnitosťou P600, jemné dobrusovanie na P800 a ak príde na záverečné leštenie, poslúži starý kožený opasok z ktorého ste už vyrástli a kúsok brúsnej pasty.

_NIK1222

Kým sa však pustíte do svojho prvého brúsenia, najprv si budete musieť vyrobiť svoju prvú brúsnu sadu. Sadnite si k opasku, odrežte z neho 23-centimetrový pruh a máte šablónu, podľa ktorej si vyrežete rovnaké pruhy z brúsnych papierov. Vyjde vám to presne cez ich širšiu stranu, takže každé ďalšie rezanie bude bez odpadu.

K týmto trom pruhom si napíľte v rovnakej šírke latky dlhé 35 centimetrov a nalepte si obojstranne svoje brúsne pruhy lepidlom Duvilax D3 Rapid. Ak k tomu pridáte ešte jednu 25-centimetrovú drevenú tyčku s 15-milimetrovým priemerom (z vyhodenej detskej postieľky) pre brúsny papier P800, máte sadu ktorá zaručene funguje.

_NIK1229

Značiť je lepšie ako hádať

Čo vám dá istotu, že ťahy ktoré robíte brúsnym papierom na čepeli vediete správnym uhlom? Odpoveď hľadajte pohľadom. Na silnom kontraste čiernej a striebristej farby uvidíte, či treba klopiť viac alebo menej. Permanentná fixka so širokým hrotom sa stane vašim pomocníkom, kým nechytíte správny uhol do rúk.

Popísať fazetu noža trvácnou čiernou stopou žiada iba pevnú ruku, ktorá sa netrasie. Prekonajte trému a nič si nerobte z toho, ak filcovú špičku nožom rozrežete. I tak už bude vyradená naveky iba pre brúsenie. Flipchart fixky nie sú dobré, pretože zle kryjú. Hrubé fixky na tabule tiež nie sú dobré, pretože v mihu schnú na prach a otierajú sa.

_NIK1243

Dlhé, zaoblené ťahy

Brúsny papier, ktorý dostal na latke podobu pilníka dáva riadny kus istoty. Chytíte lyžičkár do ruky, opriete si ju o stôl a pravicou sa môžete pustiť do brúsenia. Dlhými ťahmi, ktoré oblúkom prechádzajú po zahnutom ostrí uberáte unavený kúsok čepieľky preč. Uchom počujete na zvuku či zaberá celou plochou, okom vidíte na čiernej značke, či ju uberáte v celej ploche.

Brúsny papier P600 ktorý používate v prvom kole má dostatok pary na to aby ostrie formoval, na dotyk však nie je hrubší ako maskáčová látka. Nemusíte sa preto báť, že by ste mohli niečo pokaziť.

_NIK1246

Pohľad na značenie fixkou vám ihneď ukáže ako na tom ste. Ak je ostrie biele a zvyšok čierny, znamená to že musíte nôž otočiť o kúsok k sebe. Ak je naopak vrchná časť fazety biela a ostrie čierne, naklápať musíte od seba. Po celej dĺžke ostria budete vidieť, ako vám pekne kov ubúda a hladí sa do roviny s novou, ostrou hranou.

Dobrúsiť a strhnúť ihlu

Ani sa nestihnete vynadívať na nové ostrie a už ho musíte zamaľovať na čierno po druhýkrát. To preto, aby ste brúsenie mohli zopakovať so zrnitosťou P800. Tá už za sebou na jemnom vrúbkovaní čepele vytvára lesklé plôšky.

_NIK1247

Práve pri tomto druhom brúsení budete vidieť, ako sa podarený dlhý oblý ťah líši od menej zručného. Rýchlo chytíte do krvi ten správny postup. Môžete urobiť trikrát toľko ťahov ako s P600 a ešte stále nezoberiete ani polovicu materiálu ako v predchádzajúcom brúsení. Je fajn vedieť, že brúsenie je šetrné a zo šírky čepele neuberá.

Posledné ťahy patria okrúhlej paličke s papierom zrnitosti P800. Spravíte ňou iba dva ťahy cez rubovú stranu ostria a brúsne zrno vezme celú ihlu, ktorá sa prevalila na rub. Je to akýsi zvyšok starej čepele, ktorý neodpadol ale sa prehol na druhú stranu.

_NIK1250

Leštenie dá ostriu dokonalosť

Je možné, aby bola už teraz krásne ostrá čepeľ ešte ostrejšia? Ak si predstavíte brúsne zrnká, ktoré ktosi nenalepil živicou na papier ale zamiešal ich s voskom, určite pochopíte v čom sa skrýva tajomstvo brúsnej pasty. Je ako najjemnejší šmirgeľ, avšak v tube.

Nanesiete brúsnu pastu na kožený remeň, a ťaháte koženým pilníkom v smere ostria po celej jeho ploche.

_NIK1224

Čepieľka sa vyleští na zrkadlo a spolu s ňou sa stane aj rezná hrana najtenšou akú dokážete vyrobiť. To je tá chvíľa, kedy v ruke držíte lyžičkár ostrejší, ako bol vo chvíli keď ste si ho kúpili v obchode.

Touto istou sadou možno brúsiť aj menšie rezbárske nože, ktoré majú namiesto fazety výborne rezivý škandinávsky výbrus. Presne takým je rezbárska Mora 120. Pri tomto brúsení však už „pilníky“ ležia na stole a plôškou čepele noža prechádzate priamo po nich. Okrúhly pilník pri takomto brúsení už netreba.

_NIK1253

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. sama si ich profi nabrusit neviem a po cca pol roku pravidelneho použivanie je to na tych nožikoch poznat. S domacou ručnou bruskou sa toho vela naostrit neda a hlavne 2x ukrojim chlebik a nož je zase tupy. Takže si to vždycky nechavam naostrit u odbornikov prostrednictvom ostrej pošty

Pridaj komentár