Tichým krokom vstúpite za svitania na podhorskú lúčku a nestíhate sa čudovať, čo všetko sa na nej deje. Pritisnete oči na okulár ďalekohľadu, prečešete terén pred sebou a zrazu akoby ste sa stali súčasťou tohto utajeného života.

So zatajeným dychom sledujete poľného zajaca ako si vylizuje labky v rannej rose, v korune unaveného stromu pozorujete ďatľa ako zaúča svoje mláďa k hľadaniu potravy a neunikne vám ani nádejný mladý srnec, ktorý sa vypása vo vysokých bylinách pod hustou kriačinou. Zoznamujeme sa v teréne s ďalekohľadom Olympus 10×42 EXWP I, ktorý nám ukazuje tajomstvá lesov, strání a lúk.

300_0248

Vyladený pre každodenné nosenie

Nečakajte bremeno, ktoré by vás ťažkou optikou obmedzovalo pri pohybe v revíri. Hoci ide o solídny kus optiky ktorá má skutočne čo ponúknuť, všetko sa podarilo vtisnúť do kompaktného formátu, ktorý svojou veľkosťou ani váhou na krku neprekáža.

Vezmete z police ďalekohľad, hodíte si na plece tanistru s poživňou a môžete sa pustiť poza humná chodníčkami, ktoré možno poznáte iba vy sami. Prirýchlo si navyknete na skromných 660 gramov váhy, ktorú neprestajne nosíte so sebou.  Ak máte správnu figúru, ďalekohľad sadne na brucho a takmer ani neviete, že ho nesiete. Pri chôdzi sa nehojdá, pri sadaní neprekáža.

300_0252

Príjemná je i veľkosť, ktorá je pri 15 centimetroch dĺžky funkčným ideálom. Páči sa nám ergonómia a pohodlie, ktoré sú zvládnuté na jednotku. Palce vám sadnú na jemné skosenia vnútornej strany okulárov, ukazováky intuitívne pristanú na zaostrovacom koliesku a dlane voľne spočívajú bez toho, aby ste napínali čo i len jediný sval. S voľným úchopom prečesávate krajinu so stabilným obrazom, ktorý sa pri 10-násobnom priblížení nikdy netrasie.

Je skutočne odolný

Poteší, ak viete že ďalekohľad znesie všetko. Je plne zaodetý do mäkkej gumy, ktorá je pevná avšak súčasne príjemná na dotyk. Vďaka uzavretým pórom sa priveľmi nešpiní a ak sa predsa len zamaže prachom a blatom, všetko dokážete bez námahy zotrieť dole.

DSC_7177

Ako prvé sme zhodili všetky krytky ktoré v revíri iba zdržujú a nestránili sme sa ani nečasu. Bez ujmy sme prešli obrovskou búrkou s krupobitím i pobytom v blatistom prostredí. Telo je dokonale utesnené a nedovolí dnu preniknúť ani vode, ani prachu – takže obraz je stále čistý, bez zahmlenia a bez nečakaných nástrah.

Nemusíte úzkostlivo bdieť nad tým, aby sa nikde neobjavil ani len škrabanček. Všetky materiály sú volené tak, aby sa únava a starnutie príliš neukazovali. Ďalekohľad i pri intenzívnom používaní vyzerá stále dobre, takmer ako nový.

DSC_7184

Len popruh ktorý je súčasťou dodávky sa vyplatí vymeniť za lepší – mäkký a polstrovaný. V chladnej časti roka, keď je košeľa či rolák odevom všedného dňa si nič nevšimnete. Ak však popruh v horúcom lete príde na holý krk, predsa len škrabe a omína. Drobná investícia do nového popruhu zlepší vaše zážitky nadobro.

Ostrý obraz pre cvičené oko

Ak dáte tento model do rúk nováčikovi, môže sa mu rýchlo zatočiť hlava z toho, čo uvidí. Kresba je jasná, silne kontrastná, priam agresívna. Vykreslenie detailov je vytiahnuté na maximum, aké môžete v tejto triede ďalekohľadov očakávať. Nejaký deň potrvá, kým si oči navyknú a mozog vezme na vedomie fakt, že svet je cez ďalekohľad omnoho kontrastnejší ako ho vidíte voľnými očami.

300_0081

Prirýchlo zistíte, že to má svoje výhody. Rozoznávate jemnú kresbu peria vtáčat na stromoch, ľahko hodnotíte výsady a perlenie parožia i na veľkú vzdialenosť a do detailu sa vám ukazuje aj osrstenie zveri. Má to čosi do seba a tomuto prístupu je podriadená aj hĺbka ostrosti. Je o čosi plytšia ako je zvykom, takže výrazne oddeľuje zaostrenú rovinu s kontrastným detailom od zvyšku scenérie.

Ak je zver v pohybe, očakáva sa že dokážete zručne, citlivo a jemne pracovať s kolieskom zaostrovania, aby vám detaily neunikali.

DSC_7187

Má hladký chod, kladie primeraný odpor, pracuje sa s ním výborne. Skúsený používateľ ďalekohľadov má takéto veci v krvi, tí menej skúsení sa musia tomuto majstrovstvu priučiť. Neunikne vám, že projekcia má jemné súdkovité skreslenie, ktoré umocňuje dynamiku prečesávania krajiny a sledovania pohybujúcej sa zveri a vtáctva.

Páči sa nám, že i v protisvetle možno jasne čítať kresbu a farebnosť operenia vtáčat, bez toho aby tento zážitok narušil prílišný rozklad svetla. Ani dravec na jasnej oblohe sa vám nebude javiť tmavou siluetou, hoci pri niektorých ďalekohľadoch sa tak deje.

300_0253

Pri príjemnom dennom osvetlení vás čaká zážitok z bohatých farieb, veľmi pekný obraz môžete očakávať aj vo včasných ranných hodinách po východe slnka. S príchodom pozdného večera optika svojou svetelnosťou a menšou pupilou už začína ukazovať svoje obmedzenia. Po celú dobu používania sme mali pocit, že i unavené oko staršieho človeka ocení optické vlastnosti tohto modelu.

O tom, že 10-násobné priblíženie je skutočne mocným zážitkom v porovnaní s modelmi s 8-násobným zväčšením azda ani písať netreba.

_NIK2117

Máte pocit, že optika dokáže hory prenášať a ušetríte si v teréne i veľa chodenia. So 105-metrovým výhľadom na kilometrovú vzdialenosť zachytíte štandardný uhol tejto kategórie, s 3-metrovou minimálnou vzdialenosťou pre zaostrenie môžete sledovať hoci i hmyz a rastlinstvo.

Ďalekohľad Olympus 10×42 EXWP I (479 €) ponúka v kompaktnom tele optický systém, ktorý dokáže v ostrom detaile so silným kontrastom reprodukovať scenériu, ktorá sa rozlieha pred vami. Ak ho zaradíte do svojej každodennej výbavy, rýchlo si naň privyknete a oceníte jeho kvality. S výnimkou pozdného večera s výrazne ubúdajúcim svetlom budete mať zver a vtáctvo ako na dlani, aby ste spoznali komorné chvíle jeho utajeného života. Páči sa nám odolné vyhotovenie, výborná ergonómia a ostrý detail, za ktorým sa vám zacnie vtedy, ak do rúk dostanete na výmenu iný model s omnoho mäkšou kresbou.

DSC_7180

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár