Nebo posiate hviezdami a mocné konáre stromov – každý z nás dôverne pozná túto romantickú atmosféru nočného lesa. Zaľahnete do mäkkého machu alebo sa uložíte do pohodlnej hamaky a užívate si noc plnými dúškami až kým v ruchu nočných prízrakov nezaspíte.

Čo príjemne vyznie pod jasnou oblohou horúceho leta, inak sa javí v sychravej jari, daždivej jeseni a rozfúkanej zime. Stačí však roztiahnuť nad hlavou strechu alebo vytvoriť závetrie a ste opäť v pohode.

Nie vždy to musí stáť veľa námahy a prírodného materiálu, z ktorého zručne vybudujete prístrešok. Ak máte v batohu celtu a šnúru, ste za vodou. Zoznamujeme sa v teréne s celtou DD Tarp 3×3, ktorá dokáže ochrániť pred nečasom.

_NIK0109

Balíček, ktorý dá strechu nad hlavou

Plachta vo formáte 3×3 metre, štvorica dvojmetrových šnúr s napínaním a štyri oceľové kolíky. Takáto výbava je zbalená v plochom vrecúšku, ktoré zvyčajne obsadí dno alebo chrbát batoha. Do predného vrecka prihodíte 10-metrový zväzok pevnej šnúry a ste vybavení na všetko.

Či putujete krajom sólo, alebo táboríte v komornej atmosfére drobnej skupinky, prístrešok vyčaríte na ktoromkoľvek mieste. Vytiahnete plachtu, ukotvíte ju šnúrami a dáte jej tvar, aký sa vám len zapáči. Na rozdiel od stanu ktorému vtisol všetky detaily výrobca, pri celte si sami určíte veľkosť prístrešku a pomer medzi súkromím a otvoreným výhľadom. Prirýchlo sa takýto komfort vryje do krvi.

P1110672

Na rozdiel od starých vojenských cielt, ktoré sú malé, hrubé a ťažké, v tomto prípade môžete očakávať to najlepšie, čo moderné materiály dokážu ponúknuť. Ak poznáte svet stanov a hamák, celty vám budú zaručene blízke.

Ochráni pred vodou i vetrom

Husto tkaný polyester, z ktorej je táto celta ušitá, dokáže prekvapiť svojou pevnosťou. Hoci je látka ľahká a tenká, okamžite beriete na vedomie jej húževnatosť. Nebojíte sa konárov, šišiek a skál na zemi, nemáte strach oprieť sa do nej, aby ste ju napli čo najväčšou silou. Statne odoláva akémukoľvek náporu.

_NIK0557

Hladký hustý úplet sa nezatrháva a nezachytí sa ani o drsnú kôru smrekov. Hladko kĺže po každom povrchu a tak akosi odoláva opotrebeniu. Ak poznáte hamaku DD Camping, ktorú  možno považovať právom za mimoriadne odolnú, rovnaké vlastnosti látky vidíte i tu.

Rozdiel je však v ošetrení. Kým vonkajšia vrstva má neviditeľnú impregnáciu ktorá odpudzuje vodu, vnútorná je potiahnutá tenučkou vrstvičkou polyuretánu. Výsledkom je, že celta zostáva suchá, pretože každá kvapôčka okamžite steká preč.

_NIK0830

Impregnácia vodu odpudí, takže látka zostáva suchá aby celta nebola ani po daždi pri balení do batohu ťažká. Ak by sa predsa len časom unavila a vám by po ruke chýbal sprej pre jej obnovu, stále je tu polyuretán na rube, ktorý vodu neprepustí. Dve bariéry sú vždy lepšie ako jediná.

Celta neprepustí nielen vodu, ale je aj neprefúkateľná. Takže tak ako ochráni pred rosou, hmlou, dažďom a snehom vytvorí aj bariéru proti vetru. Vo fabrike ju zošili z dvoch kusov látky, všetky šitia sú podlepené páskou.Veľkou prednosťou je, že látka vo vetre nešuští, takže neupozorňuje na vašu prítomnosť a neplaší zver. A to je pri pobyte v prírode skutočne dôležité.

_NIK0653

Praktické oká z popruhov

Päť popruhových očiek na každej strane, päť popruhových očiek prechádzajúcich jej stredom – táto zostava kotviacich bodov sa nám osvedčila. Páči sa nám priestor, pri ktorom netreba šnúru prevliekať ako niť cez ucho ihly. Cez popruh pretisnete celý zväzok šnúry bez toho, aby ste ju museli rozmotávať. Je to fajn, ak patríte medzi tých, čo neradi riešia drobné detaily.

Keďže nosná šnúra vďaka popruhovým očkám prechádza ponad celtu a nie pod ňu, voda stekajúca po kmeňoch stromov na šnúru nikdy netečie do prístrešku. Praktické je i to, že kotviace šnúry si priviažete ku ktorémukoľvek oku podľa potreby, alebo cez neho priamo zachytíte jeden z kotviacich kolíkov.

P1110677

Všetky tieto možnosti postupne objavujete pri budovaní rôznych druhov prístreškov. Raz sa dvíhate do výšky, inokedy sa jemne dvíhate nad terén, inokedy zasa kotvíte k zemi. A ak príde na podvihovanie celty pre dopnutie, vždy sa nejaký ten voľný popruh nájde, o ktorý sa dá šnúra priviazať.

Máme pocit, že lepšie sa to už vymyslieť ani nedá. Ak ide o kotvenie, táto celta si nás získala naplno.

_NIK0176

Stromy i palice

Uviazať šnúru ku stromu a potom kotviť celtu je rutina, ktorou začínate. Raz spájate strom so stromom, inokedy strom so zemou. Rýchlo však prídete na to, že les i lúku si dokážete prispôsobiť k obrazu svojmu i bez toho, aby ste čarovnou paličkou dreviny presúvali z miesta na miesto.

Odpílite si jeden, dva či viac rovných lieskových konárov a zrazu máte po ruke pomoc, ktorá vám pomôže doladiť každý detail prístrešku. Chcete podvihnúť pre lepší výhľad čelo?

_NIK1007

Podopriete dva rožné kotviace body konármi zapichnutými do zeme a ste spokojní. To isté spravíte všade tam, kde vám nejaká opora chýba.

Zvykli sme si z lieskových konárov robiť aj kolíky, vďaka ktorým možno znásobiť počet kotviacich bodov vo vetre. Tak ako na počkanie spravíte ražeň na opekanie, tak si spravíte kolíky do ľubovôle. Nikdy sme nemali pocit, že by nám čosi chýbalo. Ak je šnúry dosť, kolíkov a palíc je plný les a okraj lúky.

_NIK0198

Bližšia celta ako stan

Neexistujú žiadne pravidlá, ktoré by vás pri stavbe prístrešku tlačili do póz, ktoré už ktosi vymyslel a zdokumentoval. Všetko, čo vám poskytuje zázemie a ochranu sa počíta. Raz si spravíte jednomiestny stan s podlahou v ktorom ustojíte v suchu aj prietrž mračien s krupobitím, inokedy si nad hlavami roztiahnete priestranný vzdušný baldachýn pre komornú skupinku milovníkov prírody, spod ktorej môžete pozorovať zver.

Šikmé striešky, bivaky, lomené sedlové strechy, závetria siahajúce pod zem i podvihujúc sa na výšku kolena nad zemou ponúkajú desiatky rôznych úrovní komfortu.

300_0420

Myslieť musíte iba na odtekajúcu vodu a vietor ktorému môžete vzdorovať, alebo mu musíte nechať priestor na príchod i únik. I vo vetrisku možno postaviť prístrešok, ktorý funguje.

Tento formát celty výborne ladí aj s hamakou, pri ktorej viete v prípade potreby dosiahnuť obomi ramenami prístrešku až po zem. Nečelíte žiadnym nástrahám a kompromisom. Možno i preto, že výrobca tejto celty je skúseným výrobcom hamák.

P1110489

Balenie pýta trochu cviku

Keď po prvýkrát celtu vybalíte, budete trochu sklamaní pri jej balení. Bude vás prenasledovať pocit, že ju už nikdy nezbalíte tak dobre, ako to spravili v továrni.

Stačia však dve-tri vychádzky, aby ste pochopili, že sa to v ničom nelíši od skladania posteľnej bielizne.

300_0400

Ak celtu rozložíte na zemi a budete ju prekladať vždy na polovice a tretiny bez náhlenia a so zmyslom pre dôslednosť, výsledkom bude úhľadný balíček, ktorý presne sadne do vrecúška. Je to výzva na 3-4 minúty balenia, čo skutočne nie je zlé.

Pre nosnú šnúru sa nám osvedčilo lano MFH Commando 15m/9mm, ktoré sa neskrúca, nepretáča, neuzlí a veľmi ľahko rozväzuje. Hoci je o čosi hrubšie ako padáková šnúra, pri tejto celte nie je neprimeraným bremenom. Stačí ju skrátiť na 10 metrov a viete, že jej máte dosť.

_NIK0158

Celta DD Tarp 3×3 (52€) je najvšestrannejším prístreškom do prírody, aký si len môžete vysnívať. Po zbalení tábora po vás nezostávajú žiadne pobytové stopy a nech príde na akýkoľvek terén, všade si dokážete čosi praktické postaviť. Sme presvedčení o húževnatosti a trvácnosti použitej látky, vyskúšanú máme veľmi dobrú odolnosť voči vode a vetru. Ak by sme sa mali rozhodovať medzi stanom a celtou, aj na lúke by sme uprednostnili všestrannú celtu pred jednoúčelovým stanom.

300_0523

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

5 KOMENTÁROV

  1. ahoj, je to síce starší príspevok ale snáď si všimneš a budeš vedieť poradiť, rozmýšľam o kúpe tejto celty no do oka mi padla aj verzia superlight 2,9×3, určite si sa s ňou už stretol, aký je tvoj názor na odolnosť oproti tejto klasickej? ušetrených pár g vo vaku je + no ak by bola nejaká menej odolná tak radšej vezmem túto klasickú, ešte by ma zaujímalo či je zabalená menšia ako táto alebo je to +- rovnaké.. diki za odpoveď 🙂

    • Mám túto celtu aj v Superlight vyhotovení a používam ju spolu so Superlight hamakou druhým rokom. Je oveľa tenšia, s dobrým záterom, nepremoká. Balíček je oveľa menší ako pri štandardnej 3×3. Celta má však o dosť menšie ušká na upínanie, do ktorých sa nedá natlačiť lieskový kolík. Sú k nej pribalené štyri hliníkové kolíky a šnúrky s dopínaním. Na zem ju nedávam ako štandardnú 3×3, na lanku vo vzduchu je úplne v pohode. Tá úspora váhy a objemu stojí za to.

      • Ďakujem ti za rýchlu odpoveď, tak si musím premyslieť či ju budem dávať aj na zem, ak nie vezmem tu superlight (alebo obe 😀 )

        • DD majú ešte novú celtu PRO 3×3 – Tá má vrchné závesné očká v dvoch radoch na seba kolmých, k tomu otvor s kovovým krúžkom pri každom bočnom očku a k tomu ešte cvočky na dvoch stranách na zavretie. Ale pod ňou som ešte nespal, je to horúca novinka.

Pridaj komentár