Niekedy sa treba zbaliť skutočne naľahko. Počítate každý gram váhy a všetko čo môže ísť bokom zostáva doma. Vyberáte zo skrine najľahšiu výstroj akú len máte, hľadáte náhrady, kompromisy a snažíte sa vyladiť všetko tak, aby vám nič nechýbalo.

Takejto taktike balenia sa nevyhne ani jedlo. Buď hľadáte koncentrovanú energiu a oželiete pôžitok z dobrého jedla, alebo nazeráte do výkladnej skrine chutných expedičných jedál, ktoré boli nadobro zbavené vody. Vyskúšali sme v teréne nórsku kuchyňu Real Turmat, aby sme zistili čo sa skrýva za takouto gastronómiou.

300_0361

 Zbalené na minimum

Odsatý vzduch a žiadna voda. To je stratégia, vďaka ktorej možno výdatné menu zabaliť do balíčka pevného ako skala a ľahkého ako pierko. V 150 gramoch cestovej váhy sa ukrýva štedrá porcia jedla, ktorá zasýti aj po veľkom turistickom výkone. Jediné čo potrebujete je horúca voda, ktorá pripravené sústo oživí k príjemnej čerstvosti.

Balíčky sú z pevnej, bariérovej fólie, ktorú možno poznáte z hotových reštauračných jedál typu Expres Menu. Dve vrstvy plastovej fólie sú oddelené hliníkom, aby ochránili cenný obsah pred vzduchom, slnkom, nepohodou a poškodením.

300_0348

Páči sa nám, že obsah vrecúšok nie len voľne sypaný. Vďaka odsatiu vzduchu sú balíčky nielen stiahnuté na minimum, ale ich jemný obsah sa pri pádoch, buchnátoch a stláčaní nerozsype na prach. Pretože kým nastane kúzlo oživenia, všetko musí zostať v takom stave, v akom opustilo brány továrne.

Zaujímavosťou je, že nie všetky jedlá zaberú v batohu rovnako veľa miesta. Hoci sú výsledné porcie rovnako veľké, ryža potrebuje viac miesta ako zemiaky. Všimnete si to pri balení, keď vrecúška formujete zohýbaním tak, aby ich prázdne časti zbytočne neodstávali.

300_0345

Voda vrieť nemusí

Odrežete zatavený prúžok, pootvoríte vrecúškový zips a vzduch vnikajúci dnu zasipí. Tvrdý obsah vrecúška sa zrazu nadýchne a zmení sa na sypanú porciu jedla. Nazeráte dnu a pokúšate sa identifikovať jednotlivé suroviny skôr, ako k nim pripustíte vodu.

Vidíte predvarené zrnká ryže, sušenú omáčku, kúsky ryby a zeleninu, všetko vám dáva zmysel. Najpríjemnejšia je však vôňa, ktorá sa rinie von. Je čerstvá, svieža a takmer by ste povedali, že máte pred sebou hotové jedlo.

300_0363

Nie je nutné, aby voda búrlivo vrela. Stačí, ak dosiahne teplotu 70 stupňov a kúzlo oživenia sa podarí. Je to praktické ak máte slabý výkon variča, alebo primálo paliva na to, aby ste vodu dohnali k varu. Keďže narozdiel od instantných jedál tu už niet čo dovárať, voda sa len musí vrátiť späť do surovín a ohriať obsah balíčka tak, aby ste dostali motivujúcu porciu jedla, ktoré prijmete bez kompromisov.

Nie je nutné, aby ste mali varnú nádobu s ryskou, kde si odčítate svojich 390, 400 či 410 mililitrov na zaliatie. Na každom vrecúšku je ryska, po ktorú sa voda nalieva. Vychýliť sa zo štandardu nemusí byť vždy na škodu, ak chcete viac šťavy alebo omáčky, jednoducho si to nadženiete. Veď aj voda z jedla hasí smäd.

300_0373

Vrecúško praktické nadovšetko

Kým čakáte na oživenie svojho menu, všímate si detaily. Vrecúškový zips je praktický. Zabráni unikaniu pary, ochráni vás pred nehodou ak v nešikovnosti vrecúško prekotíte a je akýmsi garantom toho, že s teplom sa naloží tak ako treba.

Nápomocné je v energetike aj vrecúško samotné. Má malú tepelnú kapacitu a tlmí unikaniu tepla. I po dvoch desiatkach minút máte stále teplú porciu jedla – presne takú akú si ju zaslúžite. Páči sa nám aj dno, ktoré sa dokáže prispôsobiť akémukoľvek povrchu. Či je to nerovná zem, alebo oblý kmeň stromu, jednoducho sedí.

300_0377

Zdá sa však, že púť vrecúška nekončí ani po jedení. Je uzatvárateľné a natoľko pevné, že by ho bolo škoda nevyužiť ako odpadkovú nádobu v batohu. Nič z neho nevyteká, má fajn kompresnú silu. Možno sme príliš prekombinovaní a rozhľadení svetom, ale je to jednoducho tak.

Chutí ako naozajstné jedlo

Z dvoch menu, ktoré sme mali so sebou v teréne máme skutočne fajn pocity. Nemusíte byť gastronomickým kritikom alebo profesionálnym ochutnávačom jedál, aby ste popisovali odtienky chutí, textúr a vôní. Ak ste všetko starostlivo zamiešali a vyčkali na oživenie, čakajú vás príjemné chvíle.

300_0354

Treska na smotane so zemiakmi je skutočným trhákom ak patríte medzi tých, čo si radi na rybacom menu pochutia. Zemiaky so smotanou akoby boli skutočne čerstvé. Ak zavriete oči, nemáte šancu zistiť, že čosi je inak. Aj kúsky spracovanej ryby sú dokonalé a chutný kúsok s príjemnou konzistenciou si nájdete na každej nabratej lyžici. Mať raz týždenne takýto obed po zvyšok svojho života, to je ponuka ktorá sa neodmieta.

300_0382

Hovädzie mäso s fazuľou a ryžou – známe ako Chilli con carne – vás chytí na veľmi príjemnú chuť. Mäso je súčasťou omáčky a hoci sa vám sebecky netisne na jazyk, cítite jeho plnú chuť v každom jednom súste. Ryža je jemná, trošku iného druhu ako ste pri prílohách zvyknutí doma. Ak ju používate ako závarku do rajčinovej polievky, kde rozkvitne a dosiahne najvyššiu jemnosť, taká je v tomto prípade. Zaiste by ste vytušili, že čosi je troška inak.

300_0359

Môžeme sa nazdávať, že rovnaké zážitky sú zabalené aj v ostatných balíčkoch Real Turmat. Sme vysoko nad úrovňou instantných jedál, povyše konzerv, veľmi blízko reštaurácii. A to je práve to, o čo tu ide. Nie je to len 600 kalórií energie s vyváženými živinami. Je to jedlo, ktoré skutočne chutí.

Technológie uberú váhu, udržia chuť

Možno poznáte tie cereálie, ktoré zalejete mliekom a ožijú v nich kúsky jahôd a ovocia. Máte pocit, že sú čerstvé a neviete si predstaviť ako to spravili. V tomto prípade musel výrobca poriešiť rovnakou technológiou všetko – mäsá, omáčky, zeleninu i prílohy.

300_0347

Hovorí sa tomu sušenie mrazom. Hotové jedlá alebo ich kľúčové – už tepelne upravené suroviny sa uzavrú v nádobe ktorej obsah sa silne podchladí a popri tom sa stále odsáva všetok vzduch. Ten so sebou vytiahne všetku vodu bez toho, aby sa narušila štruktúra surovín.

Hoci všetky prišli o vodu, neroztrúsili sa, nespľasli, nerozpadli, ale zachovali si svoju identitu. Váha šla nadol, trvácnosť sa vyšplhala na celé roky. Bez chladenia, len tak pri izbovej teplote. Na oživenie stačí len pridať vodu späť a zázrak je na svete. Ak máte pocit, že by to šlo využiť aj inde ako pri jedle, máte pravdu. Vyrábajú sa tak niektoré vakcíny. Mrazom vysušené baktérie po pridaní vody ožijú.

300_0378

Real Turmat (od 11,90€) je expedičná strava, od ktorej batoh ani neoťažie, ani sa nenaduje k neudržaniu. V húževnatých balíčkoch sa ukrývajú jedlá, ktoré stačí oživiť horúcou vodou, aby ste si pochutili na skutočne dobrom jedle, ktoré vám dodá energiu na ďalšie výkony. Vodu vezmete z prírody, varný systém a lyžicu s dlhou rúčkou si musíte pribaliť do batoha. Dobrou správou je, že žiadne riady sa neumývajú. Môžete jesť priamo z vrecúška.

300_0385

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár