Niet pochýb o tom, že na vychádzkach do prírody najlepšie osvieži voda. Niekedy je to lesná studnička, inokedy zasa horská bystrina. Každý z nás má svoje obľúbené miesta. Ak však príde na istotu, nič nie je spoľahlivejšie ako fľaša v batohu, naplnená až po samé hrdlo. Obzvlášť na horách.

Môžete siahnuť po čutore z armádnych prebytkov, môžete si vybrať niektorú z civilných imitácií. Populárne sú aj plastové fľaše z nápojov a hydratačné vaky do batohov. Ak však príde na odolnosť, kov má predsa len čosi do seba. Od jari sa zoznamujeme so zálesáckou fľašou Klean Kanteen Wide 1182ml, ktorá nás sprevádza pri práci i pri oddychu.

_NIK0751

Tvar ktorý funguje

Fľaše do batoha majú vždy tvar valca. Musia byť univerzálne, aby sa vtisli na najlepšie miesto. Utiahnu sa pod popruh, vkĺznu do bočného vrecka, ale ak treba vytvoria tuhú oporu na úplnom spodku batoha. Musia vždy zaujať také miesto, aby neprekážali a svojim bremenom nerobili batoh nepohodlným.

Platí to i v tomto prípade a to dvojnásobne. Či je fľaša plná alebo poloprázdna, vždy dokonale drží svoj tvar. Jej kovový plášť nepopustí a tak nemusíte nikdy rozmýšľať nad tým, či kdesi vykĺzne alebo sa stlačí.

_NIK0770

Tučný profil s priemerom málo cez 9 centimetrov a výrazné zaoblenie všetkých hrán len umocňujú jej praktickosť. Zahľadíte sa na ňu, vezmete ju do rúk, párkrát vtisnete do batoha a uvedomíte si, že je to tvar ktorý vám sedí. Prirýchlo sa zvyká na dobré veci.

Páči sa nám pevné viečko so závesným okom, ktoré dáva tomuto konceptu kus všestrannosti navyše. Môžete si byť istí že, na skobe ustojí záťaž plnej nádrže. Budete si voľkať i vtedy, keď cez oko pretiahnete dvojitú padákovú šnúru, aby ste mali o jeden úchop navyše. Či viažete fľašu k batohu, vešiate ju na konár stromu do najväčšieho tieňa, alebo ju spúšťate do zariasenej kaluže pre chladenie, všetko máte pod kontrolou.

_NIK0766

Chuť udrží po celé dni

Vraví sa, že voda je bez chuti a zápachu. Možno to platí pre tú laboratórnu, nie však pre tú ktorú pijeme. Voda z horskej bystriny chutí ako sneh – chladivo, osviežujúco a každý ju odlíši od tej, ktorá tečie z vodovodu. Aspoň za čerstva určite áno.

Prekvapilo nás preto, ako dlho zostáva v nerezovej Klean Kanteene čerstvá a svieža. Hoci by ste čakali, že kovová pachuť sa predsa len ukáže a vytesníte ju iba kávou alebo čajom, pravý opak je pravdou. Ak ju na začiatku riadne vymyjete saponátom a sódou, potom sa už s vami vezie v úplnej pohode.

DSC_6043

Vezmete kus citrónu, voňavý kvet bazy, zalejete to vodou zo studničky a kým stúpate do kopcov, ako v šejkri sa v batohu vyrába osviežujúce sústo. I na tretí deň zabudnutý zvyšok tohto vábivého moku chutí výborne.

Možno i preto, že všetky plasty sú mimo hru. I viečko je z vnútornej strany úplne kovové, takže voda je pod patronátom nerezu. Hoci nájdeme na obale vyrazenú značku chrómovej ocele 18/8, z ktorej sa robia kuchynské riady, nie je v našich silách aby sme hľadali rozdiely. Čerstvosť tu je a to je dobrá správa.

DSC_7051

Pohodové umývanie

Mať na fľaši hrdlo s priemerom cez päť centimetrov a vo vnútri žiadne tesné zákutia v ktorých by sa zbierali nečistoty je fajn. Vždy sa viete pozrieť na to ako fľaša z vnútra vyzerá v každom záhybe a vždy ju dokážete dokonale vyčistiť.

Ak macerujete v pramenistej vode byliny a užívate si dary prírody plnými dúškami, nezaskočí vás žiadna pliaga, ktorá by sa kdesi skryte rozrastala. Neprekvapí preto, že z času na čas sa v núdzi fľaša premení na nádobu, ktorá dokáže svoj obsah dokonale ochrániť.

DSC_6613

Nie, nehovoríme o ponožkách ktoré chcete udržať stoj čo stoj v prietrži mračien v suchu, ale o lesnom ovocí, hubách a bylinkách, ktoré sa vo fľaši neroztlačia na kašu. Viete ich ľahko dostať dnu, viete ich ľahko vybrať von a po tejto nečakanej akcii aj všetko vyumývať. Ak vám to ani vo sne nenapadlo robiť s inou fľašou, tu to príde akosi samé. Jednoducho vás veľký otvor bude vábiť ku kreativite.

Hrdlo je tenké, avšak falcované. Takže pri pití nemáte pocit, že by vás čosi obmedzovalo. Neporežete sa, necítite sa nepríjemne, tenký profil však samozrejme vnímate. Netrvá dlho privyknúť si.

_NIK0967

Nerozbijete ju, ani nezoderiete

O tom, aká húževnatá táto fľaša je asi netreba priveľmi rozprávať. Kým nezničíte jej vonkajší závit, môžete počítať s jej službou doživotne. Ošúchate ju v batohu, oderiete o ihličie a lúku, obijete konármi pri ťažbe v hore, obúchate skalkami a stále bude vyzerať dobre. Poberie patinu z vašich vychádzok, avšak nič nestratí na svojej funkčnosti. A ak sa zátka kdesi zatúla, kúpite si novú. Na výber je z troch rôznych druhov, ktoré sa vám môžu zapáčiť.

Ak príde na hmotnosť, na ciferníku váhy odčítate 275 gramov.  Či je to veľa alebo nie záleží na uhle pohľadu. K 1182 gramom hmotnosti vody to nie je priveľký prídavok a ak začnete vážiť vojenské čutory, s nejednou sa k podobnej gramáži priblížite. K práci v lese je to fajn, k zálesáctvu tiež, k vysokohorskej turistike kde sa váži každý gram to už samozrejme bude na pováženie.

_NIK0898

Neznamená to však, že by táto húževnatá a pevná fľaša bola nejakým goliášom. Je tenká ako škrupinka, čo si uvedomíte vždy, keď odkrútite jej viečko dolu.

V prípade potreby navarí i vysterilizuje

O čom je svet kovových fliaš? Dávajú istotu, že ak budete potrebovať v núdzi čosi riešiť nad plameňom, dočkáte sa výsledku. Uviažete pod lem na hrdlo kus drôtu z krabičky poslednej záchrany a máte kanvicu v ktorej môžete stvárať divy.

Zmoknutí a prefúkaní do kosti si uvaríte nad ohniskom čaj, v tejto improvizovanej nádobe ukuchtíte polievku ktorá vás postaví na nohy a ak príde na vodnú krízu, i tam si poradíte. Či vodu pre dezinfekciu prevaríte na plyne, liehu alebo táboráku je fuk. Na jeden šup jej budete mať cez jeden liter na ďalšiu spotrebu.

DSC_7067

Áno, Kleen Kanteen nemá ani uško za ktoré by ste ju držali, ani neoprénový obal ktorý by vás ochránil pred popálením. Práve kus drôtu alebo surového lyka vám vyčarí záves a ucho pre bezpečnú manipuláciu.  A ak by ste chceli dnu variť vajíčka vo vode, alebo rozprážať slaninu v jej  vlastnom omastku, i to bude fungovať.

Kleen Kanteen Wide 1182ml (33,17€) je fľaša, ktorá znesie tvrdé zálesácke podmienky používania a svoje miesto si nájde i pri lesných a pilčíckych prácach. Ustojí pády, buchnáty a havárie, popri tom však zachová príjemnú a sviežu chuť vody, ktorú v nej máte nabratú. I po troch dňoch budete s odvahou piť to, čo vám zostalo ušetrené na jej dne. Páči sa nám jej tvar a veľké hrdlo, zapasovala nám do každého batoha. Veríme, že budeme mať príležitosť vziať si na mušku i niektoré z ďalších nádob tohto výrobcu.

_NIK1444

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár