Zazriete ako ju ktosi vyťahuje z batoha a pobavíte sa na tom, že vyzerá ako hračka pre kratochvíľu na čaj o piatej v spoločnosti bábik. Keď sa však na čas ocitne vo vašej výbave, zistíte že všetko je úplne inak. Čajová kanvička má predsa len čosi do seba a pomôže odľahčiť výbavu na nejednej krátkej vychádzke.

Môžete mať tucet fajnových termosiek, ale nikdy to nebude také, ako keď si zalejete na lúke čaj z čerstvo natrhaných bylín, alebo si speníte kávu ktorú ste si iba ráno namleli na mlynčeku. Je to pôžitok, za ktorý niet náhrady. Zoznamujeme sa s čínskou čajovou kanvičkou z eBayu, za ktorú nezaplatíte viac ako 9 eur.

P1110790

Spratná do batoha

Ak príde na balenie, čajová kanvička v batohu nezavadzia. Je omnoho menšia a ľahšia ako všestranná Zebra, je o poznanie menšia ako štandardný ešus. Aj napriek tomu môžete počítať s tým, že v nej uvaríte dostatok vody na tri až štyri nápoje. S objemom 800 mililitrov nie je ani primalá, ani priveľká. Využijete ju v jej plnej kapacite a ak by sa vám málilo, predávajú aj 1.1, 1.2 a 1.4-litrovú.

S veľkým plniacim otvorom ktorý je pod pokrievkou nezostane v batohu bublinou. Naskladáte do nej čaj, cukor, kávu, pevný lieh a vreckový skladací varič, pomestí sa dnu i liehový varič a malá fľaštička s palivom. Pojala by dokonca i 100-gramovú plynovú kartušu a niektorý z najmenších horákov ak by bol otvor o máličko väčší. Práve taký sa dá očakávať na niektorej z väčších kanvičiek.

DSC_6514

Naskladáte ju na tisíc spôsobov bez toho, aby ste mali pocit plytvania priestorom. Rýchlo sa na vychádzkach budujú nové návyky a ešte rýchlejšie prenikajú do krvi. Keď siahate po špekáčikoch a cibuli ktoré tlačíte do tanistry, takmer bez rozmyslu napriamujete ruku za kanvičkou, aby ste mali postarané aj o nápoj.

Pre všetky druhy ohrevu

S veľkým dnom má kanvička nielen dobrú stabilitu, ale aj fajn ekonomiku ohrevu. Teplo plameňa alebo uhlíkov pôsobí na veľkú plochu tenkého hliníkového dna cez ktoré prestupuje do vody. To je super nielen na plyne ktorý nie je najlacnejší, ale aj pri pevnom liehu, kde počítate každú minútu jeho odhorievania, aby ste skončili s úspechom. Nech varíte na čomkoľvek, ide to podľa plánu a bez obmedzení.

_NIK1206

Na uhlíkoch horiaceho ohniska je varenie vody praktické a práve tu sa presvedčíte o tom, že nejde o žiadnu farbu na hliníku, ale o skutočné eloxovanie. Neobhára, zostáva na mieste. Rukoväť nemá výstupok na vešanie nad priamy plameň, poriešili sme to však drobnou úpravou. Rúčka s prelisom sa dá pri troche snahy mierne prihnúť, aby sa hák, špagát či lanko nešmýkali do strán. Kiež by na to výrobca myslel sám z vlastnej iniciatívy. Silikónová bužírka je fajn, nad kanvičkou neobhorí, pred popálením však vždy nezabráni. Nie je to v jej moci.

Počítať minúty a sekundy varu nemá zmysel, pretože každý z nás má iný varič a iné ohnisko. Isté však je, že ohrevu nič nestojí v ceste.

_NIK1193

Vyhotovenie je fajn

Na eBayi vám na obrázkoch vybásnia do zázrakov aj odpadky, sami sme sa však presvedčili o tom, že ide o štandard, aký sa za dvojnásobnú cenu predáva pod rôznymi značkami v nejednom obchode. Tento výrobca značí modelovým číslom DS-08, udáva k nemu 140-gramovú hmotnosť a rozmery 140×80 milimetrov. To všetko sedí.

Hliníkový plech je tenký, avšak pevný. Všetko je zosilnené falcovaním, a priehybmi, nity sú dokonale pritiahnuté. Nikde nič nepreteká, nikde sa nič nekýva, i držiačik na pokrievke je skutočne fajn. Ak by na kanvičke bolo logo ktoréhokoľvek zo zvučných výrobcov, neboli by ste o nič viac spokojní.

_NIK1211

V balení je aj sieťované vrecúško, aby sa kanvička neotvárala a nehrkala v batohu o iné veci. Hoci je to štandard, poteší že na neho výrobca nezabudol.

Na potulkách a v teréne

Je v tom istá intuícia a pohoda, ktorá si vás získa. Najprv začne voda vyhrávať jemným šušťaním, potom sa ozve trochu bublotu, popri tom zahrkoce pokrievka a za parou sem i tu vyfrkne zopár horúcich kvapiek cez nálevku von.  V tej pohode prírody je to tak trochu exotika, ktorá je typická skôr pre kuchyňu ako les.

Pri nalievaní zasa prichádza noblesa. Nič netečie po nádobe ako s nemotorným ešusom, ba ani šiškou nemusíte dno čajníka podopierať tak ako to robievate so Zebrou. Všetko má tradičnú ergonómiu, čo je dobre. A ak si uvedomíte, že zrazu lejete úplne citlivo, kontrolovateľne, priam hoci aj po kvapkách, je to fajn.

_NIK1158

A to nielen vtedy, keď si nalievate vonný čaj z bylín, ale i keď potrebujete rehydrovať sušené pokrmy. Ak je kdesi ryska, tak presne po ňu nalejete aj keby vás únava už bola roztriasla. A ak dostanete popri pečenej klobáske chuť na varené vajíčko, spravíte si ho tu bez nejakého ďalšieho riadu.

Priberiete ju do partie

Ak sa v teréne nejde doslova vyvárať, znamená to že prichádza sólo pre čajovú kanvičku. Je útla, ľahká, pevná, praktického tvaru a skutočne podarená. S dobrým pocitom, že ste za ňu zaplatili iba polovicu štandardnej ceny si ju vychutnáte o to viac. Nie je to tovar ktorý by sa kazil, nie je to tovar pre ktorý by ste potrebovali servis a podporu. Tak ako sa nám z divokých čínskych nákupov pred časom osvedčila minikarimatka na sedenie, odporúčať môžeme i tento čajník.

_NIK1348

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár