Riadny krajec domáceho chleba, zemiaky pečené v pahrebe, v ešuse dusená ryža s bylinkami, kuskus v termoske a cestoviny v bublajúcom kotlíku – všetky majú čosi spoločné. Hoci v batohu na potulkách krajom nezaberú veľa miesta, dokážu výdatne zasýtiť.

Ak príde na cestoviny,  niet zálesáka ktorý by ich na viacdňové vandrovanie prírodou nebral so sebou. Stačí len nabrať krištáľovo čistú vodu z horskej bystriny a založiť malý ohník, aby bol obed na svete. Na kameň vysušená poživeň sa v priebehu desiatky minút premení na chutné sústo. Zoznamujeme sa s cestovinami MaxSport Protein Pasta, po ktorých hlad odznieva na dlhé hodiny.

DSC_6414

Malé objemom, veľké sýtosťou

Špagety, kolienka, slíže, či rezance nikdy nestrácajú svoj pôvab. Nech sú akékoľvek fádne samy o sebe, stačí štipka soli a zrazu sa chuť pšenice vyjaví v úplne inom svetle.

Pár lístkov medvedieho cesnaku rozihrá chuťové bunky, podusená žihľava pridá korenisté tóny zeleniny, zapražené vajíčko so slaninou privanie náznak plnohodnotného jedla a ak sa pritrafí tuniakový šalát v konzerve, džem v tégliku alebo čokoľvek iné na prilepšenie, viete z nich spraviť malú piknikovú hostinu.

_NIK0592

Vymeňte však v továrni na výrobu cestovín pšeničné zrnká za čiernu fazuľku alebo zelenú sóju a posuniete túto zálesácku kulináriu do úplne iného rozmeru. Neutrálna chuť sa stiahne do úzadia a vpred štartuje čosi, čo nepoznáte ani z jedálenského taniera, ani z ešusu. Ani my sme ešte pred časom netušili, že cestoviny môžu byť úplne iné.

Varenie bez bariér

Ak príde na varenie cestovín, kompromisy sa nenosia. Voda musí bublať varom a musí jej byť dosť na to, aby sa nič nepolepilo. Inak hrozí, že sa cestoviny rozmočia skôr ako uvaria a obed nebude presne taký, ako ste si ho vysnívali.

P1110621

Niekedy stačí aby silnejšie pofukoval vietor a voda na variči nevrie tak ochotne ako inokedy. Namiesto prvotriednych kolienok navaríte slizkú kašu, ktorá sa nedá riadne odcediť.

Keď sme po prvýkrát varili proteínové cestoviny, boli sme rovnako obozretní. Kým sa voda hriala nad ohňom v kotlíku, so zvedavosťou sme obzerali nezvyčajné farby a štruktúru. Tmavohnedých a zelených odtieňov je plný les, v kotlíku však takéto farby vídať iba zriedkavo.

Ak ste zvyknutí na sklovitú dokonalosť cestovín, tu ju budete hľadať márne. Všetko je iné – matné, podspod akoby zamúčené, na okrajoch strapkaté. Iné cesto, iná receptúra, iná výroba.

_NIK0609

O to viac prekvapí, ako sa správajú pri varení. Nezmenia objem a nemení sa ani ich vzhľad. Horúca voda ich občerství, prinavráti im sviežosť a popri tom voda poberá farebné odtiene do seba. Je zaujímavé na rôznych varičoch sledovať, že pri varení týchto cestovín neexistujú žiadne obmedzenia.

Už v kotlíku na ohni si všimnete, že voda zostáva číra, bez múkovej závarky, takže ju môžete použiť na ďalšie varenie. Hodí sa to, ak je bystrina či studnička príliš ďaleko, alebo sa k nej nedostanete. Cestoviny sú pevné, takže ich vyberiete vidličkou bez toho, aby sa trhali, trieštili či rozpučili. Taliani to volajú al-dente, my zálesáci si však na cudzie reči nepotrpíme.

_NIK0649

Pri varení na plynovom variči nás zaujímalo jediné. Sú tieto dlhé cestoviny natoľko poddajné, aby sme ich mohli variť bez lámania? Mäknú rýchlejšie ako špagety a do varnej nádoby klesajú nezvyčajne ochotne.

Po prvýkrát sme zistili, že na objeme vody priveľmi nezáleží. Hoci s kotlíkom na ohnisku sme boli vybavení dokonale, stiesnenosť plynových varičov je predsa len iná.

Cestoviny sa nelepia a tak je úplne jedno, či je vody liter alebo pol. Na varení sa to neprejavuje a tak možno minúť aj menej paliva, aj vody.

_NIK0380

Poučení plynom sme nemohli vynechať ani náš obľúbený hranatý ešus a varič s gélovým palivom FireDragon. Aj tu sme pri každej príležitosti varili bez toho, aby nás trápil stiesnený objem. Zdá sa však, že čím dlhšie sa cestoviny varia, tým viac vyznie ich chuť.

Hoci sa na obale dočítate o 3 až 5 minútach pri sójových a 6-8 minútach pri fazuľových, v skutočnosti môžete počítať s 10 až 15 minútami.

P1110718

Veľmi dobre sme obstáli aj pri varení na pevnom liehu, ktorý je povestný tým že vodu zohreje k horúčosti, nie však k bublavému varu. Hoci toto palivo všetci používame iba pre nápoje a ohrievanie hotových jedál, má dosť pary i na varenie týchto cestovín. Obzvlášť tých zelených, ktoré sa uspokoja aj s nižšou teplotou.

Z tucta našich vychádzok môžeme povedať, že sme navarili vždy a na všetkom a dokonca sme uvarené cestoviny aj dodatočne ohrievali v horúcej vode. Keď vychladnú, nezlepia sa ako tie obyčajné. A to je dobrá správa ak človek ráno hľadá čosi pod zub a nájde z večera hotové, avšak studené sústo.

P1110728

Menšia porcia, väčšie zasýtenie

Vyzerá to komicky, ak výrobca na 200-gramový obal napíše, že sa v ňom nájdu 4 porcie jedla. Obzvlášť v prípade, ak beháte po lesoch, stúpate po stráňach a prechádzate hrebeňmi kopcov v rozpuku jari. Opakovaná skúsenosť však hovorí za všetko.

Naplníte brucho a čo v ňom cítite hneď po jedle, zostáva v ňom ešte dobré dve hodiny. Nie je tu žiadna eufória z nasýtenia, ktorá sa po pol hodine rozplýva s chuťou na nejakú drobnú sladkosť. Nie ste s nasýtením raz na kopci, raz v doline, držíte sa akoby na ploche. A ak sa pre neskúsenosť naváľate viac ako sa patrí, bude vám to visieť v žalúdku na ťarchu.

_NIK0612

Všetko možno pripísať receptúre. Cestoviny obsahujú až 42 percent bielkovín, ďalších 19 percent berie vláknina a na sacharidy pripadá zvyšok – čiže slabých 40 percent. To je slušná dávka energie, ktorá nevyprší z tela bez úžitku. Svaly si prídu na svoje a aj zmysly zachytia to, čo pri jedení očakávate.

Dovetky organický, bezlepkový, či vysokovláknitý niekomu otvoria lepší rozhľad, v prírode však takéto veci moc neriešime. Ak sa žabacie stehienka javia byť dobrou korisťou, tak šup s nimi na oheň.

_NIK0911

Chuť je nezvyčajná, avšak príjemná

Ak majú cestoviny dostatok času na to, aby varom uvoľnili svoje jemnejšie odtienky chutí, sú skutočne fajn. I v tomto prípade platí pravidlo, že i najmenšie množstvo soli pomôže tomu, aby sa chuť naplno rozvinula. Preto by vrecúško so soľou nemalo v batohu rozhodne chýbať.

Kombinovali sme ich s rôznymi surovinami na sladko i na slano, nemali sme však pocit že by sa niektoré viac hodili pre tú či onú kombináciu ako iné. Zelené sójové rezance sú jemnejšie, tmavohnedé špagety majú svojskú, výraznejšiu chuť, ktorá je však príjemná. Ak čakáte chuť fazuľky alebo sóje, určite ju tu nenájdete v takej podobe, v akej ju poznáte. Predsa len ide o cestoviny, ktoré nemajú hrať na tanieri v palete chutí sólo.

_NIK0929

Cestoviny MaxSport Protein Pasta (2,69€/200g) nám na našich potulkách krajom ukazujú, že majú čosi do seba. Navaríte ich v akýchkoľvek nepriaznivých podmienkach a sýtosť budete po jedení pociťovať celé hodiny. Majú robustnú, pevnú konzistenciu, nerozvaria sa ani keď na ne zabudnete, jednoducho ich dokáže prihrievať pretože sa nezlepia a ak príde na cedenie, postačí vidlička, pretože voda zostáva číra, bez múkovej závarky. Ak k tomu pridáme že stavajú na bielkovinách a posilňujú účinok zasýtenia vlákninou, ku všetkým tým špekáčikom, vajíčkam, slaninkám a steakom je to dokonalý parťák. Veríme, že s nimi potiahneme celú tohtoročnú sezónu, aby sme mohli na jej konci rekapitulovať naše zážitky.

P1110736

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár