Vytlačíte z fľašky priehľadný gél, odfrknete do neho z kresadla iskru a drobný modrastý plamienok v priebehu sekúnd zmocnie a sfarbí sa na oranžovo. Či fúka vietor, prší alebo sa k zemi tisne nepríjemný chlad ranného oparu, viete že sa môžete tešiť na horúci čaj alebo teplé jedlo.

Dobrých palív do batoha nikdy nie je dosť. I to je dôvod, prečo nás zbieranie skúseností s novým gélovým palivom FireDragon baví. Ak vstúpite do chráneného územia, vkročíte do lesa sužovaného letným suchom, alebo sa rozhodnete stráviť príjemné chvíle na skalách či vlahých lúkach, varič má pri ohreve sólo. A to aj vtedy, ak zakempujete v nečase pod celtou, aby ste unikli prudkému dažďu.

_NIK0533

Intuitívne použitie

Každý varič vyrobený pre palivové tablety funguje i s FireDragonom. Stačí len aby ste si do batoha prihodili škatuľku od diaboliek a máte istotu, že budete v každej situácii mať plameň pod kontrolou. Vytlačíte cez trysku gél do diabolkovej mištičky, vložíte ju do variča a prebudíte ju plameňom.

Hľadať cit a zmysel pre dávkovanie paliva nemusíte. Aká veľká tableta, taká kôpka gélu. Ak ste dali málo, počas horenia môžete bez obáv pridať ďalšiu dávku.

P1110729

Nič sa nevznieti, nie je to ako s tekutým liehom. Ak vám čosi zostalo, plameň sfúknete a na škatuľku naskrutkujete viečko. Je to praktické a funguje to dokonale.

Do vreckového variča Esbit používame škatuľku z 500 diaboliek, do podstavca pod poľné fľaše Mil-Tec 250-diabolkovú a taká istá zapasuje aj do varnej súpravy Esbit CS585HA, ktorá vie šetriť palivom. Fungovať však budú i všetky ostatné variče.

_NIK0475

Ak netrénujete športovú či rekreačnú streľbu, isto vám plechové škatuľky z diaboliek rád ponúkne ktosi z okolia.

Praktická je fľaša, do ktorej výrobca gél balí. Má bezpečnostný uzáver, pod ktorým je tryska pre presné dávkovanie. Nič nevylejete, nič sa vám samo od seba v batohu neotvorí. Litrovka má kapacitu pre dlhé kempovanie a početné skupiny, štvrťlitrovka je praktická do batoha. Každú z fliaš možno navyše opakovane plniť.

P1110686

Bez dymu a takmer bez zápachu

Reštauratéri, hoteliéri a šéfkuchári používajú liehové pasty v gastronómii pre udržanie teploty servírovaných dobrôt, táto je však trochu inakšia. Zahustená je polymérom, s ktorým experimentovala jedna britská univerzita. Výsledkom je gélové palivo ktoré sa nemieša s vodou (dokonca na nej pláva), pri horení sa neroztečie a ak vychladne, zachová si svoju gélovitú konzistenciu. A popri tom môžete počítať s tým, že ho narozdiel od liehu alebo liehovej pasty zapálite aj pri nízkej teplote.

Hoci palivo horí bez dymu a takmer úplne bez zápachu, predsa len je tu jedna drobnosť. Zanecháva za sebou v miske plastový povlak, ktorý pri opakovanom používaní vyhára do čierna. Varné nádoby sú čisté a bez sadzí o miske vo variči to však už nemožno povedať.

P1110689

Ak budete pátrať po receptúre, nie je tajomstvom. Je tam len biolieh z poľnohospodárskych plodín, bitrex pridávajúci horkú chuť aby za lieh nebolo treba platiť spotrebnú daň a polymér samotný. Nič viac, nič menej.

Znamená to, že FireDragon môžete použiť aj ako núdzovú dezinfekciu rúk, účinný odmasťovač, odstraňovač živice, alebo aj ako záchranu pri zakladaní vatry, ak vám mokré drevo nechce chytiť.

_NIK0506

Bok po boku s rivalmi

Hoci máme desiatky príjemných pocitov z používania a FireDragon sa stal súčasťou našej jarnej vychádzkovej výbavy, trochu meraní nikdy nezaškodí. Preto sme sadli k varičom v pokojnej atmosfére interiéru po boku mikrováhy a hodiniek.

Ako veľmi sa líšia palivá do jednoduchých varičov? Bok po boku sme postavili FireDragon, horľavú gastropastu, tekutý lieh do biokrbov a tablety pevného liehu Esbit. Všetky v 14-gramovom množstve, v plechovej škatuľke z 500 ks diaboliek, na malom vreckovom variči. Na neho sme postavili hliníkový hrnček vždy s náplňou 300 mililitrov studenej vody.

_NIK0502

FireDragonom po 6:45 začína voda šušťať, po 7:40 buble plným varom a palivo dohorieva po 11:12. Pri odrátavaní sekúnd si uvedomíte, ako plynule odhorieva, aký má ustrojený plameň a ako pení polymér, spod ktorého vychádzajú rovnomerne dávkované bublinky splyneného liehu. Je to kontrolovaný var, ktorý budí dôveru. Máte chuť nielen nechať vodu zovrieť, ale aj navariť. Tá výdrž a vyrovnanosť plameňa stojí za to.

Liehová gastropasta začína prebúdzať vodu k šušťaniu po 6:23, po 7:20 vidíte bublanie plného varu a po 8:28 sa ohňová show končí. Je vám nad slnko jasné, že pasta horí rýchlejším tempom a vidno to aj na neskrotnom plameni, ktorý za čas vybehne do výšky vrchného lemu hrnčeka. Hustá konzistencia sa však stráca prirýchlo, palivo sa rozleje. Na kávu, čaj alebo instantné jedlo je to fajn, na varenie sa však moc nehodí.

_NIK0575

Tekutý lieh je ako raketa. Voda šuští po 5:25, v plnom vare je po 6:20, palivo vyhára po 7:40. Lieh horí ešte živelnejšie s vysokým výkonom na začiatku, pričom postupne klesá ku koncu. Výkon je obrovský, ale  v miske bez špeciálneho variča je to ako adrenalínová hra s plameňom. Stačí silnejší vietor a varič sa mení na plameňomet. Predsa len, chce to poriadny varič, akým je napríklad Vargo Decagon o ktorom sme písali pred časom.

Pevný lieh je tentokrát iba referenciou. Voda šuští po 4:18, v plnom vare je po 5:06, tableta dohorieva po 10:50. Má vysoký výkon na začiatku, ktorý klesá od polovice horenia nadol. Ale to asi dôverne poznáte a na horúce nápoje a instantné pokrmy je to fajn.

_NIK0572

Oceníte ho pri varení

Niet pochýb o tom, že FireDragon (6,20€/l) je fajn palivo, pri ktorom môžete počítať s vyváženým výkonom a dobrou ekonomikou ohrevu. Máte ho pri sebe, nepotrebujete drahý varič a naplní čo od neho potrebujete. Ak však patríte medzi tých, čo si v prírode radi aj čosi uvaria, nájdete v ňom spoľahlivú oporu. Nielenže horí vyrovnaným plameňom, ale má aj výdrž. A práve to je to, čo potrebujete pri ľahkom hliníkovom ešuse. Nechcete aby  sa vám stred pripaľoval a okraje zostávali surové. Na FireDragone varíme a veríme že to s ním budeme ťahať po celú sezónu.

P1110714

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár