Je to tá najrozumnejšia vec, ktorú môžete spraviť ak máte vo svojej vychádzkovej výbave vojenskú poľnú fľašu s pítkom. Pridáte do sumky podstavec z tvarovaného plechu, prihodíte jednu tabletu pevného liehu a bez toho aby ste pocítili, že sa čosi zmenilo, máte so sebou dobre fungujúci varič.

Všetko si užijete už na prvej občerstvujúcej zastávke. Ak si namiesto studenej vody vychutnáte horúci čaj, alebo sa občerstvíte hrnčekovou polievkou, zrazu sa aj sychravý deň bude javiť veselším. Zoznamujeme sa so stojanom na US pítko firmy Mil-Tec.

_NIK0219

Jednoduchý, avšak praktický

Hoci je tento stojan len kusom dobre tvarovaného plechu, nie každý zálesák má dostatok zručnosti na to, aby si ho vyrobil. Plechová rúra dostala nový tvar ktorý kopíruje krivky poľnej fľaše a k nemu niekoľko výrezov, ktoré pustia dovnútra vzduch.

Vyrobený je z tenkého hliníku, ktorý je prekvapivo pevný. Slušivý matný povrch, ktorý sa trblieta v odleskoch slnka sa rýchlo opotrebí. Ošúchajú sa rohy, vyleští sa vnútro a aj plameň spraví kus špinavej práce. Nič to však nemení na tom, že ide o podstavec, ktorý pevne stojí na hline, lístí aj ihličí. Tlakom ruky ho zatlačíte do podkladu, veľká plocha a nízko položené ťažisko spravia tiež kus práce.

_NIK0289

Ako dobre sadne na vaše pítko závisí iba na tom, ktorú z desiatok rôznych variácií máte doma. Ich kontúry sú nápadne podobné, predsa sa len líšia v maličkostiach. Pri varení bude pítko na podstavci sedieť vždy. Drobné nepríjemnosti však budete riešiť pri jeho odkladaní.

Ak vám rukoväte nepasujú vonku ani dnu, ľahko to vyriešite ako my – pol na pol. Nie je to dokonalé, ale nerobí to žiadne nepríjemnosti.

DSC_5350

Prinízky pre kúrenie drevom

Na prvý pohľad sa zdá, že by z tohto podstavca mohol byť šikovný drievkač na drobné kúsky dreva a borovicové šišky. Je však prinízky na to, aby to bola pravda. Tri centimetre výšky sú pre drevené ohnisko primálo a kopať zložité jamky je nad rámec úžitku.

Do úvahy preto prichádzajú palivá, ktoré si budete musieť do batoha zabaliť skôr ako sa pustíte na prechádzku krajom. Vyskúšané máme tablety pevného liehu a gélové palivo FireDragon, ktoré spaľujeme v malej plechovičke z diaboliek.

P1110561

Výhoda takejto plechovičky so závitom je, že ak vám po ohreve zostane zvyšok paliva, len ho sfúknete a uzavriete pre ďalšie použitie.

Keď ju budete pod stojan ukladať, vyplatí sa pritlačiť ju k zemi tak, aby nestála na vyvýšenine. Inak bude priestor pre horenie primalý. Práve to je príčina ak je plameň prislabý, alebo zhasína.

_NIK0280

Úsporné horenie

Nech položíte nerezové pítko na akýkoľvek tradičný varič, nikdy sa s ním nedostanete k takej dobrej ekonomike ako v tomto prípade. Stojan plní nielen úlohu závetria, ale sústreďuje aj všetko teplo na dno hrnčeka. Minimum uniká po okrajoch bez úžitku, väčšina tepla sa odovzdáva priamo vode.

Pevný lieh Esbit s jeho 12-gramovými tabletami je fajn. Jeho plameň vyplní celý vnútorný priestor a ohrev je o poznanie rýchlejší ako ste zvyknutí. Preniesť sa musíte iba cez dve veci – spodok pítka sa pokryje lepkavou vrstvičkou kondenzovaných spalín a plameň bude pod chvíľou unikať cez predný otvor von. Neraz vám odpáli visačku z čaju iba preto, že zvyčajne visí pri rúčkach, na ktorých je omotaný. Je to mrzutosť, ktorú musíte brať tak ako je.

_NIK0251

Gélové palivo FireDragon je na tom oveľa lepšie. Horí bez špinavých spalín a zápachu, modrastým plameňom vyplní celú vnútornú komoru a plameň neuniká von. Ak toto palivo dôverne poznáte, potom budete prekvapení tým, že v stojane horí približne polovičným tempom. Ohrev síce trvá o máličko dlhšie, paliva však miniete minimum. Je to fajn ak sa balíte na niekoľko dní a chcete mať energetiku pod kontrolou.

_NIK0295

Stojan je prudko návykový

Nemusíte mať za sebou tucet vychádzok, aby ste pochopili že ide o riešenie ktoré je praktické a spoľahlivo funguje. Či frčíte na káve alebo čaji nezáleží, dokonca je úplne fuk či ste fanúšikmi vrecúškových polievok, kuskusu alebo ryže. Toto všetko zvláda vojenský – teraz už hrnček var – s úplným nadhľadom.  A ak treba ohriať menšiu konzervu či vrecúško s hotovým jedlom, vo vodnom kúpeli to ide spoľahlivo.

_NIK0245

Táto varná zostava v sebe ukrýva trojsezónne čaro, ktoré ladí so zálesáckou sezónou v našich končinách. Pre zimné mesiace by to už bola slabá muzika. Nie vinou palív, ale konštrukciou zostavy samotnej.

Stojan na US pítko firmy Mil-Tec (5€) je praktickým a dobre fungujúcim riešením, na ktoré sa so správne zvoleným palivom môžete spoľahnúť. Ak si zoženiete malú plechovičku z diaboliek,  vyšperkujete to takmer k dokonalosti. Takéto riešenie je praktické hlavne na krátkych vychádzkach, kedy si so sebou všetko beriete na opasku a vo vreckách. V tomto prípade je varič výbavou, ktorú nepocítite ani na váhe, ani na objeme.

DSC_5343

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár