Nikdy neviete, kedy sa ocitnete v moci noci. Stačí aby ste na vychádzke do hôr zle stúpili na okraj chodníka a cesta späť vám bude trvať omnoho dlhšie ako ste plánovali. Práve vtedy padne vhod, ak s istotou siahnete po lampáši, ktorý svojim svetelným kužeľom prežiari tmavú noc.

O tom, že i do malého formátu možno vtesnať vysoký výkon a svietenie bez starostí sme sa presvedčili na sérii našich nočných prechodov. V hustom teréne bez mesiaca na oblohe sme sa zoznamovali s lampášom Fenix UC30 o ktorom si výrobca myslí, že by mohol poslúžiť i v rukách terénnych profesionálov.

DSC_3268

Kužeľ svetla, ktorý sa leje krajinou

Vyberiete lampáš zo štíhlej nylonovej kapsičky, navlečiete si na zápästie príjemný mäkký popruh a po kliknutí na veľké bočné tlačidlo vyrazí svetelný kužeľ, ktorý odhalí tajomstvá okolitej prírody. Trvá iba zlomok sekundy, kým oči začnú spoznávať okolie.

Trúchlivé pne sa rozsvietia v svojej utajenej belosti, namŕzajúca rosa presvieti kontúry terénu a pučiace letorasty drevín sa posejú voskovým odleskom svetla.

DSC_3864

Mocný lúč oslňujúci okolie nemá ostré kontúry a vypálený stred, ktorý by dráždil zvedavé oči. Práve naopak. Vďaka dobre navrhnutej optike sa kužeľ rozlieva v krajine a hoci najsilnejšie lúče pokrývajú široký stred, s jemným prechodom sa rozlievajú až k okrajom.

Znamená to, že ani staršie unavené oko neprehliadne detaily osvietené bokom kužeľa. Prezeráte priestor pred sebou zľava doprava bez pohybu lampáša a ste si istí, že vidíte všetko čo potrebujete. Nemusíte kývať rukou ako opreteky.

DSC_3284

Lúč zachádza skutočne do diaľky

Kým kovové telo v chladnom nečase príjemne zohrieva skrehnuté prsty, palcom viete stupňovito meniť intenzitu osvitu. V nekonečnom cykle prepínate svetelné režimy s tým, že elektronika si vždy po vypnutí pamätá ten, ktorý ste použili naposledy.

Prvé dva stupne sú diskrétne a rozjasnia priestor pod nohami. Viete si nasvietiť bivak aby ste sa zorientovali pri hľadaní oblečenia na noc, viete si úsporne svietiť pod nohy, aby ste sa bezpečne dostali aj cez náročný, členitý terén. Hoci z diaľky na seba upozorníte každého nočného tvora, svetlo je jemné a neobťažuje.

P1100191

Ďalšie dva stupne sú silové a rozliehajú sa do diaľky. Istotu výhľadu máte na 100 metrov s 50-metrovou šírkou záberu. Pred vami sa črtá štruktúra hustej mladiny, omnoho viac vidíte keď vyjdete na svah pod otvorenou lúkou. Kužeľ osvetľuje terén a vy z neho čítate každú odchýlku.

Hoci prístroje merajú dosvit ledky Cree XM-L2 U2 s 960 lumenmi výkonu až na 204-metrovú vzdialenosť, pre oko je to zóna dohadov a fantastiky. Máte hrubú predstavu, chýbajú vám však detaily, ktoré do sto metrov vidíte jasne a zreteľne. Pátrate do diaľky, režete opar, ale oku chýba vnímavosť. Unavuje sa silnejším svetlom v popredí, ktoré zastiera vzdialené kúty kraja.

DSC_3442

Nech sú cifry akékoľvek, tento drobný pátrací lampáš má silu, ktorú by ste od neho na prvý pohľad nečakali. Svieti mocnejšie, ako ste ochotní pri prvom zoznámení pripustiť. Rýchlo však získavate návyk, ktorý vám podvedome prezrádza, čo všetko je v jeho moci.

Difuzér si určite prikúpte

Čím viac svietite do diaľky, tým viac vás zaujíma ako by ste mohli silný svetelný kužeľ dostať k sebe. Tento lampáš síce nemá nastaviteľnú optiku, existuje však výbava, ktorá znásobí jeho využiteľnosť. Stačí skutočne málo a máte pocit, že ste za cenu jedného lampáša získali dva.

DSC_3271

Áno, reč je o difuzéri, ktorý úplne zmení charakteristiku svetelného nakrytia. Široký pátrací lúč sa mení na rozlievajúcu sa žiaru, ktorá osvetlí pobytové miesto. V najslabšej žiare visí zo stromu nočné slabé svetielko, v strednej intenzite prežiarite  svetlom i veľký obecný altánok hoci aj pre hru v karty a pri plnom osvite už je to ako pod izbovou lampou. Jediné čo treba je dostať difuzér mimo zorného poľa. Zavesíte lampáš nad hlavy a máte z neho plný úžitok.

Boli sme prekvapení, aký veľký priestor dokáže s Fenix UC30 nakryť. Ak ste doposiaľ zažili iba plápolanie táboráka, ktorého okolie s námahou presvetľujú malé príručné lampičky, mali by ste si to vyskúšať.

DSC_3340

Iný pohľad na svet

Difuzér je skvelý aj pre navigáciu v neznámom priestore. Ak zatienite lampáš stehnom aby sa LEDka dostala mimo vášho zorného poľa, razom vidíte navôkol každú zradu a prekážku. A ak podvihnete ruku nad hlavu, je to akoby ste kráčali pod pouličnou lampou. Nie je to pohodlné, avšak veľmi užitočné. Sila svetelného kužeľa sa vďaka difuzéru premiestni z odľahlej lúky alebo lesa tesne k vášmu okoliu.

Difuzér netreba nosiť po vreckách, dá sa nasadiť aj na odvrátený koniec lampáša. Je to praktické, pretože ho nezašpiníte zvnútra a nikdy ho nestratíte. S takouto zostavou sa však už nezmestíte do kapsičky, ktorá k lampášu patrí.

DSC_3325

Energetika cez USB

Nabíjanie cez microUSB káblik, červené podsvietenie tlačidla pri vybíjajúcej sa batérii, či možnosť výmeny akumulátora za jednorazové batérie sú fajn. Znie to ako úplne bezstarostný život. Vrátite sa z terénu, pripojíte lampáš k nabíjačke a v priebehu niekoľkých hodín sa Li-Ion akumulátor formátu 18650 s kapacitou 2600 mAh nabije doplna. Presne tak to aj funguje v skutočnosti.

Navyše, elektronika sa sama postará o to, aby ste ho nevybili až na samé dno. Keď začína energia ubúdať, svetelné režimy sa automaticky prepínajú k slabšiemu, aby ste mali vždy zopár hodín slabého svietenia v zásobe.

DSC_3861

Ak by ste predsa len boli na niekoľkodňovej hrebeňovke s veľkými nárokmi na výdrž, vždy môžete dobiť lampáš z externej USB batérie, alebo mať so sebou zásobu jednorazových batérií CR123A.  Do lampáša  sa vmestia dve, takže od zásuvky sa môžete odtrhnúť skutočne nadlho.

Či výrobca naplní sľubovaných 120 hodín v najslabšom režime a 70 minút pri plnom svietení posúdiť nevieme. Za tých pár dní  čo máme za sebou nevieme podať úprimnú odpoveď.

DSC_3458

Kvalita, ktorá nesklame

Vodotesné vyhotovenie štandardu IPX8, zliatina leteckého hliníka, trvácna povrchová úprava eloxom, závity ktoré sa nezasekávajú či náhradné krytky pre microUSB konektor sú pri Fenixe štandardom, ktorý značke nemožno odoprieť. Všetko je spracované tak, ako by ste očakávali.

Keďže ide o model, pri ktorom sa očakáva, že budete žiadať čo najviac, nechýba ani režim intenzívneho stroboskopu. Nikdy neviete, kedy budete musieť na seba upozorniť aby vás poľovník nepokladal za diviaka, alebo sa ocitnete v núdzi, kedy by vás dočasné oslepenie protivníka mohlo dostať do nečakanej výhody.

Lampáš Fenix UC30 (59,90€) nás zaujal výkonom, ktorý pri jeho kompaktnom vyhotovení skutočne prekvapí. Plynulý rozklad svetla v kuželi dáva ucelený pohľad na krajinu, difuzér dokáže premiestniť svetlo zo vzdialených kútov do blízkeho okolia. Páči sa nám USB nabíjanie a variabilnosť napájania, ako aj odolné vyhotovenie. Je to kúpa, ktorá nie je krokom do neznáma.

DSC_3302

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár