Hoci v nočnej prírode nie je nič, čo by v nej nebolo cez deň, mesiac v splne nie je štandardom všedného dňa. Ak pod nohami nevidno cestičku a tajomné zvuky dráždia fantáziu, príjemné pocity sa rýchlo vytratia.

Stačí však málo. Vytiahnuť z vrecka lampáš a posvietiť si na cestu. V tej chvíli ožije okolie v reliéfoch svetla a tieňov. Ba aj rastliny odhalia svoju skrytú krásu. Strapce kvitnúcich liesok sa zaodejú do žiary, vŕbové babuliatka sa zmenia na svetlušky a aj každá jelša v kvete na seba púta pozornosť. Na troch nočných pochodoch sme sa zoznámili s čelovkou Fenix HL60R, aby sme vám o nej prezradili viac.

P1100246

Výhľad do diaľav

Nasadíte si ju na čelo, kliknete na tlačidlo a zrazu sa pred vami všetko rozjasní. Máte pocit, akoby mesiac vystúpal spoza mrakov vysoko na oblohu. Hoci je príroda stále šedo-striebristá, svetlo pokrýva takmer všetko, čo pred sebou vidíte. Priamo pred vami je jasný kužeľ svetla, ktorý sa pomaly rozpíja až k okrajom vášho videnia.

Na 30 metrov vidíte kraj v jemnom detaile a spoznáte každý ker, peň či výmoľ. Na 50 metrov máte istotu v navigácii, takže ani v cudzom prostredí sa nevydáte slepou cestičkou, ktorá vás čoskoro zahatí. Na 70 metrov už pracuje viac vaša fantázia ako pochop. Otvorený obecný prístrešok si hravo pomýlite s odstavenou lesníckou maringotkou. Viete, že stojí pred vami, detaily sa však dostavia po pár desiatkach krokov.

P1100243

Nie však preto, že by dosvit čelovky chabol. Jej lúče dosiahnu omnoho ďalej, len oko to nezvláda spracovať. Plné vnemov z bližších miest akosi stráca prehľad o hlbinách tieňov. Tak či onak, táto čelovka nám otvorila krajinu naplno a dáva veľmi slušný prehľad o okolitom svete.

Jej masívnosť na hlave nepocítite

Na prvý pohľad máte pocit, že táto čelovka je predsa len masívnejšia ako by ste si priali. S dĺžkou takmer 9 centimetrov a 35-milimetrovou šírkou v najhrubšom mieste budí rešpekt. Výrobca materiálom nešetril a masa leteckej hliníkovej zliatiny má svoje opodstatnenie. Je účinným chladičom, ktorý zaistí dlhovekosť LEDky. Hoci v tejto chladnej časti roka to oceniť nevieme, v letných sparách by bol prínos omnoho citeľnejší.

DSC_3374

Keď si čelovku nasadíte na hlavu, všetky predsudky razom odfúknu skutočné pocity. Plastový štítok na čele nechladí ani v mrazivej noci a pružný mäkký popruh dáva pocit vychádzky naľahko. Cítite sa, akoby ste mali obyčajnú čelenku, bez príťaže technológií. Je to príjemné a ak nepatríte medzi priaznivcov čiapok so šiltom a klobúkov so širokým lemom, okamžite poberiete túto čelovku za svoju.

Netreba dlho hádať, prečo je v balení jeden popruh naviac a k nemu druhá montážna platnička. Podskočíte raz, vyskočíte druhýkrát a čelovka padá na nos. To všetko rieši doplnkový popruh, ktorý dodá potrebnú stabilitu vo chvíľach dynamiky, tuhého pohybu, behu, skákania a bláznivej jazdy v teréne. Páči sa nám, že máme na výber.

P1100236

Svetlo pre každú situáciu

Ak ste sa už stretli s niektorou z moderných LED lampičiek, potom vás čelovka Fenix HL60R nepritlačí k múru. Všetko je na dosah jediného tlačidla, ktoré je otočené k pravej ruke. Klik sem, klik tam a svet sa mení k vašim potrebám.

Diskrétny červený prísvit je prvou úrovňou svietenia. Dve malé LEDky nasvecujú širokú plochu, ktorá s úžitkom končí kdesi na špičkách vašich prstov. Vidíte na nočné občerstvenie, čítate mapu, svietite si do tváre vašich priateľov a nikto nie je z takéhoto prísvitu oslepený. Červená žiara na cestu nedosiahne, dáva vám však dve príjemné výhody.

DSC_3348

Prvou je, že oči nestrácajú jemnocit. Ak čosi zašuští a napriahnete zrak do tmavej noci oslnenej mesiacom, nie ste slepí – v šere vidíte pohyb tak, akoby ste mali oči vytrénované pobytom v tme. Druhou prednosťou je súkromie. Ak nie sú LEDky v zornom poli, z troch desiatok metrov váš prísvit nevidno. Ste utajení, hoci svietite.

Iné je to s bielym prísvitom, ktorý má na svedomí výkonná LEDka Cree XM-L2 T6 o ktorej výrobca hovorí, že svieti teplejším odtieňom svetla, ako je zvykom. K dispozícii máte päť stupňov intenzity svetla od 5 do 950 lumenov. Ak by sme chceli tieto čísla k čomusi prirovnať, pri plnom jase by sme mohli hovoriť o starej 75-wattovej žiarovke.

DSC_3422

Prvé dva stupne vám poskytnú dostatok svetla pri prechode známym terénom, tretí stupeň vám dáva istotu v cudzom prostredí a ďalšie dva sú už v plnej sile, ktorú máte chuť využiť v situáciách, ktoré nie sú štandardom všedného dňa.

V jasnom svetle nájdete na ceste maticu ktorá sa odkotúľala z bicykla pri oprave poruchy, širokým lúčom svetla môžete dohľadávať zver na poľovačke alebo hľadať stratených priateľov. V ostrých tieňoch a kontúrach reliéfov vidíte hĺbku priestoru. Kým ruky máte voľné k práci, pomoci a hľadaniu, svetlo sa točí vždy tam, kam upierate svoj zrak. Práve to je prednosťou čelovky.

P1100238

Niekedy však priveľa svetla nie je k prospechu. Jemný opar pozdnej noci, drobné ihličky dažďa a lietajúca inovať nasýtia povetrie svetlom natoľko, že máte pocit akoby ste plávali v mlieku. Stačí však kliknúť a ubrať sily svetla, aby ste razom videli cez opar o kus ďalej.

Páči sa nám krokovanie uhlov náklonu. Čím silnejšie svietite, tým vyššie musí byť os kužeľa, aby ste mali zo svetla najlepší úžitok. Upravujete uhol cestou do kopca, potom cestou z neho, inak nastavujete čelovku na rozsiahlej pláni. Je to vec, ktorú by ste mali mať pod kontrolou a máme pocit, že tu to ide akosi hladko, úplne podvedome.

DSC_3461

Nezradí vás v strede cesty

Elektronika však nie je iba na reguláciu. Pomôže vám ustriehnuť energetiku, aby sa nestalo, že skončíte v tme. Hneď pre úvod by ste sa mali zoznámiť s povelom krátkeho kliknutia. Ťuknete na tlačidlo a ihneď viete, koľko energie zostalo v batériách. Blikajúca biela ledka hovorí o „plnej nádrži“, červená s bielou o polovičnej, červená o malej zásobe. To je praktické vedieť ak sa vyberáte na cestu, alebo ste na viacdňovom treku a blíži sa ďalšia noc v poradí.

Ak zabudnete striehnuť na batérie vy, potom je tu druhá úroveň pomoci. Keď energia dochádza, čelovka sa sama začne prepínať na úspornejšie režimy aby zachovala dosť energie aspoň na pár hodín najslabšieho prísvitu. Červené LEDky, ktoré pri tom blikajú nevidíte – sú mimo vášho vnímania ak vás priatelia na to neupozornia. Isté však je, že čelovka sa nedá odbiť. Nútite ju svietiť viac a viac, ona si však hudie po svojom a tlmí svetlo. Berie na seba plnú zodpovednosť, že neuviaznete v strede cesty. Toto je prednosť, ktorú si veľmi ceníme.

P1100229

Nabíjanie bez starostí

Starať sa o batérie je rutinou každého lampáša, čelovky či lampičky. Po krátkom zoznámení už máte jasno aj o výdrži, aj v potrebách nabíjania, či výmeny jednorazových batérií. V tomto prípade je všetko vyladené pre komfort.

V balení je akumulátor formátu 18650 s kapacitou 2600mAh so zabudovanou ochranou proti prebíjaniu a kritickému vybitiu. Napumpujete do neho energiu cez microUSB konektor bez vyťahovania z čelovky a môžete ísť na noc či dve von. Po troch nočných pochodoch nedokážeme povedať, ako presne sedia tabuľkové údaje výrobcu so skutočnosťou. Isté však je, že o výdrž sme núdzu nemali a riešenia pre tankovanie za pochodu existujú tiež.

DSC_3738

Prvým je batiérová banka, ktorú cez microUSB konektor pripojíte. Čelovka svieti aj počas nabíjania, takže nezostanete v tme. Druhým riešením je vložiť do komory dvojicu jednorazových batérií CR123A. Tie môžete nosiť v batohu pre prípad núdze celé mesiace bez toho, aby zostarli. Mať dve či tri „palivá“ pre svietenie je skutočne fajn.

Kvalitné vyhotovenie

Keďže od decembra sa zoznamujeme aj s inými svietidlami tohto výrobcu, nebude unáhlené ak povieme, že vyhotovenie je na výbornej úrovni. Pevný kov s odolnou povrchovou úpravou, dobre osadené tesnenia a závity ktoré sa nezasekávajú – to všetko budí dôveru. Vyskúšanú máme aj vodeodolnosť, ktorú pri tomto modeli značkuje firma triedou IPX8.

DSC_3397

Jediné, čo časom azda môže zradiť pri tejto čelovke je krytka USB konektora. Je tenká, jemná a pri každom nabíjaní na ňu musíte siahnuť. Ak doslúži, konektor zostane nekrytý. Nie je pod kovovým viečkom, ktoré by ho zapuzdrilo.

Čelovka Fenix HL60R (74,90€)ponúka slušný svetelný výkon, vysoký komfort pri nosení, intuitívne ovládanie a húževnatosť, ktorá je predpokladom dlhoročnej životnosti. Ak k tomu pripočítame jednoduché nabíjanie, máme riešenie na vychádzky, ktoré uspokojí aj náročnejších milovníkov prírody. Pripočítajme k tomu bežcov, cyklistov, poľovníkov, lesníkov a rybárov, ktorí ocenia výborné pokrytie celého zorného poľa a múdru elektroniku, ktorá dohliadne na spotrebu. Tento model môžeme smelo odporúčať i zabehnutým, rozhľadeným používateľom čeloviek.

DSC_3382

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár