Je to pôžitok, ktorý si vychutnávate všetkými zmyslami. Na začiatku je chrumkanie neposedných kávových zŕn v kameňoch mlynčeka, potom vás vnadí spenená hladina zaparenej kávy s neodolateľnou vôňou a kráľovskou korunou je prvý dúšok, ktorý rozvíja drobné odtienky chuti.

Každé posedenie má svoje čaro a nič nezmení ani ranný ruch vo vlaku pri ceste na hory, vychádzajúce slnko na horizonte po chladnej noci, ba ani nečas, ktorý vás zatisol pod starý, ovisnutý smrek. Vyťahujete z batoha Cafflano Klassic, pretože čakáte na pohár skvelej, prekvapkávanej kávy.

Všetko sa udeje v priebehu štyroch či piatich minút. Horúca voda z termosky sa spojí s čerstvo namletým zrnom kávy v povzbudzujúci nápoj, ktorý rozihrá vaše zmysly.

DSC_2542

Hoci všetko absolvujete s naučenou ležérnosťou v príjemnej pohode, pri pohľade na vás sa zdá, že ste skúsený pôžitkársky barista.

Vidno ako odmeriavate lesklé kávové zrná, točíte kľukou mlynčeka aby sa zmenili na drť a tenkým prúdikom lejete horúcu vodu do kávovej peny, aby ste sa prepracovali k prvému dúšku – na machu, blate i drevenej lavici.

DSC_2483

Kaviareň vo vysokom pohári

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to malá pollitrová termoska. Pevná, robustná, s jemným slušivým zdobením. Keď však spod veka vykukne kovová spona a začnú sa od seba v závitoch deliť štyri samostatné časti, okamžite je jasné že veci sa budú mať inak. Hoci do tejto nádoby patrí horúci osviežujúci nápoj, presa len si ho musíte najprv zaslúžiť.

DSC_2538

V stavebnici, ktorú pohromade držia robustné závity sa ukrýva niekoľko častí. Každá z nich má svoje poslanie, aby varenie kávy nebolo žiadnym provizóriom iba preto, že ste sa vzdialili zo svojho pohodlného domova. Všetko je úplne inak.

Najväčší je hrnček, na ktorom sa nikdy nepopálite. Kým vnútro je pre ľahké čistenie z kovu, vonkajší plášť je plastový. Spomaľuje chladnutie a bráni tomu, aby vás horúca voda pálila na prstoch. Do terénu si ho beriete prázdny, ba lepšie povedané s vrecúškom sviežej zrnkovej kávy (a hoci aj cukrom a sušeným mliekom, ak to tak máte radi).

P1100098

Má objem 450 mililitrov, čo je dosť na dve štedré porcie kávičky. Pevne sedí na mäkkom machu, nepreklápa sa na zamrznutej zemi a ak rypnete nožom do hliny, usadíte ho aj v svahu. Dno je silikónové, aby sa nekĺzalo.

Filter, ktorý sa zaobíde bez papierov

Ak ide o prekvapkávanú kávu, väčšinou sa hovorí o papierových filtroch ktoré musíte nosiť stále so sebou, alebo o plastových sitkách, ktoré v horúcej vode po mesiacoch používania strácajú svoju kondičku. Najprv sa začnú vlniť a neskôr aj upchávať.

P1100102

Tu je však všetko tak, ako sa patrí. Sitká sú kovové a nie sú iba akousi bariériou ktorá delí vodu od mletej kávy alebo hoci aj melty, ktorú ste si pre zmenu chuti nabalili so sebou. Je to lapač, do ktorého mlynček vrstvičku po vrstvičke dávkuje čerstvo umletú nádielku.

Filter je pevný, trvácny a výborne sa čistí. Po prekvapkaní kávovú zmes vyklepnete von a zostane iba zopár nečistôt, ktoré postupne zanášajú otvory. Vo chvíli, keď sitko prepláchnete prúdom vody, opäť je ako nové. Páči sa nám, že čistenie nie je povinnosťou po každom použití. Ak kávový povlak oschne, nijako neprekáža.

P1100110

Mlynček si asi zamilujete

Ak hovoríme o tom, že filter je skutočne praktický, potom o mlynčeku musíme povedať, že sa ho výrobcovi podarilo vyladiť k maximálnej spokojnosti. Má keramické kamene v ktorých sa zrno ochotne štiepi na úlomky a má dlhé rameno s otočnou gombičkou, do ktorej sa môžete skutočne oprieť.

Najprv cítite silnú bariéru zŕn, ktorá sa v nárazoch uvoľňuje a opäť stavia do cesty. Keď sa však vaše tempo pri mletí ustáli, je to akoby ste na bicykli šliapali po nespevnenej ceste.

P1100018

Počujete praskanie, drvenie a hrkanie, pred očami vám ubúdajú zrnká v násypníku a kde-tu pod chvíľou nejaké to neposlušné zrnko vyskočí von.

Hrúbka mletia je nastaviteľná, nie je to však vec ktorú by ste robili často. Pri prvom zoznamovaní nájdete polohu, ktorá vyváži vašu námahu pri mletí k hrúbke drvenej kávy. Ak by bola prijemná, nakrútili by ste sa do úmoru a vode by sa cez jemný prach pretekať nechcelo.

P1100047

Ak by bola zasa prihrubá, voda by pretiekla skôr, ako by do seba nasala všetky potrebné chute.

Z našich skúseností môžeme povedať, že 14 gramov kávy (čo je dávka pre jednu dvojdecovú porciu) nebude od vás žiadať viac ako 60 otočení kľukou mlynčeka. Nájdete na ňom rysky, pri ktorých nebudete musieť v teréne používať váhu.

P1100037

Mlynček funguje i samostatne

Je fajn, že výrobca s Cafflanom nevyháňa nikoho do prírody. Mlynček možno nakrútiť nielen na pohár s filtrom, ale aj na viečko, vďaka ktorému sa z neho stáva štandardný mlynček na každodenné použitie. S nízko položeným ťažiskom sa s ním manipuluje o čosi pohodlnejšie a je iba na vás, ako s kávou naložíte.

Ak si ju nameliete pre svoj elektrický kávovar, poslúži v ňom. Ak si ju nameliete do frenchpressu, budete si ju vychutnávať z neho.

DSC_2042

A možno si len nakrútite kávičku na celý deň do práce, aby ste za pultom pred zákazníkmi nemuseli točiť kľukou, aby ste na seba priťahovali ich pozornosť.

Dobré je vedieť, že zostavu možno zložiť aj naopak, aby v nej vynikli schopnosti mlynčeka. Možno i to je akýsi popud k tomu, aby ste vedeli koľko vás 85-eurové Cafflano stojí. Je to nielen kaviareň, ale aj mlynček bez obmedzení.

DSC_2512

Viečko je nielen bezpečná nálievka

Bolo by nefér, ak by sme sa nezastavili pri viečku. Nie je iba zátkou, ktorá drží celý systém v batohu pohromade. Je bezpečnou nádobkou, z ktorej nalievate horúcu vodu do kávového filtra. Odskrutkujete viečko, narazíte ho nahor a cez malý otvor ako z fontány lejete horúcu vodu do namletej kávy.

Ste mimo dosahu horúčosti, vyhnete sa horúcej pare a navyše viete, koľko vody patrí na jednu či dve porcie kávy. Vďaka tomu má vždy rovnakú intenzitu a chuť, pretože hoci odmeriavate množstvo takmer od oka, vždy sa trafíte do rovnováhy.

P1100059

Nádobka poslúži aj vo chvíľach, kedy sa chcete s kávičkou podeliť. Ak navaríte dve porcie, potom jednu hravo odlejete do tohto nízkeho pohárika. Veď niet krajších chvíľ, ako tých kde sa môžete so zážitkom podeliť.

Vyvážené chute, v ktorých vidíte rozdiel

Po mesiaci zoznamovania sa a experimentov sme presvedčení o tom, že takto pripravená kávička vás dokáže vtiahnuť do zákutí, ktoré ste doposiaľ pri espresse, prekvapkávanej a zalievanej káve asi nespoznali. Povzbudzujúca silná horkosť akoby rozostrela závoj, za ktorým sa v jemnosti skrývajú desiatky ďalších chutí.

DSC_2067

Ak ste boli navyknutí na zjemňovanie cukrom a mliekom, objavujete že takto pripravená káva nevykrúca ústa v horkastom kŕči, ale chutí úplne inak. Voda, ktorá pri zalievaní nie je úplne horúca sa ku kávovým zrnám správa jemne a vyťahuje z nich jemné chute a vône, ktoré doposiaľ zostávali potlačené. Trpká horkosť zostáva vo filtri, kým pod neho kvapkajú skutočne príjemné chute z rôznych kútov sveta.

DSC_2075

Nech skúsite ktorékoľvek dve čerstvo pražené kávy z balíčkov Coffeespot, uvidíte v nich rozdiel a začnete ich rozoznávať aj pri popíjaní. Je to irónia, že práve takýto jednoduchý kávovar dokáže odhaliť to, čo pri iných spôsoboch prípravy laikovi uniká. Možno je to tým, že prípravu nemožno oklamať, pretože vás vedú rysky a presný postup.

P1100068

Bez vody káva nebude

Bez ohľadu na to, či idete na postriežku za zverou, prechádzku do lesa, alebo na piknik, musíte poriešiť vodu. Termoska  sa nám skutočne osvedčila, pretože ničím nezaväzuje. Môžete počítať s tým, že aj po šiestich hodinách pochodu v nej nájdete vodu, ktorá je na varenie kávy skutočne súca. Ak ju vriacu vlejete pri odchode z domu dnu, udrží si svoju teplotu tak, aby káva zo seba vydala to najlepšie.

DSC_2037

Nič však nestojí v ceste k tomu, aby ste sa vyzbrojili ešusom, malým kotlíkom či turistickým varičom, v ktorom si vody navaríte do sýtosti priamo v prírode toľko, koľko len budete potrebovať. Nie je v tom žiadny rozdiel, je to len o návykoch a pohodlí. Pri Cafflane sa nerozlišuje či ste v práci za stolom, alebo sedíte v ťažbe pri dreve. Ten zážitok je rovnaký a s chuťou kávy je to úplne rovnaké.

P1100056

Zahoďte predsudky za hlavu

Úprimne možno povedať, že Cafflano Klassic (85€) je mobilná kaviareň, ktorá tvorí pózy a vytvára pocity. Ak stretnete vo vlaku ustrojeného pána v košieľke, kravate a saku, ktorý vyberanými pohybmi sype kávové zrná, otáča páku mlynčeka a so zatajeným dychom leje tenučký prúdik horúcej vody do sitka, poviete si že je to možno nafúkanec, čo nevie čo od dobroty aby presvedčil svet že rozumie káve.  Kývnete rukou nad jeho nadutosťou.

DSC_2503

Ak však rovnaké Cafflano uvidíte v rukách zálesákov, ako drhnú kávové zrno aby sa po nočnom pochode v ranných lúčoch slnka posilnili dúškom sviežej kávy, poviete si že sú to frajeri, ktorí si poradia v každom nečase, aby sa postavili na nohy. Vyskúšate to aj vy a vtedy si uvedomíte, akým nezmyslom sú predsudky.

Cafflano Klassic varí vždy rovnako dobrú kávu a je natoľko návykové, že ho skutočne povýšite na kaviarničku, ktorá hojí vaše chute doma, v práci, na cestách a všade, kam vás nohy alebo kolesá zavedú. Nie je to žiadne cestovné provizórium, je to kávičkovanie na úrovni, ktoré funguje všade rovnako dobre. Stačí len za hrsť voňavých zrniek a pohár horúcej vody k nim.

P1100078

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár