Domáca klobáska, údená slaninka a tepelne neopracované salámy majú čosi spoločné. Ani pri dlhom výlete do prírody nepotrebujú chladničku, aby ich ochránila pred skazou. Zakonzervovala ich soľ a dym, stratili kopu vody pri sušení.

Iným prístupom je sušené mäso, známe ako Jerky. Chudá svalovina prešla marinovaním, solením, jemným údením a sušením, aby v igelitových vrecúškach vydržala dlhé mesiace. Hoci tenké plátky zbavené vody vyzerajú ako slaná pochutina, v skutočnosti ide o jedlo ktoré vás môže zaujímať ak vám pri balení záleží na každom grame v batohu.

DSC_1487

Predstavte si kus grilovanej šunky, ktorá schla na pôjde celé mesiace a ukrojte si z nej tenučký plátok najchudšieho mäsa. Tak by sme mohli zhrnúť zážitok, ktorý vás čaká pri prvom kontakte s touto poživňou.

Do našich výletných batohov sa priplietli tri balíčky z pultov predajní, aby sme pre vás pripravili zápisky s našimi postrehmi.

DSC_1540

Fine Gusto – Hovädzie Jerky 1,39€/12g

Otvoríte balíček a do dlane sa vám sypú tenké krehké plátky, ktoré sa so zvukom trhajúceho papiera trhajú po vláknach. Z každého kúska čítate surový vzhľad mäsovej porcie. Hrkajúce plátky sú svetlé, nič sa nemaskuje pod odtiene tmavého karamelu. Akoby ste naozaj mali pred sebou sušené mäso v jeho úplnej nahote. Len mäso a soľ.

Vôňa je jemná, pripomína suché salámy, ktoré mali dostatok času na vyzretie. Ten istý pocit sa znásobuje vo chvíli, keď položíte prvé sústo na jazyk. Pocítite povzbudzujúcu chuť soli, za ňou prichádza v závese príjemná chuť sušenej šunky. Zdá sa vám, akoby ste zacítili náznak údenia a nikdy ste si nie istí, či je to skutočne tak. Valcujú vás spomienky na dobré údeniny. Ba pod chvíľou máte pocit, akoby ste tie náznaky poznali aj z dobrých instantných polievok. Bez toho aby ste privykali na nové chute ste presvedčení o tom, že tieto sústa dôverne poznáte. Hryzú sa s ľahkosťou – kúsky sú tenučké, avšak veľké.

Nie všetky kúsky mäsa chutia rovnako, soľ a sušenie nezastierajú kvalitu, chuť ani vzhľad mäsa. Práve naopak, dávajú mu vyniknúť a tak v tejto malej lotérii cítite pestrosť. Výrobca je z Čiech a možno aj preto sa dobre trafil do chutí našinca. Pre prvú skúsenosť s Jerky je to určite dobrá voľba.

Idiana Jerky – Peppered Beef, 2,59€/25g

Chladné dni roka vás oberú o jeden zo zážitkov, ktorý vás čaká po otvorení balíčka. Ak je teplo, ovanie vás vôňa grilovačky, v ktorej sa spájajú rafinované vône bylín a korenín s oparom jemného dymu. Hladní nasávate do seba zložité arómy, z ktorých neviete vystopovať čí máte pred sebou zemiakové lupienky s barbecue príchuťou, alebo sušené kúsky mäsa. Musíte pátrať ako stopársky psík, aby ste sa konečne uistili, že presa len je to mäso. Presne takto by ste si prvý kontakt užili so zaviazanými očami.

Kúsky mäsa sú menšie, avšak hrubšie. Sú pružné, ohnete ich a ak sa do nich opriete silou, podarí sa vám ich aj pretrhnúť za sprievodu šuchotajúcich vlákien. Jeden kúsok je na pohľad ako druhý – s intenzívnym prefarbením a voskovým leskom, takmer akoby ste sa pozerali na sušenú dreň z tmavého ovocia. Pri pohľade so svetla vlákna a kresbu mäsa vidíte, inak sa ukrýva pod intenzívnou marinádou.

Na jazyku sa odohráva skutočný koncert chutí. Ozve sa pikantná pálčivosť, zaryje sa do nej dymová aróma, ozvú sa soli, bylinky a kdesi popri tom sa objavujú chute sušeného mäsa. Chuť je natoľko intenzívna, že ju cítite na jazyku ešte dlhé minúty po tom, čo ste s radosťou svoju porciu dožuli. Hlad však neodchádza, pôžitok vás pobáda do ďalšieho jedenia. Možno je to tým korenistým tónom.

Toto Jerky vás však určite osloví svojou šťavnatosťou. Hoci žujete tuho, predsa len masa drží vodu a pobáda vás k tomu, aby ste žuli, žuli a žuli. Prejde vám čas a balíček vás zabaví na hodnú desiatku minút. Nakoniec vytiahnete špáradlo z dna vrecúška, vyberiete neposedné vlákna spomedzi zubov a idete ďalej.

Ani v tomto balíčku nechutia všetky kúsky rovnako. Nie je to však tak, že by vás niektorý prekvapil svojou výnimočnosťou, ale skôr si poviete, že tento mohol predsa len chutiť lepšie. Podľa etikety je toto mäso spracované v Rakúsku.

Buffalo Jerky – Beef – 2,39€/25g

Svieža vôňa zeleniny prekvapí, ak otvoríte tento balíček a nenájdete vysvetlenie prečo vás nos klame že máte pred sebou čerstvo nakrájanú rajčinu a papriku. Hľadáte vôňu sušeného mäsa, avšak sú z nej iba akési náznaky. Neohlušuje vás žiadna údená aróma, necítite sušenú šunku, salámu, nič čo by ste poznali. Je to čosi nové, čo vás láka k ochutnávke.

Kúsky sú pružné, z ich zvrásnenia čítate štruktúru mäsa. Hoci je všetko tmavé, nezdá sa vám, že by výrobca pred vami čosi skrýval. Práve naopak, čo kus to osobnosť, podobne ako pri oškvarkoch, keď sa v nich nájde mäsový kúsok. Pružné plátky ohýbate, trháte medzi prstami, vidíte ako sa vrstvičky vlákien delia. Čosi vás pobáda vpred, hoci neviete prstom ukázať na mäsový výrobok, ktorý vám toto jerky pripomína.

Žuje sa svižne bez toho aby sa tislo medzi zuby, cítite krehkosť, ktorá puká a láme sa. Ba neraz máte pocit, akoby drobné sústa nejakým spôsobom súviseli s tradičnou zabíjačkou. Najprv príde do chuti soľ, potom vás chytí intenzívna chuť pečeného mäsa a následne sa na vás valia jemné odtienky korenín. Ste presvedčení o tom, že jete pečené mäso v podobe, v akej ho poznáme na našich stoloch. A to je dôvod pre ochutnávku aj pre tých, čo nemajú údeniny a sušené mäsá príliš v obľube. Možno je tajomstvo v malom množstve pridaného tuku, ktorý vás predsa len ťahá k oškvarkovým zážitkom.

Kde bolo mäso spracované etiketa na balíčku neuvádza, označený je iba distribútor.

Jerky za vyskúšanie stojí

Hoci za sušené jerky zaplatíte viac ako za naše tradičné údeniny, je to občerstvenie ktoré pri výletoch stojí za zváženie. Z trojice rôznych chutí, konzistencií a štruktúr sme pri našom prvom stretnutí vyčítali tak široký záber, že určite je do budúcna z čoho vyberať. Myslíme si, že každý si dokáže nájsť svojho favorita a využiť výhody nesmiernej ľahkosti a trvanlivosti takto spracovaného mäsa.

Z dnešného menu nám Fine Gusto predviedol chuť slanej sušenej šunky, ktorú pojedáte bez pocitu, že musíte čosi intenzívne hrýzť, Buffalo nám ukázal rafinovanú chuť pečeného mäsa spojenú s oškvarkovými zážitkami a Indiana spája intenzívnu chuť pochutín s hutnou a šťavnatou konzistenciou masy, ktorú so záľubou omieľate pre povzbudenie medzi zubami.

DSC_1531

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Koupila jsem si jerkyBuffalo (hovězí) před pár dny v Tescu a doma po otevření jsem zjistila, že jsou jednotlivé kousky pokryté plísní… A to rozhodně podle datumu nebyly prošlé. Takže rozhodně nedoporučuji. Jsou to akorát zbytečně vyhozené peníze.

Pridaj komentár