Zabalíte ju do najmenšieho batoha alebo chlebníka a kráčate bez toho, aby ste na seba upozorňovali nápadným poriskom. Diskrétne prechádzate krajinou a ak príde čas viete, že máte na dosah ruky pomocníka s ktorým postavíte prístrešok alebo pripravíte palivo na vatru.

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o malú kempingovú sekerku na núdzové použitie, pravý opak je pravdou. Od včasnej jesene s modelom Fiskars X5 (121123)zbierame skúsenosti na našich vychádzkach, aby sme vám prezradili zážitky z používania.

Krátka a kompaktná

Táto kempingová sekerka nie je pokusom o vytvorenie najľahšej sekery na trhu. Hoci by ste možno očakávali, že jej oceľová hlava bude menšia a ľahšia ako pri populárnom modeli Fiskars X7, ktorý sme pred časom hodnotili po boku ostatných zálesáckych sekeriek, pravda je úplne inde.

DSC_1352

Hlava je rovnaká, len porisko je takmer o polovicu kratšie a s trošku odlišnou geometriou. Sto-gramový úbytok na váhe príliš nepocítite, o to viac však zaujme aká skladná a kompaktná je. Vmestí sa do chlebníka, zabalíte ju do bočného vrecka batoha a ak budete mať chuť, môžete ju nosiť aj skryte pod oblečením.

Krátke porisko ju dostáva na miesta a do situácií, kde by ste inú sekerku radšej vypustili. Určite ste už neraz nadávali na nespratné porisko, ktoré vytŕča ako anténa práve vtedy, keď to najmenej potrebujete. A to je príležitosť, ktorá sa tu ponúka.

DSC_1367

Je ostrá a nabitá silou

Vďaka štíhlej klinovitej geometrii a výbornému výbrusu čepele táto sekera s veľkou obratnosťou presekáva vlákna dreva. Či treba prekliesniť cestu spadanými suchármi, ustrojiť miesto pred natiahnutím hamaky alebo nasekať lieskovú žrďovinu pre stavbu príbytku, s každou úlohou si hravo poradí.

Jemné ostrie preniká pri každom náraze hlboko do masívu a podobné je to aj pri osekávaní kolov. Sekerka pri nárazoch nestŕpa, ani sa od pružného či namrznutého dreva neodráža. Preniká s chuťou do masívu. Ak ju pomocou brúsky budete držať v dobrej kondícii, môžete si byť istí, že naplánovanú prácu spravíte.

DSC_1357

Veľmi rýchlo pocítite, že brúsenie podceňovať netreba. Nerovnováha medzi dĺžkou poriska a hmotnosťou hlavy sa vám ukáže pri prvom zanedbaní.

Výkon uzamknutý v kompromise

Kým masívna hlava s ostrou čepeľou naberá v pohybe zotrvačnosť, porisko je prikrátke na to, aby ste dosiahli plný švih. Viac ako  tretina výkonu tak zostáva uzamknutá v tomto kompromise. Kým sekáte konáre, letorasty a žrďovinu s priemerom do 10 centimetrov, cítite sa príjemne. Po každej rane vidíte uskakujúce triesky z íveru a máte dobrý pocit z rýchleho tempa práce.

DSC_1376

Akonáhle sa pustíte do čohosi väčšieho, máte nutkanie zmeniť pohodové sekanie na silové. Azda preto, aby vám práca pred očami ubiehala rovnakým tempom ako pri sekerke s dlhším poriskom. Zápästie sa napína, krátke porisko nedokáže tlmiť vibrácie s takou razantnosťou ako dlhé. Pre unáhlenosť a zlú techniku sekania máte pocit, že to nie je nič pre vás. Obzvlášť vtedy, ak zabudnete na pravidelné brúsenie, ktoré sa na výkone tejto sekerky veľmi prejaví.

Ak by sme mali zhodnotiť tempo sekania, pri dreve s priemerom do 7 centimetrov nepocítite veľký rozdiel medzi sekerami X5 a X7. Akonáhle však ide hrúbka nahor, uvedomujete si, koľko výkonu vám s krátkym poriskom uniklo.

DSC_1389

Sme preto presvedčení o tom, že malá sekerka X5 je riešením pre tých, čo si kompaktnosť cenia viac ako hmotnosť a výkon. A zdá sa, že práve to je aj zámer samotného výrobcu, ktorý vypočul dopyty svojich fanúšikov.

Cez plece i na opasok

K sekerke Fiskars X5 patrí plastový chránič čepele s otočným zámkom, ktorý nie je iba na ochranu batohu pred prerezaním. Na zadnej časti je prelis,  cez ktorý pretiahnete opasok alebo popruh. Vďaka tomu môžete sekerku nosiť i pri vychádzkach naľahko, kedy so sebou veľa výstroje nenosíte.

DSC_1366

Na opasku pod chrbtom nezavadzia a nepretŕča viac ako zatváracia pílka Xtract SW73 visiaca z pútka nohavíc. Ťažisko je v mieste popruhu, takže pri chôdzi sa nič nehojdá a neprekáža. Ak používate opasky a nosné systémy na svoju zálesácku výstroj, je to vec ktorá poteší.

Vzhľadom na kompaktné vyhotovenie, sekerku možno nosiť uviazanú na popruhu aj cez plece spôsobom, ktorý je tradičný pre nosenie nožov eskimákmi. Kým na sebe máte hrejivý kabát, na hrudi nesiete pod oblečením sekeru, ktorú nemusíte pri každej príležitosti hľadať v batohu.

DSC_1392

Či chystáte kolíky do záhrady, chystáte si štiepku na údenie alebo len pomáhate značkovať trasu zimného turistického prechodu, sekeru máte priamo na dosah ruky. Je to praktické ak viete s priečnymi popruhmi narábať.

Urobí kus poctivej práce

Malá kempingová sekera Fiskars X5 dokáže v teréne urobiť veľa práce bez toho, aby pri nosení prekážala. Je  natoľko kompaktná, že si ju rýchlo zamilujete.

DSC_1373

Obzvlášť v prípade, ak máte vo svojej výstroji viac sekeriek a na každú vychádzku si zvolíte tú, ktorá najlepšie naplní vaše predstavy.

Ak sa však obzeráte po svojej prvej družke na výlety poza humná, možno by ste sa mali začítať do nášho veľkého testu zálesáckych sekeriek. Ak po čase narazíte na momenty, keď porisko prekáža, budete vedieť, že spoľahlivé a užitočné riešenie existuje.

DSC_1379

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. JE super mam ju na výpravu mimo domu je najideálnejšia avšak na prácu na záhrade a celodenne osekávanie konárov nieje tam treba aspoň X7 alebo aj X10 tam netrpí toľko zapastie a da sa vyvinúť väčšia energia , ja osobne mam 3 kusy X5 x10 a X21 zoberiem tu ktorú potrebujem 🙂 budete recenzovať aj kálačky ? model X21 je novy model dlžka X25 ale váha X17 🙂 Takzvaný Najdlhší Univerzál

Pridaj komentár