Hoci je tak malá, že ju schováte do zovretej dlane, táto LED baterka má v sebe dostatok síl, aby rozjasnila tmavú noc. S rovnomerným kužeľom svetla, stometrovým dosahom a silným jasom ktorý dosiahne i na hranicu 500 lumenov ide o svietidlo, ktoré prekvapuje deň po dni, znova a znova.

Keď sa Olight S1 Baton dostala do našej každodennej výbavy pre vychádzky do prírody, mali sme pocit, že pôjde o mini-núdzovku pre situácie, keď človeka zastihne v krátkych jesenných dňoch tma na ceste z lesa domov. Postupne však zisťujeme, že ide o svietidlo, ktoré dokáže ponúknuť v rámci svojej výdrže plnohodnotnú službu.

DSC_8333

Vyrobená do nepohody

Zmáča ju dážď, spadne vám na zem, prisadnete ju, alebo zasypete výbavou vo svojom batohu. Nie je na nej žiadna slabina, ktorá by sa pri používaní stala tejto baterke osudnou. Výrobca sa drží štandardov, vďaka ktorým môžete očakávať robustnosť a prepracovanie do každého detailu.

Letecký hliník s precíznym opracovaním a húževnatým eloxovaním dáva tomuto svietidlu krásu, ľahkosť a odolnosť. Povrch je vrúbkovaný, aby sa nič nešmýkalo v mokrých rukách, ani v namrznutých rukaviciach. Máte pocit, že dizajnéri sa vyhrali s každým detailom. Nám sa páčila i dobre spracovaná spona. Nielen ako poistka proti strateniu, ale aj ako výbava ktorá z lampičky spraví na šilte čiapky núdzovú čelovku.

DSC_8762

Keď ju však začnete pozorne skúmať, zistíte že predsa len hliník nie je jediným kovom. Čelo reflektora je chránené oceľovým prstencom, aby sa pri náraze nič nezdeformovalo. LEDku Cree XM-L2 CW v tomto prípade nekryje ploché sklo, ale tvarovaný reflektor, do ktorého je zapustená. Máte pocit, akoby sa vďaka nemu svetlo rozlievalo plynule. Hovoriť o vodotesnosti snáď prieeľmi netreba, štandard IPX8 hovorí sám za seba.

DSC_8790

Silný magnet a bočné tlačidlo

Určite to poznáte. Jednou rukou si svietite a druhou sa snažíte nemotorne dosiahnuť svoj cieľ. Narozdiel od čeloviek a pobytových lampičiek, tento druh svietidiel akosi vyžaduje aby ste nimi mierili na miesto, kde sústreďujete svoju pozornosť.

Všetko sa však mení vo chvíli, keď z vrecka vytiahnete nôž a vrazíte ho do kmeňa stromu alebo do dreveného trámu prístrešku. Priložíte k jeho čepeli baterku a ona sa magnetom k nemu prilepí. Od tejto chvíle máte lampičku, ktorá svieti presne tam, kde potrebujete. Nie je to bežná výbava, mnohé modely sú priveľké na to, aby boli v takejto situácii praktické. To však nie je tento prípad.

DSC_8776

Aby bolo telo čo najkratšie, výrobca osadil vypínač na bočnú stranu – presne pod palec. I tu nájdete kontrastný prstenec, ktorý však v tme nežiari. Klobúčik je zo silikónu, ktorý v mraze nestráca na pružnosti, mechanika vypínača je pochovaná pod povrchom.

Citlivo reaguje na kliknutia a stlačenia, vo vaku a vrecku sa však lampička nikdy bez vašej asistencie nerozsvieti. Palec musí prekonať dvojmilimetrovú dráhu a tlačiť priamo na stredovú časť. Je to mechanická poistka, ktorá bráni tomu aby ste sa neocitli v núdzi – s vybitou batériou.

DSC_8765

Šnúrka pre komfort, gumička do zálohy

Nie je nutné na lampičky vešať šnúrky, aby im dodali pohodlie pri používaní. Ak však patríte medzi tých, ktorí si na takúto výbavu zvykli, pri tomto modeli dostanete to najlepšie. Šnúra má okrúhly prierez, je hladká, mäkká, s pružným jadrom a posuvným zámkom. Od výroby vybavená drôtikom, vďaka ktorému ju do útleho otvoru navlečiete bez starostí. Je to, akoby ste dostali aj ihlu, ktorá je vopred navlečená a pripravená v pohotovosti.

Nechýba ani náhradné tesnenie, o ktorom by ste mali vedieť skôr, ako sa pustíte do rozbaľovania škatuľky. Tesniaci o-krúžok drží svietidlo v papierovej vložke obalu. Nie je to žiadna dočasná príchytka, nič čo by ste mali roztrhnúť alebo prerezať. To len výrobca vtipne využil náhradný diel pri balení.

DSC_8781

V škatuľke nájdete aj malý neodýmový magnet, úplne rovnaký ako ten v svietidle. Ten je po odskrutkovaní viečka odnímateľný, stačí len špáradlom zapáčiť pružinku a môžete ho vytiahnuť, alebo vymeniť.

Správne svetlo pre každú situáciu

Najslabší výkon by sme prirovnali k mesačnému svitu. Položíte prst na tlačidlo, podržíte ho zatlačené a LEDka sa rozsvieti na svojom minime, pri ktorom dokáže s batériou CR123A vydržať v nepretržitom svite 25 dní. Je to slabé svetielko ktoré neoslní, avšak umožní vám nahliadnuť do mapy, pozrieť si čerstvo utŕžený škrabanec, alebo skontrolovať batoh bez toho, aby ste na seba upozorňovali. I pol lumenu dokáže posilniť zrak pod mrakom či v tmavej hore.

DSC_8334

Ak potrebujete vidieť pod nohy a nestratiť jemnocit svojho zraku, 8 lumenov so 40-hodinovou výdržou je výbornou pomocou. Sú situácie, kedy idete po pamäti, pretože poznáte trasu. Nepotrebujete nič skúmať, ani orientovať sa. Chcete len nešliapnuť do kaluže a nevytknúť si členok na šikmej skale. V takýchto situáciách nám tento stupeň výkonu stačil. Ešte stále je to diskrétne osvetlenie, pri ktorom poľovník z posedu už bude vidieť, že revírom mu kráča návšteva, ktorú vďaka viditeľnosti neohrozí.

Ďalším výkonovým stupňom je 80 lumenov s 8-hodinovou výdržou. Oko už stráca svoju citlivosť, nezachytí čo sa deje v prítmí v bezprostrednej blízkosti. Svetlo je však natoľko výdatné, že už možno aj v neznámom prostredí hľadať smer, ktorým sa vinie cestička. V takomto jase vidíte na poživeň z ktorej pripravujete večeru, môžete veci skúmať, hľadať, upravovať. Len farebné odtiene uchádzajú, pretože svetlo je jasné, modrasté, všetky teplé tóny zanikajú. Ak sa zver pasie na lúčke nie ďalej ako na 150 metrov, blýskajú sa aj jej oči, ktoré prezrádzajú jej prítomnosť.

DSC_8319

V plnej sile prichádza 500 lumenov, ktoré sa po chvíli stlmia na 350. To preto, aby sa LEDka neprehriala. S takouto dávkou svetla už možno česať vzdialené časti terénu, podobne ako reflektorom. Žiara je silná, všetko je však bez farieb, akoby čiernobiele. Oku farebné spektrum tejto LEDky nesedí, je priostré. Ak z plnej sily stlmíte a kráčate ďalej, chvíľu sa musíte prispôsobovať. Mať takúto pátračku je fajn, výdrž je 90 minút.

Musíme však povedať, že v prípade nabíjateľného akumulátora sa všetky časy krátia o tretinu, v chladnom počasí až o polovicu. So 650 mAh kapacitou lampička nikdy nedosiahne plnú výdrž, čo môže pri potrebe silného svetla priniesť nemilú situáciu.

Hlavnou prednosťou je, že svetlo sa rozprestiera v kuželi rovnomerne. V strede je jas takmer rovnaký ako na okrajoch, nikde nevzniká zóna, ktorá by bola nasvietená viac ako ostatné. Je to prirodzené, veľmi praktické.

DSC_8785

Tma bez upozornenia

Táto lampička nemá za štipku rozumu, pokiaľ ide o šetrenie energie. Svieti, funguje, avšak ak stráca batéria dych, ocitnete sa bez upozornenia v úplnej tme. Nič sa nestlmí, nič vás neupozorní na postupné vybíjanie. Páčilo by sa nám, ak by sme vopred vedeli, že sa blíži kríza.

Patrilo by sa na slabšiu zásobu energie upozorniť pri zapnutí blikaním, patrilo by sa tlmiť intenzitu osvetlenia tak, aby stále čosi zostalo v zásobe. Ak viete, že pri pol lumene vydrží batéria 25 dní a vy kráčate vinou tvrdohlavosti lampičky v úplnej tme, poviete si že všetko by mohlo byť inak. Stačilo by, aby ste dostali signál o tom, že energia sa míňa. Je to veľké obmedzenie, navyše veľmi nepríjemné.

DSC_8764

Pár funkcií navyše

Hoci výrobca úplne podcenil energetiku a uvalil používateľov do tmy, predsa len pridal zopár bonusov. Tým prvým sú časovače automatického vypnutia s odpočítavaním 3 a 9 minút. Vyklikáte tlačidlom povel, a lampička starostlivo zavesená na šnúre nad hamakou alebo v stane sa zhasne bez toho, aby ste sa museli vyslobodzovať z objatia spacieho vaku. Je to praktické a nikdy neviete, kedy vám tento bonus padne vhod.

Druhým doplnkom je stroboskop, ktorý môže z diaľky upozorniť na vašu prítomnosť, alebo v zlej chvíli oslepiť zver či útočníka. Búrlivý blikot natoľko podráždi oči, že máte niekoľko minút čo robiť, aby ste sa rozhľadeli po okolí. S touto funkciou sa zvyčajne stretávame pri taktických svietidlách, v malej vreckovej baterke by sme ju veru nečakali.

P1000747

Malá, odolná, avšak môže zradiť

Olight S1 Baton je lampička, ktorá patrí do vrecka alebo batohu pri každej vychádzke, pri ktorej ste presvedčení o tom, že ju nebudete potrebovať. Vďaka nej preskúmate dieru v skale či jaskyňu, prezriete si tajomstvá vývratov alebo sa pri neočakávanom zdržaní dostanete von z lesa vo chvíli, keď slnko zapadne. Ponúka na výber medzi výkonom a výdržou, poslúži s ohromným nasadením, ktoré budete v každej situácii považovať za luxus.

Vždy si však budete musieť ustrážiť používanie tak, aby ste sa neocitli bez upozornenia v úplnej tme. Je to skvelé svietidlo, ktoré v úlohe doplnkovej či záložnej lampičky poskytne viac, ako by ste od nej očakávali.

DSC_8792

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Dobrý deň, pán Gigel!
    Ako som sa v poslednej dobe sám presvedčil, toto je veľmi dobrá a poučná téma. Som obyčajný človek, prečítal som množstvo recenzií (samozrejme, že na fotke mi nikto negarantuje pravdivú svietivosť), hľadám praktickú nie moc veľkú, nie moc drahú baterku, ktorá bude v domácnosti (v aute, na chalupe) neustále po ruke. Nepotrebujem aby bola najmenšia na svete, ani magnetická ani potápačská a neviem ešte aká. Hľadám výkonný lampášik, ktorý bude v pohotovosti vždy keď ho budem potrebovať, je jedno či v byte vypadne elektrika, alebo s ňou pôjdem na nočnú rybačku. Zatiaľ som nič univerzálne nenašiel a v dome sa mi kopia nepoužiteľné čelovky, veľké baterky k aku náradiu, a kadejaké „akože“ dobré baterky, ktoré robia viac tmy ako svetla.

Pridaj komentár